Kullanılan ekipmanlar ToolStore ile yeniden hayat buluyor

banner113

Otobüs ve kamyon ürün gruplarında ikinci el süreçlerinde BusStore ve TruckStore yapılanması ile 10 yılı aşkın süredir kaliteli hizmet üreten Mercedes-Benz Türk, bu sefer ToolStore ile 2019 sonunda yeni bir oluşuma da imza attı. Ömrünü tamamlamış ve hurdaya ayrılmak üzere olan dikiş makinesinden, forklifte, temizleme iş ekipmanına kadar her türlü ekipman ToolStore ile yeniden ekonomiye kazandırılıyor.

banner114
RÖPORTAJ 22.06.2021, 12:09 22.06.2021, 12:44 Taşıma Dünyası
Kullanılan ekipmanlar ToolStore ile yeniden hayat buluyor

■ Röportaj: Erkan YILMAZ

Mercedes-Benz Türk 2.El Otobüs & Kamyon Satış Direktörü Didem Daphne Özensel, “Bu oluşumdaki temel amacımız; sürdürülebilirliğe katkı sağlamak ve kullanılabilir durumda olan malzeme ve ekipmanları ekonomiye geri kazandırmak. İlk satışı gerçekleştirilen ürün ise Hoşdere Otobüs Fabrikamızda koltuk imalatında kullanılan dikiş makinasıdır. Bu ilk dikiş makinesinin Mercedes-Benz Türk için sembolik değeri oldukça büyük. Bu oluşum sayesinde ülke sanayisine ekipmanlar geri kazandırılarak ekonomiye katkı sağlanıyor” dedi. 

YENİLİKÇİ FİKİR HAFTASINDA ORTAYA ÇIKTI

ToolStore oluşumuna yönelik merak ettiğimiz soruları Mercedes-Benz Türk 2.El Otobüs & Kamyon Satış Direktörü Didem Daphne Özensel cevapladı: 

■ ToolStore oluşumu tam anlamıyla ne zaman hayata geçti? 

- ToolStore’un kurulmasında temel amaç, ana işletmelerimizdeki standartlara göre ömrünü dolduran hurdaya ayrılmak üzere olan ekipmanlarımızın başka firmalar tarafından değerlendirilebilmesini sağlamak. Bu ekipmanlar Mercedes-Benz Türk tarafında ömrünü doldursa da hala kullanılabilir durumda olan malzeme ve ekipmanlardır. Daha önce hurda statüsünde ve hurda değerlemesi yapmakta olan ekipmanlarımızı, markamızın yeni oluşumu ToolStore güvencesiyle hurda sürecine girmeden son kullanıcılara satıyoruz.

ToolStore, Mercedes-Benz Türk İstanbul Tesis Bakım Birim Müdürü Emre Gülçeken ve ekibi tarafından Mercedes-Benz Türk’te girişimcilik ve sürdürülebilirlik faaliyetlerini yürüttüğümüz Koza Merkezi’nde her yıl düzenlediğimiz Yenilikçi Fikir Haftası’nda ortaya çıktı. Satış işlemi 2019 yılının Ekim ayından bu yana aktif olarak devam ediyor. 

ToolStore isminin arkasında 2009 yılından günümüze Mercedes-Benz Türk’ün kamyon ve otobüs alanındaki 2.El faaliyetlerini sürdüren TruckStore ve BusStore markalarımız yer alıyor. “2.El’de Mükemmel Müşteri Memnuniyeti” ilkesiyle yürüttüğümüz çalışmalarımız neticesinde edindiğimiz tecrübelerimizi ToolStore’a da aktardık. ToolStore ile güvenilir 2.El seçeneklerimize otobüs ve kamyondan sonra malzeme ve ekipmanları da eklemiş olduk.

HEM ŞİRKETE GELİR SAĞLIYORUZ HEM EKONOMİYE KAZANDIRIYORUZ

■ Neden bu tür bir oluşuma ihtiyaç duyuldu?

- ToolStore projesi, projeyi geliştiren ekibimizin ana işletmelerdeki standartlara göre ömrünü dolduran, ihtiyaç duyulmayan, verimsizleşen, bakım masrafları arttığı için hurdaya ayrılan ekipmanların başka firmalar tarafından değerlendirilebileceğini fark etmesiyle ortaya çıktı. Eskiden hurda statüsünde, hurda değerlemesi yapmakta olan bu ekipmanlar, bu oluşum ile birlikte ToolStore üzerinden hurda sürecine girmeden son kullanıcılara satılarak şirkete gelir sağlamak, ilgili ekipmanları ekonomiye geri kazandırmak, bu yolla doğada pozitif etki yaratmak ve ayrıca endüstrideki sürdürülebilirliğe her açıdan destek vermeyi amaçlanıyor.

■ Bu oluşuma yönelik yapılan açıklamada; “ekonomik ömrünü doldurmuş, hurdaya ayrılan ekipmanlar” ifadesi yer alıyor. Doğrusu ben bu oluşumun neyi içerdiğini merak ediyorum. DİKİŞ MAKİNESİNDEN, FORKLİFTE KADAR 

- Mercedes-Benz Türk lokasyonlarında kullanılan malzeme ve ekipmanlar, şirketin bakım-onarım faaliyetlerine ve teknik ekip tarafından verilen karara göre hurdaya ayrılıyordu. ToolStore oluşumu ile eskiden hurdaya ayrılan bu ekipmanlar artık hurda sürecine girmeden sanayiye geri kazandırılıyor. Burada bahsi geçen malzeme ekipmanları dikiş makinesinden, forklifte, temizleme iş ekipmanına kadar düşünebilirsiniz.  

HURDA DİKİŞ MAKİNESİ YENİDEN HAYAT BULDU

■ Bu tür bir oluşumdan markaya sağlanması hedeflenen kazanç nedir?

- Bu oluşumdaki temel amacımız; sürdürülebilirliğe katkı sağlamak ve kullanılabilir durumda olan malzeme ve ekipmanları ekonomiye geri kazandırmak. İlk satışı gerçekleştirilen ürün ise Hoşdere Otobüs Fabrikamızda koltuk imalatında kullanılan dikiş makinasıdır. Bu ilk dikiş makinasının Mercedes-Benz Türk için sembolik değeri oldukça büyük. Bu oluşum sayesinde ülke sanayisine ekipmanlar geri kazandırılarak ekonomiye katkı sağlanıyor.

ÇEVRENİN KORUNMASINA DA KATKI SAĞLIYORUZ

■ Bu tür araçlarla ilgili şirketlere ve ekonomiye sağlanan ekonomik kazançlarla ilgili de bilgiler verir misiniz?

- Mercedes-Benz Türk olarak 2020 sonu itibarıyla Türkiye’deki faaliyetlerimiz için toplamda 1.3 milyar Euro’yu aşkın yatırım değerine ulaştık. Pandeminin etkisine rağmen otobüs ihracatından 422 milyon Euro, kamyon ihracatından 479 milyon Euro, AR-GE ve diğer alanlardaki hizmet ihracatından da 41 milyon Euro’yu aşkın gelir elde ettik. 2020 yılında yaklaşık 1 milyar Euro’luk ihracat gelirine ulaşarak Türkiye ekonomisine katkısını aralıksız sürdüren Mercedes-Benz Türk, ToolStore projesi ile de ekonomiye farklı bir alandan katkı sağlıyor. Yeni ekipman üretimlerinden kaynaklanacak maliyetlerin azaltılmasına katkı sağlayarak ekonomiye desteğimizi bu alanda da sürdürüyoruz.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği yeryüzündeki yaşamı tehdit eden en büyük tehlikelerden biri. Oluşturduğumuz karbon ayak izlerinin doğal yaşamda bulduğu somut karşılığı, küresel ısınma, iklim değişikliği ve bunlara bağlı olarak doğal yaşamın yok olması olarak tanımlayabiliriz. Mercedes-Benz Türk olarak bu durumun farkındalığı ile tehlikenin önlenmesi adına faaliyetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Mercedes-Benz Türk olarak kullanım dışı bırakılan ekipmanları tekrar ekonomiye kazandırarak, yeni ekipman üretiminden doğan karbon ayak izini önemli ölçüde azaltıyor ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.

ToolStore Mağazası

sahibinden.com’da yer alan TOOLSTORE mağazasını ben inceledim. 10 TL’lik bir parça da, 9 bin TL’lik şifreli kasa dolap da, 27 bin TL’lik takograf kalibrasyon cihazı da, 450 bin TL fiyatla satışa sunulan köprü vinç de satışa sunulmuş durumda. 

TOOLSTORE MAĞAZASI

■ Hurdaya ayrılan ekipmanlarda yapılacak çalışmalar nerede yapılıyor, bir merkez mi oluşturuldu, özel bir ekip bulunuyor mu veya bayilerle iş birliği şeklinde mi yapılıyor?

- Süreç Mercedes-Benz Türk lokasyonlarında bakım-onarım ve tesis ekipleri ile TruckStore satış ekipleri tarafından takip ediliyor. Mercedes-Benz Türk standartlarına göre işletme ömrünü tamamlamış ancak hala kullanılabilir durumda olan ekipmanlar belirleniyor ve bu yeni oluşumla ekonomiye geri kazandırılıyor. Bayilerle herhangi bir çalışmamız bulunmuyor. Bu konu, araç ve ürün grubundan tamamen bağımsız bir konu. Fabrikalarımızda ve Genel Müdürlük Merkezimizde kullanılan teknik ekipman ve malzemelerin satışı söz konusu. İlgili ekipmanlara dair ilanlarımıza sahibinden.com’da yer alan TOOLSTORE mağazamızdan ulaşabilirsiniz.

TÜM BİLGİLER ALICILARLA PAYLAŞILIYOR

■ Bu tür ürün gruplarında yapılan işlemler sonrasında garanti süreci nasıl işliyor? 

- Satışa sunduğumuz ürünler, Mercedes-Benz Türk standartlarına göre ekonomik ömrünü dolduran ürünler. Bu yüzden garantileri bulunmuyor. Satış sürecinde şeffaf bir akış yürütüyoruz. Satışta olan ürünün genel durumu, ne amaçla, ne zamandır kullanıldığı gibi tüm bilgileri potansiyel alıcılarla paylaşıyoruz. Ayrıca müşterilerimizin satın almadan önce gelip ürünleri incelemesine olanak sağlıyoruz.

ESKİ OTOBÜS VE KAMYON

■ ToolStore sürecinde kamyon ve otobüse yönelik bir çalışma var mı?

- Ürün grubundan tamamen bağımsız olarak bu oluşumla beraber Hoşdere Otobüs Fabrikası ve Aksaray Kamyon Fabrikası ile Genel Müdürlük Kampüsü tarafından Mercedes-Benz Türk standartlarına göre faaliyet ömrünü tamamlamış ekipman ve malzemeler hurda sürecine girmeden satışa sunuluyor. Bu ekipmanların bilgisi ToolStore’a geliyor ve online platformda bu ekipman ve malzemelerimiz satışa sunuluyor. Ekipman belirleme işlemi ile birlikte bu ekipmanların satış işlemleri ToolStore üzerinden yürütülüyor Ekipman veya malzemelerin ihracatı gerçekleştirilmiyor. Sadece Türkiye pazarına satış yapılıyor. ToolStore kapsamında eski otobüs veya kamyonların dönüşümüne yönelik bir bir girişimimiz bulunmuyor. ToolStore kapsamında da böyle bir yaklaşım bulunmamaktadır. ■

ToolStore’un yürütücülerinden TruckStore Grup Müdürü Kıvanç Aydilek

ToolStore, Mercedes-Benz Türk İstanbul Tesis Bakım Birim Müdürü Emre Gülçeken ve ekibi

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159