banner69

Kamil Koç Genel Müdürü Kadir Boysan: 2022 hedefimiz; Yüzde 20’den fazla büyümek

banner113

Şehirlerarası yolcu taşımacılığının en önde gelen firmalarından Kamil Koç Genel Müdürü Kadir Boysan, Taşıma Dünyası’nın sorularını cevapladı. Kadir Boysan, 2021 yılına yönelik değerlendirmelerde bulunduğu röportajda, 2022 hedeflerini de aktardı.

banner114
RÖPORTAJ 17.01.2022, 11:05 17.01.2022, 11:27 Taşıma Dünyası
Kamil Koç Genel Müdürü Kadir Boysan: 2022 hedefimiz; Yüzde 20’den fazla büyümek

Röportaj: Erkan YILMAZ 

Şehirlerarası yolcu taşımacılığının en önde gelen firmalarından Kamil Koç Genel Müdürü Kadir Boysan, Taşıma Dünyası’nın sorularını cevapladı. Kadir Boysan, 2021 yılına yönelik değerlendirmelerde bulunduğu röportajda, 2022 hedeflerini de aktardı. 

■ 2021 yılını nasıl geçirdiniz, belirlediğiniz hedeflere ulaşabildiniz mi? Taşınan yolcu ve sefer sayıları açısından bilgiler verebilir misiniz? 2022 yılına yönelik beklentilerinizi, hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

- 2021 yılında da devam eden COVID-19 salgını nedeniyle hem sektör hem Kâmil Koç olarak zor bir sezon geçirdik. Temmuz ayına kadar uygulananseyahat ve kapasite kısıtlamaları,bizleri operasyonel süreçler ve finansal açıdan olumsuz yönde etkiledi. Seyahat kısıtlamalarının olduğu dönemlerde yolcularımızın kaliteli ve konforlu seyahat edebilmesi için zararına da olsa seferlerimize devam ettik.
Sezonun en yoğun olduğu dönemler, Temmuz ve Ağustos aylarında ise biraz da olsa hareketlilik yaşadık ancak Eylül ayı itibariyle yolcu hareketliliğindeki düşüş nedeniyle zarar etmeye devam ettik. Son aylarda USD/TL paritesindeki artış başta akaryakıt olmak üzere tüm maliyetlerimizi ciddi anlamda artırdı. 

Zor bir sezonda tüm olumsuzluklara rağmen, iş ortaklarımız ve çalışanlarımızın özverili çalışmaları sayesinde, 2021’de 300 binden fazla seferimizle 10 milyondan fazla yolcumuza hizmet vererek pazar payımızı artırdığımızı görüyoruz. 2022 yılında da hedefimiz büyümeye devam etmek. Sektör olarak zor bir dönemden geçiyoruz, bugün 2022 yılı için yolcu büyüme oranlarını tahmin etmemiz kolay değil. Ancak 2021’e oranla yolcu sayımızda hedefimiz %20’den fazla büyümek. 
Ülkemizin son dönemlerde içinde bulunduğu bu zor ekonomi koşullarını da atlatacağından eminiz. USD/TL’de istikrar yakalanmasıyla birlikte ekonomi canlanırsa 2022 hedeflerimize ulaşırız.

■ 2022 yılına ilişkin otobüs ve diğer alanlarda yatırım planlarınız nelerdir? Artan maliyetler bu planlarınızı ne kadar etkiliyor?  

- Kâmil Koç, dünyanın en büyük şehirler arası otobüs ağını kuran ve pazar lideri Flixbus’ın en önemli oyuncularından biri. Biz, hizmet verdiğimiz tüm ülkelerde hizmet standartlarımızı teknoloji ile birleştirerek geliştiriyor ve yolcularımıza daha konforlu hizmet sunmak için yatırım yapıyoruz. 

Türkiye’de de teknolojik ve konforlu yolculuk deneyimi sunma geleneğini geleceğe taşımak adına birçok yatırım yapıyoruz. Bu yatırımlarla büyümeye, yolcularımıza sunduğumuz hizmet standardımızı yukarı çekmeye devam edeceğiz. Flixbus Türkiye olarak her yıl yatırımlarımıza devam edeceğiz çünkü biz Türkiye’ye güveniyoruz ve halkımızın güvenli, konforlu ve homojenbir hizmeti hak ettiğine inanıyoruz.
2021 yılında 30 adet sıfır model otobüs satın alımı yaparak yolcularımızın hizmetine sunduk, filomuzu gençleştirmeye devam ettik. 2022 yılında da sıfır model otobüs yatırımlarına devam edeceğiz.

Yatırım denildiğinde sadece geleneksel otobüs satın alımları akla gelmemeli. Biz cesur bir şekilde dijitalleşiyoruz. 

• Host ve kaptanlarımız uzaktan online eğitim metotlarıyla sürekli eğitim alıyor. 
• Her seferimiz, sefer öncesi ve sonrası “Driverapp” adlı mobil uygulamamız ile akıllı telefonlar üzerinden denetleniyor. 
• Merkez ofis çalışanlarımız artık diledikleri yerden çalışabiliyor.
Yaptığımız her yatırım aynı zamanda yeni iş imkanlarının doğmasına da olanak sağlıyor. Karayolu yolcu taşımacılığı sektörüne sağladığımız katkının yanında Türkiye’nin istihdamına da katkı sağlıyoruz. 2021 yılında binlerce çalışanımızla hizmet verdik.

Çalışanlarımızın gelişimine yönelik eğitimler planlıyor ve düzenliyoruz. Çalışanlarımız bizi sadece bir geçim kapısı olarak değil; aynı zamanda onlara artı değer katan bir aile olarak görmelerine çalışıyoruz. 2022 yılında da Kâmil Koç binlerce çalışanıyla büyük bir aile olacak. Amacımız sadece çalıştığı şirkete değil aynı zamanda sektöre değer katacak ve sektörün kalite standartlarını yükseltmeye yardımcı olacak bir çalışan kültürü oluşturmak.

Kâmil Koç olarak bu yatırımları yaparken maalesef enflasyon, özellikle motorindeki sert artışlar bizi de olumsuz etkiliyor ama yatırımlarımızı ve stratejimizi etkilemiyor. Biz, orta -uzun vadede ekonomiye istikrarın geleceğine inanıyoruz. Stratejimizi ona göre kurguluyor, finansal yapımızı her türlü zorluğa karşı dayanacak şekilde muhafaza ediyoruz. Önceliklerimizden biri de yolcularımız, iş ortaklarımız ve personelimizin enflasyondan minimum seviyede etkilenmesi için elimizden geleni yapmak.

■ Sektörde en çok tartışılan konular arasında firmaların katılımıyla bir bilet satış portalı oluşturulması var. Meslek örgütleri bu konu üzerinde çok fazla yoğunlaşmış durumda. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz? Katılmayı düşünür müsünüz? 

- Sektörün önceliklendirerek çözmesi gereken bazı sorunları var. Bizce sektörün en önemli sorunu, talebe oranla fazla olan kapasite yani fazla otobüs sayısı. Gereğinden fazla otobüsün getirdiği sorun ise maliyetin altında kalan yıkıcı fiyatlandırmalardır. Sektörün ezberi olan, yolcu azaldığı dönemde fiyatı maliyetin altında tutma stratejisi, maalesef sektöre en büyük zararı vermektedir. 
Bilet satış portalı konusunda her bir satış portalını ayıca değerlendirmek gerekiyor. Bizim de işbirliği yaptığımız satış portalları bulunuyor ve bu işbirliğinin yararlı olduğunu düşünüyoruz. Eğer yeni bir bilet satış portalı olursa Kâmil Koç olarak değerlendiririz, bize yararı olacağını düşünürsek yer alırız. 

■ Bölgesel katılımlar noktasında mevcut işbirlikleriniz nasıl gidiyor. 2022 yılında yeni bölgesel işbirlikleri ve firma satın alımları gündeminizde yer alacak mı?

- Sektörün kurucusu ve lideri olarak her zaman ve her koşulda öncü olmak için çok çalışıyoruz. Bu süreçte en büyük katkıyı her zaman iş ortaklarımız ve onların özverili çalışmaları sağlamıştır. İş ortaklarımız bu işin gerçek sahipleridir. Biz iş ortaklarımızla birlikte işimizi değerlendiriyor, yatırım yapıyor, karar veriyor ve tabii ki birlikte kazanıyoruz. Kâmil Koç bugün pazar payı kazanıyorsa işortaklarımızın bunda büyük payı vardır.
İşortaklıklarımızla olan “birlikte” çalışma yaklaşımı sayesinde, ilişkilerimiz de işlerimizde iyi gidiyor ve bu süreç her iki taraf için de olumlu sonuçlar veriyor. Kâmil Koç olarak hedefimiz iş ortaklarımızla birlikte 81 ilde yolcularımıza hizmet vermek, birlikte büyümek ve kazanmak. 2022 yılında da bize katılacak işortaklarımız ve birlikte gideceğimiz yollar olacak. İş ortaklarımızla ve iş ortaklığı içinsektör paydaşlarıyla sürekli temas halindeyiz, birlikte büyüme ve kazanma stratejisiylegörüşmeye devam ediyoruz.

■ Dövizdeki artış nedeniyle özel sektörce işletilen köprü ve otoyolların ücretlerinin devletin desteği artmaz ise 2022 başından itibaren çok yüksek oranda artması bekleniyor. Bu durum sizi nasıl etkileyebilir?

- Otoyol ve köprü ücretlerindeki artış bizi her zaman etkilemektedir. Maliyetlerimizin artmasına ek olarak, sektörün yanlış ve yıkıcı fiyatlandırma uyguladığı bir ortamda bu zamların etkisi daha da büyüyor. Son dönemlerdeki USD/TL paritesindeki artış devam ederse ve bu süreçte devlet desteği azalır ya da kesilirse bu durumda iş ortaklarımızla, çalışanlarımızla süreci değerlendirerek, yolcularımıza sorarak birlikte ortak çözüm bulacağız.
Temennimiz USD/TL’de istikrarın sağlanması, devletimizin sektörümüze destek vermesidir.

■ Artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle tüm maliyetlerde önemli artışlar olmaya devam etmekte. Bu durum sizin genel politikalarınızı ve ücret politikalarınızı ve sözleşmeli (kiralık otobüs) çalıştırma politikalarınızı nasıl etkileyecek? Bu konularda firmaların ortak hareket etmesi önerilerine nasıl bakıyorsunuz?

- Enflasyonda ve USD/TL paritesindeki artış devam ederse, maliyet artışına karşı hazırladığımız stratejileri iş ortaklarımızla birlikte değerlendireceğiz. Sözleşmeli otobüsçülerimiz bizim iş ortaklarımızdır. Biz onlarla birlikte yola çıktık, birlikte bu güç zamanların üstesinden geliriz.
Özellikle sektöre yönelik devlet desteği konusunda tüm sektörün ortak hareket etmesinde çok büyük fayda vardır.  En hızlı ve etkin destek KDV oranının seyahat kısıtlamalarının uygulandığı dönemde olduğu gibi %18’den 8%’e indirilmesi olacaktır.

■ Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’nden kaynaklanan önemli sorunlarınız var mı? Varsa hangi konularda ve nasıl düzeltilmesini bekliyorsunuz?

- Yaklaşık 20 yıldır yürürlükte olan kanun ve yönetmeliğin bugüne kadar çok sayıda değişikliğe uğradığı düşünülürse topyekûn yeniden değerlendirmeye açılması, belki yeni taslak oluşturulması ve tüm sektör paydaşlarından yazılı geri bildirimlerle son haline getirilmesinde büyük fayda olacaktır.

■ Bu konlar dışında belirtmek istediğiniz düşünceleriniz nelerdir?

- 2022 yılının tüm dünyaya, ülkemize sağlık ve bereket getirmesini, özellikle de fedakâr sektör çalışanlarımızın refah düzeyini artırmasına fırsat vermesini temenni ediyorum. ■

Yorumlar (1)
Muhammed Ali kara 1 yıl önce
Sayın genel müdürüm ben Samsun kavak Kamil koç acente sahibi Muhammed Ali kara yaklaşık 16 yıldan beri bu sektördeyim değerli müdürüm Karadeniz bölgemizde ciddi eksiklerimiz çok bu durum Kamil koç iş ortağı olarak beni gerçekten üzüyor mücadelemiz hep daha ilerisi ama bölgemizde bir yönetim zayıflığı oldugunu düşüyorum sizden ricam müdürüm bölgemizle alkalı ciddi sefer çalışmaları yapılması gerekir biz firmamızı ismimizi kalitemizi hep zirveye çıkarmak için mücadelemize hep devam ediyoruz ve edeceğizde sayın genel müdürüm sizlere ve kamilkoç ailesine hayırlı bereketli işler dilerim
banner117
15
açık
banner159