Kale Seyahat Başkanı Ali Rıza Çelebi: Sezona 60 Mercedes otobüs yatırımı ile giriyoruz

banner113

2022’nin Nisan ayında, 2023 yılına yönelik yatırım planlamasını yaptıklarını belirten Kale Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Ali Rıza Çelebi, “Mercedes-Benz Türk yönetimi ile o dönemde bir araya geldik ve 2023 model, 60 otobüs alımına yönelik talebimizi kendilerine ilettik. 2022 Kasım ayında süreç başladığında anlaşmaya varılarak sözleşmeleri imzaladık. Araçları Gelecek Otomotiv’den teslim aldık. Şu ana kadar 20 yeni araç filomuza katıldı. Nisan ayı içinde tüm araçlar filomuzda yerini almış olacak ve sezona 60 yeni araç yatırımı ile gireceğiz. Eğer Otokar temin edebilirse, yeni aracı Giga’dan da 60 adet yeni araç alma hedefimiz var ” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 24.04.2023, 12:18 24.04.2023, 12:50 Taşıma Dünyası
Kale Seyahat Başkanı Ali Rıza Çelebi: Sezona 60 Mercedes otobüs yatırımı ile giriyoruz

Röp: Erkan YILMAZ

Kale Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Ali Rıza Çelebi ile bir araya gelerek hem yeni yatırımlarını hem de geleceğe yönelik beklentilerini öğrendik. Öncelikle 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depreme yönelik bir değerlendirme yapan Cemal Ali Rıza Çelebi, “Ülkemiz adına asrın felaketi olarak nitelendirilen sarsıcı bir hadise yaşadık. Maalesef üzülerek belirtmeliyim ki 50 binin üzerinde insanımızı kaybettik. Yaşamını yitiren vatandaşlara Allah’tan Rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Ülkemizin başı sağolsun. “Bölgenin tekrar normal hayatına dönmesi için bizde üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye hazırız ve bu konunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu süreçte taşımacılar büyük bir dayanışma gösterdi ve hiçbir beklenti içinde olmadan destek verdiler. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir dayanışma göremezsiniz. Firma olarak deprem bölgelerine güzergahımızın ve seferimizin olmamasına rağmen 50’inin üzerinde ücretsiz tahliye seferi gerçekleştirdik. AFAD’a ve İBB’ye otobüs temini sağladık. Bir daha böyle bir felaketi yaşamamak en büyük dileğim” dedi. 

Ali Rıza Çelebi, Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Osman Nuri Aksoy

Son 3 yılda 200’e yakın Mercedes yatırımı 

Son yıllarda 100’ü otobüs olmak üzere 200’e yakın Mercedes marka araç yatırımı yaptıklarını belirten Cemal Ali Rıza Çelebi, “Bu kadar büyük ölçekte yatırım yapabilmemizde en önemli etken, öz kaynak yapımızın güçlü olması. Bu etken yeni yatırım sürecini daha kolay yönetmemizi sağlıyor. Biz şehirlerarasında otomatik vites araçların 600 bin km’nin üzerine çıkmadan değişimini sağlamak istiyoruz. 600 bin km’nin üzerine çıktığında 750 bin km’de egzoz değişimi başlıyor. 900 bin km’de şanzıman sökülüp baskı balata ile birçok masraf çıkıyor. Bu saatten sonra siz arabadan değil, araba sizden kazanmaya başlıyor” dedi. 

2023 yolcu hedefi 3 milyon 700 bin yolcu

Kale Seyahat olarak 2022 yılında 2 milyon 400 bin yolcu taşıdıklarını belirten Cemal Ali Rıza Çelebi, “Yolcu sayısını daha çok arttırmak mı, daha çok güzergaha çalışmak mı, taşıdığınız yolcunun mutluluğu mu ya da marka bilinirliğimi, hedefiniz? Bütün bunlar hedef çalışması içerisinde yer alıyor. Bana göre yolcu sayımız günden güne artmaktadır. Marka bilinirliğini belirli bir noktaya getirdiğimizi de görüyoruz. Bununla ilgili çeşitli anketler ve çalışmalar yapıyoruz. 400-500 bin yolcu taşıyan Kale Seyahat’i her geçen gün daha yukarılara taşıdık. 2021’deki doluluk oranımızı 2022 yılında 2.3 katına çıkararak, 2 milyon 400 bin civarında yolcu sayısına çıkardık. 2023 yılında 3 milyon 700 bin civarlarına gelebilirsek bizim için iyi bir seviye olacak. Birkaç yeni projemiz daha olacak. Ekibimizi de güçlendiriyoruz. Yeni personeli önce eğitime alıyoruz. Şu anda 400 kişilik bir aileyiz. Hedefimiz çok daha fazla personele istihdam sağlamak. 

 “Bu sene artık herkes karlılığa oynayacak” 

Firma kurarak sektöre adım atmanın maliyetli hale geldiğine dikkat çeken Cemal Ali Rıza Çelebi, “Bu sene artık herkes karlılığa oynayacak. Firmaların yıkıcı şekilde rekabet edebileceğini düşünmüyorum. Çünkü otobüs fiyatlarının yükselmesinin bu anlamda da olumlu bir tarafı oldu. 2 milyon TL’lik bir otobüs denildiğinde 10 tane alınabiliyor ve bir firma ile hemen rekabete başlanabiliyordu. Şimdi 10 otobüs 100 milyon ve buna sahip olmak için kredi kullandığınızda bunun maliyeti 200 milyon TL’ye ulaşıyor. Artık sektöre giriş yapmak eskisi kadar kolay değil. Sektörde kalabilmek önemli. Her sektörde bir düşüş bir yükseliş süreci vardır. Bu sektörde şimdi yükselme dönemi. Artık kar etme süreci başlayacak. 2022 yılında herkes kazandık diyor ama bence biraz mazot fiyatlarında düşüş olduktan sonra bir miktar kazanç olmuştu. Asıl kazanç yıkıcı rekabet yapmadan çalışabilmek” dedi.  

60 Mercedes otobüs yatırımı

Otobüslerin fiyatlarının artacağını düşündüğünü ve bunun da gerçekleştiğini belirten Ali Rıza Çelebi, “Ben aslında otobüs fiyatlarının 12-13 milyon TL seviyelerine gelmesini bekliyordum. Etrafımdaki herkese ‘alabiliyorsanız, aracınızı alın’ dedim. Mercedes-Benz Türk yönetimi ile o günlerde bir araya geldik ve 60 otobüs alımına yönelik talebimizi kendilerine ilettik. Kasım ayında süreç başladığında anlaşmamızı yaptık ve araçlar teslim edilmeye başlandı. Şu ana kadar 20 yeni araç filomuza katıldı. Nisan ayı içinde tüm araçlar filomuzda yerini almış olacak ve inşallah sezona 60 araç yatırımı ile gireceğiz. Tourismo otobüslerin konforundan ve donanımlarından memnunuz. Bu noktada bizim de taleplerimiz oldu ve bu talepler hayata geçti. Koltuk konforuna yönelik ve yatak genişlemesi ile ilgili birçok kez görüşmelerimiz oldu. Bu kapsamda Gelecek Otomotiv ile işbirliğinden çok memnunuz. Sayın Cüneyt Ergün bütün süreçlerle çok yakından ilgilendi ve destek verdi” diye konuştu.

2025 hedefi  

“2025 yılı sezonunda da Kale Seyahat’e yönelik planladığımız ulusal bir marka haline getirme düşüncemi hayata geçireceğimize inanıyorum” açıklamasında bulunan Ali Rıza Çelebi, “ Şu an 26 ildeyiz. Bizim hedefimiz Batı Karadeniz’de Kastamonu’nun ötesine geçmemek ve Ege’nin tamamında olmak. Ankara’nın da ötesine geçmemek. Akdeniz tarafında Antalya-Alanya hattında olacağız. Çok büyük bir filoya ulaşma gibi bir hedefimiz yok. Maksimim 160 civarında özmal araçla çalışma planımız var. Bireysel arabacı bizim filomuzda yer almamaktadır.

Beylikdüzü’ne özel bir terminal 

Kale Seyahat ve Grand Vizyon olarak toplam araç sayılarının 160 civarında olduğunu belirten Ali Rıza Çelebi, “ Bu araçların 19+1 olan 25 adetini Beylikdüzü tarafında kullanıyoruz. Orayı geliştirmeye yönelik olarak özel terminal planımız var. Tekirdağ, Edirne, Çanakkale ve Erdek’e kadar sefer yapabileceğiz ve 70-80 araç olacak. Toplam Kale Seyahat filosunda 90 araç var. 2023 yatırımları ile birlikte filoda toplam 108 adet araç olmuş olacak. Gelecek Otomotiv’den yine 50 adet Sprinter araç satın aldık. Grand Vizyon tarafında 40 adet aracımız çalışıyor. 

Ali Rıza Çelebi, bilet portallarına yönelik de şu değerlendirme de bulundu: Ben en son sektöre adım attığım için açık şekilde eleştiri yapabiliyorum. Titizlikle yürüttüğümüz müşteri odaklı çalışma prensibimizle her süreci yakından takip ediyoruz. Biz yazılım için 30 kişi ile görüştük, taleplerimizi ilettik ve karşılığında;  ‘bugüne kadar bizden bunlar hiç istenmedi ki’ cevabını aldık. Bileti sattığınız anda iş bitmiyor maalesef sektörde birçok olumsuzluk var. Bizim portallardaki satış oranımız yüzde 30. Kale’deki satış oranımız yüzde 7. Portallar nedeniyle kendi bilet satışını daha fazla büyütemiyorsunuz. Bir yerde değişim, çözüm ile başlar.

Otogarlara alkolmetre cihazı ve biletsiz yolcu konusu

Kale Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Ali Rıza Çelebi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın düzenlediği çalıştay da ben iki konuya dikkat çektim: Bütün otogarlarda şoförlere yönelik alkolmetre cihazlarının konulmasını istedim. Çıkış kağıdının ekine alkolmetreden çıkan kağıt konulsun. İkincisi biletsiz yolcu sorunu. Parayı alan yazıhaneci, şoför, muavin. Firmanın arabayı yolda durdurup denetleme yetkisi yok. Bu konuda yaptırım oluşturmak için ceza kesebilir miyim personele dediğimde kesemezsin yanıtını aldım. Bu durumda firmada nasıl bir sorumluluk var?  Benim kanaatim biletsiz yolcu tespit edildiğinde bu usulsüzlüğe karşı şoföre ve muavine ceza keseceksin. Her bir yolcu için de SRC’sine 20 ceza puanı yazacaksın. Bu şekilde biletsiz yolcu olayı çok kısa sürede sonlanır diye düşünüyorum. Ayrıca güvenlik açısından da önemli. Kayıt dışı bir taşıma ile vergi kaçırma da var.

60 adet Sultan Giga yatırım hedefi

Kale Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Ali Rıza Çelebi: Otokar temin edebilirse yeni araç Giga’dan 60 adet alma hedefimiz var ve ilk teslimat bize yapılacak. Bu araçları Zonguldak-Ankara, Ereğli-Ankara, Safranbolu-Ankara hattında kullanacağız. Bu kısımda hedefimiz fiyat performans. Yakıt, yatırım, şoför, hizmet tüm bu ölçekler içinde bir sınıf oluşturmak gerekiyor. Satış sonrası hizmet tarafından çok memnunuz. Sultan Mega araçlarda yaşadığımız her probleme hızla çözüm ürettiler. Bizden aldıkları bilgiler doğrultusunda değişimleri de hayata geçirdiler ve Sultan Mega 2019 yılında zirveye çıktı. 2020, 2021, 2022 Sultan Mega araçlar gerçekten çok memnun olduğumuz ürünler. Şimdi herkes Sultan Mega almak istiyor. Sultan Mega güveni bizi Giga’ya taşıdı. Daha fazla yolcu taşıma imkanı da var ve bagaj kapasitesi de oldukça yüksek. Herkes Giga yatırımı yapmak isteyecek.

Taşıma Dünyası Gazetesi 17 Nisan 2023 tarih ve 411. Sayısını PDF Formatından Okuyabilirsiniz

Yorumlar (2)
İlyas 13 ay önce
Öncelikle hayırlı olsun bol bereketli kazançlar dilerim Allahtan kendi naciz ane görüşümü paylaşmak istiyorum ben deneyimli bir kaptan olarak derimki host yada mavin kesinlikle çalıştırmayın eyer kazanmak ve itibar edinmek isterseniz eli ayağı temiz bayanlarla çalışın bakın görün nasıl kazanılıyor iş temiz olur ezet ikram güzel olur yolcu memnuniyeti bundan geçer yok eyer host yada mavin diyorsanız sıkıntı işini yapan yok hangi bayan güzelse gider o koltuğun başında bekler biz bunlardan dolayı işimizden soğuduk saygılar sunarım
sevil 7 ay önce
Değerli yöneticiler otobüste unuttuğumuz eşyaların iadesini bekliyoruz.lütfen yardımcı olun
banner117
15
açık
banner159