banner69

UND “Taşımacının Başucu Kitabı”nı tanıttı

banner113

UND, sektör firmalarını, hukuki durumlar karşısında bilgilendirmek ve yanlarından ayırmayacakları bir kaynak kitap olarak hazırlanan “Taşımacının Başucu Kitabı”nı tanıttı. 10 yıllık birikimle konusunda uzman Avukatlar tarafından hazırlanan kitapta, taşımacıların karşılaştıkları hukuki durumlarda neler yapacakları yer alırken; sözleşme, talimat ve tutanak örnekleri de bulunuyor.

banner114
LOJİSTİK 26.03.2024, 11:19 26.03.2024, 11:57 Erkan YILMAZ
UND “Taşımacının Başucu Kitabı”nı tanıttı

Haber/Erkan YILMAZ

Taşımacının Başucu Kitabı’nın lansmanı 25 Mart 2024 Pazartesi günü Dedeman İstanbul Otel’de yapıldı. Kitabın tanıtımını UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras ile yazarlar; Avukat Naz Ege Ege, Avukat Dr. Turkay Özdemir, Avukat Egemen Gürsel Ankaralı yaptı. Kitabın basılmasına destek veren sponsor firmaları temsilen DFDS Başkan Yardımcısı Fuat Pamukçu, IVECO Genel Müdürü Hakkı Işınak, TOBBUND Genel Müdür Mehmet Uylukçu ve TIRSAN Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Nuhoğlu da tanıtımda yer aldı.

Sektörümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek bir kitap

UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, Taşımacının Başucu Kitabı’nın sektör firmalarının yanlarından ayırmayacakları bir kitap olması için hazırlandığını söyledi. Aras, kitabın alanında uzman hukukçular tarafından hazırlandığını aktararak, “Bu kitabın sektörümüzle buluşturulması için uzun zamandır çaba sarf ediyoruz. Çok değerli bir kitap olduğunu ifade etmek isterim. Bu kitap sektörümüzden gelen talepler dikkate alınarak hazırlandı. Birçok üyemiz taşıma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde taraflarla yapacakları anlaşma, sözleşme ve hazırlanmasında gereken talimat, tutanak örnekleri konusunda destek talep ediyorlardı. Bizde bu taleplere cevap verebilmek için bu önemli içereklerin hepsini bir arada barındıran bir kaynak kitabı hazırlamak için çalışma grubu ve değerli yazarlarımız ile yoğun bir çalışma yaptık. Taşımacının Başucu Kitabı, sektörümüze maksimum fayda sağlayacak ve güncel ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte hazırlandı. Sektörümüzün ana faaliyet alanları ve öncelik arz eden tüm konu başlıklarını kapsamasına özen gösterildi. Alanında uzman hukukçular tarafından hazırlandı. Taşımacıların günlük operasyonlarında ihtiyaç duydukları tüm sözleşme örneklerine ulaşabilmelerine, kendi iş yapış modellerine göre uyumlaştırarak uygulanmasına imkan sağlandı. Başucu Kitabı sektörümüzün genel olarak ihtiyaç duyduğu CMR & TTK (Türk Ticaret Kanunu), Gümrük ve Kaçakçılık Kanunu, İş Kanunu, Sigorta Sorumlulukları, KVKK ve bunlarla sınırlı olmamak üzere faaliyet alanlarını içeren tüm sözleşme, talimat, tutanaklar ve pratikte bunların uygulanmasını içeren bilgi notlarının da yer aldığı hukuki bir referans kaynağı oldu. Üniversitelerde ders kitabı olabilecek kadar zengin içeriği sahip olan bu kitabıh tüm sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. UND yönetimi olarak bu kitabı sektörümüze kazandırmanın haklı gururunu yaşadığımızı da ifade etmek istiyorum” dedi.

Yazarlarımıza ve sponsorlarımıza şükranlarımızı sunuyorum

Kitabın yazarları Avukat Naz Ege Ege’ye, Avukat Egemen Gürsel Ankaralı’ya ve Avukat Dr. Turkay Özdemir’e tüm emekleri ve katkıları için teşekkür eden Aras, “Taşımacının Başucu Kitabı’nın” yayınlanması için katkılarını esirgemeyen; Platin Sponsorumuz DFDS Denizciliğe, Altın Sponsorumuz TIRSAN Treylere, Gümüş Sponsorumuz IVECO’ya ve Özel Sponsorumuz TOBBUND’ye şahsım, UND Yönetim Kurulu ve sektörümüz adına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Kitabın yazarları Avukat Naz Ege Ege, Avukat Egemen Gürsel Ankaralı ve Avukat Dr. Turkay Özdemir’de açıklamalarda bulundular.

Sektöre çok büyük katkısı olacağına inanıyorum

Bu kitabın hazırlanmasında UND Başkanı Sayın Şerafettin Aras’ın desteğini hiç esirgemediğini belirten Avukat Naz Ege Ege, “Aynı zamanda dernek çalışanları da bize çok büyük destek verdiler. Özellikle sponsorlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Bu kitabın sektörle buluşmasında onların da katkısı çok fazla. Sektöre çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Çok önemli üstatlarla birlikte çalıştık. Hem akademik anlamda hemde pratik bilgilerini bu kitaba aktarma noktasında inanılmaz emekler gösterdiler. Ben 27 yıllık avukatım. Mesleğe başladığımdan beri bu sektörde yer aldım. 2012 yılında derneğin bünyesinde hukuk çalışma birimi kurduk. Sektörün önemli sorunlarını masaya yatırıp, hukuki sorunlarına çözüm bulma noktasında çalışmalar yürüttük. UND yönetim olarak tüm çalışma arkadaşlarımız sektöre ulaşmak ve bilgilendirmek anlamında bizlere inanılmaz destekler verdiler. Kitabın içeriği olarak hem akademik anlamda, hem fiili hayatta karşılaşmış olduğumuz sorunları çözüm noktalarında bu kitaba aktarmaya çalıştık. Başarılı olduğumuzu da düşünüyorum. Taşımacının Başucu Kitabı ismiyle müsemma gerçekten taşımacının başucu olacak bir kitap. Biz bunu kurgularken şunu düşündük; Bu sektör ülkemizin en önemli sektörü. Biz en başından itibaren fiili hayatta biri şirketin çalışanları ile iş ilişkileri başladığı anda, taşımanın başladığı, depolamanın yapıldığı, son alıcıya teslim, sigorta süreçleri, gümrük süreçleri tüm bunları en başından gözden geçirerek bu sektör için bize göre hub bilgiler olabilecek, her paydaşın bundan kendisine fayda sağlayabileceği bir kitap düzenlemeye çalıştık. Bu eserde emeği geçen herkese başta UND Başkanımız Sayın Şerafettin Aras, yönetimine, üstadlarıma bu çalışmanın içinde olduğumuz için teşekkür etmek istiyorum”dedi.

6 başlık olarak kitabın konuları belirlendi

Avukat Egemen Gürsel Ankaralı’da UND’nin 50 yılını kutladığını belirterek, “UND klasik bir meslek örgütü değil. UND’nin gelişen, misyonu, vizyonu gerek küresel lojistik, gerekse uluslararası ticaret konusunda ülke ekonomisine çok faydalı oluyor. Biz lojistikle uğraşan hukukçular olarak UND olarak çok rahat çalışabiliyoruz. Çünkü bir altyapısı ve vizyon genişliği var. Dolayısıyla geçmiş dönemlerde çok güzel çalışmalar yaptık. Ben aynı zamanda İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyon Başkanlığı’nı da yapıyorum. Yine web sayfamız var. Bunun sonucunda bir açılım olarak UND Hukuk Çalışma Grubu var. Orada da çalışmalar yapıyoruz. Onların da çok büyük faydaları var. Çok büyük uyum içinde ve paylaşmayı severek çalışmalar yürütüyoruz. UND’ye çok teşekkür ediyorum. UND bizim için ateşleyici bir güç oldu. 6 başlık olarak kitabın konularını belirledik. Günlük tecrübelerimizi, yaşadığımız olayları, sektör temsilcilerinin, çalışanların, sigorta, gümrük, depo gibi sektörlerin de ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kitabı hazırladık. Umarım ilk olur. Başka kitaplarda yazarız. Öncelikle UND Başkanı Sayın Şerafettin Aras’a sponsorlarımıza tek tek teşekkür ediyorum. UND İcra Kurulu’na da ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Bütün konulara değindiğimizi görüyoruz

İstanbul Üniversitesi Lojistik Fakültesi Öğretim Üyesi, Avukat Dr. Turkay Özdemir’de, öğretim üyeliğine 2009 yılında başladığını, taşıma hukuku ilgilenmeye başlamasının ise 1997 yılına dayandığını belirterek, “2009 yılında üniversiteye öğretim üyesi olarak başladığımda UND’yi gördüm. Her odayı bir karayolu lojistik şirketi yapmış, bazı uluslararası örgütlerden destek alınarak bu okul yapılmış. Çok gururlanmıştım. Ne güzel böyle bir okul yapılmış ve sektörün çalışan ihtiyacını karşılamış. Mevzuatların oluşturulmasında çok önemli çabalar gösteriyor. İyi ki UND var. Karayolu taşımacılığı bugünlere geldi. 2003 yılında Karayolu Taşıma Kanunu yayınlanmış. 1974 yılından beri UND var. Hukukun çok önemli olduğu bir sektör. Meslektaşlarımızla bir çalışma yürüttük. Her yılbaşında UND üyelere anketler gönderiyor. Hangi sorunlar ele alınmalı, hangi çözümler bulunmalıya yönelik sektörden geri dönüşler alınıyor. Biz de bu geri dönüşlere göre aramızda konuşuyoruz. Günün sonunda bu sorunlar benzer noktalarda kesişiyor ve bir kitap ihtiyacı var. Bu kitap ihtiyacı karşılanmalı. UND yönetimine ben çok teşekkür ediyorum. Konu başlıklarını onlar belirledi. Ama içeriğini bizler belirledik. Gerçekten bütün konulara değindiğimizi görüyoruz. Ama her ince noktasına kadar burada bulacaksınız değil ama her başlığa yönelik mutlaka bir içerik bulacaksınız. Acaba, 'ne zaman bir hukukçuya gitmeliyim' düşüncesinin cevabını bu kitapta bulabileceksiniz. Çok uyumlu bir çalışma yürüttük. Defalarca biraraya geldik. UND İcra Kurulu ile de çok görüştük. 6 bölüm içinde kara, hava, deniz tümü için başvuru kaynağı. Her ne kadar içinde organizatörlere, acentelere, taşımacılara ilişkin bilgiler varsa da bir karayolu taşımacılığı perspektifini aldığımızı belirtmek isterim. Bu yönüyle hukuka uyanlarla, uymayanlar arasında her türlü haksız rekabet ortamı oluşmakta. Çalışanlar sadakat yükümlülüklerine aykırı davranarak canlara, mallara zarar verebilmekte. Şoförlerimizin hala çok ciddi eğitime ihtiyacı var. Çalışanların hala hukuk bilgilerine kavuşmayı ihtiyacı var. Bunların hukuka uygun hale getirilmesi için bir nebze katkıda bulunabildiysek biz mutluyuz. UND yönetimine ve yazar ekibimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Toplantıda daha sonra kitabın sponsorları söz alarak birer konuşma yaptılar.

DFDS olarak bu kitabın destekçisi olmaktan mutluyuz

DFDS Başkan Yardımcısı Fuat Pamukçu: Yeni yapılan genel kurulda UND Başkanlığına seçilen Sayın Şerafettin Aras ve yönetim kurulu üyelerine tebriklerimi iletiyorum. UND’nin kurumsal yapısı en önemli faktör. Bu kurumsal yapıyı kuranlardan bir tanesi de uzun yıllar başkanlık yapan Sayın Çetin Nuhoğlu’dur. Biz DFDS Denizcilik olarak ro-ro hatları işletiyoruz. Türkiye ve Avrupa arasındaki en büyük ro-ro hatları işletiyoruz. UND hem iş ortağımız hem de müşterilerimizin üyesi olduğu çok kıymetli bir kurum. O yüzden de biz de çorba da tuzumuzun katkısı olmasını istedik. Uluslararası nakliye de çok fazla belirsizlik ve içeren farklı süreçleri barındıran uluslararası sözleşmeler içeren bir bir alan. Bu nedenle bu kitap Taşımacının Başucu olacak bir kitap. Bu alanlarda bu konuyu birçok konuyu netleştirmek için kanuna dayalı bir arşiv niteliği taşıyor. Bu kitabin destekçisi olmaktan dolayı gurur duyuyoruz.

TIRSAN olarak sektörü her zaman destekliyoruz

TIRSAN Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Nuhoğlu: UND Başkanı Sayın Şerafettin Aras ve tüm yönetim kurulu ve icra kurulu üyelerine hayırlı olsun. Gerçekten referans arşiv bir kitap. İçerikleri incelediğinizde birçok konuya vakıf oluyorsunuz. Yazarlarımızın eline sağlık. TIRSAN olarak sektörü her zaman destekliyoruz. Desteklemeye devam edeceğiz.

IVECO olarak bu yapıtın parçası olmaktan gurur duyuyorum

IVECO Genel Müdürü Hakkı Işınak: UND yönetimine ve üyelere yeni seçimin hayırlı olmasını diliyorum. 20 senedir ağır vasıta sektöründeyim ve birçok markada hep önümde UND vardı. Her müşteri UND üyesiydi. Büyüdü, büyüdü ve her zaman kararlılığı vardı. Derneğin isminin başında uluslararası olması da çok önemli. Büyük derneklerin büyük sorunları olur. Bu kitapta ilk dikkatimi çeken özellikle örneklemelerle anlatmış olması. Yargıtay kararları hep yaşanmışlıklar üzerine kitap derlenmiş. Kaleminize sağlık. Böyle bir yapıtın parçası olmaktan markam adına inanın gurur duyuyorum. Çünkü bu sektörün bir tedarikçisi olarak tek bir nokta da aslında buluştuğumuz sektörü büyütmek. Aslında biz şuna inanıyoruz; Zincirleme, reaksiyonla sektör ne kadar büyürse biz o kadar büyürüz. Sektör ne kadar sorunlarını çözerse biz de o kadar büyüyebiliriz. Bu yüzden UND ile el ele paydaş olarak ne kadar katkı sağlamamız gerekiyorsa IVECO olarak her zaman yanındayız.

TOBBUND: Taşımacıların faydalanacağı önemli bir eser

TOBBUND Genel Müdür Mehmet Uylukçu: UND bizim şirketimizin ortağı. Hakikaten taşımacılık sektörünün öncü kuruluşu. Sadece Türkiye taşımacılık sektörünün değil hem Balkanlar, hem Kafkasya, hem Orta doğu da öncü kuruluş. UND ne yapıyorsa, diğer ülkelerin meslek örgütleri de UND’nin yaptığını örnekliyor ya da kendilerine yol çiziyor. Hakikaten UND önemli bir kuruluş. Biz de gurur duyuyoruz. UND Başkanı Sayın Şerafettin Aras ve Yönetim Kurulu’na son seçimlerden dolayı tebrik ediyoruz. Bu kitap çok önemli bir başucu kitabı. İçinde emsal kararların olduğu ve bir nakliyecinin iş süreçlerinde başından sonuna kadar, hangi noktada, hangi süreçlerde ne kadar içtihata ya da taamüllere ihtiyacı olduğunu ortaya koyan bununla ilgili de hakikaten değerli görüşler sunan bir kitap. Taşımacılık sektörünün bu konulara ne kadar ihtiyaç duyduğunu bilenlerden biriyim. TOBBUND olarak UND çalışma grubunda hukuk ekibimiz var. Bize de birçok konuda sorular geliyor. Hem şoför kardeşlerimiz hem taşımacılar sorularını bize yöneltiyorlar. Biz de elimizden geldiği kadar karşılamaya çalışıyoruz. Hem bizim ekibimizin faydalanacağı hem de taşımacıların faydalanacağı önemli bir eser ortaya çıkmış. Yazarlarımıza ve UND Başkanımız Sayın Şerafettin Aras ve Yönetim Kurulu’na böyle bir konuda öncü oldukları için çok teşekkür ediyorum.

Taşımacının Başucu Kitabı’na neler var?

Taşımacılık sektöründe çalışan tüm tarafların ilgi alanlarına göre farklı şekillerde faydalanabileceği bir eser olarak hazırlanan Taşımacının Başucu Kitabı ile özellikle kara taşımacılığı sektöründe, yetki belgesi alarak girişilen faaliyetlerin en başından en sonuna kadar tüm katılanların hukuki bir mesele ile karşılaştığında pratik bilgilere ulaşmasının sağlanması hedefleniyor. Düzenlenen işveren – işçi arası ilişkiler süreci, dış ticarette tedarik, yükleme, boşaltma dahil eşya taşıma süreci, gümrükleme süreci, depolama süreci ve sigorta süreci de dahil olmak üzere örnek sözleşmeler, belgeler, tutanaklar kitapta yer alıyor. Bu evrakların neden, nasıl ve kimler tarafından düzenleneceğinin kolayca anlaşılması hedefleniyor.

Kitapta, sözleşmelerin ve her türlü bilgi ve belgenin görsellerinin ve/veya örnekleri bulunuyor. Akademik bilgiden ziyade yazarların yürüttüğü avukatlık ve danışmanlık, eğitim öğretim ve uzmanlık alanlarındaki hizmetler ile uygulamalardan edindikleri pratik bilgiler yalın bir şekilde ele alınıyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159