banner92
banner139
banner69

Petroleum İstanbul 2019 Fuarı açıldı

banner113

Enerji sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı dev firmaları buluşturan Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı “Petroleum Istanbul 2019” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından açıldı…

banner114
PİYASA 28.03.2019, 15:30 28.03.2019, 15:39 Taşıma Dünyası
Petroleum İstanbul 2019 Fuarı açıldı
Enerji Fuarcılık tarafından bu yıl 14’ncü kez “ Enerjide Dijital Devrim” konseptiyle TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Petroleum Istanbul”un açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Dönmez “Akdeniz’de bir oldu bittiye izin vermeyeceğiz” 

Fuarın açılışında bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Enerji merkezi olma yolunda adım adım ilerleyen ülkemiz, Petroleum İstanbul Fuarı bu sektördeki tüm paydaşları bir araya getirerek sektörün gelecek projeksiyonuna katkı sunma açısından çok önemli bir organizasyondur. Milli enerji ve maden politikamızı ülkemiz hedefleri arasında petrol ve doğalgaz aramacılığı olarak görüyoruz. Türkiye ekonomisi her ne şart altında olursa olsun büyümeye devam ediyor. Biz de artan enerji talebine paralel olarak kara ve denizde petrol ve doğalgaz aramalarına hız veriyoruz. Bu çalışmalarımızın ilk sonuçlarını yavaş yavaş almaya başladık. Geçtiğimiz günlerde Trakya bölgemizde bir doğalgaz keşfimiz oldu. Bu keşif, cari açığımızın kısmen de olsa kapanmasına 5 milyar liralık bir katkı sağlayacak. Burada bulduğumuz doğalgaz rezervi yaklaşık 3 milyar metreküp civarında ve 300 bin hanenin 10 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. Ayrıca geçtiğimiz hafta Diyarbakır ve Siirt’te petrol yatakları keşfettik. Yaklaşık 1,5 milyon tonluk rezervimiz var. Bunun da ekonomimize katkısı 700 milyon dolar olacak. Hem sığ hem de derin deniz sondaj faaliyetlerimize devam ediyoruz sığ denizde Adana da bulunan kuzupınar-1 sondajı devam ediyor. Derin denizde ise fatih sondaj gemimiz Alanya-1 kuyusunu tamamlamak üzere. Yavuz derin deniz sondaj gemimizde birkaç hafta içinde Akdeniz’de sondajlarına başlayacak. Böylelikle derin denizlerde aramalarımız 2 koldan birden devam etmiş olacak. Ülkemizin 1 milyon varil günlük petrol, 50 milyar metreküplük doğalgaz talebini karşılamak için çalışmalara az ya da çok demeden rezervleri ekonomiye kazandırmaya mecburuz. Enerji de bağımsız hale gelmek her türlü çalışmayı gerçekleştirmek için çalışacağız. Gerek kamu gerek özel sektör ile ülkemizi enerjide dışa bağımlı olmasından kurtarmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin petrol ve petrol ürünleri üreterek ihraç edebilecek hale gelmesini arzu ediyoruz. Türkiye olarak her zaman istikrar ve işbirliğinin yanında olduk. İçinde bulunduğumuz Türk akım ve TANAP gibi projelerin başarıya ulaşıyor olması bunun en önemli göstergesidir. Buradan tekrar ifade etmek isterim ki Türkiye Akdeniz’de ne kimsenin hakkını yemeye çalışır nede kendi haklarından vazgeçer Akdeniz’de bir oldu, bittiye asla izin vermeyeceğiz. Ne ülkemizin nede KKTC’nin haklarının gasp edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Bakan Dönmez “Bağımsız enerji, güçlü Türkiye”

Bakan Dönmez enerji sektöründeki hedefin akaryakıt sektöründe hizmet kalitesini en üst düzeye çıkartmak ve bu amaçla adil rekabet ortamı kurmak adına yasal düzenlemelere devam edileceğinin altını çizerek şöyle konuştu;

“Denetimlerimizle sektörün tüm paydaşlarının yanında olmaya devam edeceğiz. Kaçak akaryakıtla mücadelenin 2007 den beri büyük yol kat ettik. Son yıllarda denetimleri daha da arttırarak makul olmayan numune sayısını yok denecek seviyeye indirdik. Kayıt dışı yani kaçak akaryakıtla ilgili olarak teknolojik altyapımızı da kullanarak sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız. Böylece adil bir akaryakıt piyasasıyla yolumuza devam etmiş olacağız. Bugün enerji sektörü, Türkiye’ye istihdam ve vergi olarak en büyük katkıyı veren sektörüdür. Ulaştırma sektörü emisyonlar konusunda da büyük bir yol almıştır. 2005 yılında 189 gr olan emisyon salımı 2017 itibarıyla km başına 131 gram seviyesine düşmüştür.  Hedefimiz bu miktarı çok daha aşağılara çekmek. Ayrıca 100 km de 5 litre yakıt tüketimiyle uluslararası enerji ajansı üyeleri arasında maalesef en yüksek yakıt tüketimine sahip ülkeler arasındayız. Hükümet olarak enerji verimliliğinde de çok ciddi adımlar atmaya kararlıyız. Ülkemizin yıllık 50 milyon tonluk petrol tüketimi, 25 milyonu dizel, 5 milyon ton jet yakıtı, 2.34 milyon ton civarı benzin, 4,5 milyon ton LPG geri kalanı ise fuel oil gibi yakıtlardan oluşuyor. Bu talebi karşılamak için rafineri ve petrokimya tesisleri arttırma yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bu noktada bir özel sektör rafinerisi olan Star rafinerisi ile bu alanda dev bir adım daha atmış olduk. Yıllık 10 Milyon ton petrol işleme kapasitesine sahip olan Star Rafinerisi, dizel de dışa bağımlılığımızı yüzde60 dan 40 a düşürecek. Bunun yanında 500 milyon dolarlık ihracat yaparak da cari açığında kapanmasına yardımcı olacak. Enerjide sadece kaynak bağımsızlığı ile sınırlı kalmayıp işleme ve rafine etme bağımsızlığı da elde etmeliyiz. Petrol ve doğalgazı üreten işleyen ve katma değerli ürün olarak hem ulusal pazarımıza, hem de uluslararası pazara ürün sunan bir Türkiye hedefliyoruz. Bu amaçla teknolojik altyapı, iş ve insan kaynağı yatırımları uluslararası projelerle bağımsız enerji ve güçlü Türkiye diyerek yolumuza devam edeceğiz.”

EPDK Başkanı Yılmaz “Tüketicilerin haklarını korumak durumundayız” 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ise “Petroleum Istanbul”un açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi; ”Sektördeki kar marjlarının Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen günlerden bugünlere geldik. Biz bu sektör liberal olsun rekabetçi olsun diyoruz. Sektör oyuncuları tabii ki birer ticari şirket ve karlılığı düşünmenizden daha doğal bir şey yok. Bayi sahipleri EPDK’nın kar marjları ve finansal promosyonlara yönelik düzenlemeler yapmasını bekliyor. Bu bizim işimiz değil ancak siz burada sağlıklı bir sonuca varamadığınız takdirde biz bunu da yaparız. Bu hususta yeteneğimiz ve uzmanlığımız bulunuyor. Bir yerde birbirinin hakkını gözeten firmalar yoksa burada sıkıntı başlar. Bu sıkıntıların olduğu sektörde çok ilerlemeyi beklemek doğru değil. Biz burada adil bir düzenleme kurulu olarak tüketicinin de haklarını korumak durumundayız. Burada kurum olarak durduğumuz bir yer var ve durmaya devam edeceğiz. Ancak sektöre ilişkin düzenlemeler yapmaktan da geri kalmayacağız. 15-20 yıl öncesine baktığımızda akaryakıt sektörü nereden nereye geldi. Akaryakıt kaçaklarının hangi boyutta olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz düzenlemeleri yapıyoruz. Maliye Bakanlığı ile ciddi çalışmalarımız oldu ve bugün sektörde vergi kaybının da önüne geçtik. Sektörün farklı görüşler söylemesini istiyoruz. Farklı görüşlerin olduğu yerde zenginlik olur. Bizi eleştirin, eleştirmeyen sektörü, katkı veren bir sektör olarak görmüyoruz. LPG sektörüne gelince, Çevre Bakanlığının bu konuyla ilgili çok ciddi bir çalışması var. LPG’li araçların kapalı otoparklara girişi çok önemli bir gelişmedir.” 

TOBB Petrol Meclisi Başkanı Erdem “75 eylem planı oluşturduk”

TOBB Petrol Meclisi Başkanı Ahmet Erdem “Sektörümüz ülkemizde çok büyük önem taşıyan bir sektör.  Ülkemiz ekonomisi açısından baktığımız zaman sektör paydaşları olarak bir araya gelip katılımlarla sorunlarımızı ele almamız lazım. Sektör paydaşları olarak 9 alanda 75 tane eylem konusunda fikir birliğine vardık.  Böylelikle mevcut ekonomimize rasyonel katkımızı devam ettireceğiz” dedi.

PETDER Başkanı Şiper “Sektörün vergi katkısı 100 milyar”

PETDER Başkanı Selim Şiper ise “2018 yılında sektörümüz 220-250 milyar liralık bir hacme ulaştığını belirterek “Bu toplam hacmin 100 milyar lirası dolaylı vergilerdir ve toplam dolaylı vergiler içinde yüzde 25-26 paya sahiptir. Sektörümüz stratejik bir sektör. Sektörümüz tüm dünyada olduğu gibi düzenlenmiş bir piyasadır.  Ancak EPDK’nın bu düzenleme ve denetimleri tüm operasyonlarla ilgili olmak zorundadır. Sektörün paydaşları ticari taraflardır. EPDK’nın bu ticari ilişkileri de düzenlemeye çalışması doğru olmayacaktır”  diye konuştu. 

TOBB LPG Meclisi Başkanı Tezel “Türkiye pazarı büyümesini sürdürüyor”

TOBB LPG Meclisi Başkanı Gökhan Tezel “Dünyadaki LPG tüketiminin yılda 300 milyon tonu aştığını belirterek bu miktar 2020 yılında 320 milyon tona ulaşacak. Dünyada LPG sektörü büyümeye devam ediyor. LPG çevreci boyutlarıyla öne çıkan bir yakıt türü. Türkiye pazarı ise büyümesini sürdürüyor” şeklinde konuştu. 

Türkiye LPG Derneği Başkanı Aratay “Türkiye 15.nci büyük”

Türkiye LPG Derneği Başkanı Eyüp Aratay “Türkiye 4.1 milyon tonluk LPG pazarıyla dünyanın 15.nci büyüğü. Dünyadaki 27 milyon LPG’li araçtan 4.7 milyonu Türkiye’de. İstasyon sayısı 10.650’ye ulaştı. Dünyadaki en büyük pazarlardan biriyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanımızın verdiği müjde ile LPG’li araçların kapalı otoparklara girişinin önü açılıyor”  diye konuştu. 

ADER Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Aydemir “Dağıtımda kar marjları enflasyondan korunmalı”

Petroleum İstanbul Fuar, sektörün gücünü gösterebileceği en önemli platform. Bununla birlikte fuarın artık son tüketiciye açılması yönünde girişimlerimiz olmuştu. Bunun da hayata geçtiğini görmek olumlu bir gelişme. Sektörümüzde sorunlar burada konuşuluyor, çözümler burada bulunuyor ve hayata geçiriliyor. Dağıtım şirketlerinin kar marjlarının enflasyon oranında yeniden düzenlenmesinin yolu açılmalı. Dağıtım marjlarının enflasyona karşı korunmasında fayda var” dedi. 

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar “Sorunları ortak akılla çözeceğiz”

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar da fuarda yaptığı konuşmada sektör olarak ülke ekonomisine daha fazla katkı yapmayı hedeflediklerini kaydederek “Petroleum İstanbul sektör paydaşlarının sektördeki tüm konulara odaklandığı bir platform. Sektör temsilcilerinin ortak akıl ve iletişimle tüm sorunları çözeceğimize inanıyorum. Sektördeki ekstra maliyetlerin kaldırılması ve hedeflerinden uzaklaşmış olan elektronik satışların düzenlenmesi gibi birçok konunun meslektaşlarımızın ortak aklıyla çözüleceğine inanıyorum.” diye konuştu. 

PÜİS Başkanı İmran Okumuş “Sektörde e-faturaya geçilmeli”

PÜİS Başkanı İmran Okumuş ise açılış konuşmasında “2015 yılındaki buluşmamızda sektörümüzde ortaya koyduğumuz 6-7 sorunumuz vardı. Öncelikli sorunlarımızdan biri kar marjları, ikincisi elektronik satışlar, 3.ncü sırada finansal promosyonlar,  4, sırada nakliye ücretleri ve en önemlisi de kaçak akaryakıt ve kayıt dışı ile mücadele. EPDK’nın yaptığı çok büyük katkılarla kaçak akaryakıt konusunun artık gündemden kalktığını söyleyebilirim. Ancak hala mali problemlerimiz devam ediyor” dedi. 

Komsuoğlu “İstasyonlar artık birer yaşam alanına dönüştü”

Enerji Yayın Grubu Başkanı A. Sertaç Komsuoğlu fuarda yaptığı konuşmada “Dev bir sektörün temsilcilerinin devler arenasında boy gösterdiği fuar, dijital devrim temasıyla ilginç ve o kadar da renkli bir hale büründü. Firmalar ve markalar yeniliklerini ve teknolojiye olan yatırımlarını bayilere ve sektör temsilcilerine en yakından tanıtma fırsatını buldular. Teknoloji baş döndürücü bir devinim içinde. Hep birlikte enerji sektörünün bu devrimi ne kadar  özümsediğini ve nasıl yaklaştığını hep birlikte gözlemle şansı elde ettik. Artık istasyonlarımızı birer akaryakıt dolum yeri olarak görmüyoruz. İstasyonlar,  marketleri, alışveriş merkezleri, restaurantları, cafeleri ve bir çok sosyal imkanlarıyla birer yaşam alanlarına dönüşmüştür. Ziyaretçilerimiz ve firma temsilcileri artık istasyonlarımızı bu şekilde bir bütün olarak ele alıyor ve buna göre iş yapış şekillerini düzenleyeiyorlar”  diyerek Petroleum Istanbul’un bayiler için çok önemli bir organizasyon olduğunun altını çizdi.

Akıncı “Fuar İş Birliği Ortamı Yaratıyor”

Enerji Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akıncı ise Petroleum Istanbul, ulusal, bölgesel ve uluslararası enerji şirketleri için önemli bir iş birliği ortamı da sağlayacağını kaydederek “Enerji sektörünün en önemli firma ve markalarını kıtaların buluştuğu yerde buluşturduk. Geçmiş Petroleum Istanbul organizasyonlarına baktığımızda ülkemizde faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketler ile birlikte Türkiye’ye henüz yatırım yapmamış enerji şirketlerinin ilgilisini gözlemlemiştik. Konjonktürel olarak enerji sektörüne ve Türkiye’ye bu ilgi nedeniyle Petroleum Istanbul önemli bir açığı kapatmakta ve işbirlikleri için ortam yaratmaktadırr” dedi.  Akıncı,  Gas&Power Network fuarının da Petroleum Istanbul Fuarı ile birlikte düzenleniyor olmasının da enerji sektörünün tüm paydaşlarının aynı çatı altında toplanacak olması açısından ayrı bir önem taşıdığını da vurguladı.

50 Bin Ziyaretçi Bekleniyor

Petroleum Istanbul Fuarı, TOBB Petrol Meclisi, PETDER, ADER, Türkiye LPG Derneği, TOBB LPG Meclisi, PÜİS, TABGİS tarafından da destekleniyor. Petroleum Istanbul 2019 ile birlikte Gas & Power Network, 3. Elektrik, Doğal Gaz ve Alternatif Enerji, Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı da eş zamanlı olarak düzenleniyor. Sektörde faaliyet gösteren 300’den fazla yerli ve yabancı firmanın katılımıyla 28 Mart tarihinde açılan ve 50 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen Petroleum 2019, 30 Mart Cumartesi gününe kadar açık kalacak.

Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı Petroleum Istanbul, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK başta olmak üzere, enerjiyle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının özel sektörle bir araya gelmesini sağlayan ortak bir platform da oluşturuyor.  Fuarda ayrıca birer yaşam merkezine dönüşen istasyonlarının akaryakıt dışındaki satışlarında önemli bir yer tutan ürünlerin temsilcileri ve franchise veren markaların yöneticileri ile birlikte diğer tedarikçiler de yer alıyor.

Bu yıl ki teması “Akıllı Teknolojiler, Akıllı İstasyonlar”  ile geleneksel ürün segmentlerinin yanı sıra Oto LNG, Oto CNG, Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve İstasyon Marketlerini içine alacak şekilde kapsamı genişletilen fuar; ulusal, bölgesel ve uluslararası enerji şirketleri için önemli bir iş birliği ortamı da sağlıyor.

Yorumlar (0)
banner92
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 35 92
2. Fenerbahçe 34 81
3. Samsunspor 34 60
4. Beşiktaş 34 59
5. Başakşehir 34 54
6. Eyüpspor 36 53
7. Trabzonspor 34 47
8. Göztepe 35 47
9. Kasımpaşa 35 47
10. Konyaspor 34 46
11. Gaziantep FK 35 44
12. Kayserispor 34 44
13. Antalyaspor 35 44
14. Rizespor 34 43
15. Alanyaspor 34 39
16. Bodrum FK 34 36
17. Sivasspor 35 35
18. Hatayspor 34 23
19. A.Demirspor 34 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 38 72
2. Gençlerbirliği 38 68
3. Karagümrük 38 66
4. İstanbulspor 38 64
5. Bandırmaspor 38 64
6. Erzurumspor 38 64
7. Boluspor 38 61
8. Iğdır FK 38 58
9. Amed Sportif 38 57
10. Ahlatçı Çorum FK 38 54
11. Ümraniye 38 53
12. Esenler Erokspor 38 52
13. Sakaryaspor 38 51
14. Keçiörengücü 38 51
15. Manisa FK 38 48
16. Pendikspor 38 48
17. Ankaragücü 38 48
18. Şanlıurfaspor 38 40
19. Adanaspor 38 30
20. Yeni Malatyaspor 38 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 37 83
2. Arsenal 37 71
3. M.City 37 68
4. Newcastle 37 66
5. Chelsea 37 66
6. Aston Villa 37 66
7. N. Forest 37 65
8. Brighton 37 58
9. Brentford 37 55
10. Fulham 37 54
11. Bournemouth 37 53
12. C.Palace 37 52
13. Everton 37 45
14. Wolves 37 41
15. West Ham United 37 40
16. M. United 37 39
17. Tottenham 37 38
18. Leicester City 37 25
19. Ipswich Town 37 22
20. Southampton 37 12
Takımlar O P
1. Barcelona 37 85
2. Real Madrid 38 84
3. Atletico Madrid 37 73
4. Athletic Bilbao 37 70
5. Villarreal 37 67
6. Real Betis 38 60
7. Celta Vigo 37 52
8. Rayo Vallecano 37 51
9. Osasuna 37 51
10. Mallorca 37 47
11. Real Sociedad 38 46
12. Valencia 38 46
13. Getafe 37 42
14. Espanyol 38 42
15. Alaves 37 41
16. Girona 37 41
17. Sevilla 37 41
18. Leganes 38 40
19. Las Palmas 38 32
20. Real Valladolid 38 16