banner69

VİPPALTours 2 adet TEMSA MD9 yatırımı yaptı

banner113

1983 yılından beri turizm ve personel taşımacılığı alanında hizmet veren Erzurum merkezli VİPPAL Tours Temsa MD9 yatırımı ile filosunu güçlendirdi. Şirket, 2022’de Mersin’de yeni şube açılışını yapmaya hazırlanıyor.

banner114
PİYASA 10.12.2021, 15:31 Erkan YILMAZ
VİPPALTours 2 adet TEMSA MD9 yatırımı yaptı

VİPPALTours Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Aydın yeni otobüs yatırımı ve sektöre yönelik beklentilerini Taşıma Dünyası’na değerlendirdi. Fahrettin Aydın, 38 yıldır turizm taşımacılığı alanında olduğunu TTDER’in kuruluş sürecinde de aktif olarak yer aldığını belirtti. Açıklamalarına 2021 yılının beklentilerin çok altında geçtiğini ifade ederek başlayan Fahrettin Aydın, “İstediğimiz, beklediğimiz hareketliliğin olduğunu söylememiz mümkün değil. Kültür turlarına genel de orta yaş turist grupları katılır. Pandemi korkusuyla bu turist grubu kültür turlarına ilgi göstermedi. Araçlarımız uzun süre yattı” dedi.

Herkes talep çok yüksek diyor ama..

2022 yılı ile ilgili de turist talebinin acenteler tarafından önümüzdeki sürece yönelik çok olduğunun ifade eden Aydın, “Herkes şu an ‘talep çok yüksek. Otel satışlarımız iyi gidiyor’ diyor Ama şu bir gerçek turizm sektöründe turist uçaktan inmeden, onun transferini yapıp, otelin içine sokacağız biz ancak o zaman iş olmuş olarak sayarız. Yoksa söylentileri biz çok gündeme alarak hareket etmiyoruz” dedi.

Kimse fiyat veremiyor

Fahrettin Aydın, 2022 yılının Şubat ayına yönelik organizasyon hazırlıklarını sürdürdüklerini ancak kimsenin fiyat veremediğine dikkat çekti: Ne oteller, ne lokantalar bugünden fiyat veremeyeceklerini söylüyorlar. Haklılar, çünkü o gün maliyetlerin ne olacağını kimse bilmiyor. Biz de fiyat oluşturmakta çok zorlanıyoruz. Ocak ayından sonra fiyatlar oluşacak. 2022 için herkes çok iyi olacak ama şu an her şey belirsiz. Ama şu bir gerçek yeni araba alma imkanı artık eskisi gibi olmayacak. Ancak büyük firmalar acil ihtiyaçları için alım yapabilirler. Denilen, beklenilen iş de olursa bu sefer de ciddi şekilde araç ihtiyacı olacak. Bu seferde bireysel taşımacılar peşin para isteyecek. Yoksa gelmeyecek. Ama ben bu noktada bireyselcilerin de dikkatli şekilde, doğru firmalarla çalışmasını tavsiye ediyorum. Yoksa çok ciddi batıklar oluşabilir” dedi.

Firmalar güçlü yapıya dönüşmeli, özmal kapasite şartı artmalı

Firmaların birleşmesi ve daha güçlü bir yapı oluşturması gerektiğini de belirten Aydın, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın da daha güçlü yapıda firmaların oluşumunun önünü açacak mevzuat düzenlemesini gitmesi gerekiyor. Bunun ilk adımı 75 koltuk olan özmal kapasitesinin çok daha yukarıya çekmesi belki 300-400 seviyesine çıkarması olabilir. Bu işin kalitesi de artar. Taşımacının acentenin karşısına daha güçlü çıkması sağlanır. Bu şekilde devam ettiği taktir de bu iş giderek yapılamaz hale gelecek. Şu an her bölgede korsan taşımacılar küçük araçlarla faaliyet gösteriyor. Bu tür taşımacılara karşı denetimler de yetersiz kalıyor. Denetim süreçlerinin daha caydırıcı ve sıkı olması gerekiyor. Erzurum’dan Kırklareli’ne tura 9 bin liraya araba götürüyor. Biz 20 bin TL diyoruz. Ama bunun sadece maliyeti 11 bin TL’yi geçiyor. Biz neden bunu yapıyorsun dediğimizde, “Kredi kartımın günü geldi. Ona ödeme yapmam gerekiyor” cevabını veriyor. Aslında batmaya doğru gidiyor ama bize de zarar veriyor. Ben 120 kişilik istihdam oluşturuyorum. Baktığınızda 400-500 kişilik bir aile grubu ekmek yiyor. Biz bu işi yapamadığımızda bu insanlar nerede iş bulabilecek? Sadece bu insanlar değil. birçok tedarikçi de mağdur olacak. Bu sosyal bir çöküntü de yaratacak. Biz Ankara’dan sonra doğuda kültür turizm faaliyetini ilk başlatan şirketiz. Oteller yapıldıkça insanlar turizmi öğrenmeye başladı” dedi.

TEMSA MD9 uygun çözümler sunuyor

40 kişilik grupların taşınmasında TEMSA MD9 araçların çok uygun çözümler sunduğunu belirten Fahrettin Aydın, “Artık daha ekonomik araçlarla bu iş sürdürülmek zorunda. Büyük otobüslerin yatırım maliyeti giderek ağırlaşıyor. Daha küçük ve ekonomik araçlarla bu iş yapılmak zorunda. Herkes küçülmek zorunda kalacak hem araç sayısı ile hem de kapasitesi ile. Artık çok sayıda grupları taşımak da çok kolay değil. Pandemi nedeniyle artık büyük gruplar yerine daha küçük gruplar olacak. Bizde bu anlayış çerçevesinde hareket ettik ve TEMSA MD9 yatırımına yöneldik. Bu araçlar hem koltuk kapasitesi hem otomatik vites özelliği ile bizim ilgi alanımıza girdi ve bu araçları Doğu Anadolu bölgesinde ilk kez denemek istedik. Araçları yeni kullanmaya başladık. Yakıt tüketim performansından çok memnunuz. Önümüzdeki süreçte memnuniyetimizle birlikte yine TEMSA MD9 otobüs yatırımı yapabiliriz” dedi.

TEMSA yerli marka, her zaman destek vermek istiyoruz

araçları uzun yıllardır kullandıklarını ve yerli markaya her zaman destek vermek istediklerini belirten Fahrettin Aydın, “Temsa araçlarından her zaman memnun olduk. Ama bir tek talebimiz; Doğu Anadolu bölgesinde satış sonrası hizmetlere yönelik biraz daha ağırlık vermeleri. Prenses araçları kullandık. Maraton ilk çıktığımda filomuza kattık. Safir, Safir Plus araçları yine filomuza kattık. Prestij ve Powerbus araçları ilk alan şirketlerden olduk. Sabancı Holding yönetimine ve Temsa Otobüs Satış Direktörü Sayın Baybars Dağ’a teşekkür ediyoruz. Her zaman yanımızda oldu, bize destek verdiler. Ayrıca yaşamını yitiren çok değerli insanlar Sakıp Sabancı ve Özdemir Sabancı’yı da rahmetle anıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159