Pazartesi tahdit kararı çıkıyor

banner113

İSTAB Başkanı Ali Bayraktaroğlu Taşıma Dünyası’na plaka tahdidi ile gelinen son noktayı ve merak edilen tüm detayları açıkladı.

banner114
RÖPORTAJ 21.10.2015, 16:17 16.01.2016, 14:30 Taşıma Dünyası
Pazartesi tahdit kararı çıkıyor
HABER: ERKAN YILMAZ

Başkan Bayraktaroğlu; geçtiğimiz hafta içinde yaptığımız toplantının ardından plaka tahdidine yönelik toplantının 20-21 Ekim Salı veya Çarşamba yapılacağına dair ifade edilmişti. Ancak toplantı yapılmadı. Biz artık 26 Ekim Pazartesi günü son UKOME toplantısının yapılıp tahditle ilgili kararın çıkmasını bekliyoruz. 

Mevcut araçlara tahdit nasıl?

Yaptığımız toplantıda Belediyenin yeni girişlere yönelik 100 bin TL, mevcut araçlara yönelik 50 bin TL teklifi oldu. ‘Bu işi yapacaksanız, bu parayı vereceksiniz’ denildi. Biz tabi mevcut araçlara 50 bin TL’lik teklife itiraz ettik. Bizim teklifimiz 1000 TL oldu.  İSTAB adına teklifimiz bu oldu. Hakkımız 15-20-25 yıldır sektörde çalışan firma sahipleri ve bireysel arkadaşlar oldu. Esnafın hepsi zor durumda. Ayağında ayakkabı olmayan adamdan 50 bin TL’yi nasıl alacaksınız. Bizim teklifimiz 1000 TL oldu. İlla para alınacaksa 1000 TL sembolik şeklinde olsun. Bizim söylediklerimizi dikkate aldıklarına inanıyoruz. Mevcut söylenen rakamın çok çok altına ineceklerini düşünüyorum. Erişilemez bir rakam olduğunu ve kimsede böyle bir para olmadığını izah ettik. Benim söylediğim rakam olmayabilir ama.

Yeni giriş yapanlara tahdit nasıl olacak?

Yeni girişlerden mutlaka bir para alınacak. 100 bin TL rakam telafuz ediliyor. Yeni girişlerde daha fazlası olsun. Bu sektörün içinde olmayan herkes bir bedel ödemeli. Ama sektörün içinde bu işe emek vermiş, mesleği bu iş olan 20-25 yıldır bu sektörün içinde olanlardan yorucu ve ödenemeyecek bir rakam istemeleri çok hakkaniyetli olacağına inanmıyorum.

25 Mayıs’tan sonra araç alanlar için ne olacak?

Evet bu tarihten sonra alanlarda 100 bin TL gibi bir değer biçilecek onlara. Onlarda bunun içinde muhtemelen. 25 Mayıs’tan sonra araç alan kişi bu sektöre sonradan girdi bu sektöre yeni girdi denilerek 100 bin TL rakam istenecek. Alanların büyük bir kısmı sonradan girenler ve bu bedeli ödeyecekler. Ama kısa sürede İstanbul’da muhtemelen değeri kat kat artar diye düşünüyorum. Diğer illerde olduğu gibi.

Plaka devredilebilecek mi?

3 yıl plaka devri mümkün olmayacak. Böyle bir düzenleme yer alacak. İlk aşamada manipülasyon olmasın diye. Bize göre doğru. 3 yıl devir hakkı verilmemesi gerekir. Zaten piyasada fazla araç var.onlar kendini tolore eder. 3 yıl sonra da değiştirecek, satacak kişiler bu hakka sahip olur.

Diğer illerdeki tahdit uygulaması ile aynı mı?

Tabi bunun dışında masa da hiçbirşey konuşmadık. Onun dışında olan her türlü uygulamaya hemen itiraz ederiz. Lisanslama ikinci toplantıda kalktı. Bundan sonraki sektörün bildiği tahdit ile sınırlamadır. Diğer çevre illerde olduğu gibi. İnşallah hayırlı uğurlu olur. 

Mutlu sona ulaştık

2014 yılının Aralık ayında yaptığımız Zumre toplantısı bu işin bunun miladıdır. Orada biz safımızı belli ettik. İTO Başkanı çıktı; Artık bu elzemdir dedi. 20 yıldır bu sektör de içinde olan insanları da içermelidir. Yaklaşık 10 ay geçti. 10 ay içinde mutlu sona ulaştık. Bizim gerçekten İSTAB olarak emeğimiz var. Bende uğraştım. Esnaf arkadaşlarımızın lideri İSAROD Başkanı Hamza Öztürk ile gerçekten çok entegre çalıştık. 25 yıldır esnaf odası ve ticaret odası bu kadar sıcak kaynaşıp içine girmemiş. Biz bu açığı gördük tamamladık. Bundan sonra plaka tahdidi çıktıktan sonra esnaf arkadaşlarımızla bütüncül barışçıl ortak kararlarla bu sektörü bir yerlere getirmek için birlikte uğraşacağız.

Plaka tahdidinden sonra işimiz bitmiyor

Ondan sonra sektörün ıslah edilmesi için çalışacağız. Bazı mücadele edeceğimiz şeyler var. Ama bunu esnafla sırt sırta yapacağız ve onları asla karşımıza asla almayacağız. 25 yıllık o süreç bitmiştir, barışık, çözüm odaklı bir modelimiz olacak. Bu işin kırılımları var. Peki mizanpajı nasıl olacak? Yeni giriş olmuyor peki. Girmedi ama. Mevcut kişileri nasıl ıslah edelim. Bunlara nasıl eğitim verelim, plaka tahdididin sektöre müspet yanlarını  nasıl yansıtalım. Nasıl bir eylem planı içinde olalım. İnsanlara verdik, pişman olduk dememeleri için nasıl bir eylem planı içinde olalım sektör nasıl daha çok para kazansın, sektörün daha önce edinemediği bazı hakları nasıl alsın. Onun için esnaf arkadaşlarla pırıl pırıl çalışma ortamları içinde olacağız.

Mevcut araçlara ne gibi bir bedel olmalı 

Tahminim 1000 lira olması gereken bu. 1000 lira dedik. Ama şöyle bir şey olabilir. Emsal gösterilecek. Sakarya ilinde mevcutlardan 7 bin 500 TL alınmış ama onlar bile çok diye itiraz ediyor. Bende eğer 1000 lira gerçekten birebir hakkıdır sembolik ücret olmalıdır. Ama değilse 5000 bin ve 7 bin 500 sektör için olabilir. Ama ben olması gerekenin 1000 lira olması gerektiğini söylüyorum.

Çok teşekkürler

Bu süreç içerisinde Belediye gerçekten çok çalıştı. Sektörümüz adına doğruyu yapmak için büyük çaba gösterdi. Kolay bir şey değil. Özellikle bu son düzlükte ellerinden gelen çabayı gösterdiler. Bu anlamda sektörün teşekkürünü tahdid olduğu anda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başkan Kadir Topbaş’a teşekkürümüzü iletmiş olacağız. 
  

Yorumlar (92)
ALİ ÜNLÜ 9 yıl önce
25 mayistan sonra alanlara ikiyuz bile isteselerde az rant icin girdi bunlar bizler bu isten ekmek kazanan lar normal bir fiyat olacak bu şirketlere dur demenin zamani geldi gursel altur kanimizi emdiler yillarca emegi genen herkesten Allah razi olsun
TT 9 yıl önce
Bir servis aracı alıp bir süredir bu işi yapıyorum diye ranta konmak güzel iş. Devlet bunu yapacaksa adam gibi bedel belirler ödeyen öder ödemeyen yapmaz bu işi. 1.000 TL ver oh mis. Haksızlık.
birol 9 yıl önce
Arkadaslar bunlar servisci esnafiyla dalga geciyorlar ibb baskaninda hic pilaka verecek yuz varmi hic ciddimi yoooo 6 aydir olmayan 6 gundemi olacak bunlar oyalama taktigi versinler pilakamizi alsinlar oyumuzu pilaka yoksa oyda yok arkadaslar
cem kal 9 yıl önce
Bence 1 Kasım a kadar uyutuyorlar bizi, ne pazartesisi hadi ordan canım neden son dakikaya kalıyor çok şüpeli
Raci Kayser 9 yıl önce
21 yıllık servisciyim.Bu defa bu iş olmazsa birdaha olmaz.Gelin hep beraber 3 gün işi bırakalım.Bak nasıl veriyorlar kuzu kuzu.
mustafa gül 9 yıl önce
2011 yılından bu yana çalışmaktayım fatura kesmekteyim yol belgem var ticari kaydım var vergiye tabiyim tek isimde bu şimdi bizde 25 mayıs sonrası fırsatçılarıyla aynı parayımı ödeyeceğiz yani sacmalık beş sene önce plakanın p si bile hayal olarak düşünülmüyordu biz bu işten bir parça ekmek yemek için girdik
Tuncay 8 yıl önce
25 mayıs öncesi bu fiyat sonrası bu fiyat saçma bi brlirlemedir bence.bana göre nedeni ortada kesinleşmiş böyle bir yasa varmı yok.neye göre bu fiyatı sunacaklar adam mahkemeye verse böyle bir yasa yokken benden fazla para isteniyor diye kazanmaz mı kazanır.(4 yıllık servisciyim )
Tuncay 8 yıl önce
25 mayıs öncesi bu fiyat sonrası bu fiyat saçma bi belirlemedir bence.bana göre nedeni ortada kesinleşmiş böyle bir yasa varmı yok.neye göre bu fiyatı sunacaklar adam mahkemeye verse böyle bir yasa yokken benden fazla para isteniyor diye kazanmaz mı kazanır.(4 yıllık servisciyim )
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
banner117
15
açık
banner159