ZF, IAA’da ticari araçlar için gelişmiş yeni e-Mobilite çözümlerini sunuyor

banner113

ZF, ticari araç endüstrisinin daha sürdürülebilir bir geleceğe dönüşümünü destekleyen en son e-Mobilite teknolojilerini sergiliyor. Tekonoloji şirketi, ağır ticari araçlar için geliştirilen yeni entegre modüler CeTrax 2 elektrikli merkezi sürücüsünü ve araç üzerinde yerleşik ekipmanı sürmek için kullanılan elektrikli PTO sistemi eWorX modelini sunuyor. Elektrifikasyonu ve otonom sürüşü destekleyen ZF, kamyonlar, otobüsler ve şehir içi otobüsler için gelişmiş yeni Elektrikli Direksiyon (EPS) sistemini de sergiliyor.

banner114
PİYASA 19.09.2022, 15:52 Erkan YILMAZ
ZF, IAA’da ticari araçlar için gelişmiş yeni e-Mobilite çözümlerini sunuyor

ZF'nin Ticari Araç Çözümleri (CVS) bölümü, IAA 2022 öncesinde en son e-Mobilite teknolojilerini sunarak mobilitenin tamamen elektrikli geleceğine olan bağlılığının altını çiziyor. Ağır ticari araçlar için entegre, modüler bir e-aktarma sistemi olan ZF'nin yeni CeTrax 2 elektrikli merkezi tahrik sistemi yanında kamyon ve otobüsler için geliştirdiği yeni Elektrikli Destekli Direksiyon (EPS) sistemini tanıtılacak. Emisyonsuz sürüş operasyonu sunan eletronik yönlendirmeli (steerbywire) ve seviye 5 otonom sürüşe uygun tasarlanmış yeni EPS yanında ZF, araç üzerindeki yerleşik iş ekipmanlarını sürmek için geliştirilen elektrikli PTO sistemi olan eWorX ürününü sergileyecek.

ZF'nin Ticari Araç Çözümleri Kıdemli Başkan Yardımcısı. Dr. Christian Brenneke, "Elektrikli aktarma organlarından elektrikli PTO sistemlerine ve elektrikle etkinleştirilen çalıştırma sistemlerine kadar, ZF müşterilerine araç elektrifikasyon stratejilerine önemli ölçüde katkıda bulunan akıllı anahtar teslim çözümler sunmakla kalmıyor, ayrıca geleneksel tip araç mimarilerini de destekliyor" diyor ve “ZF’nin ticari araç elektrifikasyonu için 'tek durak noktası' olmasını sağlayan geniş ürün portföyü, Grup çapında kapsamlı uzmanlığıyla birleştiğinde, Toplam Sahip Olma Maliyetini düşürmek için tasarlanmış uygun maliyetli ürünlerin sunulmasını sağlıyor. ZF, dünya çapında lider kamyon ve otobüs markaları için tercih edilen ürün geliştirme ortağı olarak çok özel bir konumdadır" diye ekliyor.

Elektrikli ağır ticari araçlar

ZF IAA’da, ağır ticari araçlar için entegre, modüler bir e-sürücü sistemi olan yeni CeTrax 2 elektrikli merkezi tahrikini tanıtıyor. Şirket içinde geliştirilen bileşenlerden yararlanarak, iki adet yüksek performanslı yağ soğutmalı e-motorun yanı sıra iki adet entegre 800 Volt silisyum karbür (SiC) invertör içeren CeTrax 2, powershiftfonksiyonlu gelişmiş bir üç vitesli şanzıman kullanıyor.

Tüm bileşenleri yenilikçi ve kompakt tek bir üniteye entegre eden CeTrax 2, üreticilerin aynı araç platformunda hem geleneksel içten yanmalı hem de elektrikli aktarma organları sunmalarına olanak tanıyor. CeTrax 2 mevcut araç platformlarının daha hızlı elektrifikasyonunu sağlamanın yanı sıra, yüksek güç ve tork, hafif tasarım (yaklaşık 385 kg) ve yüzde 96'ya kadar artırılmış e-drive verimliliği sağlıyor. 44 tona kadar olan araçlar için 360 kW'lık sürekli güç ve 24.700 Nm'lik tepe torku ile CeTrax 2'nin elektrikli merkezi tahriki, kesintisiz güç değişimi sayesinde yumuşak ve neredeyse algılanamayan vites değişimleriyle hareket ediyor. ZF'nin onlarca yıllık şanzıman ve elektrifikasyon deneyimine dayanan vites değişiklikleri, entegre ECU tarafından hesaplanıyor ve e-aktüatörler tarafından otomatik olarak yürütülüyor. CeTrax 2'nin seri üretimi, 2023'te büyük bir küresel kamyon üreticisi ile başlayacak.

Elektrifikasyon ve otonom sürüş için bir yapı taşı

ZF'nin yeni Elektrik Destekli Direksiyon sistemi (EPS), ticari araç endüstrisinin elektrifikasyona geçişi için bir mihenk taşı teknolojisi sunuyor. Grubun kapsamlı binek otomobil deneyimine dayanan EPS, çok çeşitli orta ve ağır hizmet kamyonlarının yanı sıra otobüsler için de uygundur. Sistem ayrıca, ticari araç endüstrisinin otonom sürüş hedeflerini destekleyen yeni nesil Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) için bir yapı taşı da sağlıyor.

Hidrolik pompanın entegre bir e-motorla değiştirilmesi, direksiyon sistemini aracın aktarma organlarından bağımsız hale getirmekte ve hidrolik sıvı ihtiyacını ortadan kaldırmakta. Sonuç olarak sistem, endüstrinin sürdürülebilirliğini desteklemenin yanı sıra bu teknolojiyi elektrikli araç mimarileri için kusursuz uyumlu hale getiriyor. Pilli elektrikli ve yakıt hücreli araçlar için sıfır emisyona olanak tanırken, sessiz ve sorunsuz elektrikli çalışmasıyla da sürüş deneyimini optimize ediyor. Tüm aktarma organları konseptlerine uygulanabilen EPS, elektrikli araç mimarilerinin gereksinimlerini kusursuz bir şekilde karşılıyor. En yüksek Otomotiv Güvenliği Bütünlük Seviyesine (ASIL D) göre inşa edilmiş ve 24V ve 48V varyantlarında mevcut olan ve 8.000 Nm'ye kadar çıkışları destekleyen modüler EPS, çeşitli paketleme gereksinimlerini karşılayan ölçeklenebilir bir tasarıma sahip.

ZF'nin EPS'si şu anda elektronik yönlendirme (steerbywire) için hazırdır ve yedekli bir mimariyle, 5.seviye’ye kadar otonom sürüş fonksiyonlarını destekler. Aktif bir direksiyon sistemi olarak EPS, örneğin şerit takip asistanı gibi güvenlik fonksiyonlarını desteklemek için ADAS ile entegre olabilir.

Elektrikli kamyonlar için sessiz, sıfır emisyonlu PTO

Ticari endüstrinin elektrik dönüşümünü destekleyen ZF'nin elektrikli Ticari Araç PTO sistemi eWorX, araç üzerinde yerleşik iş ekipmanlarını sürmek için tasarlandı. Tam entegre bir sistem olarak eWorX, yerleşik ekipmanın elektrifikasyonu için gereken tüm işlevleri tek bir kompakt ünitede birleştiren modüler, standartlaştırılmış ve akıllı bir sistem olarak araç ve karoser üreticileri için önemli bir değer sunuyor.

Bilinen bir mekanik arayüz sağlayan eWorX, elektrikli bir aracı iş ekipmanı ile donatırken aynı zamanda güç aktarma organları ile uğraşma ihtiyacını ortadan kaldırarak araç gövdesi üreticilerini destekliyor. Ticari araçların elektrik dönüşümünde önemli bir adımı temsil eden eWorX çözümü, sıfır yerel emisyon sunması yanında gürültü seviyelerini önemli ölçüde azaltarak şehirlerde ve yerleşim alanlarında daha kolay çalışmayı kolaylaştırıyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159