Bir UBER'ci konuşuyor

banner113

25 Mayıs 2018 tarihinde Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin ardından birçok kesim UBER sistemine ve bu sistemde çalışan taşımacılara yönelik değerlendirmelerde bulundu. Bizde çok uzun süredir UBER sisteminde aracıyla çalışan bir taşımacıyla konuştuk. O anlattı biz dinledik…

banner114
RÖPORTAJ 31.05.2018, 12:18 31.05.2018, 12:38 Taşıma Dünyası
Bir UBER'ci konuşuyor
UBER sisteminde çalışan taşımacı bize mevzuatın iyi bilinmesinin ve yanlış yorumlanmasının getirdiği sıkıntılarla uğraştıklarını söylüyor: “Normalde biz Büyükşehir Belediyesinden aldığımız belge ile çalışma hakkını elde ediyoruz. Ama şimdi öyle bir hal aldı ki, polis çevirip bize D2 belgesi soruyor, oysa D2 belgesi şehirlerarasında turizm faaliyetine yönelik veriliyor. İl içindeki taşıma alanı belediyenin sorumluluğunda. Biz turizm çalışma belgesini de belediyeden alıyoruz. Burada herhangi bir usulsüz çalışma şekli yok. Ama polis yine de bize ceza yazıyor, ondan sonra uğraşıp duruyoruz. Bizim yaptığımız taşımanın D2 ile alakası yok. Polis mevzuatı iyi bilmiyor. Ama ceza yazdıktan sonra onun mevzuatı bilip bilmemesinin anlamı kalmıyor, nasıl olsa biz uğraşacağız. UBER  de şu an 5 bin dolayında araç var. Bu çıkan son düzenleme herkesi çok korkuttu. Millet şuanda şuursuz ne yapacağını bilmez durumda. Birkaç gündür çoğunlukla insanlar UBER’e çıkmıyor, şu anda çok korkuyorlar. Ama burada bir gelişme de var. UBER sistemi neredeyse taksi sistemine döndü. Adam 5 araç alıyor. 10 şoför koyuyor araçları da 24 saat taksi gibi çalıştırıyor.

Taksiciler UBER ci oldu 
Artık UBER sisteminde çalışanların büyük bölümü de taksici. Hatta benim bir komşum var. 20 yıllık taksi şoförüydü. İki yıldır bana UBER sistemini sorup, duruyordu. Bende ona ‘bulaşma hiç” diyordum. Ama o bir şekilde öğrenmiş. 20 yıl taksicilik yapmış, hiç sigorta yapmadan bu arkadaşı çalıştırmışlar. UBER sistemini öğrenince bir araç aldı, kredisini ödedi, şimdi ikinci aracı aldı. Taksici iken para kazanmazken, şimdi hem para kazanıyor, hemde kendi işini yapıyor. Bu da ağızdan ağza dolaştı işte şoförler arasında bir trend oluştu. Artık “UBER yaparım para kazanırım” diyorlar. Bende kendi işimi yaparım, kimseye boyun eğmem diyerek bu işe giriyorlar. Daha geçen birisiyle konuştum. Bir sitede güvenlik görevlisi Kardeşi boştaymış, bu işi yapmak istiyor diyor. Taksi plaka sahipleri artık çalıştıracak şoför bulamıyorlar, birazda bu yüzden isyan ediyorlar.  Bu işi taksiciler yapsın diyorlar. Ama UBER araç şoförlerinin vasıfları taksilerde yok, araç kalitesi de hiç yok. Buna bakmıyorlar. 

Beklentiler var
Bide şu mesele var: İnsanlar bu işe girerken akıllarında bir düşünce var. Bu iş daha değerli hale gelecek. Plaka verecekler gibi düşünce var. Millet tarlasını satıp UBER sistemine giriyor. Bir şekilde bu iş taksi sınıfına girecek diye..Ceza yiyen bir aracın şoförü UBER ofisine gitmiş. “Ben  ceza yedim, sizin yüzünüzden” demiş. Onların cevabı; “biz yasalız. Ama biz mi zorladık bu sisteme seni girmeye” de demişler.  Şimdi 4 Haziran’da UBER ile ilgili mahkeme var. Millet bu mahkeme sonucunu bekliyor. Buna göre ya cesaretlenecekler yada daha çok korkacaklar. Ama şu andaki düzenleme gerçekten tedirgin etti. Birçok kişi borca girip araba aldı. Kredi ödemeleri var, çalışmak zorundalar. Çalışmadan ne kadar süre bekleyebilirler ki. 

Birçok arkadaşımıza taksicilerin saldırıları oldu. Ben saldırı olacak diye korkmuyorum. Çünkü girdiğim çıktığım yerler belli. Gecenin bir saatinden sonra çalışmam. Belirli yerlere girer çıkarım. Saldırı olan bölgeleri biliyorum. Ona göre kendi sistemimi kuruyorum.”

Polis denetimi 
Polis daha önce kestiği aracı sisteminde UBER aracı olarak görüyor.  Ancak sistemden çağırırsa görebiliyorlar. Geçtiğimiz günlerde saat 22.00 civarında Atatürk Havalimanı’ndan Beyoğlu’na götürmek için bir UBER yolcusu aldım. Aldığım kişi Türk. Sohbet ederek giderken, harita uygulaması da konsolun üstünde açıktı. Arkamdan çakarları kapalı şekilde polis arabası geldi. Bir anda çakarları açıp, “sağa çek” dedi. İki telefonum var. Birisi UBER diğeri kendi telefonum. UBER olan telefonu bir anda yok ettim. Telefonumu istedi. Bende UBER uygulaması olmayanı verdim. Araçtan beni indirdi. Yolcuyu sorgulamaya başladı. Ben yolcuya araca bindiğimde aplikasyonu silmesini rica etmiştim. Oda silmişti. Onun telefonuna da baktı bulamadı. “Sen UBER’cisin sana ceza yazacağım” Ama ispatı yok. İspatlayamadı bir süre sonra bizi bıraktı gitti.

Firmalar araçları çağırıyor
Şimdi bu düzenlemeden sonra birçok D2 belge firma sahibi belgeye kayıtlı olan araçları çağırıp, taahhütname alıyor. UBER yaparsan sözleşmeyi fesih ederiz diyorlar. Ceza yiyen araçla da hemen sözleşmeyi fesih ediyorlar. Birde düzenlemenin bütün araçları belgeden düşürmesi gibi bir tarafı da var. Böyle bir uygulama da olamaz. Bir araç ceza yedi, diye diğer araçlara niye bu uygulama yapılıyor. Halka sorduğunuzda UBER aracı ile bir yere gitmek istiyor. Halk bunu istiyorsa, buna uygun bir düzenleme yapılsın ve kimse mağdur edilmesin. Bakın bu tartışmalar başladı. UBER’i bilmeyen insanlar bunu telefonuna yükledi. UBER aracı çağırmaya başladılar.  

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159