İDO sürpriz projelere hazırlanıyor

banner113

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürü Ufuk Tuğcu, “Terminallerimizin ve gemilerimizin yenilenmesi dahil olmak üzere misafirlerimizin yolculuk deneyimlerini daha da geliştireceğimiz yeni hizmetlerin başlatılmasına yönelik yatırımlarımız hep sürüyor. İlerleyen zamanlarda yeni ve sürpriz yatırımlarımız da olabilir. Ro-Ro taşımacılığını yeni bir boyuta taşımayı hedefliyoruz. Aynı zamanda 2017 yılında İDO’nun kendi bünyesinde bambaşka hizmetleri devreye almaya dönük çalışmalarımız da hız kesmeden devam ediyor” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 20.03.2017, 11:27 20.03.2017, 12:58 Taşıma Dünyası
İDO sürpriz projelere hazırlanıyor
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürü Ufuk Tuğcu, “Terminallerimizin ve gemilerimizin yenilenmesi dahil olmak üzere misafirlerimizin yolculuk deneyimlerini daha da geliştireceğimiz yeni hizmetlerin başlatılmasına yönelik yatırımlarımız hep sürüyor. İlerleyen zamanlarda yeni ve sürpriz yatırımlarımız da olabilir. Ro-Ro taşımacılığını yeni bir boyuta taşımayı hedefliyoruz. Aynı zamanda 2017 yılında İDO’nun kendi bünyesinde bambaşka hizmetleri devreye almaya dönük  çalışmalarımız da hız kesmeden devam ediyor” dedi. 

Osmangazi Köprüsünün hizmete girmesiyle birlikte artan maliyetler ve rekabet ortamı ile taşımacılık sektörüne yönelik İDO, avantajlar sunan yenilikler ve yeni yatırım çalışmalarını sürdürüyor. İDO Genel Müdürü Ufuk Tuğcu, Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. 

■ İDO’dan kısaca bahseder misiniz?
- Şirketimiz 6 Nisan 1987 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Ulaşım ve Ticaret AŞ olarak kuruldu ve 1988 yılında yapılan değişiklikle İDO- İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi ve Tic. AŞ adını aldı. 2011 yılında özelleştirildik ve TASS (Tepe-Akfen-Souter-Sera) Ortak Girişim Grubu çatısı altında faaliyetlerimizi yürütmeye başladık. 2017 yılı bizim için, çok önemli bir yıl. İDO ailesi olarak 30’uncu yılımızı kutlamanın heyecanı içerisindeyiz.
Filomuzdan bahsetmek gerekirse, 16 farklı hat üzerinden misafir ve araç ulaşımını sağlıyoruz. Deniz otobüsü, araba vapuru ve hızlı feribot olmak üzere 3 ayrı kategoride uzmanlaştık; 24 deniz otobüsümüz, ikisi kiralık olmak üzere 20 araba vapurumuz, 9 hızlı feribotumuz ve 2 hizmet gemimizin bulunduğu geniş araç filomuz ile misafirlerimize hizmet veriyoruz.
Yaklaşık 1300 kişilik ekibimizle yenilikçi ve mükemmellik anlayışını benimseyerek kurumsal müşterilerimizin yanı sıra 7'den 70'e deniz ulaşımını kullanan bütün misafirlerimize konfor, güven ve fiyat avantajları sunmaktayız.

YENİ HATLAR 

■ 2016 yılı nasıl geçti, yeni hatlar devreye aldınız mı? 
- 2016 yılı bizim için çok verimli bir yıl oldu. 2015 yılında 600 milyon liranın üzerinde ciroya ulaşmıştık. 2016 yılı için de bu rakamların üzerine çıkmayı hedeflemiştik ve hedeflerimizi yakaladık.
Biz misafirlerimizi dinleyerek onların talepleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kapsamda da yeni hatlar devreye aldık. 
Öncelikle, 5 Mart 2016 itibari ile Tuzla-Yalova deniz otobüsü hattımız başladı. İDO olarak Yalova’yı Pendik, Kartal ve Yenikapı üzerinden İstanbul’a bağlıyorduk, bu hatlarımıza Tuzla’yı da eklemiş olduk. Yalova, Marmara operasyonlarımız açısından çok önemli. Yalova’ya yatırımlarımızı sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğiz. 
11 Temmuz 2016 itibariyle de İstanbul’umuzun Batı kıyısında bulunan Avcılar ilçemizden Marmara-Avşa Adası’na deniz otobüsü seferlerini başlattık. Böylece, Avcılar ile Bostancı, Yenikapı, Marmara ve Avşa Adası arasında yeni bir köprü kurmuş olduk. 
28 Temmuz 2016 itibariyle Beşiktaş -Bursa seferlerimizi başlattık. Kabataş’taki Martı Projesi inşaatı nedeniyle Kabataş’ın bir süreliğine deniz ulaşımına kapatılması sonucu seferlerimizi Beşiktaş’tan yapma kararı aldık. Bostancı-Kabataş hattını kullanan misafirlerimize anketler yaptık, çıkan sonuca göre de Kadıköy, Bostancı, Yenikapı ve Adalar iç hat seferlerinin yanı sıra Kabataş’ta daha önce olmayan Bursa dış hattını da hizmete sunarak Beşiktaş İskelesi’nden seferlerimizi gerçekleştirmeye başladık.

ÖDÜLLÜ İDO

■ 2016 yılında ödül haberinizi çokça aldık, hangi ödülleri aldınız?
- Evet, geçtiğimiz yıl ödül portföyümüzü zenginleştirdik. Bu yıl ödüller konusunda daha da iddialıyız, çünkü 2017 yılı içerisinde uygulamaya alacağımız projelerimizle de pek çok kategoride ödüle aday olmayı planlıyoruz.
İDO olarak her yıl hazırlamakla yükümlü olduğumuz ve geçtiğimiz yıl da özen ve hassasiyetle hazırladığımız 2015yılı Faaliyet Raporu ile büyük bir başarıya imza attık.
2015 yılı faaliyet raporumuz ile uluslararası platformlarda birbirinden değerli ödüllerin sahibi olduk. İlk olarak dünyanın en önemli iletişim platformlarından Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi tarafından düzenlenen “2015 Vizyon Ödülleri”nde 3 ayrı ödüle layık görüldük. Ardından 2015 Faaliyet Raporu ile dünyanın en başarılı kurumlarının ödüllendirildiği Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde de gümüş ödülün sahibi olduk ve İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen törende büyük bir gururla ödülümüzü aldık. 
Dünyanın en prestijli ödül platformlarında 4 farklı ödülün sahibi olmanın gururunu yaşarken, deniz sektörümüzün Oscar’ı olarak bilinen 11. Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri'nde Ambarlı-Topçular Ro-Ro hattımız ile Kabotaj Hattı Ro-Ro Taşımacılığı Kategorisi’nde de ödüle layık görülerek bir kez daha gururlandık.

İŞBİRLİKLERİ

■ 
2016 yılında firmalarla işbirlikleriniz oldu mu?
- Misafirlerimize konforlu, güvenilir ve kaliteli ulaşım hizmeti verirken avantajlı fırsatlar sunmaya önem veriyoruz. Bu kapsamda sektörün en başarılı firmaları ile işbirlikleri gerçekleştirmekteyiz.
İlk olarak geçtiğimiz yıl OPET ile bir kampanya başlattık. Eskihisar-Topçular hattımız ve Sirkeci-Harem, Yenikapı-Bandırma, Yenikapı-Bursa, Yenikapı-Yalova ve Pendik-Yalova hattımızda, İDO ile araçlı seyahat eden misafirlerimize 5 TL değerinde yakıt puan hediye ettik. Bu kampanyamız ile ilgili çok olumlu geri dönüşler aldık. 
Aynı zamanda Shell&Turcas ile işbirliği yaparak yakıt puan üzerine yeni bir kampanya daha başlattık. Bu kampanya kapsamında 3 Ekim-13 Kasım 2016 tarihleri arasında Eskihisar-Topçular gişelerinden araçla geçiş yapan Shell ClubSmart kart sahibi misafirlerimize 5 TL, kampanyaya Shell Motorist mobil uygulaması üzerinden katılan misafirlerimize ise 10 TL değerinde yakıt puan hediye ettik.
Avantajlı fırsatlar sunarken misafirlerimizin verimli ve keyifli vakit geçirmeleri adına da çalışmalar yapmaya gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda da çok olumlu geri dönüşler aldığımız iki işbirliğine imza attık. 2016 Eylül ayı boyunca Yenikapı- Bandırma seferlerimizde, MAPFRE Vakfı tarafından özel olarak hayata geçirilen “Bıdık ile Köprü Trafikte” çocuk tiyatro oyununu misafirlerimiz ile buluşturduk. Bu projemizle binlerce çocuğa ulaştık ve küçük misafirlerimiz trafik kurallarını eğlenerek öğrendiler.
Bir diğer taraftan Integral Menkul Değerler ile işbirliği yaparak bir başka projeyi daha hayata geçirdik. 18 Eylül 2016 tarihine kadar her cuma, cumartesi ve pazar günü, Yenikapı-Bandırma ve Yenikapı-Bursa seferlerimizde Integral tarafından açılan stantta uzman müşteri temsilcileri misafirlerimizi yolculukları süresince piyasa analizi ve bilinçli yatırımla ilgili bilgilendirdiler.

2017 HEDEFLERİMİZ DAHA BÜYÜK 


■ 2017 yılının geride kalan dönemi açısından değerlendirdiğinizde araç ve yolcu sayısı açısından nasıl bir seviye ortaya çıkıyor, 2016 ile karşılaştırır mısınız? 
- 2016 yılında yaklaşık 44 milyon misafir, 10 milyonu aşkın araç taşıdık ve 200 binin üstünde sefer yaptık. 2017 verilerimizle geçtiğimiz yıla göre daha fazla taşıma oranına ulaşmış olmayı hedefliyoruz ve İDO olarak önümüzdeki yıllarda da misafirlerimize karayolunun trafiğinden, stres ve gürültüsünden uzak, hızlı ve konforlu seyahat avantajı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

TİCARİ ARAÇ TAŞIMACILIĞI 

■ Özellikle Eskihisar-Topçular hattında binek ve ticari araç taşımacılığına yönelik çalışmalarınız olacak mı? 
- Marmara’nın iki yakası arasındaki ulaşım için en konforlu, keyifli ve avantajlı seçenekleri sunduğumuz Eskihisar-Topçular hattındaki filomuzda 3 ayrı tipte araba vapurlarımız ile hizmet vermekteyiz.
Körfez geçişlerindeki ücretlerde 1 Ocak 2017’de yüzde 25 indirim yaptık. Eskihisar-Topçular araba vapuru hattını, hafta sonları gidiş-geliş 70 TL’ye indirdik. Otomobil, jip ve minivan tipi araçlar için geçerli olan hafta sonu uygulaması, 22 Şubat 2017’den itibaren cuma, cumartesi ve pazar günlerini kapsayan gidiş-geliş seyahatler için geçerli. Misafirlerimiz, yeni fiyat tarifesi üzerinden gidiş-geliş biletlerini Eskihisar-Topçular araba vapuru gişelerinden temin edebiliyorlar. Aynı araç tipleri için tek yön araç geçiş ücreti 45 TL olarak uygulanmaya devam ediyor.
Ticari araçlar için ise coğrafi olarak hattımızı kullanan lojistik firmalar ve kooperatifler ile yıllık bazda potansiyelleri değerlendirilerek kurumsal anlaşmalar yapmaktayız. Bu anlaşmalarımız ile lojistik firmalarına ve kooperatiflere etkili avantajlar sunmaktayız. Sağladığımız avantajlar ile ağır vasıtaların deniz yolu kullanımını arttırarak yakıt tasarrufu, çevreyi koruma gibi birçok fayda sağlıyoruz.

FIRST-CLASS YOLCULUK

■ 2016 yılında First-Class odalarınızı yenilediniz. Hangi hatlarda ve kaç tane First-Class odanız var? Ne gibi değişiklikler yaptınız?
- 2016 Temmuz ayında Yenikapı-Bursa ve Yenikapı-Bandırma arasında seferlerini yapan hızlı feribotlarımızdaki First-Class odalarını baştan aşağı yeniledik. Bu kapsamda, odaların alabandalarının deriyle kaplanmasından, yer zeminleri, koltuk takımları ve sehpalara varıncaya kadar her noktada yenilenmeye gittik. First-Class misafirlerimize özel menüler de sunmaya başladık. Her First-Class misafirimiz, menümüzden seçecekleri bir yiyecek ve bir içecekten ücretsiz olarak da yararlanabiliyor. Ayrıca mini buzdolapları ve ek klima üniteleriyle, misafirlerimizin seyahatlerini en konforlu biçimde yaşamalarını amaçladık.  First-Class odalarımızı, Yenikapı-Bursa ve Yenikapı-Bandırma arasında seferlerini yapan Osman Gazi, Orhan Gazi, Adnan Menderes ve Turgut Özal hızlı feribotlarında hizmete sunduk. Dolayısıyla her gemimizde ikişer tane, toplam 8 adet First-Class odamız bulunuyor.

ULAŞIM BİR BÜTÜNDÜR 

■ 2014 yılında Metro Turizm ile bir işbirliğine gittiniz? Bu işbirliğinden kısaca bahseder misiniz?
- İDO biletleri özellikle İstanbul, Bursa, Balıkesir bölgelerindeki Metro acentelerinde satılmaktadır. 2017 yılı Şubat sonuna kadar yaklaşık 40 Metro acentesinde İDO bileti satışı gerçekleşmiştir.
İDO olarak ulaşımı bir bütün olarak görüyor, karayolları ve denizyollarını entegre olarak düşünüyoruz. Sadece İstanbul’a değil, 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin her yerine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Sektörün lider kuruluşu olarak yeni ulaşım seçeneklerine uygun alternatifler üreterek ve yeni işbirliklerine imza atarak yolumuza devam edeceğiz.

RO-RO TAŞIMACILIĞI 

■ Ambarlı Limanı’ndan Ro-Ro ile araçların taşınma projesi çok konuşuldu; bu proje ne aşamada? Önümüzdeki süreçte yük taşımacılığına yönelik neler yapmayı planlıyorsunuz?
- 2015’in sonbahar aylarında Ro-Ro çalışmalarımızı hızlandırdık ve Ambarlı- Topçular arasında birkaç gemiyle yeni bir hat devreye doktuk. Ro-Ro taşımacılığı, Ambarlı’daki iskelenin yapım süreciyle ilgili izinlerin tamamlanması ve inşaatın gerçekleşmesinin ardından bu çalışmamız büyüyen bir operasyona dönüşecek. Yatırımımız sektöraçısından güzel bir örnek teşkil edecek. Ağır vasıtalara yönelik yapılan Ro-Ro taşımacılığında metropol şehrimiz İstanbul’u Güney Marmara’ya karşılıklı bağlayan sadece birer adet liman tesisi var. Uluslararası faaliyetler ile donatılmış bu limanların ülke ekonomisine sağladığı büyük fayda ile öne çıkan Ro-Ro taşımacılığına sınırlı destek olduğu ise aşikar. Güney Marmara ve Kuzey Marmara’da amaca tam uygun olan, “ağır ticari araçları şehir içine sokmadan ve şehir dışına yönlendirerek gemiye bindirecek” sosyal alanlara ve otoparklara sahip Ro-Ro terminallerinin olması gerekiyor. Son yıllardaki Kuzey-Güney Marmara deniz taşımacılığında taşınan araç sayılarının sağladığı yakıt tasarrufu yaklaşık yıllık 10 milyon litre seviyelerinde. Düşük maliyetli ve çevreye zarar vermeden, yükleri bir yerden diğerine taşımak için tercih ettiğimiz intermodal taşımacılık yatırımımız ile ağır vasıta yükünün önemli bir bölümünü İstanbul’un üzerinden çekerek şehir trafiğini rahatlatacak, yolların yüklerden dolayı sık yinelenen bakımına, yakıt tasarrufuna, karbondioksit salınımına yönelik birçok çevresel katkı sağlamış olacağız. Aynı zamanda lojistik firmalarının sağladığı araçların amortisman maliyetlerinin yanı sıra, tamir ve bakım maliyetleri de azalacak. 

AVANTAJLI FİYATLAR 

■ İDO’nun değişken fiyat uygulaması kendisine yeni rakipleri de getirdi; BUDO gibi. Değişken fiyat uygulaması ile ilgili zaman zaman yine şikayetler var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? 
- İDO, 30 yıldır kamu hizmeti sağlayarak, misafirlerine güvenli, konforlu ve avantajlı fiyatlarla yolculuk deneyimi yaşatmaktadır. Hatlara ait alternatif maliyetler göz önüne alınarak misafirlerimiz ve araçlar için bir fiyat belirlemekteyiz. Bu belirlenen fiyatI alternatif güzergah maliyetinin seviyesini geçmeyecek şekilde ayarlamakta ve aşağıya doğru yolcu-aracı süre ve maliyet açısından cezbedecek kampanyalı fiyatlar oluşturmaktayız. Bu çerçevede, Pendik-Yalova hattında araç geçiş fiyatını 39 TL’ye sabitledik; araç içi yolcu ücretini ise sadece 1 TL olarak belirledik. 1 Mart’tan itibaren geçerli olan yeni fiyatlarla Pendik’ten Yalova’ya özel aracıyla seyahat eden 4 kişilik bir aile, körfezi sadece 42 TL’ye geçebiliyor. Ayrıca Yenikapı-Bursa, Yenikapı-Bandırma ve Yenikapı-Yalova hatlarında da araç fiyatlarında yüzde 20 indirim yaparak araç içi yolcu fiyatını sabitledik. 
Bu fiyat politikasını belirlerken önceliğimiz; her zaman için karayolu kullanımının azaltılarak misafirlerimize zaman ve ekonomi açısından kolaylık sağlaması ve bu şekilde deniz trafiğine yönlendirilmesi ayrıca misafirlerimizin seyahat frekanslarının arttırılması ve bu şekilde gelir hedefine ulaşılmasıdır.

BİLET SATIŞLARINA TEKNOLOJİNİN ETKİSİ

■ Teknolojik gelişimin bilet satışlarınızdaki seviyelerine etkisi ne oldu? Bilet satışlarında internet ve çağrı merkezi oranları nedir? Buna yönelik yeni bir projeler var mı?
- İDO olarak çalışmalarımızda her zaman teknoloji ve inovasyon değerlerini  ön plana çıkartıyor ve misafirlerimizin hayatını kolaylaştıran çözümler üretiyoruz. 1 Mart 2016 tarihinden itibaren  misafirlerimize e-bilet uygulamasıyla hizmet vermeye başladık. 
E-dönüşümümüzü 2015 yılında başlatmış, e-fatura, e-defter gibi uygulamalara daha önceden geçmiştik. 2016’da ise bunlara e-bileti (elektronik bilet) ekledik.  Yeni uygulamamızla birlikte misafirlerimiz, biletlerini internet, çağrı merkezi, İDO mobil uygulaması, gişe ya da acente fark etmeksizin; İDO’nun hangi satış kanalından alırlarsa alsınlar,e-bilet uygulamasından yararlanmaya başladılar. Ayrıca dileyen misafirlerimiz, yeni uygulamayla birlikte, biletlerini kendi bilgisayarlarından, PNR ve soyadı bilgilerini kullanıp www.ebilet.ido.com.tr adresini ziyaret ederek kendileri yazdırmaya (e-biletlerine ulaşmaya) başladılar. Dileyen misafirler isecep telefonları uygunsa, basılı bir bilet olmaksızın da QR kodu kullanarak seyahat edebiliyorlar. 
İDO olarak sadece e-bilet gibi ulaşımda ilk defa e-dönüşümü faaliyete geçirmek değil, projelerimizle çok kanallı sistemlerle yeni dönemde müşterilerimizin seyahat deneyimlerini uçtan uca kapsayacak ve birçok avantaj sağlayacak şekilde hızla devam etmekteyiz. Kasım 2016 başında devreye aldığımız çok kanal sistemine dahil olan CRM sistemimizle yolcularımıza her türlü dilek ve geri bildirimlerinde daha hızlı ve kaliteli hizmet vermeye başladık.
E-bilet uygulamamız ile -yolcuların hayatını kolaylaştıran yeni bir çözüm sunarken-kağıt kullanımını azaltarak çevreye ve doğaya da önemli bir katkı sağladık.
Özellikle 2015 yılı başı itibariyle ile yaklaşık iki yıldır İDO olarak birçok projeye imza atmaktayız. Bu yıl itibariyle öncelikle bilet satış sistemimiz olmak üzere tüm teknolojik altyapımızda yenilikleri devreye alıyor olacağız.
İnternet ve çağrı merkezi satış oranlarımızdan bahsedecek olursak 2016 yılı verilerine baktığımız zaman web üzerinden yüzde 38, çağrı merkezi üzerinden ise yüzde 11 bilet satış oranına ulaşmış olduğumuzu görüyoruz.

SÜRPRİZ PROJELER 

■ 2017 yılında yönelik nasıl bir büyüme elde edeceğinizi düşünüyorsunuz,  araç geçişi ve yolcu sayısı ile yeni hatlar gündeme gelebilir mi? 
- İDO’da terminallerimizin ve gemilerimizin yenilenmesi dahil olmak üzere misafirlerimizin yolculuk deneyimlerini daha da geliştireceğimiz yeni hizmetlerin başlatılmasına yönelik yatırımlarımız hep sürmektedir. İlerleyen zamanlarda yeni ve sürpriz yatırımlarımız da olabilir. İstanbul Deniz Otobüsleri olarak Ro-Ro taşımacılığını yeni bir boyuta taşımayı hedeflemekteyiz. Aynı zamanda 2017 yılında İDO’nun kendi bünyesinde bambaşka hizmetleri devreye almaya dönük çalışmalarımız da hız kesmeden devam etmektedir.  ■



Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159