banner69

Adnan Bulut Otomotiv 2023’de hedeflerini aştı 314 otobüs satışı gerçekleştirdi

banner113

2022 yılı sonunda 2023’e yönelik 300 civarında otobüs satış hacmi hedefi belirleyen Adnan Bulut Otomotiv, 2023 yılını hedeflerinin de üstünde kapatmayı başardı. Adnan Bulut Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bulut, “Bu hedefe ulaşmamızdaki en büyük etkenler şirketimizin bu alandaki bilinirliği, geniş bir portföye sahip olmamız, araç fiyatlarının sürekli artması ve takas fiyatları ile ödeme seçeneklerinde müşteriye uygun seçenekler sunmamız, müşteriyi memnun etmemiz oldu diyebilirim” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 10.01.2024, 18:12 Taşıma Dünyası
Adnan Bulut Otomotiv 2023’de hedeflerini aştı 314 otobüs satışı gerçekleştirdi

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Denizli Çivril merkezli Adnan Bulut Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bulut, 2023 yılını değerlendirdi ve 2024 beklentilerini aktardı. 

2023 iyi bir yıl oldu

“2023 yılı yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen iyi bir yıl oldu” açıklamasını yapan Murat Bulut, “2023 yılı Ocak ayında Euro kuru 16 TL iken bugün Euro kuru 32 TL civarına geldi. Kurlardaki bu artış araç fiyatlarını da direkt olarak etkiledi ve 280 bin Euro bandında olan otobüsler, enerji ve yedek parça fiyatlarında artışlar ve araç temininde yaşanan sorunlarla birlikte TL bazında iki kat artışlar oldu. Bu süreç ikinci el fiyatlarını da etkiledi ve araçlar çok prim yaptı. Kullanıcıların araç fiyatlarındaki bu artışın devam edeceğinin farkına varmasıyla araç alımlarına yönelik talep de Şubat ve Mart ayında çok fazla olmaya başladı. Bu yolcu taşımacılığında tüm ürün gruplarında yaşandı. Aldığımız otobüs ve midibüsleri hızlı şekilde satabildik ve hareketlilik hiç durmadı” dedi. 

Adnan Bulut Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bulut, Adnan Bulut Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bulut

40 yıldır bu alandayız 

Adnan Bulut Otomotiv’in 40 yıldır bu alanda olmasının getirdiği büyük avantajlar olduğunu da belirten Murat Bulut, “Ürün portföyümüzde her müşteri grubuna yönelik ürünlerimiz her zaman bulundu. 2022 sonunda stoğumuzda 250’e yakın araç vardı. Burada bölgemizde tarım işcilerini taşıyanlar da, turizm taşımacısı da, servis taşımacı gruplar da var. Bu gruplar 10-15 yaş arasındaki araçları alıma yöneldi. 10 yaş ve 5 yaş altında taşıma yapan şehirlerarası müşteri grubumuzda var. Her segmentte müşteri grubumuz olması ve onların ihtiyaçlarına yönelik geniş bir portföye sahip olmamız bizim ticaretimizin sürekliliğini sağladı” dedi.

“Araç fiyatları artacak” dedik. Öngörümüz tuttu

Araç fiyatlarının artışının olacağına yönelik öngörülerinin de tuttuğunu belirten Murat Bulut, “Biz 2023’deki yaşadığımız bu durumu yaptığımız açıklamalarda da, müşterilerimizle görüşmelerimizde de dikkat çekmiştik zaten. Müşterilerimiz bizlere güvendi ve araçlarını bir an önce daha yüksek modellere çekme yönündeki alımlarını yaptılar. Ayrıca D1 ve D2 belgelerindeki özmal araçlara yönelik şartlar ve kamu kurumlarına verilen hizmetlerde istenen model yaş aralıkları da alımları hızlandırdı.  Bu alımlarda da onlarda kazançlı çıktılar. Yılın en son ayları genelde işlerin düştüğü bir dönemdir ama ikinci el fiyatları hala düşmedi. Normalde yüzde 10-15 düşüş olurdu, olmadı. Haziran ayı ile şu andaki fiyatlar hala aynı. Yalnız şunu ifade etmek gerekir ki, bayilerin ikinci ele verdiği desteğin ilk defa bu dönemde daha az olduğunu gördüm. Normalde takasta fiyatlar daha yüksek tutulurdu. Bizim müşteriye sunduğumuz ödeme seçenekleri ve takas imkanları çok uygun koşulları içeriyor. Bayilerin ikinci el araç desteğine yönelik çalışmalar yapması büyük önem taşıyor. Otobüs sektöründe bağlanan paranın geri dönüşü çok önemli” diye konuştu. 

2024 ikinci el yılı olacak

2024 yılına da yine 250 civarında bir stokla girdiklerini, finansman maliyetlerindeki artışın da kendilerini endişelendirmediğini vurgulayan Murat Bulut, “Adnan Bulut Otomotiv 40 yıldır bu alanda faaliyet gösteriyor. Bizden bir müşteri; ‘şu aracı istiyorum’ dediğinde onun ihtiyacına cevap verebilmeyi, geri çevirmemeyi öncelik olarak gördük her zaman. 10 kişilik VIP araçtan tutunda, 17 kişilik, 27 kişilik midibüs, otobüs her gruptan araç var. Şu anda en büyük ikinci el stoğuna sahip şirket olduğumuzu düşünüyorum. Bu stok yapısı bizi endişelendirmiyor. Kurlarda seçim sonrası hareketlilik bekleniyor. Bu durum yine sıfır araç fiyatlarını arttıracak. Bu artışlar ikinci ele yönelimi daha da büyütecek.

Sıfır araca ulaşmak daha zor olacak. Bizim düşüncemiz ikinci el otobüs, 2024 yılında daha çok talep görecek. Hatta 2024 ikinci el yılı olacak. 2015-2020 model araçların değerinin artacağı ve çok ilgi göreceği bir süreç olacak. Amacımız; az kazanalım, ama işimizi sürdürülebilir şekilde yapalım” diye konuştu. 

Hedeflerimizi aştık 

2022 yılı sonunda 2023’e yönelik 300 civarında otobüs satış hacmi hedefi belirleyen Adnan Bulut Otomotiv, 2023 yılını hedeflerinin de üstünde kapatmayı başardı. Adnan Bulut Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bulut, “Bu hedefe ulaşmamızdaki en büyük etkenler şirketimizin bu alandaki bilinirliği, geniş bir portföye sahip olmamız, araç fiyatlarının sürekli artması ve takas fiyatları ile ödeme seçeneklerinde müşteriye uygun seçenekler sunmamız, müşteriyi memnun etmemiz oldu diyebilirim” dedi.  

2024 yılında pazarda hareketlilik erken başlayacak

2024 yılında yerel seçimlerin olmasının otobüs pazarına bir hareketlilik getireceğini düşündüğünü de belirten Murat Bulut, “ 2024 yılında otobüs pazarındaki hareketlilik diğer yılların aksine bu kez Ocak ayında başlayacak. Normalde Mart ayında başlar, Nisan ayında hızlanırdı. Bunun sebebi; yerel seçimlerle birlikte yoğun şekilde toplantılar, mitingler yapılacak ve bu taşıma operasyonlarını arttıracak. Ayrıca sıfır araçlardaki artışlarda ikinci eldeki hareketliliği canlı tutacak. Takas ve ödeme konusundaki desteklerimiz ile müşterilerimizle iyi diyalogumuz ile satışlar devam edecek. Buna ek olarak turizm taşımacılığı tarafında da araç kiralarının da daha da yükseleceğini düşünüyorum.

Ücretlerdeki artışın da, ekonomik koşullarında insanları daha çok toplu taşımaya yöneleceğini ve bunun da yolculuk talebini büyüteceğine inanıyorum. Biz de 2024 yılında yine 300’ün üzerinde bir hacim yakalayacağımızı düşünüyorum. Buradaki hedefİmiz; kaliteli ve güven veren bir ticaret yapmak olacak yine” diye konuştu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159