banner69

MAPAR Otomotiv ve Yeni Aksaray Seyahat: Otobüs fiyatları doğru konumlandırılsın!

banner113

MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin: 2022’yi öngörebilmek çok zor. Bazı doneler alıyoruz. Bu donelerle Eylül ayına kadar bir istikrar olabileceğini görüyoruz. Ama bunu tam anlamıyla görebilmek Ocak veya Şubat ayı içinde mümkün olabilir. Ben Ocak ayı içinde hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatlarının doğru konumlandırılmasını çok arzu ediyorum. Bu piyasayı da rahatlatır. Yoksa belirsizlikle geçen süreç otobüsçüye kumar oynatmaya benzer, buna imkan verilmesin. Piyasa otursun. 2022 ve 2023’ü öldürmeyelim, varsayımlar üzerinden gitmeyelim, otobüsçüyü de bunaltmayalım.

banner114
PİYASA 12.01.2022, 13:51 Taşıma Dünyası
MAPAR Otomotiv ve Yeni Aksaray Seyahat: Otobüs fiyatları doğru konumlandırılsın!

Erkan YILMAZ - ÖZEL HABER

B021’in son günlerinde şehirlerarası yolcu taşımacıları 2022’ye yönelik yatırım planları için MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin ile görüşmelerde bulunuyorlar. Bu görüşmelerden biri de 28 Aralık 2021 Salı günü Yeni Aksaray Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Yumuşak ve Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Yumuşak ile oldu. 

Bu görüşmede Taşıma Dünyası olarak bizde yer alarak hem MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin’den hem de Yeni Aksaray Seyahat Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Yumuşak’tan 2021 ve 2022’ye yönelik özel açıklamalar aldık.  

2021 otobüsçü için zor bir yıl oldu 

Yılın son günlerinde Yeni Aksaray Seyahat ailesi ile bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını ifade eden MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, “Ben Yeni Aksaray Seyahat’i ailemizin bir parçası olarak görüyorum.  Bugün de İbrahim Yumuşak ve Sayın Nurettin Yumuşak ile hem 2021’in değerlendirmesini hem de 2022’ye yönelik planları görüşüyoruz. 2021 otobüs sektörü için zor bir yıl oldu. Pandemi süreciyle beraber otobüs sektöründe rekabeti tam anlamıyla doğru yönetemedik. Benim sürekli dile getirdiğim; otobüsçü birbiriyle yaşadığı yıkıcı rekabete bir çözüm üretemedi ki, kamudan yaşadığı diğer sorunlara bir çözüm isteme imkanı olsun. Ne yazık ki, 2021 çözülemeyen sorunların olduğu bir yıl olarak geçirildi. TOFED ve Ankara’daki yeni dernek oluşumu ile birlikte inşallah 2022 yılı otobüsçülerin kazanımlar sağladığı bir yıl olur. Bunun için de en öncelikle konu; iyi planlama yapmak ve otobüsçünün kendi içinde yaşadığı yıkıcı rekabete bir çözüm bulmak olmalı. Bunlar sağlandığında otobüsçüler kamuya taleplerini çok daha iyi aktarabilir ve çözüm bulunması yolunda adım atabilir. Ben 2022 yılında hem Mersin Vif Turizm ile hem de Yeni Aksaray Seyahat ailesi birlikte iyi bir planlama yapacağımızı düşünüyorum ve tüm sektöre bol kazançlı sağlıklı bir yıl diliyorum” dedi. 

2022’yi öngörebilmek zor 

Türkiye’nin ekonomik koşullarının da herkese zor süreçler yaşattığına dikkat çeken Yalçın Şahin, “Bir sabah kalktığımızda kurların çok aşırı yükseldiğini görebiliyoruz. Alınan bir kararla da geri geldiğini de. 2022’yi öngörebilmek çok zor. Bazı doneler alıyoruz. Bu donelerle Eylül ayına kadar bir istikrar olabileceğini görüyoruz. Ama bunu tam anlamıyla görebilmek Ocak veya Şubat ayı içinde mümkün olabilir. Şu an plan yapmak zor. Önümüzdeki süreçte ne olacağını görmek çok mümkün değil. 3 önemli otobüs üreticisi artan fiyatlarda geriye gelecek mi, gelmeyecek mi, bunu görmek gerekiyor. Bu markalar fiyatlarda mutlaka geri gelecek. Bu durum ikinci el fiyatlarını da etkileyecek. Ben Ocak ayı içinde hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatlarının doğru konumlandırılmasını çok arzu ediyorum. Bu piyasayı da rahatlatır. Yoksa belirsizlikle geçen süreç otobüsçüye kumar oynatmaya benzer, buna imkan verilmesin. Kimsenin aklıyla oynamaya kalkılmasın. Kimse ukalalık olarak da görmesin lütfen. Ben yıllarca bir markanın 270 bin Euro, diğer markanın 230 bin Euro, diğerinde 180-190 bin Euro olduğunu biliyorum. Bunu kurlarla çarptığınızda herkes Euro bazında yüzde 2-3 arttığını biliyor. Ben kredi vereceğim, bakımdan düşeceğim denileceğine doğru fiyatlar ortaya çıksın. Piyasa otursun. 2022 ve 2023’ü öldürmeyelim, varsayımlar üzerinden gitmeyelim, otobüsçüyü de bunaltmayalım. Araçların modifiye ile yenilenmesi çok önemliydi. Piyasa da fiyatlar oturduktan sonra daha da önemli hale gelecek. Bu araçlar milli servetimiz. Bu ürünün doğru şekilde ve sürede kullanmak çok önemli.  Bizim  otobüsçülerde aynı Avrupa’da olduğu gibi aracını 20-30 yıl kullanırsa bunun herkese faydası olacaktır. Onun için arabanın hakkını vererek yapılan yenilemenin ülkeye de sektöre de kazancı var” dedi.  

2022 yılının planlarını yapıyoruz

Yeni Aksaray Seyahat Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Yumuşak’da şunları söyledi: ‘MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yalçın Şahin’i ailemizin büyüklerinden. Ben o şekilde görüyorum. Bizim babamızın yarısı Sayın Yalçın Şahin’dir. Amcamızdır kendisi.  Kendisi ile iyi bir iş ortaklığımız var. 2021 yılını çok zor geçirdik. Zaten 2020 yılında yaptığımız görüşmelerde de Sayın Yalçın Şahin, 2021 yılının ne kadar zor geçeceği noktasında değerlendirmeler de bulunmuş, bize öneriler ve tavsiyelerini aktarmıştı. Bugün 2021 yılının değerlendirmesini güzel bir şekilde yaptık. 2022 yılında ne tür değişiklikler yapabiliriz, konuklarımıza daha nasıl yüksek konfor seviyesinde ve hangi araçlarla bu hizmeti sunabiliriz, bunu konuştuk. İnşallah babam Nurettin Yumuşak ve amcamız Yalçın Şahin gerçekleştireceğimiz iş ortaklığı ile 2022 yılını güzel geçireceğimize inanıyorum. Şimdiden tüm sektörümüze mutlu yıllar diliyorum” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159