U-ETDS’de sıra yük taşımacılığında

banner113

Karayolu yolcu taşımacılığının ardından lojistik sektöründe de Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) dönemi başlayacak. 31 Aralık tarihi itibariyle uygulanmaya başlayacak sistem ile yük taşımacılığı verileri kapsamlı olarak kayıt altına alınacak. Böylece sektörün geleceği U-ETDS verileri ışığında yeniden planlanacak.

banner114
LOJİSTİK 02.04.2019, 10:49 02.04.2019, 10:54 Taşıma Dünyası
U-ETDS’de sıra yük taşımacılığında
İstanbul Ticaret Gazetesi/ Şeref Kılıçlı

“Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) ile Sayısal Takograf Veri Analizi Bilgilendirme Toplantısı”, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay’ın yaptığı toplantıda, eşya taşımacılığında 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle zorunlu olacak U-ETDS ile 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle zorunlu olacak sayısal takograf verilerini yükleme konularında sunumlar yapıldı. Açılış konuşmasında, dijitalleşmenin büyük bir hızla değişen ve gelişen dünyanın en önemli konularından biri olduğunu belirten İsrafil Kuralay; “Diğer taraftan devlet ile olan ilişkide de dijitalleşme zorunlu bir hal almış durumda. U-ETDS ve sayısal takograf gibi sistemler sektörün ayrılmaz bir parçası haline geliyor” dedi. 

İTO İLK SIRADA
İTO tarafından sayısal takograf kartı verilmesi işlemlerine ekim 2010’da başlanıldığını hatırlatan Kuralay; “Bu tarihten günümüze 70 bin adeti aşan kart işlemi yapıldı. İlk yıllarda 4-5 bin adet verilen kart sayısında son yıllarda artış yaşanmış ve 2018 yılında 12 bin 520 adet takograf kartı verildi. 2018 yılında Türkiye genelinde verilen toplam kart sayısı 116 bin civarında, Odamızın Türkiye geneli içindeki payı yüzde 11 olup ilk sırada yer alıyor” bilgisini verdi. Sayısal takograf kartlarının verilmesi konusunda TOBB tarafından 80 Oda’nın yetkilendirildiğini vurgulayan TOBB TIR ve ATA Karnesi Müdürü Aslı Gözütok bugüne kadar toplam 543 bin kart verildiğini söyledi. 

GELECEK PLANLAMASI
U-ETDS uygulaması hakkında sunum yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hakan Özdemir şöyle konuştu: “Asıl amacımız denetim değil, bilgileri analiz edip sektörün geleceğini doğru planlamak. Uygulama yolcu taşımacılığında başladı. 1 Ocak’tan itibaren  doğru ve gerçek zamanlı veri akışı sağlanıyor. Orada devam eden süreç eşya taşımacılığına da örnek teşkil edecek” dedi. Özdemir, güncel verilerle  şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığın doluluk oranı ortalamasının şu anda yüzde 40 civarında olduğunu da söyledi. Özdemir, U-ETDS’nin yolcu ve eşya taşımacılığında korsan taşımacılığı önleme yönüyle sektöre büyük fayda sağlayacağını da kaydetti.

SINIFLANDIRMA VE ÖDÜL
U-ETDS uygulamasında firmaları sınıflandırma ve ödül sisteminin de olacağını belirten Hakan Özdemir, “A,B,C,D grubu firmalar olacak. Mevzuata en uygun faaliyet gösteren firma  A grubu olacak.  A grubu firmalar daha az denetlenecek. Böylece firmalar daha az denetimle daha az vakit kaybıyla ve daha az maliyetle çalışmalarını sürdürecekler. Ayrıca U-ETDS uygulamasına bilgilerini  düzenli olarak bilgi giren firmalara ödül de var.  Firma bilgisini düzenli giriyorsa, 3 ayda bir yapacağımız kontrollerde, daha önce verilmiş 20 uyarma puanı  cezasını sileceğiz. Bu da mevzuatımızda ilk kez yapılıyor” dedi.  Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Sorumlusu Ahmet Yalçın da, U-ETDS’ye verilerin e-devlet veya uygulamanın web-servisi üzerinden yüklenebileceğini söyledi. Yalçın, verilerin yüklenmesinde  üçüncü bir yöntem olarak mobil uygulamanın kullanılacağı bilgisini de vererek bu konudaki çalışmaların sürdüğünü söyledi. 

Yolcu taşımacılığındaki ilk U-ETDS verilei
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Sorumlusu Ahmet Yalçın, şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığında 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren aktif olarak kullanılmaya başlayan U-ETDS uygulamasındaki güncel verileri de paylaştı.   Yalçın, D-1 yetki belgeli, şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığında günlük ortalama 5 bin seferin yapıldığını, ortalama yolcu sayısının 120 bin olduğunu, yoğun günlerde rakamın 180 bine çıktığını söyledi.  Yalçın, D-2 yetki belgeli tarifesiz yolcu taşımacılığında sisteme entegrasyonun devam ettiğini, şu andaki verilere göre günlük ortalama 20 bin yolcunun taşındığını, turizm sezonunun başlamasıyla rakamın artacağını da belirtti. 

SAYISAL TAKOGRAF
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Uzmanı Beril Pamukçu ve TOBB Uzmanı Öznur Yılmaz da sayısal takograf sistemi hakkında sunum yaptı. Öznur Yılmaz,  sayısal takograf sistemi sürücü ve şirketlerinin toplanması, saklanması ve analizi hakkında bilgi verdi. Yılmaz, ilgili mevzuata göre, sürücü kartı verilerinin her ay, sayısal takograf verilerinin ise  en geç üç ayda bir indirilmesi gerektiğini ve ayda bir defa kart verme otoritesine gönderilmesi gerektiğini söyledi. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Uzmanı Beril Pamukçuise  sayısaltakograf ve veri analizi projesinde de önceliğin trafik güvenliğinin artırılması ve trafik kazalarının azaltılması olduğunu ifade etti.

U-ETDS’nin lojistikteki  kapsama alanı
Yük taşımacılığı alanında; C2, C3, K1, K3, L1, L2, N1, N2, R1, R2, M1, M2, P1, P2, T1 ve/veya T2 yetki belgesine sahip firmaların faaliyetlerine ilişkin U-ETDS’ye  elektronik olarak bilgi gönderme yükümlülükleri  31 Aralık 2019 tarihi itibariyle başlayacak.  U-ETDS’ye; plaka, şoför, yük cinsi, yük miktarı, taşıma bedeli, yükleme-boşaltma tarihi ve saati, gönderici ile alıcı bilgileri girilecek. Uygulamaya  göre, yurtiçi veya uluslararası taşımacılık yapan bir lojistik firması, taşımasını üstlendikleri eşyalara ait gönderici ve alıcı bilgilerini, fatura/e-fatura veya irsaliye bilgileriyle birlikte eşyanın kabul edildiği saatten, en geç 6 saat sonrasına kadar yine U-ETDS sistemine işlemek zorunda olacak.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159