banner69

MAN TopUsed "Kamyonda 1 milyon 100 bin, otobüste 2 milyon km bakım paketi hizmeti" sunuyor

banner113

Man Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal: Vermiş olduğumuz hizmetler ile ikinci el araç sektöründe hep öncü olduk. Hali hazırda 2. El pazarında çekicide yaş sınırı olmaksızın 1.100.000 km’ye, otobüste ise 2.000.000 km’ye kadar uzatılmış garanti, bakım paketi ve geri alım taahhüdü veren ‘tek marka’ olma özelliğimizi korumaktayız. “TopUsed, 2013 yılında faaliyetlerine başladı. Bu gün ise İstanbul Anadolu ve Avrupa yakası, Ankara’da Ostimile Merkez Şube, Konya ve İzmir şubelerimize ilave yeni açılan Mersin şubemiz ile toplam 7 noktada müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Ekonomik göstergeler ve pandeminin seyri, yeni şubeler hakkındaki karar sürecimizi belirleyecek.

banner114
RÖPORTAJ 08.09.2021, 10:15 12.09.2021, 16:37 Taşıma Dünyası
MAN TopUsed "Kamyonda 1 milyon 100 bin, otobüste 2 milyon km bakım paketi hizmeti" sunuyor

RÖPORTAJ: Erkan YILMAZ 

Pandemi ile birlikte kamyon ve çekici pazarı çip üretiminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle sekteye uğradı. Sıfır araç teminin zorlaştığı bu dönemde ikinci el kamyon ve çekici pazarındaki hareketliliğin seviyesi de arttı.

Taşıma Dünyası olarak ikinci el ticari araç pazarını ve Man TopUsed’in faaliyetlerini konuşmak için İstanbul İkitelli’deki merkezlerinde Man Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal bir araya geldik.

Sıfır araç sorunu…

Sıfır ticari aracın temininin ikinci el kamyon pazarında hareketliliği büyüttüğüne dikkat çeken Aydın Yumrukçal, “Çip krizi nedeniyle sıfır araç temininde zorluklar yaşanmakta. Bunun en erken Ekim ayı içinde, en geç de 2022 Mart ayında çözülebileceği konuşuluyor. Sıfır üretimindeki sorun, ikinci elde, özellikle çekici pazarında hareketliliği artırdı. Bu yükseliş, elinizdeki stokları eritmek için önemli bir avantaj. Ama sıfır araç girişi olmadığı zaman, ikinci el pazarı da bir yerde durma noktasına gelecek. Herkes mevcut aracını korumak yönünde tavır alacak. Takasa araç bulunamadığında fiyatlar daha da yukarı çıkıyor ve böylece bir kısır döngü oluşuyor. Sürdürülebilir bir ikinci el pazarı için sıfır araç temini sorununun çözülmesi önemli” dedi. 

Denge oluştu

Yumrukçal, ikinci el kamyon tarafında son iki senedir yüzde 50 ile yüzde 100’e varan bir değerlenmenin söz konusu olduğunu açıkladı: “Biz, genelde, fiyatlarda çok oynamamaya özen gösteriyoruz. Araç fiyatlarının geldiği aşamayı normal seyrini bulma olarak değerlendiriyorum. Özellikle çekici tarafında değerlemenin bir noktaya geldiğine inanıyorum ve önümüzdeki süreçte daha da yukarı bir ivmelenme beklemiyorum. Döviz kurunun da bu seviyelerde kalacağını öngörüyoruz. Sıfır ve ikinci el arasında bir denge oluştu.” 

8 ayda 300 adet kamyon / çekici 

MAN prosedürlerine ve normlarına uyan her türlü alımı yapabildiklerini belirten Yumrukçal, “Bizim ana konumuz, takas ve geri alım taahhütlü satışlardan dönen araç alımları. Satışlarımızın yüzde 80’inden fazlası bu tip hizmetler ilestoğumuza aldığımız ürünlerden oluşmakta. Serbest alımları ise potansiyel gördüğümüzde yapabildiğimiz gibi zaman zaman müşterilerimize belirli miktarda destek olmak için de yapmaktayız. Çünkü biz müşterilerimizi uzun vadeli - ömür boyu iş ortağı olarak görmekteyiz. Stok seviyemizi çok iyi şekilde çeviriyoruz. Yılın ilk 8 ayında performansımızı, geçen yıla göre %50’ler seviyesinde arttırdık. Ocak-Ağustos sürecinde ikinci el kamyon tarafında 300 adetlik bir satış elde ettik. Yılı ise 500’li adetlerin yukarısında kapatmayı hedefliyoruz.” dedi.

Mobilite Garantisi

2. El pazarında TopUsed olarak faaliyete başladığımız zamandan bu yana geçen 8 yılda ticari araç tarafında yapmış olduğumuz ekspertizler, bağımsız denetleme kuruluşlarının ekspertizleri, geri alım taahhütlerimiz ve bakım paketlerimiz gibi hizmetler ile müşterilerimize iş süreçlerini daha iyi yönetme imkanı sağlayan bir dizi yenilikler sunduk. Vermiş olduğumuz bu hizmetler ile ikinci el araç sektöründe hep öncü olduk. Hali hazırda 2. El pazarında çekicide yaş sınırı olmaksızın 1.100.000 km’ye, otobüste ise 2.000.000 km’ye kadar uzatılmış garanti, bakım paketi ve geri alım taahhüdü veren ‘tek marka’ olma özelliğimizi korumaktayız. Müşterilerimize ‘yaşam boyu iş ortağımız’ anlayışı ile sunduğumuz hizmetlerimizi, pandemi sürecinde daha da geliştirdik, büyüttük. Çekicilerde yaş sınırından bağımsız olarak vermiş olduğumuz 1 milyon 100 bin km’ye kadar Uzatılmış Garanti hizmetini 01 Temmuz 2021 tarihinden itibaren hizmete sunduğumuz Mobilite Garantisi ile daha da geliştirdik. Otobüs tarafında ise VDF ile beraber geliştirdiğimiz ve sınırlı sayıda araç için sunmuş olduğumuz 24-36 ay vadede 600.000 TL krediye kadar sıfır faiz kampanyamız hala devam etmektedir. Tüm bu hizmetler, aynı zamanda müşterilerimizin her zaman yanında olduğumuzun göstergesidir.” dedi.

TopUsed’in farklılıkları

Man Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal, ikinci el çekicilerde müşterilerine ve yaştan bağımsız olarak 1 milyon 100 bin km’ye kadar uzatılmış garanti, bakım paketi ve geri alım taahhütlü satış hizmeti sunan tek marka olduklarını açıkladı: “Geri alım taahhütlü satışlarda pazar lideriyiz. 2013 yılından itibaren hem sıfır hem ikinci el tarafında geri alım taahhütlü satış yapan tek şirketiz. Geri alım taahhütlü araç satışlarının olmazsa olmazı bakım paketleridir. Burada müşterilere birçok seçenek sunuyoruz. Sıfır araçlarda ful bakım paketi ile beraber sunmakta olduğumuz geri alım taahhütlü satışları 2. El tarafında farklı seçenekler ile zenginleştirdik. MAN TopUsed ile yapılan geri alım taahhütlü 2. El sözleşmelerinde sadece periyodik bakım hizmeti alınabileceği gibi, aşınan parça ilavesi ve/veya yürür aksam uzatılmış garanti ilavesi ve/veya komple araç garanti ilavesi gibi seçenekler mevcut. Bunlara 1 Temmuz itibari ile mobilite garantisini de ilave ettik. Mobilite garantisi ile uluslararası geçerli yol yardım hizmeti, çekici hizmeti, ikame araç veya telafi bedeli ödemesi hizmetleri sunmaktayız. Almanya merkezden peşin satın aldığımız bu hizmet bedellerini müşterilerimize 36-48 ay boyunca aylık taksitler halinde yansıtabilmekte ve bu şekilde müşterilerimize destek olmaktayız. Bakım paketi ve geri alım taahhüdü ile bizden sıfır veya 2. El araç alan müşterimizin sözleşmelerini talep halinde 12, 24 ve 36 ay daha uzatabilmekteyiz. Bu şekilde onların da yaşam boyu iş ortağı olmayı hedefliyoruz.

Bu seneki 2.El satışlarımızın yüzde 35’i geri alım taahhütlü satışlardan dönen araçlar ile gerçekleşti. Bu hizmetlerimiz ile müşteri bağlılığı oluşturmayı, onların riskini üstlenerek müşterilerimizin kendi iş alanlarına konsantreolmalarını ve maliyetlerini daha iyi yönetebilmelerini hedefledik. Bu yaklaşımımızher iki tarafta da hep pozitif sonuçlar doğurdu.”

2. El’de Uzatılmış Garanti veren tek şirket

2. El Kamyon / Çekicilerde 1 milyon 100 bin km’ye kadar uzatılmış garanti ve mobilite garanti hizmeti sunduklarını söyleyen Aydın Yumrukçal, “İkinci el kamyon / çekicilerde yaştan bağımsız olarak 650 bin km’den başlayarak 1 milyon 100 bin km’ye kadar uzatılmış garanti veren tek şirketiz. Daha daönemlisi 1 Temmuz itibari ile 2. El çekicilerde demobilite garanti hizmeti vermeye başladık. Bu hizmetin içinde, yolda kalan bir aracı çekme hizmeti, ikame araç imkanıda var. İkame araç vermenin mümkün olmadığı durumlarda ise günlük 180 Euro’ya kadar telafi ödemesi yapıyoruz.

İkinci el kamyon ihracatı

Türkiye otomotiv pazarının kapalı pazar olmasının getirdiği göreceli fiyat yüksekliğinden dolayı 2. Elde çekici ihracatının pek mümkün olmadığını belirten Aydın Yumrukçal, “Yurtdışı tarafında çekiciler, Türkiye pazarından yüzde 30-50 daha düşük fiyatlarda. Bu yüzden Türkiye’den yurtdışına bu güne kadar hiç çekiciihraç etmedik, edeni de bilmiyorum. Ancak geçmişte ciddi oranlarda damperli kamyon ihracatı yaptığımız dönemler oldu. Bunu da Türkiye’de üretilen üstyapıların, hem kaliteli, hem de uygun fiyatlı olmasından dolayı gerçekleştirebildik. Çıplak araç tarafındaki fiyat dezavantajımızı üst yapı tarafındaki düşük maliyet ile kompanse edebildiğimiz için yapabildik. Bu yıl damperli araç satışımız iç pazarda çok çok az, yurt dışına ise hiç satmadık.”

2022’de hareketli olacak

Kamyon tarafındaki hareketliliğin 2022 yılında da sürmesini beklediğini belirten Aydın Yumrukçal, “Ben, gelecek yıl inşaat sektöründe hareketliliğin başlayacağını ve bu alandaki ürün gruplarında da önemli bir hareketlik olacağını düşünüyorum” dedi. ■

Otobüste sıfır faiz alım imkanı

Otobüs pazarında bu yılın sonuna kadarki dönemde enbelirleyici unsurun üniversitelerin açılmasının olacağını belirten Aydın Yumrukçal, “Özellikle şehirlerarası otobüsçüler için üniversitelerin açılması büyük önem taşıyor. Otobüsçülerin yine ‘uzaktan eğitim veya hibrit eğitim olur mu’ endişesini taşıdıklarını görüyorum. Pandeminin getirdiği olumsuzluklar, otobüs satışlarını da çok etkiledi. 2019 ve 2020’nin ilk aylarındakinin aksine, ikinci el araçlarda fiyatlar geriye gitti. Öte yandan kur artışı nedeniyle sıfır araç fiyatları yükseldi. Şu anda sıfır ve ikinci el arasında makas açıldı. Yeni yatırım yapma imkanı da yüksek faizler nedeniyle sınırlı. Bu aşamada, otobüs müşterilerimiz için ikinci el alımlarında VDF ile birlikte belirlenmiş sınırlı sayıda araç için 24-36 ay vade ile 600 bin TL’ye kadar sıfır faiz imkanı sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

İkinci El pazarı daha hareketlenecek 

2022 yılında otobüs pazarında da bir hareketlilik beklediğini belirten Aydın Yumrukçal, “2006-2016 yılları arasında ortalama yılda 1.100-1.200 otobüs satışı gerçekleşmekteyken, son üç yılın toplamı ancakbu kadar oldu. Dolayısıyla araç parkları yaşlanıyor. Modelsiz otobüslerin ise bir taraftan bakım maliyetleri artarken, diğer taraftan kat edilen yüksek kilometrelerden dolayı maliyet belirsizliği ve standart sapması da artıyor. Bu bağlamda ise sunduğumuz bakım paketleri, müşteriye bir çokavantaj ve maliyetlerini kontrol altında tutabilme olanağı sağlıyor. 2022 Mart ve Nisan aylarından itibaren, önce 2. El otobüs pazarında bir hareketlenme yaşanacağına, daha sonra ise ikinci el ve sıfır arasındaki makasındaralması ile birlikte sıfır yatırımlarının artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Panelvan ihracatı

Aydın Yumrukçal, 2018 sonunda girdikleri van pazarına yönelik de değerlendirmelerde bulundu: “2019 yılından itibarenpanelvan ve minibüs pazarına da girdik. Minibüslerimizin koltuklandırma ve iç dizaynını yurt içinde anlaşmalı üstyapıcımız ile yapmaktayız. Çok güzel bir iç dizaynımız var, şahsen çok beğeniyorum. Müşterilerimizden de çok olumlu dönüşler var. Bu yıl yurt dışına ciddi oranda 16+1 ve 19+1 minibüs ihracatı da gerçekleştirdik. Araçlarımızınkalitesi ve iç dizaynı yurtdışında da büyük beğeni topladı.” 

Man Kamyon ve Otobüs Ticaret AŞ İkinci El Satış Direktörü Aydın Yumrukçal ile İkitelli Man merkezinde görüştük. ERKAN YILMAZ

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159