ATO- Gazi Üniversitesi İşbirliği ile Intech Projesi start aldı

banner113

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, mesleki eğitimin ülkenin geleceğini derinden etkileyecek bir memleket meselesi olduğuna dikkat çekerek, INTECH projesi kapsamında metal ve metalurji alanında kuracakları “Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi” ile bir yandan son teknolojiye dayalı laboratuvar altyapısıyla sektöre AR-GE desteği sağlarken diğer yandan kalifiye işgücü yetiştirecek olan nitelikli mesleki ve teknik lisesi öğretmenlerinin yetiştirilmesini amaçladıklarını söyledi.

banner114
MESLEK KRL 06.11.2022, 19:33 Erkan YILMAZ
ATO- Gazi Üniversitesi İşbirliği ile Intech Projesi start aldı

Ankara Ticaret Odası ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve AB Türkiye Delegasyonu’nun hibe programıyla hayata geçirilen ve kısa adı İntech olan, "Metal ve Metalurji Sektöründe Yenilikçi Teknik ve Mesleki Yeterlilik Geliştirme Merkezi Projesi”nin açılış toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın katılımıyla ATO Congresium’da yapıldı. Toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, mesleki eğitimin ülkenin geleceğini derinden etkileyecek bir memleket meselesi olduğuna dikkat çekerek, INTECH projesi kapsamında metal ve metalurji alanında kuracakları “Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi” ile bir yandan son teknolojiye dayalı laboratuvar altyapısıyla sektöre AR-GE desteği sağlarken diğer yandan kalifiye işgücü yetiştirecek olan nitelikli mesleki ve teknik lisesi öğretmenlerinin yetiştirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Dünyanın tüm ülkelerinde gelişim ve kalkınmada üretimi gerçekleştirecek bilgi, birikim, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip işgücünün yetiştirilmesinin öncelikli mesele olduğunu vurgulayan Baran, “Kalifiye insan gücü bilgi ve yeteneğiyle yüksek verimi sağlayarak ekonomik başarının temelini oluşturur. Ankara Ticaret Odası olarak, mesleki eğitim her zaman gündemimizin değişmez ve ilk maddeleri arasında yer aldı. Bugün başlayan projeyle de mesleki eğitim konusunda örnek olacak, önemli bir adım daha atıyoruz” dedi.İmalat sektörünün yüzde 80’inde metal parçaları kullanıldığını belirten Baran, ileri ve süper metal alaşımları üretimindeki bilgi eksikliğinin tamamlanmasının da üretim gücüne katkı sağlayacağı dile getirdi. Baran, “Projeyle en az 200 mesleki öğretmene eğitim verilmesi sağlanacak. Ankara Ticaret Odası olarak, bir yanında yer almaktan onur duyduğumuz bu projeyle metal ve metalurji sektöründe mesleki eğitimin kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlanırken, reel sektörün beklentilerini karşılayabilecek işgücünün azami nitelikte yetişmesinin koşulları oluşturulacak. 18 ay devam edecek ve 655 bin Avro bütçeyle gerçekleştirilecek bu projede, öğretim sistemi tasarlanacak, laboratuvar öğrenme ortamı oluşturulacak, çeşitli eğitimler verilecek. Bu projeyle, reel sektör üniversite ile el ele vererek, sektörün ihtiyaç duyduğu niteliğe sahip öğretmenin de öğrencinin de yetişmesine imkân sağlayacak. Mesleki eğitimin geliştirilmesi konusunda örnek teşkil edecek bu proje sayesinde şehrimiz kazanacak, ülkemiz kazanacak” diye konuştu.

Sanayileşmek için nitelikli iş gücüne ihtiyacımız var 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye’nin sanayileşme sürecine dikkat çekerek başladığı konuşmasında, “Sanayileşmek için nitelikli iş gücüne, iyi yetişmiş insanlara ihtiyacımız var. Temel bilimler gelişmeden, bilimsel bilgi gelişmez. Matematik, fizik, kimya olmadan olmaz. Bunların üzerine mühendislik bilgisi gerekir” dedi. Bugün yeni bir çağın eşiğinde ve teknolojik gelişmelerde yeni bir safhaya geçiş aşamasında olunduğuna ve sanayileşmede nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Bilgin, "Bu ihtiyaç, pandemiden sonra çok hızlı bir şekilde ortaya çıktı. Demek ki toplumda derinlemesine yürüyen bir eğilim vardı. Pandemi, pandemi sonrası ortaya çıkan dünyadaki bu çalkantılar, dalgalanmalar ve onların meydana getirdiği kriz, bu süreci daha da ön plana çıkardı. Yani bilgi üzerinde farklılaşan, bilgi teknikleriyle farklılaşan yeni bir aşamadayız. Tekno strüktürü, bilgi toplumuna uygun bir şekilde yeniden inşa etmek durumundayız. Bunun için de derinlemesine eğitime, kalifikasyona, insan gücünün yeni teknolojiler içerisinde yeniden şekillenmesine ihtiyaç var. Bunun öncülüğünü de bu tür programların desteğiyle üniversitelerimiz yapacak. Yeni süreçte teorik bilgiyi, temel bilimlerin bilgisini, mühendisliğin bilgisine çeviren bilimsel gelişmeleri uygulamaya sokmak için daha fazla özel eğitime ihtiyacımız var. Programın ülkemize, endüstrimize ve Türkiye’nin ekonomik gelişmesine katkı yapacağını düşünüyorum” dedi.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da konuşmasında teknolojideki değişim ve küresel gelişmelerin günlük yaşamı hızla değiştirdiğini, bireylerin doğru becerilerle ancak bu değişime uyum sağlayabileceğini ve topluma katkıda bulunabileceğini belirterek, “Bugün birçok insan iş bulamıyor çünkü kendi yeteneklerine uygun işlerle arasında uyumsuzluk var. Aynı zamanda işverenlerin yüzde 40’ı da doğru becerilere sahip çalışan bulmakta zorlanıyor. Becerilerle sektörün ihtiyacını uyumlamak gerekiyor” dedi.

Avrupa Birliği’nin Temmuz 2020’de oluşturduğu “Avrupa Beceriler Gündemi”nden bahseden Meyer-Landrut, programın bir bölümünde mesleki başarı merkezlerinin oluşturulduğunu bildirdi. INTECH kapsamında kurumlar ve sivil toplum örgütleri tarafından 18 merkez oluşturulacağını ifade eden Meyer-Landrut, "Öğretmen eğitme faaliyetlerinin yanı sıra bölgesel eğitim, eğitim ve öğretim materyalleri, Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içerisinde geliştirilecek. Bahsedilen hibe sayesinde mesleki eğitim öğretmenlerinin de becerileri güncellenecek. ATO tarafından sektörel yetkinlik geliştirme merkezi kurulacak. Öğretmenlerin de teorik ve pratik bilgileri teknolojik gelişmelere uygun biçimde güncellenecek. Böylesi önemli bir merkezi kurdukları için katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız da konuşmasında, üniversitedeki bilgi birikimin sanayiye, sanayide gelişen teknolojinin ise üniversiteye aktarılması gerektiğini dile getirdi. Gazi Üniversitesi ve Ankara Ticaret Odası arasında daha önce imzalanan eğitim işbirliği protokolü ile yolun başlangıç adımlarının atıldığını kaydeden Yıldız, “Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü akademisyenlerinin girişimiyle Ankara Ticaret Odası öncülüğünde Intech Projesi kapsamında “Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi” kurulması çalışmaları başarılı bir şekilde sürdürülmeye devam etmektedir” dedi. Proje kapsamında sürdürülen çalışmaların sadece bir merkez oluşturmakla sınırlı kalmayıp, günümüz teknolojisine paralel eğitimler vermeyi de kapsadığını dile getiren Yıldız, “Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığımız bünyesinde yer alan Metal ve Metalurji ihtisasına sahip öğretmenlerimize ileri teknolojiye hizmet eden alt yapılar ile eğitimler verilerek bilgi akışı sağlanacaktır. Ayrıca Kurulan Merkezimiz ile nitelikli işgücü, son teknolojiye dayalı laboratuvar altyapısı ve Ar-Ge desteği sağlamak projenin nihai hedeflerindendir” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Süreyya Erkan da proje ile birlikte metal ve metalurji sektöründe müfredat tasarımı çalışmaları, iş başı eğitimler gibi faaliyetlerle birlikte geliştirme merkezi laboratuvar ortamının kurulmasını hedeflediklerini anlattı. Erkan, “Endüstrilerin çoğu için temel hammaddeleri sağlayan ve ekonominin bel kemiğini oluşturan metal ve metalurji sektöründe iş gücünün beceri ve yetkinliklerinin geliştirilmesini hedeflediğimiz bu projenin Türkiye ekonomisine, sanayisine ve eğitim sistemine katkıda bulunacağına inanıyoruz” dedi. Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Projenin Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Bostan ise proje hakkında bilgi verdiği konuşmasında “Temelde projenin amacı ileri teknolojiler arasında yetkinlik temelli, iş gücü piyasasının taleplerine duyarlı, dünya standartlarında eğitim sunan sektörel mesleki eğitim alanıyla birlikte alanı destekleyici projeler üretmek. Biz de mesleki ve teknik eğitimin temeli olan öğretmenlerimizi bu alanla ilgili yetkin hale getirerek, teknolojik yatırımlarla desteklemek istedik” diye konuştu. Toplantıya, ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi M. Fatih Çetinkaya, Yenimahalle Kaymakamı Türker Çağatay Halim, Çankaya Kaymakamı Murat Duru ile çok sayıda proje paydaşı katıldı.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159