banner69

Systemtransport Başkanı Taşkın Arık: 2022’den öncelikli beklentim istikrar

banner113

TTDER Başkan Yardımcısı ve Systemtransport Başkanı Taşkın Arık: Her sabah nasıl bir gün yaşayacağımızı bilmeden uyanıyoruz. Kurun istikrarsızlığı nedeniyle sağlıklı bir yatırım yapma planı bile oluşturamıyoruz. Ben ekonomik istikrarın olmasını ve tekrar güvenin tesis edilmesini bekliyorum.

banner114
RÖPORTAJ 12.01.2022, 12:29 12.01.2022, 14:24 Taşıma Dünyası
Systemtransport Başkanı Taşkın Arık: 2022’den öncelikli beklentim istikrar

Röportaj: Erkan Yılmaz

2022 yılından ön öncelikli isteğinin istikrar olduğunu belirten Taşkın Arık, “ İstikrar derken bunu birazda açarak ifade etmek isterim. Ekonomik istikrar olmasını istiyorum. Bir otobüsün 2 milyon 300 olduğunu da, bir ay sonra da 4-5 milyon olduğunu da gördük. Küçük araçlarda 350-400 bin olduğunu gördük.  Talep ettiğiniz anda da fiyatların 700-800 bin TL’lere geldiğini gördük. Bu yüzden de en öncelikli olarak ekonomik istikrar, hukuk, adalet istiyorum. Karşılaştığımız birçok sorun hukukun yeterli seviyede olmadığını gösteriyor. Pandemi döneminde işsizlik fonu ve şirketlerimizin yeterli kredilebiletesi olmasaydı, ayakta kalma imkanımız da olmayacaktı. Devlet bu süreçte yeterli desteği sağlamadı” dedi. 

Bir an önce erken seçim

Bir an önce erken seçimin yapılarak tekrar güvenin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Taşkın Arık, “Kim seçilecekse seçilsin, tekrar güvenin sağlandığı bir ortam olsun istiyorum. Artık dayanacak güç kalmadı. Her sabah nasıl bir gün yaşayacağımızı bilmeden uyanıyoruz. Kurun istikrarsızlığı nedeniyle sağlıklı bir yatırım yapma planı bile oluşturamıyoruz. Asgari ücret 4 bin 253 TL oldu ama biz bu ücreti personele nasıl verebileceğimizi bilmiyoruz.  Asgari ücretli olmayan çalışanların da şimdi zam beklentisi var. Yüzde 50 zam yapabilme şansı var mı, şirketlerin bunu sorgulamak lazım. Planlama yapmak en zorlandığımız alan oldu. Devletten 450 lira destek sağlandı ama bu destekle olacak iş değil” dedi. 

Büyüyelim mi, küçülelim mi?

Yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle insanların alım gücünün düştüğünü de belirten Taşkın Arık, “İnsanlar tatil yapabilecekler mi, tura gidebilecekler mi? Parası olan bile ne yapacağını bilmiyor. Çok dengesiz bir durum var. Biz de nasıl bir plan oluşturalım bilmiyoruz. Bir an geliyor umutlanıyoruz, bir an da yere yapışıyoruz. Ben son alınan kararında kurların bir dengede gidip gitmemesi noktasında endişelerim var. Biz büyüyelim mi, küçülelim mi. Bunu görmek istiyoruz. Nasıl bir süreç yaşayacağız onu görmek istiyoruz. Bütün zorluklara rağmen 2020 yılında 3 milyon TL yatırım yaptım. Aslında yapmam gereken yatırım tutarı 12-15 milyon TL arasında. Filoyu gençleştirmem, belli araç gruplarını değiştirmem gerekiyor ama yapamıyoruz” dedi.

Antalya’ya araç veren taşımacı memnun olmadı

2022 yılında Antalya pazarında şirketlerle çalışmak istemediğini belirten Taşkın Arık, “Ben acenteler araç isterse vereceğim ama şirketlerle çalışmayacağım. 2021’de sıkıntılar yaşadık. İstanbul pazarı son üç ayda hareketlendi.  2022’nin pandemiye rağmen, olumsuz ekonomik koşullara rağmen 2021’den iyi olacağı kesin. Ama işlerin iyi olacağına yönelik beklenti yetmez. Eğer beklendiği gibi hareketlilik olursa bu araçlar yetmeyecek, yeterli hizmet verilemeyecek. Bunu gören turist bir yıl sonra ülkemize gelmez. 260 civarında gemi rezervasyonu var.  Kültür ve Turizm Bakanlığı otel verileri ile bir dünya oluşturuyor. Ama gelen turisti otele taşıyacak, kültür turlarını yapacak olan bizleriz. Biz bu sürecin önemli halkasıyız. 2022’de Antalya’da çok ciddi sıkıntı yaşanacak. 2021’de İstanbul’dan çok araç gitti. Ama kimse memnun olmadı. Para  kazanılmadı. Çalışma koşulları çok ağır. Kamudan yeterli değeri görmüyoruz. Üstelik sürekli vergi  ve ceza yükü ile karşılaşıyoruz.  Personelin çalışması ile ilgili sorunlar var. Pandemi sürecinde araç çalışmadı ama personel dava açıyor, mahkeme hep işverene karşı karar alıyor. Turizm taşımacıları yaptıkları yatırımın karşılığını alamıyor. Artık verilerle görüyorsunuz, bu işi yapabilmek mümkün değil. Biz milyonlar kazanmıyoruz. Hem dönemsel hem karsız bir iş şu anda. Kültür ve Turizm Bakanlığı’da, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’da turizm taşımacılarına sahip çıkmıyor. Kamu da idarecilere de sorunlarımızı aktaramıyoruz” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159