Plaka tahdidi olacak, hiçbir endişemiz yok!

banner113

İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve TURSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orduhan, “Tahdit kararında son aşamaya geldik. Bizim talebimiz mevcut araçlara belirlenecek rakam 2-3 bin TL’yi geçmemeli. Yeni girişler bir süre durdurulmalı. 25 Mayıs’tan sonra araç alanların faaliyet geçmişlerine bakılmalı. 3 yıl plaka devredilmemeli” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 22.10.2015, 12:42 16.01.2016, 15:06 Taşıma Dünyası
Plaka tahdidi olacak, hiçbir endişemiz yok!
Röportaj: ERKAN YILMAZ

Taşıma Dünyası servis taşımacılarının büyük bir umutla beklediği plaka tahdidi kararı öncesinde sektör mensuplarının görüşlerini yansıtmaya devam ediyor. İSTAB Başkanı Ali Bayraktaroğlu’nun ardından İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve TURSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orduhan plaka tahdidi sürecine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

İlk UKOME toplantısında karar çıkacak

Plaka tahdidi kararırında son aşamaya gelindiğine dikkat çeken Hakan Orduhan, ilk UKOME toplantısında tahditle ilgili açık ve net bir şekilde kararı beklediklerini söyledi. Orduhan, “UKOME’nin ilk toplantısında bu toplantının Pazartesi yapılabileceğini düşünüyorum. Bu toplantıda plaka tahdidi kararının öncelikle alınmasını sonra da ince detaylarının tabi ki alt komisyonda görüşülerek sürecin devam etmesini bekliyoruz. Biz artık bu sürece pozitif bakıyoruz. Tahdit kararının alınmasına yönelik artık bir endişemiz yok. Bu artık olacak. Hiçbir tereddütümüz yok. Yaptığımız bütün görüşmeler ve iletişim süreci bize bu şeyi neticeyi veriyor. Çok kısa bir süre sonra bence bununla ilgili ilk UKOME toplantısında bu karar çıkar. Ondan sonraki zaman diliminde seçimin hemen sonrasında detayları hallolarak yürürlüğe girer diye bekliyoruz” dedi. 

Mevcut araçların bedeli 2-3 bin TL’yi geçmemeli 

Belediyenin mevcut araçlardan ve yeni giriş yapacaklardan bir ücret beklentisi olduğunu belirten Hakan Orduhan, “Toplantıda dile getirilen 50 bin TL’yi bırakın sektör, bu rakamın onda birini ödeyebilecek durumda değil. Öyle bir örnekte, bedel de yok Türkiye’de. Makul olan çok cüzi tabiî ki bu işlemle ilgili diğer illerde de alınan bedeller kadar bir bedeli elbette hepimiz öderiz. Ama 50 bin gibi 20 bin gibi böyle rakamları ödeyemeyiz” diye konuştu.

Sakarya örneği 

Toplantıda mevcut araçlara yönelik bir emsal alınması gerekiyorsa en son olarak Sakarya’da gerçekleşen S plaka ihalesinde ortaya çıkan 7 bin 500 TL rakamını kendisinin önerdiğini vurgulayan Hakan Orduhan, “Bir emsal alınması gerekiyorsa Sakarya’nın bir örnek olacağını ben ifade ettim. En son ihale Sakarya’da oldu çünkü. Ancak orada yapılan sayı ile adetle İstanbul’daki adet arasında çok büyük fark bulunduğunu ifade ettik. Üstelik Sakarya’daki gelir ve kazanç ile İstanbul’daki gelir ve kazanç arasında büyük fark var. İkisi dikkate alındığında İstanbul’da Sakarya’nın da altında bir rakam olması bu sektörün beklentisidir. Bizce bu rakam 2-3 bin TL’leri geçmemeli. Bu benim önerim” dedi.   

25 Mayıs’tan sonra araç alanların faaliyet geçmişlerine bakılmalı 

25 Mayıs’tan sonra araç alanların da kategorize edilmesi gerektiğine dikkat çeken Hakan Orduhan, “Bu işi bir fiil yapan yönetmelik gereği yatırım sürecine giren, okul ile anlaşması ile yeni araç alanlar var. Birde bunu duyar duymaz odaya kayıt olup bu işten rant beklentisi olanlar var. Yani daha önce bu sektörde hiç faaliyette bulunmamış, fakat 25 Mayıs’tan sonra gidip araç almış kişiler bence tahdit kapsamı dışında bırakılmalı. Tahdit onlara hiç verilmemeli. Dolayısıyla bunda bir yıllık geriye dönük veya belli bir süre geriye dönük bir şart konulursa yani “Şu kadar süredir bu işi yapıyor olma şartı konursa” doğal olarak bu konudaki süreçte kendiliğinden hallolmuş olur. 25 Mayıs değil, 30 Mayıs’ta bir okul ihale açmış, bu okulun ihalesi ile ilgili servis ihtiyacı oluşmuş, bir firmamızda bu ihtiyaca cevap vermek için talip olmuş. Bu firmanın mevcut yürürlükteki yönetmeliklere, yönergelere bakarak hareket etmesi lazım. Mevcut firmamızda yürürlükteki yönetmeliklere yönergelere bakmış, yıllardır da bu işi yapan firma. Yeterliliği de var. 30, 40 tane özmalı da var. Ama yetmemiş öz malı bu yeni işini aldığı okul için, bir 10 tane daha araba almış özmal zorunluluğu gereği. Mecbur almış. Peki bu kişinin suçu ne?  Bu kişi yasaya bakmış, yönetmeliğe bakmış, tamimlere, UKOME kararlarına bakmış, bununla ilgili hiçbir iz yok. O zaman siz bu kişiden ekstra 25 Mayıs’tan sonra aldın diye bir fark isteyemezsin. Sıfırdan girmiş olanları tekrar söylüyorum. 25 Mayıs’tan sonra basında çıkan haberleri duyup bu işe girmiş olanları da bertaraf onlardan geriye dönük bir taviz verilip en az bu işi şu kadar zamandır yapıyor olmak şartını koyarak, sorunu çözmemiz gerekiyor” dedi.

25 Mayıs’tan sonra rant için araç alanlar devre dışı bırakılsın

Hakan Orduhan, yeni araç girişlerine yönelik Belediye’nin teklifi olan 100 bin TL’nin büyük bir rant oluşumunun önüne açacağına da dikkat çekerek, ‘Plakanın rant olmaması ile ilgili belediye bir açılım getirmeye çalışıyor, ama bu plakayı 100 bin liraya satarak büyük bir rant oluşumunun da önünü açıyor, adresini veriyor. Bu mümkün mü bundan sonra plakalar 100 bin olacak asgari. Böyle bir şey olabilir mi? Buna karşı çıkıyoruz. Benim önerim yeni giriş 25 Mayıs’tan sonra araç alımlarında eğer İstanbul’da faaliyet gösteren firmalarsa  ve bu işi yıllardır yapıyorlarsa. bununla ilgili herkesin verdiği rakamın iki katını vererek ama bu sektörde iş yapanlar için konuşuyorum esnafım için konuşuyorum, tüzel kişiler için konuşuyorum. Herkes normal eskiden kalan şeyler ne veriyorsa onun iki katını vererek bu işi legalleştirmeleri lazım. 25 Mayıs’tan sonra odaya kayıt olup yeni araç almışsa adam bu işe ilk defa başlıyorsa bu işi hiç yapmamışsa bu kişi, onu devre dışı bırakması lazım. Ona bir bedel yapmaması lazım. 25 Mayıs’tan sonra İstanbul’da faaliyet gösteren firmalar mecburen yasa gereği araç almak zorunda kalmışlarsa, onlara diyorum ki; 25 Mayıs öncesinden 5 alıyorsa, 25 Mayıs sonrasında 10 al. Ama bir firma olacak, yıllardır bu işi yapıyor olacak. Bir iş almış olacak, ve o almış olduğu işin karşılığında, bu araçları almak zorunda kalacak. Ben bunun için söylüyorum” dedi.

Yeni girişler bir süre 

Hakan Orduhan, sektöre yeni girişlerin belirli bir süre durdurulmasının ve sektörde iş yapmak durumunda olanların piyasadaki araçları alarak adım atması gerektiğini de belirtiyor: Sektörümüzde zaten fazla firma ve araç fazlası var. Yeni girişlere bir süre izin verilmemeli. İstanbul’un yeni bir taşımacıya ilave bir şirkete buna ihtiyacı yok. Dolayısı ile bununla ilgili plaka tahsisi yapılmamasını istiyorum. Belediye plaka tahdidini yaptı. Herkesin plakası doldu. Bir sene sonra sen bu işe girmek istiyorsun. Tamam onun giriş şekli belli. Bir tane plaka alacaksın. Piyasadaki şart ne ise al ondan bir tane gir bu işe. Satan varsa bunları al gir. Daha sonraki süreçte Belediye artık plakayı ihale ile verecek. Ben belediyeye gidip kapısını çalayım, 5 tane plaka versin bana onlarla bu işe gireyim gibi bir şey olmayacak. O ihalenin şartları da koşulları da belli. O ihalenin koşulları söz konusu olduğunda o şartlarda yasa gereği nasılsa onun tüzüğüne göre plaka verecek. 

Plakaların 3 yıl devredilmeme kararını destekliyoruz

Plakaların 3 yıl devredilmemesi kararını desteklediklerini de ifade eden Hakan Orduhan, “Bir yasak engel konulmalı. Bunu destekliyoruz. Bu süre içinde de mevcut araçların kayıtlı mevcut araçların fiiliyatta ta iş yapmasını hani çalışmasını bunun takip edilmesini öneriyoruz ki, rant için alıp bahçeye atmış orada dursun kıymetlenirse çalıştırırız denilen şeylerin de arabalarında bir parça eriyeceğini düşünüyoruz. Sektörde kendi dinamikleri içerisine belki sağlıklı bir yapıya doğru ilerleyecek o zaman” dedi.

Yorumlar (29)
ismail Turna 8 yıl önce
İyi güzelde odaya neden kayıt aldin canlı para tatlı geldi degilmi, sizler odaya kayıt yapmasaydiniz,vergi açılışı yapmasdiniz insanlarda o zaman araç almazdı manyakmi millet okadar borca girsin
Ali kara 8 yıl önce
Artik soforluk yapanlarin bir umudu vardi ilerde bir servis araci alirim diye simdi onuda kaldirmis oldunuz herseyi ranta dondurdunuz
Erol sayın 8 yıl önce
Sayın orduhan peki bu 25 mayıstan sonra firmalar araç alma ihtiyacı doğdu diye araç almışlar ya, peki 25 mayıstan sonrada bedavaya çlıştırdıkları araçlardan gariban servisçinin araçlarını kullanmaya devam edemezlermiydi,benim fikrim şirket veya şahıs 25 mayıs sonrası servis aracı alanlar kapsam dışı bırakılmalıdır.adil olan budur.
METIN.BEKTAŞ 8 yıl önce
RANK.BEŞIN.DEN.KOŞANLAR.ENCUNMENDE.ADAMI.OLAN.BIRAKMIYORKI.KARAR.AL INSANLA. YAZI. B MEMLEKET.IN. ADI.TÜRKIYE.KANUNNA.UYKUN.ELIMDE.KANUNDA.YERI.OLSA.TÜRKIYENIN..ADINI.TÜRK.OĞLU.TURK.KOYARDI.NEDENI.ŞU.YE..KEL IMEI. VARYA..BUNDAN.IBRETALSIN. RANK.CILAR.YEMENIN.BEŞINDE.A.I.EYLESIN
Z
Keskin ekici 8 yıl önce
Yıllardır. Şöförlük yapmış araç. Almak yeni nasip Olmuş kişiden fazls. Para. Talep. Etmrk. Yanlış. İşe. Sadece. Rsnaf. Olatak. Değil ehliyet src. Piskoteknik. Geçmişine. Bakılmalı herkrd. Krndi çıkarına. Konuşuyor
mehmet pinar 8 yıl önce
25 mayistan sonra arac alan kim olrsa olsun kimseye belediye bu hakki vermemeli .ozellikle kan emici sirketler.tahdit den soz cikinca hemen arac flo larina.tursan dizaycida 45 dukato yaptirsin.altur 50 arac alsin ilkem 50 arac alsin vs vs sirketler bu isi ranta ceviren bas katiplerdir.bundan. dolayi ozellikle sirketlerin yaptigi alimlari beldiye iyi dikkate almalidir.kinsanlarin hakkini yedikleri yetmiyor gibi birde cikip boyle aciklamalar yapiyorlar.
MALIK KAZAN 8 yıl önce
BAKIYORUM DA TÜZEL KISILERDEN BU ISE SONRADAN GİRİŞ YAPMIS KİŞİLER BU OLAYI BİZDEN DAHA İYİ TAKİP EDİYOR 25 MAYISDAN SONRA MILLETIN ARABA ALASIMI TUTTU RAKAMA BAKARMISINIZ 20 BİN ARAÇ GİRİŞ YAPMIS AYIP BEE
SAYIN ODA BAŞKANLARI BU KADAR İNSAN SİZE GÜVENMIS 25 MAYISDAN SONRA SEKTÖRE GİRİŞ YAPMIS KİŞİLER DE TAHDITI VERIRSENIZ YADA SAVUNURSANIZ ÇOK BÜYÜK VEBAL ALTINA GİRMIS OLURSUNUZ.
selçuk damar 8 yıl önce
Ben eski kayitliyim ancak firmalar ihale almismista arac almismis biraksinlar bu isleri 25 mayistan sonra girenler ya bedelini yada cezasini cekmeli firmalar dahil
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
banner117
15
açık
banner159