MAPAR Otomotiv Başkanı Yalçın Şahin: 2019’un yüzde 50 potansiyelini yakalarsak, 2021 her esnaf için iyi bir sene olur

banner113

Çok uzun süredir, yıla yönelik strateji oluşturmanın bu kadar zor olmadığını vurgulayan Yalçın Şahin, “Hiç kimse, 2020 yılında bir salgın süreci yaşanacak, bu süreç tüm dünyayı etkileyecek ve aylarca sürüp, hatta bir sonraki yıla taşınacak, maskesiz sokağa çıkılmayacak, evlere kapanılacak diye düşünemezdi. Biz pandemi süreciyle birlikte neleri daha doğru yapabiliriz, nerelerde kısıntıya gidebiliriz çabası içinde olduk. Yılı çok zarar etmeden, çok da kârlılık elde etmeden kapattık. 2021 yılı için beklentimiz ise bu pandemi tamamıyla bitmese bile, biz 2019 yılının yüzde 50 potansiyelini yakalarsak, 2021 her esnaf için iyi bir sene olur” dedi.

banner114
OTOMOTİV 19.02.2021, 19:57 Taşıma Dünyası
MAPAR Otomotiv Başkanı Yalçın Şahin: 2019’un yüzde 50 potansiyelini yakalarsak, 2021 her esnaf için iyi bir sene olur

Çok uzun süredir, yıla yönelik strateji oluşturmanın bu kadar zor olmadığını vurgulayan Yalçın Şahin, “Hiç kimse, 2020 yılında bir salgın süreci yaşanacak, bu süreç tüm dünyayı etkileyecek ve aylarca sürüp, hatta bir sonraki yıla taşınacak, maskesiz sokağa çıkılmayacak, evlere kapanılacak diye düşünemezdi. Biz pandemi süreciyle birlikte neleri daha doğru yapabiliriz, nerelerde kısıntıya gidebiliriz çabası içinde olduk. Yılı çok zarar etmeden, çok da kârlılık elde etmeden kapattık. 2021 yılı için beklentimiz ise bu pandemi tamamıyla bitmese bile, biz 2019 yılının yüzde 50 potansiyelini yakalarsak, 2021 her esnaf için iyi bir sene olur” dedi. 

Röportaj / Erkan YILMAZ

MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, yılın ilk toplantısında satış ekibiyle bir araya geldi. 2020 yılının değerlendirildiği toplantıda, 2021 yılına yönelik stratejiler de belirlendi. Toplantıya MAPAR Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Erdi Şahin, Bursa Genel Müdürü Tanju Nayır, İzmir Genel Müdürü Caner Perk, Otobüs Satış Müdürleri Ender Keskin, Gökhan Çerioğlu, Özgür Sarnıç ve Aydın Çakmak, Kamyon Satış Müdürü Şevki Atalay, Kamyon Satış Danışmanları Bilal Sürmen ve İnan Yücesan, İkinci El Yurtdışı Satış Sorumlusu Mehmet Akın Şahin katıldı. 

Her yıl 3 toplantı 

MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, yaptıkları toplantı ve değerlendirmeleri Taşıma Dünyası ile paylaştı. 10 yıldır düzenli olarak her yılın başında bir önceki yılı değerlendirdiklerini belirten Yalçın Şahin, “Aslında her yılın başında 3 toplantı düzenliyoruz. Bu toplantıları birer hafta veya 10 gün arayla yapıyoruz. Birinci toplantımız satış ekibiyle; 2020’yi değerlendiriyor ve 2021’ye yönelik bir strateji oluşturuyoruz. Bunun akabinde servis ekibiyle bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Burada müşterilerimize nasıl bir hizmet sunmuşuz, araç girişlerinde nasıl bir seviye elde etmişiz ve araç girişlerini nasıl daha yukarıya çekebileceğimizi konuşuyoruz. Son toplantımız da genel müdürlük üst düzey toplantımız oluyor. Bu toplantıda da bütçemiz belirleniyor” dedi. 

2019’un yüzde 50’si…

Çok uzun süredir yıla yönelik strateji oluşturmanın bu kadar zor olmadığını vurgulayan Yalçın Şahin, “Artık her an her şeyin olabileceğini gördük, yaşadık. Hiç kimse 2020 yılında, bir salgın süreci yaşanacak, bu süreç tüm dünyayı etkileyecek ve aylarca sürüp, hatta bir sonraki yıla taşınacak, maskesiz sokağa çıkılmayacak, evlere kapanılacak diye düşünemezdi. Biz, pandemi süreciyle birlikte neleri daha doğru yapabiliriz, nerelerde kısıntıya gidebiliriz çabası içinde olduk. 

Yılı çok zarar etmeden, yüksek kârlılık da elde etmeden kapattık. 2021 yılı için beklentimiz ise; bu pandemi tamamıyla bitmese dahi, 2019 yılının yüzde 50 potansiyelini yakalarsak, 2021 her esnaf için iyi bir sene olur. Hedefimiz ve odaklandığımız: Araç satışlarımız, ikinci el süreçlerimiz, araç yenileme, servis girişlerimizde hedefimiz 2019’un yarısı kadar seviyeye ulaşmak. Öyle büyük bir büyüme beklentimiz yok. ‘Yıl çok iyi olacak’ demiyoruz. Aşılama süreçleri başladı, ancak mutasyon da konuşuluyor. Bir anda evden herkesin çıkabileceği bir ortam oluşacak diye düşünmüyoruz. Biz bütçemizi 2019’un yarısına göre yaptık. Bunun daha yukarısı biraz da Milli Piyango’nun çıkması gibi çok zor. Ocak ayı verilerimiz de bizi haklı çıkarıyor. 2019’un yarısı seviyesinde gelir-gider rakamlarımız. Yeni araç sayısı daha az olurken, burada kaybettiğimizi ikinci el talebi ile dengelemişiz. Emsal aynı değil ama kârlılık aynı” dedi. 

İkinci elde karşılığını alıyoruz

Stoklarında 55 adet ikinci el otobüs bulunduğunu belirten Yalçın Şahin, “Bu çok büyük bir stok değil. 2020 Ocak-Nisan döneminde 66 sıfır otobüs satışı yapmıştık. Şimdi ise tam tersine, Ocak ayında 60 adet ikinci el otobüs sattık. Eğer siz hedefinizi gidişata göre belirlerseniz, ciro bazında, bir şekilde masraflarınızı da biliyorsanız, tabloyu çıkartabiliyorsunuz. 2020 yılında da söylediğimi tekrar etmek istiyorum: faizlerin 1,70 - 1,90 seviyesinde olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bir marka, faizleri 0,79’da düşürdü, bu hamle doğrudur. Olması gereken de budur. Piyasada sıfır otobüslerin 2-2,5 milyon TL arasında fiyatta olduğu bir süreçte, faizler 1,70 ise otobüsçünün sıfır araç alma şansı yoktur. Siz konuşlanmanızı ikinci ele yaparsanız ki, biz bunu 2020 yılında fark ettik, ikinci el alımı yaptık ve bu alımın meyvelerini de alıyoruz. İkinci el otobüs tarafında hareket başladı, fiyatları da artıyor. Sıfır araç konusunda tamamını ödeyebilse bile, otobüsçünün doğru işlem yapacağını düşünmüyorum. 2 milyon TL parayı verdiniz, ama faize yatırsanız 400 bin TL kazanacaksınız, hiçbir otobüs yılda 400 bin TL kazandırmıyor. Niye şoför ve muavinle uğraşacaksınız. Bu yüksek faizlerle yeni araç almak doğru değil. Burada belki otobüs firmaları marka değerini koruyacaktır, ikinci el aracını verecektir, bu araç da sıfırın maliyetinin yüzde 50’den fazlasını karşılayacaktır. Yeni alım o zaman olabilir, bunun haricinde alım yapanlar hata içindedir” dedi. 

Büyük otobüs projeleri

2021 yılında çok kötü gelişmeler olmadığı takdirde, sıfır otobüs pazarının 400 adetler seviyesinde olacağını düşündüğünü belirten Yalçın Şahin, “Üreticiler faizleri daha aşağı çekerse bu pazar seviyesi elde edilebilir, 400 adede çıkarsa da çok iyi olur. Firma ismi söylemeyeceğim, ama 4 veya 5 firmada çok büyük proje var. Eğer bu projeler 50-100 aralığında olursa, belki pazar 500-600’leri zorlar. Bu projelerin olması çok önemli, olmaz ise 400 bile zor olur” diye konuştu.

2021 lojistik yılı olacak

Yalçın Şahin, MAPAR Otomotiv’in 2021 yılına yönelik ne gibi adımlar atacağını da açıkladı: “Kendi içimizde iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz; araç yenileme, yurtdışı tarafıyla, servis girişleriyle, araç kiralamayla ilgili. Araç kiralamanın boyutlarını büyütüyoruz. Her türlü kamyon kiralama işine de girdik. Bir lojistik şirketi kurduk. Ek işler yaparak, kaybedilen hacmi yakalamaya çalışacağız. Otobüste yaptığımız işin benzerini damperli kamyonlarda, dorseli kamyonlar için de geçerli şekilde yapacağız. Pandemi süreciyle herkesin evine kapanması sonrasında lojistik sektörü çok hareketlendi. 2021 lojistik yılı olacak.” 

Araçların servise getirilmesi 

Yalçın Şahin, parklarda yatan otobüslere yönelik sezon öncesinde servislere çağırma yönünde bir çalışmanız olacak mı, sorumuzu da cevapladı: “Tanıdığımız ve işbirliği yaptığımız bütün firmalara söylediğimizi, kendi arabalarımıza da yapıyoruz. Araçlarımızı yürüterek haftalık çalıştırıyoruz. Şubat ayına geldik, bu araçların sezon öncesinde bir bakımdan geçmesi çok önemli. Çünkü sezonda oluşacak bir arıza ciddi ekonomik kayıplar getirecektir. İkinci elde olan bütün araçların yatar halden çıkıp biran önce servislerde hazır hale getirilmesi önem taşıyor. Biz bakım ve onarımlarda zaten müşterilerimize yönelik çok ciddi ekonomiklik sağlıyoruz. Araç sayısına göre de özel fiyatlar veriyoruz, müşterilerimiz de bunu biliyor. 2020 yılında servis girişlerimizde planlarımızın yüzde 100’ü gerçekleşti. Bu süreçte insanlar araçlarına gerçekten iyi bakmaya da çalıştı.” ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159