banner92
banner69

Anadolu Isuzu Ticari Fonksiyonlar Grup Direktörü Hakan Kefoğlu: 2021’de yüzde 100 büyüdük

2021 yılında, iç pazarda 806 adet pikap, 264 adet midibüs, 2952 adet kamyon ve kamyonet sattık. İhracat tarafında ise 1006 adet araç satışı ile 102,5 milyon Euro ihracat gelirimiz oldu. Almanya’ya, 146 adet ile Türkiye’den tek seferde yapılan en büyük filo satışını gerçekleştirdik. Moldova’ya 100 adetlik filo satışının yanı sıra Gürcistan’a 224 adet, İsrail’e 39 adet satış yaptık. 2019 yılında Gürcistan’da önemli bir ihale kazanmıştık. Tiflis'e gittiğinizde şehrin geneline Isuzu markasının hakim olduğunu görebilirsiniz. Bu şehirde 400 civarında aracımız var. Litvanya’nın Vilnius Belediyesi’ne 2017 yılında 80 adet satış yaptık ve her yıl 60 adet perakende satış gerçekleştirdik. Bu başarıda hem pazarı çok yakın takip etmemizin, hem de distribütör ağımızın çok kuvvetli olmasının payı büyük payı var. İyi distribütörler seçtik ve birlikte büyüdük.

banner114
RÖPORTAJ 14.04.2022, 12:10 18.04.2022, 10:41 Taşıma Dünyası
Anadolu Isuzu Ticari Fonksiyonlar Grup Direktörü Hakan Kefoğlu: 2021’de yüzde 100 büyüdük

Röportaj: Erkan YILMAZ

Anadolu Isuzu, 2022 Ocak ayı ile birlikte şirketin sürdürülebilir gelişimini desteklemek amacıyla yönetim organizasyonunda yeni bir yapılanmaya gitti. Gerçekleştirilen organizasyon değişikliği kapsamında, Genel Müdürlüğe bağlı “Ticari Fonksiyonlar Grup Direktörlüğü” ve “Operasyonel Fonksiyonlar Grup Direktörlüğü” oluşturuldu. Ticari Fonksiyonlar Grup Direktörlüğü’ne 2015 yılından beri Anadolu Isuzu’da İhracat Direktörlüğü görevini yürüten Hakan Kefoğlu atandı. 

Satış fonksiyonlarında her alanda sahada olacağım 

Anadolu Isuzu Ticari Fonksiyonlar Grup Direktörü Hakan Kefoğlu’na, ilk olarak bu yapılanmaya neden ihtiyaç duyulduğu ve nasıl bir katkısı olacağını sorduk. Kefoğlu, “Şirketimizin sürdürülebilir başarıya ulaşması için yönetim yaklaşımı, yapısal bütünlüğü ve değerler zincirinin etkin bir planlama ve strateji ile yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Uzun yıllardır direktörlükler şeklinde organize olmuştuk, bu direktörlüklerin her biri farklı bir fonksiyondan sorumluydu. Ocak ayında iki grup direktörlüğü oluşturuldu. Benim sorumlu olduğum Ticari Fonksiyonlar Grup Direktörlüğü, müşteri tarafını ve sahayı daha iyi takip edebilmek ve onların sesini içeriye daha iyi yansıtabilmek için oluşturuldu. Ben uluslararası satış, yurtiçi satış, pazarlama ve bayi geliştirme olarak üç departmanın yönetiminden sorumluyum. Özellikle satış fonksiyonları açısından ihtiyaç olan her alanda sahada olacağım. Müşteriye, bayi ailemize yakın olmayı seviyorum” dedi. 

Müşteri karakterleri benzer 

Yeni görevin kendisini çok mutlu ettiğini ve onur verici olduğunu belirten Kefoğlu, “Aldığım sorumluluklar birbiri ile yakından ilgili. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında müşteriler benzer karakterlere sahip. Sadece ölçekleri farklı ya da yetkinlikleri açısından üst veya alt seviyelerde olabiliyor. Hem yurtiçine hem yurtdışına bakmak, birçok farklı kültürle çalışmanızı ve yeni bilgiler edinmenizi sağlıyor. Bu büyük bir şans” dedi.

Distribütör sayısı 16’dan 35’e yükseldi

“Yurtdışı ve yurtiçi yapılanmanızı sürekli yenilemek ve zinde tutmak zorundasınız, çünkü pazarın yapısı çok dinamik” açıklamasını yapan Kefoğlu, “2015 yılında göreve geldiğimde 26 ülkeden sorumlu yaklaşık 16 distribütörümüz vardı. Bunların bir kısmı ya faal değildi ya da pazarın gerektirdiği ölçüde hızlı hareket etmiyordu. Şu anda ise 45 ülkeden sorumlu 35 distribütörümüz var. Yani bayi sayısını 2 katına çıkardık. Şu an 45 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Avrupa Birliği ülkelerindeki işlerimizin büyük kısmını distribütör ailemiz aracılığı ile yürütmekteyiz. Avrupa Birliği pazarlarında distribütör yapılanması açısından hedeflerimize çok yakınız. Bazı ülke pazarlarında daha fazla derinleşmeyi hedefliyoruz. İspanya pazarında bu hedefimize 2021 yılında ulaştık. Malta’ya ilk satışımızı 2020 yılında yaptık. 2021 yılında Almanya’ya 146 adet araç ile Türkiye’nin en büyük filo satışını gerçekleştirdik. Moldova’ya 100 adetlik filo satışının yanı sıra Gürcistan’a 224, İsrail’e 39 adet satış yaptık. 2019 yılında Gürcistan’da önemli bir ihale kazanmıştık. Tiflis'e giderseniz şehrin geneline Isuzu markasının hakim olduğunu görebilirsiniz. Bu şehirde 400 civarında aracımız var. Litvanya’nın Vilnius Belediyesi’ne 2017 yılında 80 adet satış yaptık. Her yıl 60 adetlik perakende satışlarımız oldu. Fransa’ya satışlarımız da yüzlük adetlerle devam ediyor” diye konuştu.

İç pazar ve yurtdışı satış 

Hakan Kefoğlu, 2021 iç pazar ve ihracat rakamlarını da açıkladı: “İç pazarda 806 adet pikap, 264 midibüs, 2952 adet kamyon ve kamyonet satışı gerçekleştirdik. Yurtdışına 1006 adet araç satışı ile 102,5 milyon Euro ihracat geliri elde ettik. 2021 yılında otobüs ve midibüs ihracatı genel olarak yüzde 24 küçülürken, biz yüzde 100 büyüme kaydettik. Bu başarıda hem bizim pazarı çok yakın takip etmemizin hem de distribütör ekibimizin çok kuvvetli olmasının payı çok büyük. İyi distribütörler seçtik ve birlikte büyüdük.” 

12 ve 18 metre elektrikli araçlarımız geliyor

Özellikle son dönemde alternatif yakıtlı araçları yönelik dönüşümde büyük bir hızlanmanın olduğunun farkında olduklarını ve bunu çok yakından takip ettiklerini belirten Kefoğlu, “Elektrikli araç dönüşümüne 8 metre ile başladık. Bu yıl içerisinde 12 metre daha sonra 18 metre aracımız geliyor. Bu alanda Avrupa’daki çeşitli fırsatları takip ediyoruz. Belediye otobüslerinde menzil ve şarj istasyonu çözümleri belirlenirken şehirlerarası yolcu ve servis tipi araçlarda çözüm netleşmedi. Elektrikli araçlarda farklı pil teknolojileri ve pil kimyaları geliştiriliyor. İki yıl önce konuştuğumuz pil kimyaları bugün hiç konuşulmuyor, bambaşka bir yöne evrilmeye başladı. Biz teknolojik gelişimleri takip edip en ideal çözümleri uygulayacağız. Bu süreçte hidrojen yakıta yönelim olacağı kesin, ama geçiş için henüz erken. Yine, istasyon ve hidrojen yakıtın nasıl taşınacağı konusunda belirsizlikler var. Belli mesafeden öteye taşıyamıyorsunuz. CNG’ye de çok ciddi yönelim söz konusu ve CNG çok uzun bir süre ciddi bir ara çözüm olarak hayatımızda olacak. Ama hâlâ en “uygun” araçlar olmayı sürdüren dizel araçlara yönelik yüksek talep de devam edecek” dedi. 

Ar-Ge merkezimiz patent lideri

Anadolu Isuzu Ar-Ge Merkezi’nin sektöründe patent lideri olduğunu açıklayan Hakan Kefoğlu, “Anadolu Isuzu olarak çok üretken bir yapıya sahibiz. Bizim en önemli avantajlarımızdan biri olan Ar-Ge merkezimiz, bize büyük bir güç sağlıyor. Ar-Ge başarımız ihracatımızı büyütürken, ihracat gelirleri de Ar-Ge tarafını büyüttü. Ar-Ge yatırımımızın ciromuza oranı oldukça iyi bir düzeyde. Anadolu Isuzu olarak daima sürdürülebilirlik önceliğiyle çalışıyoruz ve sağlıklı bir finansal yapıya sahibiz.” dedi. 

Avrupa pazarına niş ürünler

Avrupa pazarına niş ürünler sunan Türk üreticilerin olduğuna dikkat çeken Kefoğlu, “Bizim 12 ayrı modelimiz var, bunların da 40 kadar alt modeli var. Sektörümüzde müşteriye yakın olmak ve onların ihtiyaçlarına en uygun ürünleri pazara sunabilmek çok önemli. Öte yandan yeni oluşmakta olan niş ürün pazarlarını da yakından takip ediyoruz. İhtiyaç olan ve pazar büyüklüğü de uygun alanlara girebiliriz, ancak Avrupa’da, özellikle elektrikli minibüs segmentinde şu an için çok büyük bir potansiyel olduğunu düşünmüyorum. Novociti Life aracımızın Class 2 serisini üreteceğiz. Kullanım ve şarj kolaylığının yanı sıra, boyutlarının küçüklüğü sayesinde Türkiye sokaklarına çok uygun olan bu araçların, önemli bir fırsat yaratacağına inanıyorum. Özellikle bazı şehirlerimizde bu çok önemli. Ülkemizde de bu aracımızın tanıtımlarını yapacağız” dedi. ■

Hakan Kefoğlu: Otobüs, kamyon ve pikap tarafında müşterilerimize daha yakın olmak ve onların ihtiyaçlarına yönelik daha “terzi işi” çözümler sunmak istiyoruz. Bunlar bazen finansal çözümler, bazen de bir takım takas ihtiyaçlarını karşılama yönünde oluyor. Otonom araçlara yönelik çalışmalarımız partnerlerimizle birlikte devam ediyor. Bu konuda yakında sürprizlerimiz olacak.

ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...

2022 öngörüsü…

2015’ten beri Euro 6 geçişi ile başlayan her yıl yüzde 20’lere ulaşan pazar daralması 2020’ye kadar devam etti. İlk kez 2021’e doğru çıkış başladı ve bu çıkışın devam edeceğini düşünüyorum. Türkiye’de pazarın en dipleri gördüğünü ve otomotiv pazarı açısından büyüyeceğini düşünüyorum. Türkiye’nin potansiyeline inanıyorum ve bu seneyi çok olumlu bir tabloyla tamamlayacağımızı düşünüyorum. 2022 olumlu başladı, ama sonrasında Rusya-Ukrayna savaşı gibi bir durumla karşılaştık. Artan enflasyon ve emtia fiyatları ile karşı karşıyayız. Örneğin bu koşullarda sizin otobüs satın alma ihtiyacınız varsa bunu daha da öne çekmeniz gerekecektir, talebi ertelemek kimse açısından çözüm olmuyor. Bu yılın ilk 3 ayının, şirketimiz açısından beklentilerimiz doğrultusunda olduğunu söyleyebilirim. 

Yaygın bayi, servis, showroom

25 bayi, 93 yetkili servis, 32 showroom ile en geniş bayi ve servis ağına sahip marka konumundayız. Otobüs, kamyon ve pikap ürün grubundaki tüm araçların satışını yapan bayilerimiz olduğu gibi, sadece bir veya iki ürün grubunda satış yapan bayilerimiz de var. Önümüzdeki dönemde yurtiçinde ve yurtdışında yeni bayiliklerimiz olabilir; ayrılanlar ve yeni gelenler olabilir. 

Pikap’ın yeri…

Pikap pazarı, Türkiye’de yüksek bir potansiyele sahip. Bence, Türkiye’de hak ettiği yerde olmayan bu pazarın daha da gelişeceğine inanıyorum. Ben, rekabetle birlikte pastanın çeşitlenerek büyüyeceğini düşünüyorum.

Kamyonda yüzde 40 pazar payı

Pazardaki genel tablonun tersine, otobüs ihracatında ciddi bir büyüme yakaladığımız gibi, 6-16 ton arası kamyon segmentinde de NPR ailemizle yüzde 40 pazar payı elde ettik. Müşterilerimiz, Isuzu’nun çok kuvvetli duruşu, marka gücü, yıllardır yapılan yatırımların pazardaki varlığımıza olan yansımaları sayesinde böyle bir dönemde bu modellerimize yöneldi. Yatırımın karşılığını veren, orta vadede kendisini amorti eden NPR araçlarımız pazarda uzun yıllardır “şampiyon” olarak anıldı. Hem dayanıklılığı hem üstün avantajları nedeniyle tüketicinin bir numaralı tercihi oldu. Biz bu tercihi daha da güçlü bir biçimde destekleyeceğiz.


 

Yorumlar (0)
banner92
banner117
15
açık
banner159
banner153