Altur Abdurrahim Albayrak Röportajı

banner113

2018’de fabrikalarda araba bırakmadık. 2019’da da alımlarımız olacak. 2017 sonunda söylediğimiz rakamların gerisinde kalmadık. 2018 de öyle, 1000’in de üzerinde araç yatırımı yapıldı.

banner114
RÖPORTAJ 31.12.2018, 09:51 31.12.2018, 11:27 Taşıma Dünyası
Altur Abdurrahim Albayrak Röportajı
HABER: ERKAN YILMAZ

Bütün firmaları toplasanız hepsinden en çok aracı biz almışız. 2017 sonunda söylediğimiz rakamların gerisinde kalmadık. 2018 de öyle, 1000’in de üzerinde araç yatırımı yapıldı. 2019’da yine çok ciddi bir araç yatırımı olacak. Yeni Havalimanında çok ciddi bir araba sayımız olacak. Onun yatırımının hazırlıklarını yaptık. Ocak ayı itibariyle araç alımına devam edeceğiz. Fabrikalar hazır olsun.

Geleneksel Altur kaptanları buluşması bu yıl da yine 22-23 Aralık tarihlerinde gerçekleşti. İki günlük etkinlikte 1200 kaptana Altur Akademi tarafından eğitim verildi. 22 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilen etkinlikte Altur Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak, 43 yıl önce bir minibüsle taşımacılık alanına adım attığını belirterek, “O günden nerelere geldik. Bu salonda 30 yılı dolduran arkadaşlarımız var. Çalışanlarımızın daha fazla kazanması için elimizden geleni yapıyoruz. Tedarikçi arkadaşlarımızın işlerine daha büyük bağlılıkla sarılması büyük önem taşıyor. Hafif ticari araçların 240 bin TL, 27 kişilik midibüslerin 400 bin TL, büyük otobüslerin ise 1 milyon TL’ye geldiği bir ortamda bir sabah akşam servisinden 150 TL kazanıldığını unutmamasını istiyorum. Bir kaptanın sigorta ve maaş ile maliyeti 3 bin TL’yi buluyor” dedi.  

Kaybı karşılamıyor

2018 yılının bütün şirketlere olduğu gibi Altur için de iyi geçmediğine dikkat çeken Albayrak, “Ekonomik sıkıntılar hepimizi vurdu. Şu bir gerçek ki, ne kadar çok kendi arabamızla çalışırsak, o kadar çok zarar ediyoruz. Şu an içinizde işin işinden çıkamayıp araçlarını satıp kaptan olarak çalışmaya devam eden arkadaşlar haklı, 48 ay vade ile 300 bin TL’ye bir araba bunun yüzde 40’ını peşin veriyorsunuz. 48 ay sonra arabayı değiştirmek zorunda kalıyorsunuz, aracınız yüzde 50 değer kaybetmiş oluyor. Ancak 48 aylık sürede, o yüzde 50 değer kaybını da sağlayacak parayı kazanamıyorsunuz ve sermayesiniz sıfıra iniyor. Tedarikçi arkadaşlar maalesef yeni araba alamaz duruma geldiler. İnşallah durumlar düzelir ve arkadaşlar kendine araba alabilecek duruma gelir, biz de biraz nefes alırız. Araba alarak, araba çoğaltarak bu işten para kazanma şansınız sıfırın altında sıfır. Asla ve asla kendi araçlarımızla bu işi yaparak para kazanma şansımız yok. Çünkü giderimiz çok. Maalesef kendi aracıyla şirketimizde çalışanlar günde 4-6 tek yapmak için çaba gösterirken, şirket arabalarında çalışanlar bu işten kaçmaya çalışıyor. Kaçmayalım, çalışmaktan bir şey olmaz. Bugüne kadar hiçbir çalışanımızın maaşını geç vermedik. Benim olmazsa olmazım bunlar. Çalışanlarımız maaşlarını gününde alsınlar ve evlerine huzur içinde gitsinler. Benden sonra da ailemin, Altur bayrağını hep yukarda tutmasını istiyorum. 2019’un ülkemize huzur, işlerimize de bol kazanç getirmesini diliyorum” dedi. ■




Altur Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak ile 2018 yılını ve 2019 hedeflerini konuştuk. 
■ 2017 yılı sonunda yine bu etkinlikte, sizinle ile bir araya gelmiş ve 2018 yılı hedeflerini sormuştuk. O gün yeni havalimanının projesinde yer almaktan dolayı 1000’e yakın araç yatırımı yapacağınızı ifade etmiştiniz. O günden bugüne Altur neler yaptı? 
- “2018’de fabrikalarda araba bırakmadık, hepsini aldık. Bugün üreticilere sorun; bütün firmaların toplamından çok araç almışız. Temsa’da, söylediğimiz bütün araçları aldık; fabrikada araba kalmadı. Volkswagen tarafında Crafter kalmadı. Mercedes-Benz Türk’ten çok ciddi araba aldık. Söylediğimiz rakamların gerisinde kalmadık. 1000’in de üzerinde araç yatırımı yapıldı. 

■ 2018’de kötü ekonomik şartlara rağmen bu yatırımı yapabildiniz…
- Tabii, şartlar değişiyor. Esnaf arkadaşlar alamadığı için mecbur biz alıyoruz. O da bizim ister istemez kârlılık oranımızda ciddi bir düşüş yaşatıyor. Durmak yok, yola devam.

■ 2019 yılında nasıl bir yatırım planınız var? 
- Yine çok ciddi bir araç yatırımı olacak. Yeni İstanbul Havalimanında, IGA’da çok ciddi bir araba sayımız olacak. Onun yatırım hazırlıklarını yaptık. Ocak ayı itibariyle araç alımına devam edeceğiz.

■ Adet söyleyebilir misiniz? 
- Adet söylemeyeyim. Siz yazınca fabrikalar hemen başımıza geliyor. Ama 2019’da araba fabrikaları hazır olsunlar diyeyim.

■ Mevzuat düzenlemeleri konusunda sektör ciddi sıkıntılar yaşıyor, sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?
- Bunlar çözülmeyecek hususlar değil. Belediye ile Bakanlık ile oturup çözeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra olacak bütün sıkıntıları aşarız.

■ Kaptanlara yönelik konuşmanızda tedarikçilerin giderek azaldığına dikkat çektiniz. Tedarikçileri korumak adına neler yapılmalı?
- Çok ucuz fiyata alınan işlerden dolayı hem firmalar kendilerine hem de esnaf arkadaşlara yazık ettiler. Birçok firma sahibi arkadaşımız mağdur oldu . Firmalarını kapatmak durumunda kaldılar. Onlar firmalarını kapatırken çalışan arkadaşlar da mağdur oldu. Ben en çok, firmaların değil esnaf arkadaşların, çocuğunun ailesinin bütün geçimini buna bağlayan arabacıların mağdur olmasına üzülüyorum. Herkes çok dikkatli olmalı, herkes ayağını yorgana göre uzatmalı. Hırsa kapılmamak lazım. Hırsa kapılıp ihaleleri kırılarak, ucuza alıp hem kendilerini hem de çalışan esnaf arkadaşları mağdur edilmemesi lazım. 


Altur Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak 5 kaptana da çekilişle 1000 TL’lik hediye çeki verdi. 


Altur bünyesinde 15 yılı aşkın hizmet veren kaptanlara plaket ve 250 TL’lik hediye çeki sunuldu.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159