banner69

TEMSA, 2021 yılını Yüzde 122 büyümeyle tamamladı

banner113

Temsa, 2700 adet olarak gerçekleşen otobüs/midibüs pazarında 141’i otobüs, 487 adedi midibüs olmak üzere toplam 628 adet araç sattı. Geçen yıla göre satışlarını yüzde 90 arttıran Temsa, yüzde 23 pay elde etti. Temsa’nın Canter satışı da 723 adet oldu. Yurtdışına 100 adedi midibüs, 510 adedi otobüs olmak üzere toplam 610 adet araç ihraç edildi. Geçen yıla göre ihracatı da yüzde 144 arttı.  Tüm ürünlerde toplam satış adedi ise geçen yıla oranla yüzde 122 yükseldi. Tarihinin ilk elektrikli otobüs satışını İsveç’e yapan Temsa, 2021 yılı içinde, yurtdışına da 50 elektrikli otobüs satışı gerçekleştirdi.

banner114
PİYASA 26.01.2022, 15:15 26.01.2022, 18:52 Taşıma Dünyası
TEMSA, 2021 yılını Yüzde 122 büyümeyle tamamladı

ERKAN YILMAZ

2020 yılının sonundan itibaren Sabancı Holding ve Skoda Transportation’ın da hissedarı olan PPF Group ortaklığında faaliyetlerini sürdüren Temsa, yeni ortaklık yapısı altındaki ilk yılını büyük başarılarla tamamladı. Ekonomik çalkantılar Düzenlenen basın toplantısında, Temsa’nın 2021 yılı iş sonuçlarına ilişkin konuşan Temsa CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, “Tüm dünyada kovidkaynaklı endişelerin yanında, sosyal ve siyasi anlamda da çok sayıda olağanüstü gelişmeye tanıklık ettik. Etkilerini 2022 yılında daha çok görebileceğimiz ekonomik çalkantılar yaşadık. Hammadde fiyatları hiç olmadığı kadar arttı. Tedarik süreci 4-5 ayken 12 aya kadar uzadı. Fiyatından ziyade ürünü bulabilmek, her şeyin önüne geçti. Bütün otomotiv şirketlerinin etkilendiği çip krizi yaşadık. Tüm bunlara ve Temsa’nın son yıllarda yaşadığı zorlu süreçlere rağmen, 2021 yeniden yükselişe geçtiğimiz; Temsa’nın parlak günlerine geri dönüşünü başlattığımız başarılı ve sembolik bir yıl oldu. Sabancı Holding’in yanı sıra 100 yıllık geçmişi olan ve 50 milyar dolarlık büyüklüğe sahip PPF Group ve Skoda Transportation’ın bilgi birikimi ve teknolojik gücüyle önümüzdeki dönemde bu başarıları çok daha üst seviyelere taşıyacağız” dedi.

18 ülkeye ihracat Tolga Kaan Doğancıoğlu, 2021 sonuçlarına ilişkin detayları paylaştı: “2700 adetlik yurtiçi pazarında 141’i otobüs, 487’si midibüs olmak üzere toplam 628 adet satış gerçekleştirdik. Geçen yıla oranla satışlarımız yüzde 90 arttı ve yüzde 23 pay elde ettik. Yine 2021 yılında 723 adet Canter satışı gerçekleştirdik. Yurtdışına 100 adedi midibüs, 510 adedi otobüs olmak üzere toplam 610 adet araç ihraç ettik ve geçen yıla göre ihracatımız yüzde 144 arttı. 18 farklı ülkeye araç satışı yaptık.Tüm ürünlerde toplam satış adedi ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 122 yükseldi. Ciromuzun yüzde 70’ini ihracattan elde ettik.”

İlk elektrikli araç İsveç’e…

2021’in özellikle elektrikli araçlar konusunda yaşanan gelişmelerle Temsa tarihine geçtiğini de sözlerine ekleyen Doğancıoğlu, “Temsa tarihinin ilk elektrikli araç teslimatını İsveç’e gerçekleştirdik. Skoda logosunu taşıyan ilk elektrikli araçlarımızı da Adana’daki fabrikamızda üreterek Prag’a teslimettik. Yine Romanya, Sırbistan, Buzau, Arad, Druskininkai ile yaptığımız anlaşmalarla Temsa’nın elektrikli araçları bu ülkelerde de yollarda olacak. Ayrıca şehirlerarası yolculuk için tasarladığımız elektrikli aracımız ABD’nin California eyaletinde test ediliyor. Lansmanı Şubat ayında yapılacak. ASELSAN ile birlikte geliştirdiğimiz Türkiye’nin ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüsünün yollara çıkması için Samsun Büyükşehir Belediyesi’yle imzaları attık” dedi.

Elektrikli araçlar

Temsa Ceo’su Doğancıoğlu, sürdürülebilirlik ve teknoloji alanında ortaya konacak başarıların şirketlerin geleceklerinde belirleyici olacağını belirtti: “Bizim elektrikli araçlar konusundaki vizyonumuzun temelinde birkaç unsur var. İlki, çevreye karşı sorumluluğumuz. 9 metrelik şehiriçi otobüs ortalama 60 aracı trafikten kaldırıyor. Ya da 12 – 18 metrelik bir belediye otobüsü 90 ila 120 otomobili trafikten kaldırabiliyor. Örnek olarak; sadece bir tane Avenue Electron aracımız, yılda yaklaşık 528 bin litreye kadar yakıt tasarrufu sağlayabiliyor. Bu da yaklaşık bin 400 ton CO2 salınımının durdurulması anlamına geliyor.”

Taahhütlere öncülük…

COP 26 İklim Zirvesi’nde verilen taahhütlere de dikkat çeken Doğancıoğlu, “Ülke olarak, 2040'tan itibaren tüm yeni kamyon ve otobüslerin karbondioksit salınımının sıfıra indirilmesi taahhüdünde bulunduk. 2030’a geldiğimizde de bu oranı yüzde 30’a ulaştırmak zorundayız. Biz Temsa olarak ülkemizin bu taahhütlerine sadece uymakla kalmayacağız; aynı zamanda bu konuda öncülük edeceğiz. Ciromuzun yüzde 4’ün üzerindeki payını ar-ge yatırımlarına ayırıyoruz. Kendi yol haritamızı da buna göre hazırladık. İhracatımızın şu an yüzde 6’sı bu sıfır emisyonlu elektrikli araçlardan geliyor. 2022’de bu oran yüzde 26 olacak. 2025’te hedefimiz bu oranı yüzde 80’e çıkarmak. Ayrıca 2025 yılında toplam otobüs hacmimizin yarısından fazlasını elektrikli araçlarla karşılayacağız” dedi.

Türkiye ortalamasının 20 katı

Temsa’nın teknolojik ürünleriyle, kendi sektöründe katma değerli ihracata da öncülük ettiğini vurgulayan Doğancıoğlu, “2021 yılı ülke ihracatımızın kilogram birim değeri yaklaşık 1,3 dolar. Bu bizim sektörümüzde 10-11 dolar. Temsa’nın ihracatına baktığımızda da konvansiyonel araçlarda bu rakam 20 dolar civarındayken elektrikli araçlarda bu 30 doların üzerine çıkabiliyor. Adana’da bulunan TEMSATech yapılanmasıyla kendi batarya paketlerini dahi geliştirme kabiliyetine erişmiş ve teknolojisini her geçen gün geliştiren Temsa, önümüzdeki dönemde de faaliyet gösterdiği tüm alanlarda sektöre öncülük etmeyi sürdürecek. Temsa sadece bir ulaşım firması değil, ulaşımı odağına almış bir teknoloji firması olarak görüyoruz” dedi.

Elektrikli araçlara teşvik

Ülkemizde elektrikli araçlar konusunda topyekûn bir seferberliği ihtiyaç olduğunu ifade eden CEO Doğancıoğlu, “Biz teknolojimizle, altyapımızla, insan kaynağımızla buna hazırız. Türk sanayisi, Türk otomotiv sektörü buna hazır. İlk yatırım maliyetindeki zorluğu aşmak, yerel yönetimlerin finansman zorluğunu giderebilecek bir teşvik sistemi ya da mali destek olursa elektrikliotobüslerin toplu ulaşımda kullanımı da hızla artacak” dedi.

2025 hedefleri

TEMSA CEO’su Doğancıoğlu, Temsa’nın Euro bazında 2025 yılına kadar yüzde 42, 43 büyüyerek yoluna devam edeceğini açıkladı: “İhracatın payı yüzde 80’e çıkacak. Sıfır emisyonlu araçların payı da yüzde 50’ye ulaşacak. Elektrik ve batarya alanındaki yatırımlarla yeni iş alanlarına yönelerek önümüzdeki yıllarda başka ürünlerle sizlerin karşısına çıkacağız. 2023 yılından itibaren ortağımızla birlikte raylı ulaşım araçlarına yönelik üretime başlayacağız.

Daha büyük bir pazar

2022 yılında 2021 yılından daha büyük bir pazar olmasını umuyoruz, en azından daha geriye gitmemesini bekliyoruz. Canter tarafında 2021 seviyelerinin üstüne çıkmayı hedefliyoruz. İçindebulunduğumuz koşullar çok zor. Tedarik süreci ve ödemenin vadelendirilmesi zor. Hammadde fiyatları gibi, bileşenlerin fiyatları da artıyor. Bu durumun araç fiyatlarına yansıması olacaktır.” ■

(Soldan sağa) TEMSA Satış Sonrası Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Önder Göker, Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Koralp, Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Şermin Mutlu, CEO Tolga Kaan Doğancıoğlu, İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özel, Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tunçbilek, ARGE ve Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Caner Sevginer.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159