ZF 022'de 43,8 milyar Euro satış elde etti. 2023'te 45 milyar Euro'nun üzerine çıkmayı hedefliyor

banner113

Alman teknoloji şirketi ZF, olağanüstü zorlu geçen 2022 yılında stratejik rotasını sürdürdü ve gelecekteki ekonomik kalkınmasının yönünü belirledi. Bazı alanlar potansiyel ortaklara ve yatırımcılara açılacak, bazı alanlar ise birleşmeler yoluyla müşteri ile daha verimli ve yakın iş birliklerine sunulacak. Bu adımlarla, ZF'nin gelecekteki alanlarla daha net bir şekilde uyumlu ve daha karlı hale getirilmesi amaçlanıyor. 2022 mali yılında bir önceki yıla göre (2021: 38,3 milyar Euro) yüzde 14 artışla 43,8 milyar Euro satış gerçekleştiren şirketin düzeltilmiş FAVÖK’ü 2,0 milyar Euro (2021: 1,9 Euro); düzeltilmiş FAVÖK marjı yüzde 4,7 (2021: 5,0) olarak gerçekleşti.  Elektrikli tahrik sistemleri için sipariş hacmi 30 milyar Euro'yu aştı. 2023'te şirket, grup satışlarında 45 milyar Euro'nun üzerine ılımlı bir büyüme bekliyor. Daha fazla pazara erişim ve müşteri odaklılık için daha yalın bir organizasyon hedefleniyor. Seçilen iş alanlarını ortaklar ve yatırımcılar için çekici kılan bağımsız konumlandırma hayata geçirilecek.

banner114
OTOMOTİV 17.03.2023, 12:09 Erkan YILMAZ
ZF 022'de 43,8 milyar Euro satış elde etti. 2023'te 45 milyar Euro'nun üzerine çıkmayı hedefliyor

Bu sonuçlarla ZF, en son sonbaharda güncellediği hedeflerine ulaştı. Ancak şirket açısından bakıldığında bu değerler, dönüşüm zamanlarında hızlanan bir değişimle başa çıkmak için yeterli değil. Perşembe günü Friedrichshafen’da düzenlenen bilanço sunumunda ZF CEO'su Dr. Holger Klein, "2022'de stratejimizde daha fazla ilerleme kaydetmiş olsak da bu mali sonuçtan memnun olamayız" dedi. 1 Ocak 2023'ten beri ZF'nin başında bulunan Klein “En önemli görevimiz kendimize odaklanmak, değişimi zorlamak ve hız kazanmak. Süreçleri hızlandırmak, karar almayı basitleştirmek ve maliyet disiplinini sürdürmek için kapsamlı bir performans programı başlattık.” dedi. Kazanılan verimlilik, ZF'nin yüksek verimli, geleceğe yönelik teknolojilere hedefli yatırımlar yapmasını sağlayacaktır.

ZF, "Yeni Nesil Mobilite" stratejisini temel alarak, kurumsal yapılarını müşterilerin ve pazarın gereksinimlerine daha iyi uyarlamak için daha da geliştiriyor. Otomobil Şasi Teknolojisi ve Aktif Güvenlik Sistemlerine yönelik iki bölümü şasi, direksiyon ve fren teknolojisine yönelik piyasada benzersiz olan yeni bir bölümde birleştirme planlarını aktaran Klein “Yeni bölüm, bir aracın dikey, uzunlamasına ve yanal dinamiklerini kontrol etmek için gereken tüm donanım, yazılım ve elektroniği sunuyor. 14 milyar Euro'yu aşan cirosuyla, müşterilerimize başından sonuna güçlü bir ortak olarak öne çıkıyor" dedi.

ZF, pazarda daha hızlı büyüyebilmek ve daha başarılı bir şekilde faaliyet gösterebilmek için bazı iş alanlarını bağımsız olarak kurduklarını belirten Klein, "Çok iyi büyüme potansiyeline ve yüksek yatırım gereksinimlerine sahip cazip alanlar için ortak olarak dış yatırımcılar arıyoruz" dedi. Bunlara Pasif Güvenlik Sistemleri Bölümü, geleneksel araba aksı işi ve otonom servis araçları işi dahildir.

Özellikle Aftermarket ve elektrikli tahrik alanları, diğer birimlerden daha fazla büyüme sağladı. ZF Aftermarket Bölümü, daha fazla dijital çözüm ve hizmetle müşterilerinin kalbini kazanırken ve satışlarını yeniden artırdı (2022’de yüzde altı artışla 3,2 milyar Euro'ya ulaştı). E-mobilitede, binek otomobiller ve ticari araçlar için elektrikli tahriklere yönelik birikmiş sipariş listesi şu anda 30 milyar Euro'yu aşıyor. Bu, ZF'nin klasik şanzımanlardan elektrikli tahrik çözümlerine geçiş yapmasını sağlıyor.

Kur etkisinden etkilenen satış büyümesi

2022 mali yılında ZF, bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 43,8 milyar Euro'luk (2021: 38,3 Euro) grup satışı gerçekleştirdi. Organik büyüme yüzde 9,3 olurken, geri kalan fark büyük ölçüde kur etkisinden kaynaklandı. Düzeltilmiş FAVÖK 2.038 milyon Euro oldu (2021: 1.910 milyon Euro) ve bu da yüzde 4,7'lik (2021: yüzde 5,0) düzeltilmiş FAVÖK marjına karşılık geldi. Birleşme ve satın alma faaliyetleri için ayarlanan serbest nakit akışı 544 milyon Euro oldu (2021: 991 milyon Euro). Net borç oranı az bir artışla 10,4 milyar Euro gerçekleşirken (2021: 10,1 milyar Euro); 2021 sonundaki yüzde 18,6’lık özkaynak oranı yüzde 22,1'e yükseldi.

CFO Michael Frick, "Satış artışı açısından, küresel araç pazarlarından daha iyi geliştik" dedi. “Daha iyi kârlılık ve daha yüksek nakit akışı, araştırma ve geliştirmede güçlü kalmak ve mali borcumuzu azaltmak için önemli ön koşullar ve her iki konuda da yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” dedi. Bu, örneğin hem olası tedarik zinciri kesintileri hem de müşterilerden gelen değişen parça talepleri için hazırlanacak stokların verimli yönetiminin yanı sıra maliyetlerin düşürülmesini de içeriyor.

Araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) alanında yine faaliyetlerini artıran ZF: 3,4 milyar Euro (2021: 3,1 Euro) gibi rekor bir seviyede Ar-Ge harcaması gerçekleşti. Ar-Ge oranı yüzde 7,8'e (2021: yüzde 8,0) ulaştı. Maddi duran varlıklara yapılan yatırımlar, yüzde 4,3'lük (2021: yüzde 4,2) bir yatırım oranına karşılık gelen 1,9 milyar Euro (2021: 1,6 milyar Euro) tutarında gerçekleşti.

2023 mali yılı için görünüm

2019'dan bu yana küçülen araç üretimine dayanarak ZF, şimdi pandemi ve Ukrayna'da savaşın başlamasının ardından art arda beşinci kez ufukta kriz bekliyor. Dünya pazarlarını çevreleyen mevcut zorluklar ve süregelen belirsizlikler karşısında, 2023'te şirket, grup satışlarında 45 milyar Euro'nun üzerine ılımlı bir büyüme bekliyor. Bu satış büyümesinin yüzde 4,7 ile yüzde 5,2 arasında düzeltilmiş bir FAVÖK marjına yol açması beklenirken serbest nakit akışının ise 1,0 milyar Euro ila 1,5 milyar Euro aralığında olması öngörülüyor. CEO Klein, "Bu zor yıllar, ZF'yi ve tüm ZF ekibini daha dirençli hale getirdi" diye vurguladı. "Taahhüt, azim ve takım ruhu ile çalışanlarımız ZF'nin ilerlemesine belirleyici bir katkı sağladı. Kendilerine bu bağlılıkları için içtenlikle teşekkür ediyorum.”

Şirketin sürdürülebilirlik hedefi: Çeşitli düzeylerde “şimdi harekete geçmek”

ZF, şirketteki sürdürülebilirlik çalışmalarını “Şimdi harekete geç” mottosu ile temellendiriyor. Klein: "'Şimdi harekete geç', bugün iklimin korunması ve sağlıklı bir gezegen için iyi bir gelecek için hareket ettiğimizin altını çiziyor." dedi. Bu hedeflere ulaşmak için bir teşvik olarak, çevresel, sosyal, yönetişim (ESG) kriterleri, çeşitlilik, sürdürülebilirlik ve üst yönetim için ücretlendirme sistemine dahil ediliyor.Bu konu, ZF rüzgâr enerjisi iş birimi örneğinde olduğu gibi, birçok yönden ZF ürünlerine de yansıyor. ZF mühendislerinden oluşan uluslararası bir ekip, rotor çapı 140 metreden fazla olan yeni nesil büyük türbinler için rüzgâr enerjisi dişli kutularının gürültü emisyonlarını önemli ölçüde azalttı. Holger Klein, "Ekibimiz rüzgâr türbinlerini daha sessiz hale getirmeyi başardı ve bu sayede toplumsal kabul görmelerine önemli bir katkı sağladı" dedi. Bu aynı zamanda ZF için büyük bir ticari başarıdır: En azından bu yeni geliştirilen süreç sayesinde şirket, özellikle Almanya ve Avrupa'daki önde gelen rüzgâr türbini üreticileri için tercih edilen geliştirme ortağı ve tedarikçisi olmayı başarmıştır.

Rüzgâr enerjisi sektörü, ZF ile ABD'li yarı iletken üreticisi Wolfspeed arasında yakın zamanda duyurulan iş birliğinden de yararlanıyor. Ensdorf, Saarland'da kullanılmayan bir kömürle çalışan elektrik santralinin sahasında kurulması planlanan fabrikasında, rüzgâr türbinlerini daha verimli hale getirebilecek silisyum karbür yarı iletkenler üretilecek. Yarı iletkenler esas olarak elektrikli arabalardaki güç elektroniği inverterlerinde kullanılır. Geleneksel silikon bazlı ürünlere göre önemli avantajları vardır: daha yüksek verimlilik, daha fazla güç yoğunluğu ve geliştirilmiş güvenilirlik. CEO Klein, "ZF'de bizim için Wolfspeed ile ortaklık, otomobillerin ağırlıklı olarak elektrikli olacağı bir geleceğe doğru atılmış önemli bir adım" dedi. "Çünkü biz mekanikten dijitale geçerken çiplerin yeni çark olduğuna ikna olduk."

Bir bakışta önemli rakamlar

2022

2021

Satışlar

43,8 milyar €

38,3 milyar €

Dünya çapında çalışan sayısı

164.869

157.549

FAVÖK (düzeltilmiş)

2.038 milyon €

1.910 milyon €

FAVÖK marjı (ayarlanmış)

4,70%

5,00%

Vergi sonrası net kar

376 milyon €

783 milyon €

Ar-Ge harcaması

3,4 milyar €

3,1 milyar €

Maddi duran varlıklara yapılan yatırımlar

1,9 milyar €

1,6 milyar €

Özkaynak oranı

22,10%

18,60%

Serbest nakit akışı (ayarlanmış)

544 milyon €

991 milyon €

Avrupa Satışları

18,7 milyar €

17,3 milyar €

  • Almanya'da

8,2 milyar €

7,4 milyar €

Kuzey Amerika Satışları

12,5 milyar €

10,2 milyar €

  • ABD'de

10,8 milyar €

8,9 milyar €

Güney Amerika Satışları

1,4 milyar €

1,1 milyar €

Asya Pasifik ve Hindistan Satışları

10,7 milyar €

9,4 milyar €

  • Çin'de

7,7 milyar €

7,0 milyar €

Afrika Satışları

476 milyon €

373 milyon €

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159