banner69

Mercedes-Benz Türk 2.El Otobüs-Kamyon Satış Direktörü Didem Daphne Özensel: Al Kazan, Sat Kazan.

banner113

Mercedes-Benz Türk 2.El Otobüs-Kamyon Satış Direktörü Didem Daphne Özensel: 2023 yılında pazarda gözlemlediğimiz en önemli sorunlardan biri finansmana erişim. Para arzının da bir miktar daraldığını söyleyebiliriz. Bu durum borçlanma tarafında tüketiciyi önceki yıllara göre daha fazla zorluyor. Dolayısı ile mevcut talebin hala ikinci ele yönlendiği bir dönem içerisindeyiz. Bu konjonktürde 2.el piyasasında TL bazında fiyatların düşmesini beklemiyoruz.

banner114
RÖPORTAJ 05.09.2023, 16:25 05.09.2023, 16:57 Taşıma Dünyası
Mercedes-Benz Türk 2.El Otobüs-Kamyon Satış Direktörü Didem Daphne Özensel: Al Kazan, Sat Kazan.

Röportaj: Erkan YILMAZ

Mercedes-Benz Türk 2.El Otobüs-Kamyon Satış Direktörü Didem Daphne Özensel: Mercedes-Benz Kamyon Finansman ile müşterilerimize her daim çözüm üretmeye devam ediyoruz, bizim en kuvvetli kaslarımızdan biri diyebilirim. TruckStore ve BusStore olarak 24 aya kadar finansman sağlamanın yanında terzi usulü finansman çözümü üretiyoruz. Önemli olan müşterilerimizin sürdürülebilir bir çalışma modeli yaratabilmesidir. Biz Mercedes-Benz Türk olarak müşterilerimize en hızlı, en doğru, en güvenilir hizmeti sağlamaya çalışıyoruz. “Al kazan, sat kazan” mottosuyla faaliyetlerimizi sürdürerek, müşterilerimizin her koşulda memnuniyetini önceliklerimiz arasında görüyoruz. 

Mercedes-Benz Türk 2.El Otobüs-Kamyon Satış Direktörü Didem Daphne Özensel: Her koşulda müşteri memnuniyeti önceliğimiz.

2023 yılında pazarda gözlemlediğimiz en önemli sorunlardan biri finansmana erişim. Para arzının da bir miktar daraldığını söyleyebiliriz. Bu durum borçlanma tarafında tüketiciyi önceki yıllara göre daha fazla zorluyor. Dolayısı ile mevcut talebin hala ikinci ele yönlendiği bir dönem içerisindeyiz. Bu konjonktürde 2.el piyasasında TL bazında fiyatların düşmesini beklemiyoruz.

Mercedes-Benz Kamyon Finansman ile müşterilerimize her daim çözüm üretmeye devam ediyoruz, bizim en kuvvetli kaslarımızdan biri diyebilirim. TruckStore ve BusStore olarak 24 aya kadar finansman sağlamanın yanında terzi usulü finansman çözümü üretiyoruz. Önemli olan müşterilerimizin sürdürülebilir bir çalışma modeli yaratabilmesidir. Biz Mercedes-Benz Türk olarak müşterilerimize en hızlı, en doğru, en güvenilir hizmeti sağlamaya çalışıyoruz. “Al kazan, sat kazan” mottosuyla faaliyetlerimizi sürdürerek, müşterilerimizin her koşulda memnuniyetini önceliklerimiz arasında görüyoruz.  

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD)’nin 2023’ün ilk 7 aylık verilerine göre; ticari araç grubunda, yılın ilk 7 ayında üretim yüzde 4, ağır ticari araç grubunda yüzde 28, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 2 artış yaşandı. 2022 yılının ilk 7 aylık dönemine göre ticari araç pazarı 62, ağır ticari araç pazarı yüzde 38, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 68 artış sağladı. 

Bu noktada 14 yıldır faaliyet sürdüren ve kurumsal yapılanması ile ikinci el ticari araç pazarına farklı bir anlayış getiren ve her zaman müşteri memnuniyetini öncelik olarak belirleyen BusStore ve TruckStore biriminin yöneticisi Mercedes-Benz Türk 2.El Otobüs-Kamyon Satış Direktörü Didem Daphne Özensel ile ikinci el ticari araç pazarını konuştuk. 

HER MÜŞTERİYE ÖZEL ÇÖZÜMLER ÜRETMEYE GAYRET EDECEĞİZ

■ Yılın ilk 7 ayını değerlendirdiğimizde nasıl bir ikinci el otobüs ve kamyon pazarı yaşandı. Mercedes-Benz Türk 2.el birimi olarak bu süreçteki otobüs ve kamyon işlem adetleri ile ilgili bilgiler verebilir misiniz? Finansman tarafında iki ürün grubunda da nasıl bir çalışma yürüttünüz?

- 2023 yılının ilk altı ayındaki iş hacmimizin otobüste ve kamyonda geçen sene ile paralel olduğunu söyleyebilirim. Müşterilerimizin sıfır araçlara kolay ulaşabilmeleri için, ikinci el alımlarımızı yaparken fiyatlamaları rekabetçi, piyasa ve pazar koşullarına uygun yapıyoruz. 2023 yılında pazarda gözlemlediğimiz en önemli sorunlardan biri finansmana erişim. Mercedes-Benz Kamyon Finansman ile müşterilerimize her daim çözüm üretmeye devam ediyoruz, bizim en kuvvetli kaslarımızdan biri diyebilirim. TruckStore ve BusStore olarak 24 aya kadar finansman sağlamanın yanında terzi usulü finansman çözümü üretiyoruz. Bugüne kadar müşterilerimize birçok farklı finansman modeli ürettik, alternatif ödeme modellerini müşterilerimize özel çalışıyoruz. Önemli olan müşterilerimizin sürdürülebilir bir çalışma modeli yaratabilmesidir. Bundan sonraki dönemlerde de ödeme dengelerini müşteri ihtiyacına göre ayarlamaya ve her müşterimize özel çözümler üretmeye gayret edeceğiz. 

İKİNCİ EL ARAÇLARIN SATIŞINA YÖNELİK DÜZENLEME

■ İkinci el araçların satışına yönelik düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeyi nasıl buldunuz ve nasıl bir katkı sağladığını düşünüyorsunuz, bundan sonraki süreç için ikinci el araçlara yönelik talep ettiğiniz düzenlemeler var mı?

- 2019-2020 yıllarında pandemi dönemiyle başlayan tedarik sorununun etkilerini günümüzde hala hissetmeye devam ediyoruz. Bugün her ne kadar gündelik hayatımızda normalleşmeden bahsedebilsek de ticari faaliyetlerimizde tedarik zincirindeki bozulmaların henüz tamamen düzeldiğini belirtmek çok zor. Kamyon ve otobüs pazarlarında geçmiş yıllardan gelen ertelenmiş bir talep söz konusu. Arz talep dengesi pazarda henüz tam oturmamışken kamyon ve otobüs birer yatırım aracı olarak da değerlendirildi. Dengenin tam olarak oluşmadığı noktada, sıfır araç fiyat artışları ikinci el fiyatlarına da yansıdı. Belirttiğiniz gibi, yaşanan bu artışların ardından ikinci el araç ticaretinde yeni bir düzenleme yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, 1 Ocak 2024 tarihine kadar ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması yasaklandı. Biz kurumsal kimliğimiz çerçevesinde, her daim regülasyonlarla uyumlu şekilde hareket ettik ve etmeye devam edeceğiz. İş modelimizde ikinci el araç fiyatlarımız sıfır araç fiyatları ile bir denge içerisinde. Bu sebeple biz yeni düzenlemeye uygun şekilde operasyonumuzu sürdürdük ve sürdürmeye devam ediyoruz. 

ALIM KAYNAĞIMIZIN TEMELİ TAKAS 

■ Takas olmadan doğrudan alım yapıyor musunuz, yapacak mısınız? Burada ikinci elde piyasa fiyatlarına göre mi fiyatlandırma noktasında nasıl bir yol izleyeceksiniz?

- Mercedes Benz Türk’ün hem Türkiye hem globalde üretici konumunu düşündüğümüzde bizim satış, satış sonrası ve ikinci el olmak üzere tam ve eksiksiz bir değer zincirimiz var. Bu da bizi ikinci elde alım satım işlemleri yapan diğer işletmelerden ayıran temel fark olarak dikkat çekiyor. Bizim temel görevimiz bu değer zincirinde üzerimize düşen görevi yerine getirmektir ki, bu da özünde müşterilerimizin yeni araç almasına destek olmak anlamına geliyor. Dolayısıyla alım kaynağımızın temeli takas araçlardır. Bunun yanı sıra pazar fiyatlarına uygun olarak doğrudan alımlarımız da mevcut pazar ve piyasa şartları çerçevesinde gerçekleşebiliyor. 

2023 PEK ÇOK AÇIDAN ÖNCEKİ YILLARDAN AYRIŞIYOR

■ 27 Ocak 2023’de yaptığımız röportajda açıklamanızda, “2021-2022 yılında müşteriler araçlara hep bir yatırım düşüncesi ile baktılar. İş olsun veya olmasın müşterilerimiz araç aldılar. Bu süreçte hem iş hacimleri hem de araçların fiyatları yükseldi. Aslında müşterilerimiz 2022 yılında hem işlerinde kazandılar hem de aldıkları araçlarda kazandılar Müşteri araç alımına da bu şekilde baktı, ‘bugün aracı alırsam, yarın daha da değerlenecek’ öyle de oldu.”  bölümü yer alıyor. Bu düşünceniz 2023 için de geçerli olduğunu söyleyebilir misiniz?  

- 2023 yılının pek çok açıdan önceki yıllardan ayrıştığını söyleyebiliriz. Bu dönemde yakından takip ettiğimiz ülkemizin makroekonomik göstergeleri, pazarın gelişiminde büyük ölçüde rol sahibi oldu. Bununla birlikte önceki yıllarda gözlemlediğimiz para arzının da bir miktar daraldığını söyleyebiliriz. Bu durum borçlanma tarafında tüketiciyi önceki yıllara göre daha fazla zorluyor. Dolayısı ile mevcut talebin hala ikinci ele yönlendiği bir dönem içerisindeyiz. Bu konjonktürde ikinci el piyasasında TL bazında fiyatların düşmesini beklemiyoruz.

TRUCKSTORE BİR KADIN ÇALIŞAN İŞE BAŞLADI

■ Yine röportajda otobüs ve kamyonda satış ekibine kadın satış danışmanlarının katılması noktasında isteğinizi açıklamıştınız. Bu isteğinizle ilgili bir gelişme oldu mu? Kimler katıldı aranıza, katılmadıysa başka bir süreçte mi bunu görebileceğiz? 

- Bu süre zarfında TruckStore’da bir kadın çalışma arkadaşımız işe başladı ve işe başladığı ilk günden itibaren ekibimize ve iş süreçlerimize pozitif katkı sağlayarak daha şimdiden ekibin önemli bir çalışanı haline geldi. Kademeli olarak kadın çalışan oranımızın zaman içerisinde artacağını söyleyebiliriz. Bu noktada tamamen fırsat eşitliği ilkemizden yola çıktığımızın altını çizmek isterim. Kişisel yetkinlikler ve iş tanımına uygunluğu göz önüne bulundurarak işe alım süreçlerimizi yürütüyoruz. Mercedes-Benz Türk olarak genel anlamda yaptığımız işin cinsiyetinin olmadığına inanıyoruz.

YÜKSEK STOK TAŞIMAMAK ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA 

■ 2024 yılında eski yıllardaki gibi ikinci elde yüksek stok seviyelerine ulaşılması riskini görebiliyor musunuz? Önceki yılların aksine yurtdışına araç ihraç etmek de daha zor gibi görünüyor. 2019 yılından beri ikinci el ihracatının yapılamadığını da biliyoruz. 

- Ülkemizin ekonomi kurmaylarının açıklamalarını ve politikalarını incelediğimizde 2024 yılında ekonomik olarak normalizasyon olacağını yorumluyoruz. Pazarda geçmiş yılların tecrübesinden de yola çıkarak yüksek tabir edilebilecek stok seviyelerinin olmayacağını öngörüyoruz. Şu an için talebin olduğunu söyleyebiliriz ancak finansman erişiminde yaşanan sıkıntılar satışları etkiliyor. Bu açıdan 2024 yılında finansman piyasalarının biraz rahatlaması beklenebilir ki bu da ikinci el hareketliliğine olumlu katkı yapar. İhracat tarafındaysa biz en son 2022 yılı 2.çeyrek başında ihracat yapabildik, fakat sonrasında yaşanan hızlı değer artışı nedeniyle ülkemizdeki ikinci el araçların fiyatları yurt dışı pazarlar için oldukça yüksek seviyelere ulaştı. 2024’te beklenen normalizasyon gerçekleşirse tekrar ihracatın canlanacağını düşünüyoruz. Geçmiş tecrübelerimiz ile beraber satış öngörülerimiz paralelinde ikinci el stoklarımızda yüksek stok taşımamak önceliklerimiz arasında yer alıyor.

ÇOK ÇAZİP İMKANLARLA FİNANSMAN İMKANI 

■ Otobüste iş hacminin 2023 yılında 2022 seviyesinde olacağını, kamyonda ise yüzde 40 civarında yukarıda olacağını ifade etmiştiniz bu tahminleriniz hangi seviyede gerçekleşti? 

- Mevcut piyasa koşullarında ikinci elde iş hacmimiz önceki yılla paralel seyrediyor. Türkiye çok dinamik bir pazar ve pazarda talebin devam ettiğini görüyoruz. Buna karşılık finansman kaynaklarına erişim zorluğunun, ikinci el pazarı üzerinde önemli bir baskı yarattığını da gözlemliyoruz. Pazardaki en büyük problemin bankalar üzerinden kredi erişiminde yaşandığının farkındayız. Bu yüzden iş ortağımız Mercedes-Benz Kamyon Finansman ile bu dönemde, müşterilerimize finansman sağlayabildik ve sağlamaya da devam ediyoruz. Kampanyamızın çok cazip faiz oranlarıyla müşterilerimize finansman sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde de çeşitli kampanyalarla finansman sağlamaya devam edeceğiz.

İKİNCİ EL PİYASASINDA GERÇEK FATURA 

■ İkinci el piyasasında oluşan fiyatlamalar gerçek fatura üzerinden işlem görmüyor. Önümüzdeki süreçte ikinci el alımında sizi zorlayacak en önemli unsurlardan birinin bu olacağını düşünüyor musunuz? 

- İkinci el alanında faaliyet gösterdiğimiz TruckStore ve BusStore olarak kuruluşumuzdan bu yana tam faturalı işlemlerimizin artılarını ikinci el piyasasına anlatıyoruz. Bugüne kadar hem alım hem satış tarafında çalışmalarımız devam etti. Biz hizmetimizin kalitesine güveniyoruz, tek noktada tam hizmet anlayışıyla müşterilerimizin sorunsuz bir şekilde işlemlerini yapmasını sağlıyoruz. Yetkili servislerimizde yaptığımız detaylı ekspertizler ile en doğru fiyatlamayı yapıyor, yüksek adetli alımlarımızı çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz.

Bildiğiniz üzere bizim alım işlemlerimiz ağırlıklı olarak takas yoluyla gerçekleşiyor.

Biz Mercedes-Benz Türk olarak müşterilerimize en hızlı, en doğru, en güvenilir hizmeti sağlamaya çalışıyoruz. “Al kazan, sat kazan” mottosuyla faaliyetlerimizi sürdürerek, müşterilerimizin her koşulda memnuniyetini önceliklerimiz arasında görüyoruz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159