banner69

Mercedes-Benz Türk: 2.el otobüs ve kamyon pazarında hızlı bir değişim talebi olacak

banner113

2021 yılında TruckStore markası ile 491 kamyon, BusStore markası ile 61 otobüs satışı gerçekleştirdiklerini belirten Mercedes-Benz Türk 2.El Otobüs & Kamyon Satış Direktörü Didem Daphne Özensel, “İkinci el otobüs fiyatlarındaki artış Aralık ayı itibarıyla gerçekleşmeye başladı, bu trendin hızla devam edeceğini öngörüyoruz. Yeni araç alamayan müşteriler, ellerindeki araçları daha üst model ile yenileme yoluna gidecekler. Bu pazarda hızlı bir değişim talebi gelmesini bekliyoruz, üst model araçların fiyatları çok daha hızlı bir şekilde yükselecek. 2021 yılında kamyon pazarında yaşanan büyüme, ikinci el talebini de önemli ölçüde artırdı. 2022’de de pazardaki talebin aynı şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. Araç parkı yaşlanan filoların araç yenileme ihtiyaçlarını öngörüyor ve çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 27.01.2022, 13:01 27.01.2022, 15:01 Taşıma Dünyası
Mercedes-Benz Türk: 2.el otobüs ve kamyon pazarında hızlı bir değişim talebi olacak

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Mercedes-Benz Türk 2.El Otobüs & Kamyon Satış Direktörü Didem Daphne Özensel: Taşıma Dünyası’nın sorularını cevaplandırdı. 

■ 2021 yılını ikinci el otobüs ve kamyon pazarı açısından nasıl geçirdiniz, yıl başlarken nasıl bir pazar beklentisi içindeydiniz ve gerçekleşen pazar beklentilerinize ne kadar uyum sağladı?  

- 2020 yılında 485 adet kamyon, 62 adet de otobüs satışı yapmıştık. 2021 satışlarına baktığımızda ise 491adet kamyon, 191adet de otobüs satışı gerçekleştirdik. 2020 yılı ile karşılaştırdığımızda otobüs satışlarımızın 3 katına çıktığını söyleyebilirim.

■ Sıfır araç fiyatlarının çok yükselmesi sonrasında özellikle ikinci el otobüs fiyatları ile sıfır arasındaki makasın çok açıldığı değerlendirmeleri yapıldı. Bu noktada ikinci el otobüs fiyatları neden sıfırla doğru orantılı şekilde artmadı ve şu anda seyir nedir? Geleceğe yönelik öngörüleriniz neler?

- İkinci el fiyatlarındaki artış Aralık ayı itibarıyla gerçekleşmeye başladı, bu trendin hızla devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle yüksek modelli Mercedes-Benz araç fiyatlarının daha da hızlı artmasını bekliyoruz. Çünkü ihtiyacı olmasına rağmen yeni araç alamayan müşteriler, elindeki araçları daha üst model ile yenileme yoluna gidecekler. Eski modellerdeki araç pazar büyüklüğü daha yüksek; ancak 5 yaşın altındaki otobüs sayısı çok daha az. İkinci el pazarına baktığımızda, neredeyse 3 eski modele karşılık 1 adet yüksek model araç var. Bu pazarda hızlı bir değişim talebi gelmesini bekliyoruz, üst model araçların fiyatları çok daha hızlı bir şekilde yükselecektir. 3 yaşında bir aracın fiyatı, sıfır araç fiyatının yüzde 75’i mertebesinde seyrediyor. Mercedes-Benz otobüslerimiz ciddi bir yatırım aracı olmuş durumda ve bu yatırımı yapan kazanmaya devam edecek.

■ İkinci el tarafında sıfır satışı yüksek olduğunda takas işlemleri de yüksek oluyordu. 2021 sıfır otobüs pazarı 350 adet civarında kapandı. Bu noktada 2021 yılında takas işlemleriniz hangi seviyede gerçekleşti. 2022 yılına yönelik belirlediğiniz bir hedef var mı?

- BusStore, 2019 yılının son çeyreğinde giriş yaptığı şehir içi otobüs pazarında 2021’de konumunu daha da sağlamlaştırdı ve yılın ilk yarısında şehiriçi otobüs ihracatı gerçekleştirmeye başlayarak tarihinde bir ilke imza attı. BusStore ayrıca sıfır şehiriçi otobüs alan müşterilerinin takas araçlarını alarak onlara da destek oldu. Şehiriçi halk otobüslerimizde neredeyse tüm satışlarda takas alımlarını gerçekleştirdik.
2021 yılındaşirketlerin ikinci el otobüslerini takasa alan BusStore, toplamda 191 otobüs satışı gerçekleştirdi. Söz konusu satışlar 2020’ye göre 3 kat arttı. BusStore, 2021 yılında Hollanda’ya3 adet şehir içi otobüs ihracatı gerçekleştirdi. Şehirlerarası ve turizmde ise takas oranlarımız 2020’ye göre 5 kat arttı.

BusStore olarak “tek noktadan tam hizmet” anlayışını sürdürüyoruz. Kredi imkânları da dâhil olmak üzere müşterilerimize en iyi şekilde destek olmaya devam ediyoruz. Takas alımlarının müşterilerimiz için önemini biliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de hem alım hem de satış tarafında şehirlerarası ve şehiriçi otobüs pazarında güvenilir iş ortağı olmaya devam edeceğiz.

■ 2022 yılında özellikle turizm taşımacılığı tarafında bir hareketin olması ve bunun da otobüs alımına yönelik bir hareketlilik getirmesi beklentisi var ancak vakaların artışı bir endişe yaratıyor. Bu noktada sizin öngörüleriniz nelerdir?  Turizm taşımacılığındaki hareketlilik beklenen seviyede olmaması ikinci el otobüs pazarını nasıl etkiler?

- Yurtdışından gelen turist sayısında ciddi artış olmasını bekliyoruz. Bu olumlu seviyenin turizm taşımacılığına yansıyacağına da inanıyoruz. Fakat pandemi ile birlikte turizm taşımacılığında daha çok küçük araç tercih edilmeye başlandı. Daha önce sektör yüzde 70 otobüs - yüzde 30 küçük araç iken, şu anda bu oran tam tersine dönmüş durumda.

■ Pandemi sürecinde en hızlı büyüme ve lojistik tarafında oldu. Burada hızlı bir yatırım süreci oluştu? Kamyon tarafında ikinci el fiyatları bu talebe uygun şekilde mi gelişti? 2022 yılı için beklentileriniz neler?

- TruckStore ile ikinci elde zengin araç portföyü sunarken, “kaliteli hizmet” anlayışıyla hareket ediyoruz. Her marka ve tipteki ikinci el ticari araçlara takas, alt takas, garanti, finansman, servis paketleri ve kasko hizmeti sağlıyoruz.2021 yılında kamyon pazarında yaşanan büyüme, ikinci el talebini de önemli ölçüde artırdı. 2021’de 491 adet kamyon ve çekici satışı gerçekleştirerek pazardaki gücümüze güç kattık. 2018 yılı itibarıyla başlattığımız ihracat operasyonlarımıza pandemiye rağmen hız kesmeden devam ettik. Son 1 yıl içinde Makedonya, Almanya, Sırbistan ve Mısır’a23 adet kamyon ihraç ederek ülke ekonomisine katkımızı aralıksız sürdürdük. 2022’de de pazardaki talebin aynı şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. Araç parkı yaşlanan filoların araç yenileme ihtiyaçlarını öngörüyor ve çalışmalarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz. Mercedes-Benz marka araçlarımızın yeni araç tarafında olduğu gibi ikinci el pazarında da talep ve değer görmesi bizi fazlasıyla memnun ediyor. TruckStore olarak, 2022 yılında da müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya devam edeceğiz.

■ İkinci el araçlara garanti süreçleri ile ilgili markaların bir takım çalışmaları var. Sizin bu konuda ne gibi çalışmalarınız var; önümüzdeki süreçte garanti hizmetlerine ve geri alım taahhütlü satışlara yönelik bir çalışmanız veya daha farklı planlar içinde olacak mısınız? 

- BusStore ve TruckStore olarak kuruluşumuzdan itibaren sattığımız araçların arkasında hep durduk. Kurumsal yapımızın gücünü müşterilerimizin memnuniyeti için kullanmaya gayret ettik. Araç alım aşamasında sertifikalı teknisyenlerimizin yaptığı detaylı ekspertizler ile araçların röntgenini çekiyor, eksikliklerini gideriyoruz. Biz 1968 yılından bu yana üretiyoruz, ürünlerimizi çok iyi tanıyoruz, hikayelerini biliyoruz. Müşterilerimize de araçların durumlarını şeffaf bir şekilde aktarıyoruz. Müşterilerimiz ilave bir ekspertize ihtiyaç duymadan güvenle araçlarını bizden alabiliyor. Sattığımız araçlarımızın arkasında durmaya her zaman devam edeceğiz.

Geri alım taahhütlü satış modelimiz yeni araç tarafında uzun yıllardır uygulanmaktadır. Özellikle kamyon satışlarında tercih edilmektedir. Taahhüt koşullarına uygun olarak geri alımları gerçekleştirilmektedir. 

Bugüne kadar pazara yönelik birçok yenilik sunduk, bizde planlar her zaman vardır, 2022’de pazarı yakın takip ederek ihtiyaca yönelik yeni çalışmaları hayata geçirebiliriz.

■ Yine ikinci el araç alımlarında finansman imkanları noktasında yaptığınız çalışmalar ve 2022 yılında yapmayı planladığınız çalışmalar nelerdir? Bu finansman maliyetleriyle otobüsçünün bu işten çıkabileceğini düşünüyor musunuz? 

- Mercedes-Benz Finansal Hizmetler’in bizim en önemli paydaşlarımızdan olduğunun farkındayız. Finansman gücümüz ile müşterilerimize uygun çözümler sunmaya devam edeceğiz. Dönemsel finans kampanyalarımız 2022 yılında da olacaktır. Burada en önemli unsur pazarın gerçek ihtiyacına yönelik modeller üretebilmektir. Özellikle otobüs müşterilerimizin tercih ettiği yazlık/kışlık değişken ödemeli kredi seçenekleri gibi alternatif modelleri, biz müşterilerimize özel çalışıyoruz. Önemli olan müşterilerimizin sürdürülebilir bir çalışma modeli yaratabilmesidir, ödeme dengelerini müşteri ihtiyacına göre ayarlamaya, her müşterimize özel çözümler üretmeye gayret edeceğiz.

Otobüs taşımacılığı bu ülkenin en önemli sektörlerinden biridir. Geçmişte de yaşanan dönemsel krizlerde de güçlü bir şekilde var olmayı başarmıştır. Mercedes-Benz otobüslerimiz bir yatırım aracıdır. Yatırımlar değerlenmeye devam etmektedir. Mercedes-Benz 2.El araç fiyatları daha da yükselecektir. Biz 2022 için hala güçlü bir pazar öngörüyoruz. Otobüslerimizin bir yatırım aracı olduğunu da göz önünde tuttuğumuzda talebin devam edeceğini söyleyebilirim.

■ Özellikle halk otobüsü tarafında ikinci el ticaretini de daha yoğun bir şekilde yapmaya başladınız, hangi seviyeye geldiniz, 2022 hedefiniz ve bu noktada yeni planlarınız var mı?  

- Halk otobüsü pazarı bizim için çok önemli. Pazarın her zaman içindeydik fakat 2021 yılında sattığımız halk otobüslerinin neredeyse hepsinin takasını aldık ve müşterilerimize destek olduk. Halk otobüsleri 2.el tarafında bize ihracat imkanı da sağlıyor. Bu yüzden 2022 yılında da güçlü bir şekilde halk otobüsü pazarında aktif olmaya devam edeceğiz.

■ Taşımacı tarafında artık daha küçük araçlarla hizmet verme yönünde bir eğilim var. Bireysel otobüsçülerde bu işi yapamadıklarını ifade edip daha küçük araçlarla çalışma yoluna gidiyor. Belediye ihalelerinde 3-5 yaş şartı isteniyor. Siz otobüsçülüğün 10 yıl sonrasının nereye geleceğini düşünüyorsunuz? 

- Konuyu turizm, şehirlerarası ve şehiriçi olarak farklı şekillerde değerlendirebiliriz..Büyükşehirlerdeki nüfus artış hızı ve şehirci taşımacılık yapan otobüs ortalama yaşının 10 ve üstü olduğu göz önünde bulundurulduğunda belediye otobüs parklarının artması kaçınılmazdır. Paralelinde hizmet kalitesini her geçen gün daha da artıran  halk otobüsü pazarınında da artış beklenmelidir. Diğer taraftan  belediyelerden düşük karbon izi olan araçlara talepler geliyor. Elektrikli araçların ilk yatırım maliyetlerinin yüksekliği ve araç menzilleri düşünüldüğünde, önce düşük karbon izi olan hibrit araçlar, uzun vadede ise elektrikli araçlar ufukta gözüküyor.

Turizm tarafına geldiğimizde ise turizm sektörü ülkemizin en önemli sektörleri arasında büyüyerek devam edecektir. Pandeminin de etkisiyle küçük araca geçiş oldu ve bu geçiş bu yıl da devam edecektir. Fakat turist sayısındaki artış ve pandeminin de ortadan kalkmasıyla otobüs ihtiyacı önümüzdeki 10 yıl içerisinde güçlü bir şekilde varolmaya devam edecektir. 

Şehirlerarası segmentte kurumsal firmalar güçlense de, bireysel otobüsçülerin tamamlayıcı rolü azalmayacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıl içerisinde teknolojik ve güvenlik açısından çok daha gelişmiş, çevre dostu otobüslere talep güçlü bir şekilde olacaktır. Biz de BusStore olarak müşterilerimizin yanında güçlü bir şekilde olmaya devam edeceğiz. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159