banner69

İstanbul Anadolu Otogarı projesinde kadın yönetici farkı görülecek

banner113

Anadolu Otogarı Projesi'nin Koordinatörü Sayın Nagehan Funes Baruh, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Taşıma Dünyası’na konuştu. Anadolu Otogarı’nın inşası Mayıs 2021’de başladığını ve bir yıl içerisinde bitirmeyi hedefledikleri belirten Baruh, Anadolu Otogarı projesindeki önceliklerini şu şekilde sıraladı: Öncelikle projenin sağlık alanında yeniliklerine dikkat çekiyorum. Anagar, içerisinde bir sağlık merkezi olan ilk ve tek otobüs terminali olacak. Diğer önemli başlık yolcu asistanlık hizmeti. Otobüs ile yolculuk yapacak yaşlı ve desteğe muhtaç kişilere otogar içerisinde asistanlık hizmeti vereceğiz. Bu amaçla tekerlekli sandalye ve gerekli tüm donanımı hazırlıyoruz. Belirli aralıklarla düzenleyeceğimiz eğitimler ile otobüs personellerini de ilk yardım konusunda bilinçlendirmek istiyoruz” dedi.

banner114
İstanbul Anadolu Otogarı projesinde kadın yönetici farkı görülecek

RÖPORTAJ: YÜCEL TÜRKÖZMEN

Taşıma Dünyası Gazetesi olarak son yıllarda sayılarının hızla arttığını görmekten büyük mutluluk duyduğumuz üst düzey yönetici kadınlarımızı siz değerli okurlarımıza tanıtmayı arzuladık. Bu kapsamda 8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar Günü'nde ulaşım sektörümüzün önemli gelişmelerinden olan yeni İstanbul Anadolu Otogarı Projesi'nin koordinatörü Sayın Nagehan Funes Baruh'u sizlere tanıtırken proje hakkında da bilgi almayı amaçladık.

‘BU PROJEDE OLMALIYIM’ DEDİM

Nagehan Hanım, kendinizi tanıtır mısınız? Projeye nasıl dahil oldunuz?

İstanbul Anadolu Otogarı Proje Koordinatörü'yüm. Başlangıçta akademik eğitimime uygun olarak Park Group’a medikal alanındaki yatırımların yönetimi için katılmıştım. Süreç içerisinde bu proje gündeme geldiğinde turizm sektörünün farklı bileşenlerinin entegre edilmesi, dinamik yapısı, yenilikçi duruşu ve gelişmeye açık olması heyecan vericiydi ve bende güçlü bir şekilde 'bu projede olmalıyım' duygusunu yarattı. Şirket yönetimimizin de onayıyla projenin yönetimine atandım.

PROJENİN YATIRIMCISI PARK GROUP

İstanbul Anadolu Otogarı Projesi nasıl doğdu? Harem Otogarı'nın alternatifi mi olacak?

Projenin yatırımcısı olan Park Group Londra merkezli bir yatırım ve taahhüt şirketi. İngiltere ve birçok ülkede yatırımlarımız ve yeni projelerimiz var. Şirketimizin yönetici ortaklarından Sayın Berk Dalver farklı sektörler ve özellikle havalimanları konusunda çok tecrübeli bir isim.

Pandemi nedeniyle Sayın Berk Dalver İstanbul'da idi. Bu dönemde yeni bir Anadolu Otogarı inşa edilmesi teklifi Harem Otogarı Dernek Başkanı Sayın Kemal Kulaçoğlu’ndan geldi. Ülkemizdeki mevcut otogarlar geleneksel bir yapıda inşa edilmeye devam ettiğinden gerek konfor gerekse değişen ve artan yolcu ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktı. Bu nedenle yolcu otobüsü sektörü müşterilerini daha konforlu terminal hizmeti sunan diğer modlara kaptırıyordu. Ülkemizde son yıllarda yapılan modern ve yüksek teknoloji içeren havalimanları ve tren garlarını göz önüne alarak otobüs yolcularına da benzeri bir konfor sunma fikri doğdu. Yolcu ihtiyaçlarını da dikkatli bir şekilde analiz ederek konsept oluşturma çalışmalarımıza başladık. Dünyadaki en gelişmiş yolcu terminallerini inceledik ve bir çok uzmandan görüş aldık. Genel Müdürümüz Sayın Berk Dalver'in deneyimleri de eklenince ortaya herkesi şaşırtacak özelliklerde muhteşem bir konsept çıktı. Bu konsepti paylaştığımız sektördeki kurum ve kuruluşlar tarafından da çok beğenilip desteklenince şirket yönetimimiz yatırım kararını verdi. Harem Otogarı'nın alternatifi olma konusuna gelince; başlangıçta da söylediğim gibi teklif zaten Harem Otogarı Dernek Başkanı Sayın Mustafa Kulaçoğlu'dan geldi. Bu nedenle Harem Otogarı'nın alternatifi değil, farklı bir konumda onun yerini alacak bir otogar olacak.

ÖZGÜN BİR PROJE

İstanbul Anadolu Otogarı projesi ne zaman başladı?

Proje fiilen Mayıs 2021 de başladı. Öncesinde bazı görüşmeler devam etse de Mayıs Ayı içerisinde mimari ekibimizi, teknik kadromuzu ve danışman kadrolarımızı oluşturduk. Konsept projemizin ön hazırlıkları yaz ayları boyunca sürdü ve 2021 yılı sonu itibarı ile kavramsal tasarımı son halini aldı. İstanbul Anadolu Otogarı özgün bir proje ve bu kapsamda bir otogar ilk kez bu şekilde projelendirildi. Bugüne geldiğimizde ise yapım süreciyle ilgili tüm ayrıntılar kendi alanlarındaki en iyiler arasında yer alan teknik kadrolarımız tarafından projelendirilerek inşasına başlamaya hazır hale getirildi.

EN ÖNEMLİ AVANTAJIMIZ KONUMUMUZ

Anadolu yakasında bir çok cep otogarı var. Bu nedenle bir rekabet yaşanması kaçınılmaz görünüyor. Rekabetçi yönleriniz neler?

En rekabetçi avantajımız öncelikle konumumuz olacak. İstanbul Anadolu Otogarı E6 Orhanlı Gişeleri'ne 500 metre mesafede, otobüslerin şehir trafiğine girmeden kolayca ulaşabilecekleri bir konumda. Ayrıca İstanbul Kuzey Çevreyolu girişi otogarımızın çıkışından sadece 1.500m mesafede. Otogarımız, Sabiha Gökçen Havalimanı Kavşağı üzerinde yer alacak olup, yeni metro hattına da bağlantılı olacaktır. Bununla birlikte sadece entegre bir otogar ve turizm tesisi değil duygulara hitap eden yaşam alanları inşa edeceğiz. Yalnızca otobüs yolcularımıza ve bölge trafiğinde seyreden tüm araçlara değil bölge halkına da en üst düzeyde alışveriş, konaklama, dinlenme, eğlence gibi tüm turizm hizmetlerini sunacağız.

YOLCULAR İÇİNDE OTOBÜS FİRMALARI İÇİN GÜVENLİ BİR ORTAM

İstanbul Anadolu Otogarı Projesi'nin detayları hakkında bilgileri okurlarımızla paylaşır mısınız?

Ulaşım sektörüne hizmet veren bir gazete olmanız nedeniyle bu röportajımızda temel olarak projemizin yolcu terminali özelliğini konuşuyor olsak da İstanbul Anadolu Otogarını konseptini oluştururken güvenlik ve konfor başta olmak üzere tüm bileşenleri titizlikle ele aldık. Örneğin gelişen teknolojiden en üst düzeyde istifade ederek fiziksel tedbirlerle birlikte İstanbul Anadolu Otogarında yolcu dışındaki kişilerin peronlar bölgesine geçemeyeceği bir yapı oluşturduk. Böylece sadece yolcular için değil otobüs firmaları için de güvenli ve bir ortam sunacağız. Otogar güvenliği ve işletme desteği amacıyla gelişmiş teknolojileri kullanacağız. Akıllı peron uygulaması örnek verebileceğim yeniliklerden sadece biri. Geleneksel uygulamalarda olduğu gibi otobüs firmalarının peronlarda sabit yerleri olmayacak. Bunun yerine peron kullanımının optimizasyonunu teminen trafik yoğunluğuna göre hangi otobüsün hangi perona yanaşacağı yazılım tarafından atanacaktır. Bilet satış ofislerinin rahatlığı açısından otogar genelinde bilet kioskları yer alacak ve online bilet alan yolcuların bilet satış ofislerine uğramadan doğrudan ilgili peronlar üzerinden otobüslerine erişimlerini sağlayacağız.

Ayrıca, havalimanı işletmelerinde tecrübe edilen güvenlik ve konfor uygulamalarını otobüs terminaline entegre ettik. Bu yaklaşım yolculuk sürelerinin ve otobüs işletmelerinin operasyonel süreçlerini asgariye indirmek bakımından da önemli avantajlar sağlayacak.

Projede yolcuların konfor ve ihtiyaçlarını en ön planda tuttuk ve böylece otobüsle yolculuğunu tercih eden yolcu sayısını arttırmayı amaçladık. Bu konu önemli zira diğer modlara kaptırılan yolcuların yeniden kazanılması ve hatta daha fazla yolcu çekmek otobüs taşımacılığı sektörünü de olumlu etkileyecektir. Otogar bünyesinde eczane ve 24 saat hizmet veren donanımlı bir Sağlık Odası da bulunacak.

İstanbul Anadolu Otogarı içerisinde yolcuların yeme-içme, alışveriş ve istirahat ihtiyaçları için alanlar oluşturduk ve bu alanlarda seçkin markaların kafe ve restoranları, çeşitli konularda mağazaları bulunacak. Yolcular giyim, tekstil, iletişim, hediyelik eşya, spor, kozmetik ve birçok konuda ihtiyaçlarını otogar içerisinde karşılayabilecekler. Otogarda yer alacak aday markalar ile yolculara avantaj sağlayacak birçok uygulama üzerinde çalışıyoruz.

SAĞLIK MERKEZİ OLAN TEK OTOBÜS TERMİNALİ

Bir kadın yönetici olması projeye nasıl etki etti? Birkaç başlık ile sizin projeye etkinizi söyler misiniz?

Bu kapsamda birçok örnek verebilirim. Öncelikle projenin sağlık alanında yeniliklerine dikkat çekiyorum. Anagar, içerisinde bir sağlık merkezi olan ilk ve tek otobüs terminali olacak ve Anagar’a ait donanımlı bir ambulans satın alıyoruz. Sağlık merkezimiz paramedik kapsamda eksiksiz projelendirildi. Bu konuyu çok önemsiyorum zira bu tür kalabalık sosyal ve hizmet alanlarında sağlık imkanları toplan kaliteyi doğrudan ilgilendiriliyor. Anagar kapsamında çalışacak hizmet ekiplerine de paramedik kursu düzenliyoruz. Kendileri bir sağlık görevlisi gelinceye kadar yanlış bir uygulama yapılmamasını sağlayacaklar ve hayat kurtaracak tedbirleri alabilecekler.

Diğer önemli başlık yolcu asistanlık hizmeti. Otobüs ile yolculuk yapacak yaşlı ve desteğe muhtaç kişilere otogar içerisinde asistanlık hizmeti vereceğiz. Bu amaçla tekerlekli sandalye ve gerekli tüm donanımı hazırlıyoruz. Bu hizmet bölgede bulunan üniversite öğrencileri için de ek gelir olacak. Bu hizmetten faydalanmak için biletinizi alırken talep etmeniz yeterli olacak. Yolcuları güler yüzlü bir ekip ile karşılayacağız.

Belirli aralıklarla düzenleyeceğimiz eğitimler ile otobüs personellerini de ilk yardım konusunda bilinçlendirmek istiyoruz. Anagar içerisindeki konferans ve etkinlik alanlarımız bu amaçla çok önemli fayda sağlayacak.

KÜLTÜRLERİN BULUŞMASI

İstanbul Anadolu Otogarı tanıtımında “kültürlerin buluşması” ibaresini kullanmışsınız, sanırım bu da bir kadın inisiyatifi. Projeyi açıklarmısınız?

Evet bu konu Anagar’ın sosyal bir inisiyatifi. İstanbul Anadolu Otogarı'nda her gün 81 ilden veya 973 ilçe ve belki de 18.335 köyümüzün birisinden gelmiş olan ortalama 50.000 kişi bir araya gelecek. Biz hizmetimizi sadece kişileri sevdiklerine, evlerine, işlerine ulaştırmakla sınırlı tutmadık, her gün değişik kişilerin bu buluşmasını bir sosyal birliktelik fırsatına dönüştüreceğiz. Otobüslerimiz her gün sadece kişileri değil, kültürleri, değerleri ve yöresel tüm zenginlikler yaşıyor. Şimdi bu zenginlikleri bir araya getireceğiz, sesimizi, müziğimizi, el sanatlarımızı, mutfağımızı paylaşacağız.

Anagar içerisinde Türkiye’nin her yöresinden amatör sanatçıların eserlerini sergileyecekleri etkinlik salonlarımız bulunacak. Konferans salonumuz da oturma gruplarının sökülmesi ile büyük kermes alanı olarak değerlendirilebilecek. Otobüs firmalarından sanatçılara ait eserlerin bedelsiz taşınmasını talep edeceğiz, kabul etmeyenlere biz destek vereceğiz. Bu aktivite ile yok olmaya yüz tutmuş birçok yöresel el sanatının tanıtımına destek olacağız.

TALEPLERİ TOPLUYORUZ

İstanbul Anadolu Otogarında yer almak isteyen otobüs firmaları ve diğer hizmetlere talip olmak isteyenler başvuru sürecinde nasıl bir yol izleyecek?

İstanbul Anadolu Otogarı'nda dileyen otobüs firmaları ve bilet satış şirketleri yer alabilirler. Şu anda otogarda yer almak isteyen firmaların taleplerini topluyoruz. Talep toplama aşaması önemli zira bu aşamada başvuran firmaların istek ve önerileri de önemle ele alınıyor. Firmaların sefer saat listeleri de otogarın planlanmasında bir diğer önemli husus olarak değerlendiriyoruz.

Gelen başvurulardan sonra firmalar ile görüşerek kira sözleşmeleri aşamasına geçeceğiz. Otogarda yer almak isteyen firmaların kısa sürede başvurmalarını öneririm. Firmalar başvurularını anagar.com.tr üzerinden de yapabilirler.

İstanbul Anadolu Otogarında, kira bedelleri, bilet satış ofislerinin özellikleri ve diğer hususlar belirlendi mi?

Evet, ancak bu aşamada sadece talep topluyoruz. Kira bedelleri ve diğer hususları ikinci aşamada açıklayacağız. Şu ana kadar yatırımcı olarak deklare ettiğimiz bir kira bedeli yok.

Bilet satış ofisleri iki katlı 42m2 bölümlerden oluşuyor. Ofisleri, bilet satış konsolu, operatör koltukları, bilet satış bilgisayarları, bilet basma yazıcısı, kesintisiz güç kaynağı, yangın algılama ve söndürme, güvenlik donanımı, seslendirme ve anons sistemi, IP telefon sistemi, internet bağlantısı, ısıtma, soğutma ve havalandırma altyapısı ile birlikte donanımlı olarak teslim edeceğiz.

Projede 60 bilet satış ofisi bulunuyor ancak talebe göre bu sayıyı arttırmayı değerlendirebiliriz.

Yatırımcı politikası olarak gelirlerimizi çeşitlendirdik, bu nedenle kira bedelleri ve diğer ödemeler hususunda olabilecek en uygun bedelleri sunacağız.

BİR YIL İÇİNDE BİTİRME HEDEFİ

Projenin bitiş tarihi belirlendi mi?

Proje inşaatı, devam eden başvuru sürecinin tamamlanmasıyla kısa sürede başlayacak. Hedefimiz bir yıl içerisinde tesisi kullanıma açmak. Anadolu yakasındaki kronik sorunları göz önüne alarak, kısmi bir erken açılış da yapabiliriz. Bu konular önümüzdeki günlerde netleşecek.

Müşteri sadakat programınız hakkında da bilgi verirmisiniz?

İstanbul Anadolu Otogarını kullanan yolcular, seyahat ettikleri otobüs şirketinden bağımsız olarak, satın aldıkları bilet üzerinden puan kazanacaklar ve puanlarını otogar bünyesinde alışveriş, yeme-içme noktalarında kullanabilecekler. Ayrıca, otogar içerisinde yer alan sadık otobüs yolcuları için hazırlayacağımız özel salonda ücretsiz olarak istirahat edebilecekler. Hedefimiz yolcularımıza özledikleri konforlu terminal ortamını sunmaktır. Yalnızca konforlu fiziksel özelliklerimizle değil bir dünya başkenti olan İstanbul'umuzun tarihi ve kültürel mirasına uygun olarak misafirperverliğimizle de duygulara hitap edeceğiz.

YOLCU SERVİSLERİ

İstanbul Anadolu Otogarı yolcu servisleri konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz, Harem Otogarı'ndaki mevcut yolcu servisleri yeni otogarda da çalışacaklar mı?

İstanbul Anadolu Otogarı bünyesinde yolcu servisleri planlanmış olup, otobüs şirketlerinin mevcut yolcu servisleri yeni otogarda faaliyet göstermeyecekler. Yolcu servisi konusu, yerel idare ile birlikte planlanıp devreye alınacak. Yolcuların şehrin önemli noktalarından servis araçlarına erişimi sağlanacaktır. Ayrıca otogardan Marmaray istasyonlarına ve Deniz Otobüsü iskelelerine servis araçları planlanmıştır.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz. Ayrıca, 8 Mart Dünya Çalışan Kadınlar Günü'nüzü kutluyor ve kadınlarımızı nice başarılarda daha sık görme arzumuzu yineliyoruz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159