Otokar 14'üncü kez lider oldu, ürün gamına yeni otobüsü Sultan Giga'yı ekledi, Atlas Kamyon garantisini 4 yıla çıkardı

Türkiye'nin öncü otomotiv üreticisi Otokar, 2022 yılında da otobüs sektörünün lider markası oldu. Turizm ve personel taşımacılığında Sultan ile rakipsiz olan Otokar, ürün gamına 9 metre uzunluğundaki 39+1+1 koltuklu Sultan Giga'yı ekledi. Geçen yıl kamyon ailesini genişleten Otokar, Atlas'ın garanti süresini 4 yıla çıkardı.

banner114
PİYASA 16.01.2023, 14:42 26.01.2023, 17:53 Taşıma Dünyası
Otokar 14'üncü kez lider oldu, ürün gamına yeni otobüsü Sultan Giga'yı ekledi, Atlas Kamyon garantisini 4 yıla çıkardı

Otobüs sektöründe 2022 yılında da tercih değişmedi. Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, bir kez daha otobüs sektöründeki liderliğini yeniledi. 7 metreden 21 metreye kadar farklı uzunluktaki otobüsleri ile Türkiye'nin en geniş ürün gamına sahip olan Otokar, 2022 yılına dair değerlendirmeler yaparken, 2023 yılı yeniliklerini basın mensuplarıyla paylaştı. Rahmi M. Koç Müzesi'nde düzenlenen toplantıya; İç Pazar Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Direktörü Murat Tokatlı, Otokar Otobüs Satış Müdürü Murat Torun, Otokar Pazarlama Müdürü Tarkan Burak, Otokar Kurumsal İletişim Müdürü Beril Gönüllü, Otokar Kurumsal İletişim Süreç Yöneticisi Meltem Ulutürk katıldı. Kuruluşundan günümüze Türk sanayisinin gelişimine katkıda bulunan, farklı alanlarda birçok yatırımı hayata geçiren ve ilklerin öncüsü konumunda olan Otokar, 2022'de üst üste 14'üncü kez Türkiye'nin en çok tercih edilen otobüs markası olduğunu ve 2023 yılı yeniliklerini duyurdu.

“HER 3 OTOBÜSTEN 1’İ OTOKAR MARKASINI TAŞIDI”

Geleceğe yatırım yapmayı sürdüren Otokar'ın, 2022 yılında yaşanan belirsizlikler ve ekonomik dalgalanmalara rağmen önemli bir başarıya imza attığını, Türkiye genelindeki etkin bayi ağını genişletmeye ve güçlendirmeye devam ettiğini belirten Otokar İç Pazar Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, "2022 yılında yurt içi pazardaki otobüs satışlarımız, önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 16 arttı. İstanbul Büyükşehir Belediyesine teslim ettiğimiz 100 adet metrobüs ile şehir içi taşımacılıktaki yükselişimizi istikarlı şekilde sürdürdük. Metrobüsteki başarı hikayemiz dünya medyasında yer buldu. Balıkesir’den İzmir’e birçok şehrin toplu taşımada öncelikli tercihleri arasında yer aldık. Sultan küçük otobüsleri turizm ve servis taşımacılığının lideri olmaya devam etti; Otokar sadece bu sınıftaki yurt içi satışlarını yüzde 45 oranında arttırdı. 2022’de ürün ailemize eklediğimiz Centro mikrobüslerimiz kısa sürede kısa mesafeli toplu taşımacılığın gözdesi haline geldi. Bu başarılar, Otokar’ı 14.kez Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası konumuna taşıdı. Geniş ürün gamımız, satış sonrası hizmetlerimiz, araçlarımızın yüksek ikinci el değeri ve markamıza duyulan güven ile bir kez daha sektörün öncelikli tercihi olduk. Satılan her 3 otobüsten 1'i Otokar markasını taşıdı. Tercihini Otokar'dan yana kullanan ve üst üste 14'üncü kez lider olmamızı sağlayan müşterilerimize, mesai arkadaşlarımıza ve tüm iş ortaklarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

ELEKTRİKLİ OTOBÜSLER AVRUPA’DA

Toplantıda, Türkiye’nin yanı sıra 50'den fazla ülkede toplu ulaşımda fark yaratan Otokar'ın yılın ikinci çeyreğinde satışa sunduğu yeni elektrikli otobüsleri e-CENTRO ve e-KENT Körüklü'nün hem ülkemizde hem de Avrupa'nın dört bir yanında büyük beğeni kazandığını belirten Basri Akgül şöyle konuştu: "Daha temiz bir çevre ve daha sessiz trafik vadeden yeni elektrikli araç ailemiz sektör temsilcileri ve kullanıcıların büyük beğenisini kazandı. Araçlar, Türkiye ve Avrupa’da Fransa, Polonya, İtalya, Almanya gibi farklı ülkelerde tanıtıldı. Bütün bu çalışmaların neticesinde, İtalya, İspanya, Romanya ve Sırbistan’dan yeni elektrikli araç siparişleri aldık.”

Otokar’ın 2022 yılında ulaştığı bir diğer başarı ise kazandığı ödüller oldu. Territo otobüsü Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden biri olan “German Design Awards” ödüllerinde yolcu taşıma araçlarında “Mükemmel Ürün Tasarımı”ödülüne layık görüldü. Ayrıca Otokar, Kent otobüsleri iki farklı modeliyle BIG SEE Awards'ta “Mobilite” kategorisinin kazananı oldu.

"FARKLI COĞRAFYALAR BÜYÜMEYE GİDEN YOLDA ROTAMIZ"

Otokar'ın ihracat çalışmaları hakkında da bilgi paylaşan Akgül, “Dünya metropollerindeki Otokar logosunu taşıyan araçlarımızın sayısı 2022 yılında artmaya devam etti. Otokar, otobüs ihracatını da adetsel bazda önceki yıla kıyasla yüzde 125 arttırarak, başta Avrupa pazarına olmak üzere 2022 yılında 1.300’e yakın otobüs ihraç etti. Çekya'nın Usti bölgesinden, İtalya'dan büyük ölçekli önemli siparişler aldık. Avrupa’nın yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Tunus, İsrail gibi farklı pazarlara da yüksek adetli otobüs ihracatı gerçekleştirildi. Tunus'a 400'üncü aracımızı teslim ettik. Farklı coğrafyalar, büyümeye giden yolda en stratejik rotamız. Hedef pazarımız olan Avrupa’da büyümemizi sürdürmek için tanıtım çalışmalarımızı sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı.

YOLLARIN ‘SULTAN’I TASARIM YENİLEDİ

Otokar'ın yeni yılla birlikte ilk sürprizi ise tasarımı değişen SULTAN oldu. Turizm ve servis taşımacılığının ilk tercihi olan SULTAN'ın 2002 yılından bu yana üretildiğini belirten Basri Akgül, "SULTAN, o güne kadar otobüse uygun özel saşi ile tasarlanan ilk küçük otobüstü; pazarda önemli bir yeniliğe imza attı. Çok kısa bir sürede hem ülkemizde hem de yurt dışında büyük ilgi gördü. Pazardaki başarısını artırarak devam ettiren SULTAN, yıllar içerisinde geçirdiği değişiklikler ile zamana ayak uydurdu. Ancak güvenliğinden, performansından ve konforundan asla taviz vermedi. 2023'e, 20'nci yaşını geride bırakan SULTAN'ın tasarımını yenileyerek başlıyoruz. Ön ve arka yüzü tamamen değişen SULTAN, artık daha dinamik ve keskin çizgilere sahip" dedi.

SULTAN’A BÜYÜK KARDEŞ: SULTAN GİGA

Sektörde öncü ve lider oldukları alanlara yenilerini eklemek için 2023'e hedef büyüterek başladıklarının altını çizen Akgül, "Yapılmayanı yapma hedefiyle yola çıktık. Bu yıl sektördeki 60'ıncı yılımız. Hizmet verdiğimiz alanlarda teknoloji ve inovasyondan aldığımız güçle kısa sürede küresel oyuncularla yarışır hale geldik. Kendi tasarımımız ve teknolojimiz ile ürettiğimiz araçlarımız 60 yıldır dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. 2023'te de yenilikte hız kesmiyoruz. Tasarımını yenilediğimiz SULTAN'a yeni bir büyük kardeş ekliyoruz. 9,2 metre uzunluğundaki yeni aracımız 39+1+1 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Yüksek bagaj kapasitesiyle dikkat çeken SULTAN GİGA, düşük maliyetle daha fazla yolcu ve bagaj taşıma imkanı sunuyor. Yenilenen ve genişleyen SULTAN ailemizle 2023'te yeni bir başarı hikayesine imza atmayı hedefliyoruz" dedi.

SULTAN ailesinin yeni yüzüyle satışa sunulan ilk model olan SULTAN GİGA, ailenin diğer modellerine göre daha fazla yolcu ve bagaj taşıma imkanı sunuyor. 9,2 metre uzunluğunda, 39+1+1 yolcu taşıma kapasitesi ve 4,8 metreküp bagaj hacmi sunan araç, 210 BG gücündeki motoru ile de dikkat çekiyor. Süspansiyon yapısı ve akslar ile kullanıcısına adeta büyük otobüs hissi yaşatıyor. Kullanıcısına her açıdan kazandıracak olan SULTAN GİGA, hem servis hem de turizm taşımacılığı için ideal bir otobüs olarak tasarlandı. Retarder’ın standart olarak sunulduğu araç, üst düzey konfor ve güvenlik standartlarına sahip.

ATLAS'TA GARANTİ SÜRESİ 4 YILA ÇIKTI

Ticaretin yükünü hafifletmek için 10 yıl önce Atlas ile hafif kamyon segmentine yeni bir soluk getiren Otokar'ın, 8,5 tonun ardından geçen yıl satışa sunduğu 12 tonluk Atlas 3D ile pazarın öncelikli tercihleri arasında olduğunu kaydeden H. Basri Akgül, "Taşıma kapasitesi, uygun yatırım maliyeti, ekonomik yakıt tüketimi, düşük yedek parça ve bakım giderleri ile hafif kamyon segmentine yeni bir soluk getiren Atlas büyük ilgi görmeye devam ediyor. 2022 yılındaki kamyon satışlarını önceki yıla kıyasla yüzde 30 oranında arttırdık. Son dönemde lojistik ve nakliye sektörünün en gözde araçları arasında yer alan Otokar Atlas’a önümüzdeki dönemde yeni modeller ekleyerek kamyon satışlarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Atlas için yeni yıla bir müjde ile başlıyoruz. Türkiye'de yine bir ilke imza atarak garanti süremizi 4 yıla çıkarıyoruz" dedi.

Otokar Yoneticileri soldan: Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Direktörü Murat Tokatlı, İç Pazar Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, Otobüs Satış Müdürü Murat Torun, Pazarlama Müdürü Tarkan Burak

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159