banner69

“Seçim sonucu ne olursa olsun acı reçete gelecek”

banner113

Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KESİAD) üyelerine “Dünyada ve Türkiye’de Güncel Ekonomik Gelişmeleri” değerlendiren Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, seçim sonrası kimin iktidara geleceğinden bağımsız olarak Türkiye’yi ‘acı reçetenin’ beklediğini söyledi.

banner114
MESLEK KRL 12.05.2023, 10:14 Erkan YILMAZ
“Seçim sonucu ne olursa olsun acı reçete gelecek”

KESİAD, Allianz Küçük Kulüp’te düzenlediği toplantıda Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi iktisatçı yazar Prof. Sadi Uzunoğlu’nu ağırladı. xx

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel, seçime günler kala güncel ekonomik gelişmeleri ve seçim sonrası Türkiye ekonomisini bekleyen gelişmeleri değerlendirmek istediklerini söyledi. Sadi Uzunoğlu’nun perspektifi ile seçim sonrasına bir bakış sunmak istediklerini söyleyen KESİAD Başkanı Günel, “Kendisini ekonomi programlarında yaptığı yorumlarla yakından tanıyoruz. KESİAD üyeleri ile kendisini buluşturarak seçim sonrası Türkiye’nin ekonomik yol haritasını görmek istedik” dedi.

KESİAD’a konuk olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, seçim sonrası Türkiye’yi zorlu bir dönemin beklediğini söyledi. Türkiye Merkez Bankası rezervlerinin swaplar dahil edildiği zaman eksi 60 milyar dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Uzunoğlu, “MB rezervinin bu manzarası sebebiyle dövizi baskılama, KKM uygulamaları seçimden sonra devam ettirmek mümkün değil. İktidar değişmese de yeni bir ekonomi yönetimi iktidara gelse de şu anki ekonomi politikası sürdürülemez” dedi. Yüksek faiz ne kadar kötü ise düşük faizin de o kadar kötü olduğunu vurgulayan Uzunoğlu, “Türk lirası değerlendiğinde de kötüdür. İthalatı teşvik eder. O sebeple bir dengeyi tutturmak zorundayız” dedi. Yeni bir iktidar oluştuğunda faizlerin hızlıca arttırılmasının da mümkün olmadığını söyleyen Uzunoğlu, “Dolayısıyla seçim sonuçlarından bağımsız olarak bizi zorlu bir süreç bekliyor” dedi.

“Kredi bulmak kolay değil”

Gelen bir soru üzerine ekonomi yönetimine kendisinin gelmesi durumunda ilk yapacağı işin Türkiye ekonomisinin envanterini çıkarmak olduğunu söyleyen Uzunoğlu, “Önce karnemizi görmemiz lazım ki politikamızı belirleyelim. Sonra insana yatırım, altyapıya, enerji ve temiz suya yatırım yapmak gerekiyor. Tarım son derece önemli, köylerde yaşamın iyileştirilmesi gerekiyor. Dijital altyapı köylere kadar ulaştırılmalı ki teknolojik tarıma geçebilelim” dedi. Dünya’da sıkı para politikasının devam ettiğini, Türkiye’nin kısa vadede ödemesi gereken borçları bulunduğunu söyleyen Uzunoğlu, “Eskiden kredi bulmak kolaydı çünkü faizler sıfırdı. Şimdi FED Avrupa Merkez Bankası faiz arttırıyor. Kredi yine bulursunuz ama hem faizler yüksek hem de Türkiye’nin CDS değeri hala 500 üzerinde. Dolayısıyla borçları çevirmek de zor olacak” dedi.

“Yılsonu enflasyon 50 seviyesinde olur”

İş insanlarına ve yatırımcılara tavsiyelerde de bulunan Uzunoğlu, altının her zaman değerli ve güvenli bir yatırım olduğunu, her yatırımcının portföyünde altın bulundurması gerektiğini söyledi. Dolar ile borçlanmaktan kaçınmak gerektiğini söyleyen Uzunoğlu, “Enflasyon devam ettikçe firmalar kar edecektir, bunun da borsaya olumlu yansıması olacak. İMKB 30 içinden bir miktar hisse de portföye eklenebilir” dedi. Yıl sonu enflasyon oranının yüzde 50’lerde olmasını beklediğini ifade eden Uzunoğlu, “Bu enflasyonu düşürmenin yolu sadece ekonomik önlemlerle olmaz. Güvenilir kamu kurumlarına ihtiyacımız var. Sağlam ekonomi sağlam kamu kurumları ile tesis edilebilir” diye konuştu.

Sadi Uzunoğlu kimdir?

• 1960 doğumlu olan Sadi Uzunoğlu, Uludağ Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü mezunudur.

• İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır.

• 1985’de İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olmuş, aynı fakültede akademik kariyerine devam etmiş; 2001 sonuna kadar İktisat Doçenti olarak görev yapmıştır.

• Akademik kariyerine Trakya Üniversitesi İİBF’de profesör ve İktisat Bölüm Başkanı olarak devam etmektedir.

• Yurtiçi ve yurtdışında birçok makale ve çalışmaları bulunan Uzunoğlu’nun, şu anda piyasada bulunan kendi ve/veya ortak yazarlı kitapları:

• “Para ve Döviz Piyasaları”, ”Çağ Atlamada Yeni Dönem”, “Temel Ekonomi”, “Finans Matematiği Çalışma Kitabı, HP Uygulamalı” “Güncel Ekonomik Sorunlar : Dünya Ekonomisi”, “Güncel Ekonomik Sorunlar : Global Kriz”, “Yeni Başlayanlar İçin Bankacılık”, “Yeni Başlayanlar İçin Ekonomi”, “Mikro ekonomi”…

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159