Aker Otobüs İşletmeleri Başkanı Emre Ak: Acenteler ve turizm taşımacıları arasında yeni bir sözleşme dili oluşacak

banner113

Aker Otobüs İşletmeleri Başkanı Emre Ak: 2022’de herkes kendi işine koşturacağı için Antalya’nın da, İzmir’in de, İstanbul’unda baktığı aynı tedarikçi havuzu olacak. Bu havuzdan araç çekmek para ile olacak. Bu şartlar altında turizm acenteler ve taşımacılar arasında yeni sözleşme dili oluşmak zorunda. Fiyat bazlı konuşmak yerine işi organize edebilme yeteneğine göre anlaşmak gerekecek.

banner114
RÖPORTAJ 12.01.2022, 12:40 13.01.2022, 17:39 Taşıma Dünyası
Aker Otobüs İşletmeleri Başkanı Emre Ak: Acenteler ve  turizm  taşımacıları arasında yeni bir sözleşme dili oluşacak

Röportaj: Erkan Yılmaz

Yaşanan bu zor süreçte önce bizler kendimizin ne olduğunu anlamamız gerekiyor” açıklamasını yapan Emre Ak, “Yaptığımız yatırımlarla, harcadığımız emekle, sadece istenilen aracı bulup da transfer için havaalanına göndermekle bitmiyor. Bunun arka planı var. Bizler aslında birer organizatörüz. Araçları buluyoruz, insanları sağlıklı şekilde taşınmasını sağlıyoruz. Açıklanan asgari ücret zammının da etkisi hissedilecek. Kaldı ki kaptan maaşları asgari ücretten bağımsız olarak sezona doğru ciddi şekilde yükseleceği aşikar. Bu süreçte sektörden çok ciddi kaptan çıkışı oldu. En vasıflı kaptanlar turizm tarafında çalışanlardı. Bugün turizm şoförü ‘işi bırakıyorum’ dediğinde lojistik sektöründe havada kapılıyor” dedi.  

Esas konu arz talep dengesizliği

Pandemi süreciyle birlikte kaliteli iş gücünü kaybettiklerini belirten Emre Ak, “Kaybettiğimiz iş gücünü tekrar sektöre kazandırmak daha iyi maddi koşullar sunmakla olacak. Öbür taraftan giderlerimizde artıyor. Herkes farkında. Yeni araç alımı giderek zorlaşıyor. Tüm bunların yanında esas konumuz arz talep dengesizliği. 2022’ye hepimiz ümitle bakıyoruz, çok ciddi iş olacağını düşünüyoruz. Burada toplanan bizlerin büyük otobüs kapasitesi belki de İstanbul için ancak yetecek. Planlandığı gibi ayda 21 gün ortalama gemi varsa İstanbul’da buradan doğru hesaplandığında bunun iç turizmi var, incomingi var. Bu yaz İstanbul’da turizmin sakin geçmesi nedeniyle İstanbullu taşımacılar araçlarını Antalya’da çalıştırarak değerlendirdiler. 2022’de herkes kendi işine koşturacağı için Antalya’nın da, İzmir’in de, İstanbul’unda baktığı aynı tedarikçi havuzu olacak. Bu havuzdan araç çekmek para ile olacak. Bu şartlar altında turizm acenteler ve taşımacılar arasında yeni sözleşme dili oluşmak zorunda. Fiyat bazlı konuşmak yerine işi organize edebilme yeteneğine göre anlaşmak gerekecek. Çünkü fiyatlar sektörde aşağı yukarı belli seviyelerde oturacak. Acentelerin şimdiden  taşımacılarla prensipte anlaşıp onlarında kendilerini hazırlaması için zaman tanıması iyi olacaktır. Geldiğimiz noktada pandemiyle birlikte nakit akışının durmasıyla para kazanıp, kazanamadığımızı anlamış olduğumuzu düşünüyorum. Bundan dolayı 2022’ye herkesin temkinli yaklaşacağını düşünüyorum” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159