banner69

Temsa’nın otobüs üretiminin yüzde 15’ini biz satmak istiyoruz

banner113

TEMSA’nın Ankara’daki yeni otobüs bayisi Şeref Oto’nun hedefleri büyük: 4 yıl önce TEMSA’nın Mitsubishi satış yetkili bayisi olduklarını belirten Ankara merkezli Şeref Oto’nun Genel Müdürü Alpay Eriz, “Son 3 yıldır araç satışında lider bayi olduk. Şimdi TEMSA Prestij ürünlerinin de satış yetkilisi olduk. Mitsubishi satışında olduğu gibi 2022 yılında otobüs satışında lider bayi olmayı hedefliyoruz. TEMSA üretiminin yüzde 15’ini biz satmak istiyoruz” dedi 

banner114
RÖPORTAJ 13.12.2021, 12:54 Taşıma Dünyası
Temsa’nın otobüs üretiminin yüzde 15’ini biz satmak istiyoruz

Röportaj: Erkan YILMAZ 

1996 yılında Mitsubishi’nin araçlara servis hizmeti vermek üzere TEMSA ailesi bünyesine katılan Ankara merkezli Şeref Oto, 2017 yılında Mitsubishi araçların satışını da üstlendi. 2021 yılında ise Şeref Oto bu kez yeni bir adım daha atarak TEMSA Prestij yetkili satıcıları arasına katıldı. 

Mitsubishi satışında Türkiye birincisi

Şeref Oto Genel Müdürü Alpay Eriz, Mitsubishi araçların satışını üstlendikleri 2017 yılından beri en çok araç satan bayi olduklarını belirterek, “Son 3 yıldır da Mitsubishi araç satışında Türkiye birincisiyiz. TEMSA’nın toplam Mitsubishi satışının yüzde 28’ini biz yapıyoruz. Fuso Canter Kamyon ürün grubunda ise son 3 yıldır yüzde 22 civarında satışı biz yapıyoruz. 2020 yılında toplam araç satışımız 900’un üzerinde. 2021’in ilk 10 ayında 110 kamyon, 970 adette binek ve pikap satışımız var. Otobüs bayiliğimiz çok yeni olmasına rağmen 7 civarında Prestij satışımız oldu. Bu yılı kamyon tarafında 160 adet satış ile kapatacağımızı düşünüyoruz” dedi.

2022’de 400 Canter satışı 

Şu anda özellikle kamyon tarafında çok ciddi bir müşteri talebinin olduğuna dikkat çeken Alpay Eriz, “Araç temini noktasında ciddi sıkıntılar var. Bekleyen bir çok müşterimiz var. Bu yıl alamayanlar 2022’de bu alımı yapacaklar. Yine kamyon pazarında hareketlilik sürecek. Bizim satışımız yeni araç teminine bağlı. Eğer araç gelirse 400’ün üzerinde bir kamyon satışımızın olacağını düşünüyoruz” dedi.

Başarılı olmamızdaki etkenler

Alpay Eriz, son 3 yıldır Mitsubishi satışında lider bayi olmalarının nedenlerini de şu şekilde açıkladı: Bizi başarıya götüren en önemli etken disiplinli çalışmamız, müşteriyle iyi diyalog kurmamız ve süreçleri iyi takip etmemiz, müşteri şikayeti sıfır olması. Başarımızda uzun yıllar servis hizmeti veriyor olmamızda önemli bir etken. Mitsubishi satışına başlamamız 4 yıl oldu ama 10 kişilik ekibimiz bu konuda çok tecrübeli. Ben 26 yıldır araç satışı alanında çalışıyorum. Bunun son 12 senesi Mitsubishi tarafında geçti” dedi. 

Servis tarafında iş hiç durmadı

Yeni araç temininde yaşanan sıkıntıların mevcut  araçların bakımının önemini de büyüttüğünü de belirten Alpay, “Servis tarafımız pandemi sürecinde hiç durmadan çalıştı. İş oldu. Eskiden araba çok olurdu, biz müşteriyi arardık ve talep yaratmaya çalışırdık. Şimdi talep yaratmaya gerek kalmadı. Aşırı talep var. Bu süreçte yeni eleman istihdamı dahi oldu. Herkes mevcut aracına daha çok özen göstermeye başladı. Ankara’da 26 yıldır servis hizmeti vermenin avantajları çok oldu” dedi.

Otobüste biriken bir talep var

Pandeminin başlamasıyla birlikte otobüs alım satımında çok ciddi düşüşler yaşandığına dikkat çeken Alpay, “Son iki yıldır yeni araç yatırımına yönelik biriken bir talep var. Ama pandemi süreci de devam ediyor. Yolcu tarafındaki müşterilerimiz şu anda önlerini göremedikleri için de alım konusunda kararsız kalabiliyor. Pandemi süreci kontrol altına alındığında ben otobüs tarafında da çok ciddi bir hareketlilik olacağına inanıyorum” dedi.

Müşteriyi havalandırmaya çalışıyoruz

Alpay Eriz, yaşanan bu zor süreçte otobüs yetkili satıcılığını üstlenmelerinin nedenlerini de şu şekilde açıkladı: Bizim zaten bir müşteri kitlemiz var. Bu müşteri kamyon da, pikap da alıyor. Aynı müşteri otobüste kullanıyor. Zaman zaman otobüse yönelik konuşmalar olduğunda biz yönlendirmelerde bulunuyorduk. Onlarda ‘ürün grubunuzda niye otobüs yok’ grubunuzda dedikleri oluyordu. Biz de bu talebe ‘cevap verelim, hazır ekibimiz de var’ dedik. Sağolsun Temsa Yurtiçi Satış Direktörü Sayın Baybars Dağ ve Otobüs Satış Müdürü İrfan Özsevim bizi destekledi ve otobüs satış yetkili bayi de olduk Onlara çok teşekkür ediyoruz. Biz otobüs satışlarına da başladık. Müşterilerimizi belli programlar dahilinde ziyaretler gerçekleştirerek bir talep oluşturmaya çalışıyoruz. Bizim tabirimizle, “Müşteriyi havalandırmaya çalışıyoruz” Şu anda bizim sahada yaptığımız çalışmalarının olumlu sonuçlarını önümüzdeki dönemde alacağız. Çünkü hiç umulmadık yerlere de ziyaretler yapıyoruz. Bizim amacımız sadece sektörde mevcut müşterilere  ulaşmak değil, sektör dışındaki müşterilere de ulaşarak onlara da otobüs satmak” dedi.

Otobüste de hedefimiz büyük

Otobüs satışında da yüksek hedef belirlediklerini açıklayan Alpay Eriz, “Mitsubishi tarafında adetlerimiz yüksek olduğu için otobüs satışı içinde hedefimizi yüksek belirledik. 2022 yılında TEMSA’nın ürettiğinin yüzde 15’ini satmak. Eğer araç temini noktasında sıkıntı da olmazsa. Biz hep umutlu ve olumlu bakıyoruz. Böyle baktığımız içinde olumlu sonuçlar elde ediyoruz” dedi.

Şeref Oto‘nun faaliyet alanının sadece otomotiv olduğunu da belirten Alpay Eriz,”Hedeflerimiz yine otomotiv alanında büyümek. Bir süreç sonunda otobüslere yönelik de satış sonrası hizmeti de vermeyi hedefliyoruz. Kamyon ve pikap tarafında sıfır satışının yanı sıra ikinci el işi de yapıyoruz. Bir süre sonra ikinci el otobüs tarafında da çalışmalarımız olacak. Şu an takas işlemlerini de yapıyoruz” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159