banner69

Polat Turizm Tourismo yatırımlarına devam ediyor

banner113

Turizm taşımacılığı alanında 2003 yılından beri hizmet veren Ankara merkezli Polat Turizm Mercedes-Benz Tourismo yatırımlarına devam ediyor. Şirket, bu yıl için planladığı 3 Tourismo yatırımından ikincisini Mengerler Ticaret’ten teslim altı.

banner114
PİYASA 02.08.2023, 20:52 03.08.2023, 07:14 Erkan YILMAZ
Polat Turizm Tourismo yatırımlarına devam ediyor

Özel Haber-Erkan Yılmaz

20 yıldır turizm taşımacılığı alanında hizmet veren Polat Turizm, 3 kardeşin yönetiminde aile şirketi olarak hizmet veriyor. 28 Temmuz 2023 tarihinde Mercedes-Benz Türk Pazarlama Merkezi’nde düzenlenen törenle Tourismo, Mengerler Ticaret Otobüs Satış Müdürü Hüseyin Tilki tarafından Polat Turizm kaptahlarından Yusuf Arslan'a teslim edildi. Polat Turizm'in filosunda yeni alınan Tourismo ile büyük otobüs sayısı 12’ye ulaştı. 1 adet Tourismo daha filoya katılacak. 10 adet kadar da okul taşımacılığı alanında hizmet veren hafif ticari araç bulunuyor.

Yeni yatırım ve turizm sezonuna yönelik Polat Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Polat Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. Bu yıl için 3 Tourismo yatırımına yönelik sipariş verdiklerini, 2. aracı 25 Temmuz 2023 tarihinde teslim aldıklarını belirten Yasin Polat, “İlk Tourismo aracımızı Mart ayında teslim aldık. Aslında bu aracı Haziran ayı içinde teslim almayı planlıyorduk ama araç bize 25 Temmuz’da teslim edildi. Bu bizi biraz üzdü. İşlerimiz aksadı. Bu yüzden söz verdiğimiz acenteler noktasında biraz da biz kendimizi mahçup hissettik. Bu aracın parasını Kasım ayında ödedik ama KDV arttınca yüzde 2 daha fazla KDV ödemek zorunda kaldık. 2023 model iki Mercedes otobüs ile Avrupa turuna gitmeyi planlarken aracı teslim alamadığımız için bir otobüsü farklı, diğerini farklı vermek zorunda kaldık. Acente çok problem yapmadı ve anlayışlı davrandı. Şimdi 2023 model iki Tourismo otobüsümüz 6 günlük Avrupa turuna gelecek hafta çıkacaklar. 3’üncü Tourismo aracımızı da Ağustos ayında teslimine yönelik söz aldık. Umarız bu araçta bir gecikme olmaz” dedi.

Mercedes çok doğru bir hamle yaptı

“Tourismo araçlarda koltuk değişimi müşteri memnuniyeti açısından çok olumlu oldu” açıklamasını yapan Yasin Polat, “Bunun farkındalığını önümüzdeki süreçte müşteriden daha fazla alabileceğiz. Çünkü Tourismo aracımız iki tura gitti daha. Yolculardan yeni yeni dönüşler alıyoruz. Koltuk konforu müşteri açısından çok önemli. Araçta ilk olarak koltuğa bakıyor. Biz yıllardır Tourismo için koltukların değiştirilmesini söylüyorduk, sonunda Mercedes çok doğru bir hamle yaptı. Yeni teslim aldığımız farların üstünde led sinyaller var. Birinci araba da yoktu. Bu araç daha farklı geldi. Koltuğu aynı renk ama birinci aldığımız arabada fitil vardı. Bu araçta yeşil fitili kaldırmışlar. Herhalde kirlenir diye düşündüler” dedi.

Kaptan konaklama yeri çok güzel oldu

Yasin Polat, Yeni Tourismo araçlarda kaptan konaklama yerinin genişletilerek çok güzel hale getirildiğini de söyledi: Çok genişledi ve yüksekliği de yeniden ayarlandı. Üst sola doğru daha önce biz kendimiz karosercilere 2014-2015 model araçlarımızı alır almaz genişlettiriyorduk. Şimdi orjinal olarak kendileri yaptılar. Tavan bölümünü de biraz yükselttiler. Boşluk vardı kullanmıyorlardı. Aslında öbür arabalarda da vardı ama kullanmıyorlardı. Orayı boş bırakıyorlardı. Şimdi o boşluğu yukarı kaldırdılar. Orta kapıdan girince eski buzdolabının altında bir boşluk oluyordu. Boşluğu yataklığa verdiler ve baya bir genişledi. Daha ferah oldu. Üsteki yolcu bölümündeki havayı aşağı basan bir fan koydular. Tam bir klima değil ama yukarıdaki serin havayı basabiliyorlar. Kaptanlar için konaklama yeri çok güzel oldu. Araçlardan çok memnunum. Hatta servisteki ustamız ‘iyi bir şoför 2023 model aracını kullansın, ben bu aracın motoruna 4 milyon km garanti veriyorum” dedi.

İleriyi göremiyoruz

Yasin Polat, 2024 yılı içinde yeni otobüs yatırımı düşüncesi içinde olduklarını ancak Türkiye’de gündemin sürekli olarak değişmesi nedeniyle beklemeye aldıklarını belirten Yasin Polat, “ Planlarımız şu an için yeni otobüs yatırımı olmayacak gibi görünüyor. Çünkü ileriyi göremiyoruz. Yurtdışı turlarının 2024 yılında da devam edeceğini düşünüyorum ama bizim Nisan ayı itibariyle başlıyor. Nisan ayına kadar bir durgunluk olur” dedi.

Akaryakıttaki artışlar daha çok iç turizmi etkiliyor

Akaryakıttakı artışların iç turizmi daha çok etkilediğini ve durgunluk yarattığını belirten Yasin Polat, “Biz yurtdışı turizm tarafında akaryakıt noktasında temiz yevmiye ile çalıştığımız için akaryakıt maliyeti acente tarafına ait. Acente Mart ayında turu sattığında akaryakıt fiyatı 20 liraydı. Şu anda 37 lira. Acente karından kaybediyor ve zarar ediyor. Çok zorlanıyorlar. Bazıları kar marjını iyi koyduğunda kardan zarar ediyorlar. Akaryakıttaki artış yüzde 100’lere geldi neredeyse. Yurtdışında akaryakıt fiyatı değişmedi geçen sene ile aynı. Çek Cumhuriyeti’nde 1.3 Euro, Bulgaristan’da 1.4 Euro. Almanya ve Avusturya otobanlarında biraz daha pahalı 2 Euro civarında. Ama nereden alabileceğinizi bilirseniz 1.5 Euro’ya Almanya’da mazot alabilirsiniz. Karşılaştırma yapılarak bizde şu anda 1.2 Euro ucuz deniliyor ama alım gücüne bakmak çok daha doğru olacaktır. Akaryakıt artışları veya kurlardaki artışlar bakım maliyetlerini de arttırıyor. Sigorta maliyetleri de gerçekten çok ağır ” dedi.

Kredi kartına taksitin kaldırılması talebi etkiler

Balkan turu ve Avrupa turuna yönelik ilginin devam ettiğini ve 15 Eylül’e kadar da rezervasyonların yapıldığının bilgisini veren Yasin Polat’a yurtdışına yapılan seyahatlerde ve konaklamalarda kredi kartına yönelik taksitlendirmenin kaldırılmasının ne gibi etkilerinin olacağını sorduk: Tur paketlerini acenteler sattığı için ilk etapta onlar daha fazla hissedeceklerdir ama ben önümüzdeki süreçte etkisinin olacağını düşünüyorum. Çünkü peşin para vererek seyahate çıkmak ile taksitlendirme imkanı ile çıkmak arasında bir fark var. Şu an bunu hissetmiyoruz çünkü turların büyük bölümü Mart ve Nisan aylarında satıldı ve 15 Eylül’e kadar da turlarımız dolu” dedi.

Antalya otelleri Avrupa’dakinden pahalı

Antalya turizminde talebin durduğuna yönelik duyumları da normal gördüğünü belirten Yasin Polat, “Avrupa’dan gelecek bir turiste göre bile Antalya’daki otellerin fiyatları 15-200 Euro civarında. Bu durumda başka ülkeyi tercih edeceklerdir. Avrupa’da oteller çok daha ucuz. 55-60 Euro’ya 4 yıldızlı şehir otelleri olarak adlandırdığımız çok iyi otellerde kalınabiliyor. Balkan turu o yüzden çok cazip. 500-550 Euro civarında Balkan turuna katılmak mümkün” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159