banner69

Mini Tur Başkanı Mehmet Öksüz: İstanbul’un dünya turizmindeki payı büyüyor, taşımacının kazancı artıyor

banner113

İstanbul Havalimanı ve Galataport sayesinde İstanbul’a hergün binlerce turist geliyor. 2022’de yılın ilk 4 ayında 3 milyon 882 bin olan turist sayısı, yüzde 22 artışla 2023’de 4 milyon 770 bine çıktı. Artış yüzde 22 oldu. Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından medya günlerce İstanbul’da olabilecek bir depremi konuşmasına rağmen turist sayısında artış devam etti. İstanbul dünya turizminde her geçen gün payını büyütmeye devam ediyor. İstanbul’da yılın 12 ayında turizm hareketliliği var. Diğer illerde bu böyle değil. Turizm taşımacılarının da elde ettiği gelir de beraberinde artıyor.

banner114
RÖPORTAJ 04.07.2023, 11:40 04.07.2023, 16:17 Taşıma Dünyası
Mini Tur Başkanı Mehmet Öksüz: İstanbul’un dünya turizmindeki payı büyüyor, taşımacının kazancı artıyor

Röportaj: Erkan YILMAZ - Muammer BAŞKAN 

Turizm taşımacılığı alanının en önemli simaları arasında yer alan TÜRSAB Eski Başkanı Başaran Ulusoy ve TTDER Genel Sekreteri ve Mini Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öksüz ile 21 Haziran 2023 Salı günü biraraya geldik. Mehmet Öksüz’ün Yeniköy’deki mekanında gerçekleşen bu özel buluşmada Türkiye turizmini ama daha çok İstanbul turizmini konuştuk. 

İlk 4 aydaki turist verileri 

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın istatistiki verileri 4 ayı yansıtıyor. 4 aylık veriler incelendiğinde Türkiye’ye ve İstanbul’a gelen turist sayısında nasıl bir artış olduğunu görmek mümkün” değerlendirmesini yapan Mehmet Öksüz, “ 2022’nin ilk 4 ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı 7 milyon 477 bini geçerken, 2023’ün ilk 4 ayında bu rakam 9 milyon 533 binin üzerine çıktı. Artış yüzde 27. Üstelik 6 Şubat’ta yaşanan depreme rağmen bu artış elde edildi. Peki İstanbul’da 2022 ve 2023’ün ilk 4 ayında turist sayısı ne oldu? 2022’de 3 milyon 882 bin olan turist sayısı, yüzde 22 artışla 4 milyon 770 bine çıktı. Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından medya günlerce İstanbul depremini konuşmasını rağmen İstanbul’da turist sayısında artış devam etti. Tabii deprem felaketi olmasaydı çok daha farklı rakamları konuşuyor olacaktık. Çünkü 2022 Ocak ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı 1 milyon 281 bin iken, 2023 Ocak ayında bu rakam 2 milyonun üzerine çıktı. Bu da yüzde 56’lık artış demek. Bütün bu rakamlar bize turist anlamında depreme rağmen hareketli bir 4 ay geçirmiş olduğumuzu gösteriyor. Bu artış turizm taşımacılarının da gelirini büyütüyor. TUİK verileri de ilk 3 aylık şekilde turizm gelirini bize gösteriyor. Turizm geliri geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 32 arttı. İlk 3 ayda 8 milyar 690 milyon 505 bin dolar gelir elde edildi. 2022’nin ilk 3 ayında 6 milyar 570 bin dolar gelir oldu” dedi. 

Sağlık turizmi büyümeye devam ediyor

İstanbul’da sağlık turizminin çok büyüdüğünü belirten Mehmet Öksüz, “Turist sayımızın artmasında sağlık alanında Avrupa’ya göre çok daha ucuz ve kaliteli hizmet sunuyor olmamızın etkisi büyük. Saç ekimi için, estetik için, diş implantı yaptırmak için gelen binlerce turist var. 21 Haziran 2023 günü sadece Mini Tur olarak saç ekimine yönelik gelen 23 turistin transferini biz yaptık” dedi.

İstanbul Havalimanı ve Galataport turizmi büyütüyor

İstanbul Havalimanı’nın ve Galataport’un turizmin gelişmesi için çok önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Mehmet Öksüz, “İstanbul Havalimanı’nda günlük uçuş sayıları 1400’leri dahi geçtiği günler oluyor. Eskiden iki saat havada uçaklar beklerdi. Şimdi çok yoğun bir uçuş trafiği var ama süreç çok iyi işliyor. Turistler uçakla İstanbul Havalimanı’na geliyor, kenti 3 gün geziyor. Sonra gemi ile ülkesine dönüş yapıyor. Zaten Galataport ile birlikte kruvaziyer turizminde de önemli artış elde edildi. Galataport’a 2022’de gelen gemi sayısı 120 iken bu yıl 250’ye çıkıyor bu rakam. Bu rakam daha da artacak” dedi. ■

Mini Tur filosunda 80’in üzerinde araç var

1982 yılında kurulan Mini Tur’un filosunda 80’in üzerinde araç olduğunu belirten Mehmet Öksüz, “Günlük 450 parça iş oluyor. Kiralık araçlarımızda var. 60 personelimiz var. Bu sene 10 Sprinter, 10 Vito ve 10 Isuzu Novo aldım. İkinci el araçlardaki fiyatlar yükselmesi ile onları satarak sıfır araca geçiş yaptık. Şu anda bütün taşımacıların sahip oldukları araçların fiyatları arttı. Büyük bir sermaye gücüne ulaştılar. Araçları yenileme değil ama personeli koruma ve istihdam zorlaşıyor. Asgari ücret 11 bin 400 TL oldu. Ama hiçbir şoförü bu miktara çalıştıramızsınız. Biz çok daha üstünde ücret veriyoruz. Eğer bu araçlar çalışmaz, yatarsa ciddi sorun oluşur işte o zaman. Çalışanın hakkını vereceksiniz. Mini Tur olarak 2022’nin ilk 6 ayına göre iş hacminde yüzde 80 artış var” dedi.  

40 yıllık dostluk

Mehmet Öksüz ve Başaran Ulusoy’un tanışıklıkları 40 yıla kadar dayanıyor. 1973 yılında Başaran Tur açıldı. Mehmet Öksüz, 1982 yılında da Mini Tur’u kuruyor Turizmin geldiği noktayı çok iyi bilen iki duayen ile birarada olmak bizleri de mutlu ediyor. Zengin turisti ülkemize çekmeliyiz TÜRSAB Eski Başkanı Başaran Ulusoy’un da görüşlerini alıyoruz. Başaran Ulusoy, Turist sayısının arttığını ancak turizm gelirinin  artmasının sağlanmasının yolunun daha zengin turistlerin ülkemize gelmesi ile mümkün olacağını söylüyor: Otel 5 yıldız, hizmetler 5 yıldız, fiyat 3 yıldız, gelen turist 2 yıldız. Bu iş böyle olmaz. Bizim öncelikle daha zengin turisti ülkeye çekmemiz gerekiyor. Otellerimizin hizmet kalitesi yüksek ama hala Avrupa ülkelerindeki otellere göre ucuz. İspanya’da otel ücreti 400 Euro, bizde 60 Euro. Sonra da otellerimizin birçoğu bankalara borçlu ve sürekli el değiştiriyor. Türkiye’deki otellerin yaş ortalaması 8-9. Yunanistan’da ise 30-35. Eğlence anlamında da daha özgür davranabiliyor. Avrupa’da alt seviyede bir çalışan elde ettiği gelirle ülkesinde yapamayacağı tatili bizim ülkemizde en iyi şekilde yapabiliyor. 

Mehmet Öksüz’ü Yeniköy’deki mekanında ziyaret ettik. TÜRSAB Duayen Başkanı Başaran Ulusoy’da konuktu. Söyleşimizi Muammer Başkan’la birlikte gerçekleştirdik. Erkan Yılmaz 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159