banner69

Otomotiv sektöründe cobot kullanımı giderek artacak

banner113

Bu yıl çevrim içi olarak 8’incisi gerçekleşen Dünya Otomotiv Konferansı, otomotiv sektörü profesyonellerini bir araya getirdi. Diamond Sponsor olarak konferansa destek veren Universal Robots Türkiye&MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, konferansta yaptığı açıklamada, pandemide yaşanan en büyük problemlerden bir tanesinin üretimde yaşanan aksaklıklar olduğunu belirterek “Bu süreçteüretimde esnekliğinancak yapay zekâ, insanın bilişsel yetenekleri ve otomasyonla sağlanabileceği birkez daha kabul edildi. Bu gelişmelerin ışığında otomotiv endüstrisinin geleceğinde cobot kullanımının daha da artacağını düşünüyorum” dedi.

banner114
OTOMOTİV 26.09.2021, 14:33 Erkan YILMAZ
Otomotiv sektöründe cobot kullanımı giderek artacak

Türkiye’den ve dünyadan otomotiv sektörüyle ilgili en güncel gelişmelerin masaya yatırıldığı Dünya Otomotiv Konferansı 2021 (World Automotive Conference 2021 (WAC 2021))21-22 Eylül 2021 tarihlerinde pandemi koşullarınedeniyle online olarak gerçekleşti. Konferansta, dünya devi otomotiv markaları, sektöre yön veren ana üretici ve tedarikçi firmalar, kamu kuruluşları ve STK’lar bir araya geldi. Konferansın destekçileri arasında olan Universal Robots, Diomand Sponsor olarak etkinlikte yer aldı.

Gök: “İş birliğine dayalı robotlar, yani cobot’lar klasik üretim yöntemlerini değiştiriyor ve sayısız avantaj sağlıyor”

Konferansın ilk günü düzenlenen çevrim içi panelde cobot’ların otomotiv sektöründeki yaygın kullanımı ile birlikte sunduğu avantajları anlatan Universal Robots’un Türkiye&MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, “Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından sunulan 2020 Dünya Robot Raporu’na göre, yeni robotların sektörel bazlı kurulumunda yüzde 28’lik pay ile otomotiv sektörü birinci sıradaki yerini koruyor. Türkiye ise otomotiv sektöründe 10 bin çalışan başına düşen 210 robot ile çok iyi bir konumda. Dünya ortalamasında ise bu rakam 110 civarında.” diye konuştu.

Kapladığı az alan, kolay kurulumu ve kolay programlanması ile otomotiv üretim hattına esneklik katan cobot’ların farklı taşıma kapasiteleriyle, montaj hattındaki üretim süresini azaltarak üretim avantajı sağladığını belirten Gök, “Son derece hafif, kompakt olan cobot’lar, klasik üretim yöntemlerini değiştiriyor.Mevcut düzende kapsamlı değişiklikler yapmadan birden çok üretim hattına kolayca tekrar konumlandırılabiliyor. Otomotiv sektöründe dekısa sürelerde kurulan cobot’lar, toplam sahip olma ve düşük işletme maliyetiyle, üretimde sağladığı verimlilikle hızlı yatırım geri dönüşüsağlıyor.Sektörde kullanım alanı belli bir alanda sınırlı kalmayan cobot’lar; kalite kontrol, montaj, polisaj, paketleme, paletleme, etiketleme, lazer kesim, enjeksiyon, boyama, çapak alma, makine besleme, yapıştırma ve lehim, ark, punta gibi kaynak süreçlerinde de risk analizlerine bağlı olarak hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlarla yan yana çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Cobot’lar rekabette avantaj, üretimde esneklik sağlarken, çalışanlar içinde ergonomi sorunlarını ortadan kaldırıyor

Gök, konuşmasında otomotiv firmalarının pandemi sürecinde üretimdeki aksaklıklar sebebiyle sorun yaşadıklarını kaydederek “Pandemiyle birlikte üretimdedevamlılığın, esnekliğinve verimliliğin cobot’lar ile sağlanabileceği bir kez daha kabul gördü. Cobot'lar üreticilerin karşılaştıkları sorunlara yenilikçi çözüm arayışlarında kanıtlanmış bir yol sundu. Bu verilerden yola çıkarak otomotiv endüstrisinin geleceğinde cobot’ların daha da yaygın şekilde yer alacağını öngörüyorum.” açıklamasında bulundu.

Universal Robots 

Merkezi Danimarka’da olan 2005’te kurulan Universal Robots; kolaboratif robot ya da cobot olarak adlandırılan, hafif ve esnek robot kollarıyla endüstriyel robotiği yeniden keşfetmiştir. UR3, UR3e, UR5, UR5e ve UR10, UR10e, UR16e olarak farklı erişim ve taşıma kapasitesiyle CB ve e-Series olarak 2 seri mevcuttur. Universal Robots, dünyanın 50’den fazla ülkesinde kurulu 55.000 cobot ile %60 pazar payına sahiptir. Teradyne Inc.'in bir parçası olan şirketin merkezi Danimarka, Odense'de olup Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Romanya, Rusya, Türkiye, Çin, Hindistan, Singapur, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Meksika’da bulunan bölge ofisleri, dünya çapında yaklaşık 700+ distribütör ve sistem entegratörü ile faaliyet göstermektedir. Universal Robots'un 2019 yılı cirosu 248 milyon dolardır. Universal Robots cobot’ları metal, makine, otomotiv, gıda ve tarım, mobilya, ilaç ve kimya, plastik ve polimer vb. birçok sektörde kullanılmaktadır. Yenilikçi UR+ ‘Tak ve Çalıştır’ uygulamasıyla kolay ve hızlı kurulum sağlayabilen Universal Robots, ücretsiz online eğitim sunulan Universal Robots Akademi ile iş birliğine dayalı robot kavramlarını ve programlanmasını öğrenmek isteyenler için bir platform sunmaktadır. Kolay programlama, hızlı kurulum, esnek konumlandırma ve uygulama, iş birliğine dayalı, herhangi bir güvenlik bariyeri olmadan insan ile beraber çalışmaya uygun yapısıyla (risk değerlendirmesine bağlıdır) kullanıcılara avantaj sağlayan Universal Robots, enerji verimliliği ve dar alanda çalışabilme özellikleriyle işletmelerin maliyetlerini azaltmaktır. Kolaboratif robotlarda standartları belirleyen Universal Robots, robot teknolojisinin Nobel’i sayılan Engelberger Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159