banner69

Türker Turizm Başkanı Yekta Türker: 10 Maraton, 5 Tourismo otobüs yatırımı yaptı, 2024 hedeflerini anlattı

banner113

1953 yılından beri yolcu taşımacılığı alanında hizmet veren Kocaeli merkezli Türker Turizm, filosunu yeni yatırımlarla büyütmeye devam ediyor. Türker Turizm, 2022 yazında, Pamukkale Turizm bünyesinde çalıştırmak amacıyla filosuna 5 adet Mercedes-Benz Tourismo, 10 adet Maraton kattı. Şirket, 2024 yılı için de 10 Temsa Maraton, 5 adet Mercedes-Benz Tourismo siparişi daha verdi.

banner114
RÖPORTAJ 15.12.2023, 11:30 15.12.2023, 13:00 Taşıma Dünyası
Türker Turizm Başkanı Yekta Türker: 10 Maraton, 5 Tourismo otobüs yatırımı yaptı, 2024 hedeflerini anlattı

RÖP: ERKAN YILMAZ

Kocaeli merkezli 70 yıldır yolcu taşımacılığı yapan güçlü filo sahibi, Türker Turizm Başkanı Yekta Türker ile yeni otobüs yatırımları ve 2024 hedeflerine yönelik bir görüşme yaptık. 

Pamukkale Turizm ile eskiden beri iyi diyalog içinde olduklarını ve 2022 yazında işbirliğine yönelik bir görüşmede bulunduklarını belirten Yekta Türker, “İlk etapta 5 adet Temsa Maraton alarak çalıştırmaya başladık. 2022 yazında beklediğimizin de üstünde bir verimlilik elde ettik. Bu yıl da 5 adet daha Temsa Maraton ile bölgede çalışan aracımız 10’a yükseldi. Daha sonra, 5 adet Mercedes-Benz Tourismo yatırımı daha yaptık ve filodaki toplam araç sayısı 15 oldu” dedi.

Pamukkale Turizm memnuniyet verici

2023 yaz sezonunda umduklarının da üzerinde verimlilik aldıklarını belirten Yekta Türker, “Kış sezonu gelmesine rağmen yolcu talebi beklediğimizin üzerinde. Pamukkale Turizm ile çalışmak bizi mutlu etti. Kurumsal kimliğinin ve bölgedeki altyapısının da güçlü olması önemli katkılar sağladı. Sefer planlamaları çok iyi yapılıyor. Çok iyi bir bilgi işlem altyapısı var. Muhasebe altyapısı da çok iyi. Günlük fatura kesiyoruz, hesaplar günlük yatıyor. Ayrıca Pamukkale Turizm, bizim iş anlayışımıza, kültürümüze çok uygun bir şirket. Pamukkale Turizm’in Çanakkale Bölge Müdürü Ali Öztürk çok çalışkan bir yönetici. Bölgede gece, gündüz süreçleri çok başarılı şekilde yönetiyor. Çanakkale merkezli İstanbul, İzmir, Marmaris, Antalya ve Ankara seferleri gerçekleştiriyoruz. Sektörümüzün yaşadığı en önemli sorun nitelikli personel bulabilme zorluğu. Biz bu zorluğu bölgeden personel bularak çok iyi şekilde çözdük Ekibimiz de Çanakkale’den” dedi.

Şehirlerarasının yabancısı değiliz

Şehirlerarası tarafına yeni otobüs yatırımları ile girerken endişe taşımadıklarını vurgulayan Yekta Türker, “Şehirlerarasına yabancı değiliz. Babam Seyfettin Türker, Gazanfer Bilge döneminde aracıyla şehirlerarasında çalıştı. Otomarsan üretimi 1968 model 27’nci 302 arabayı alan kişi babamdı. Gazanfer Bilge’nin arkadaşıydı. Hamit Kaplan ile dosttu, babam da güreşçiydi. Ortaokul ve lise yıllarımda ben de Gazanfer Bilge’de çalışan otobüsümüzde muavinlik yapıyordum. Bir kova suyla otobüs yıkardık. Üniversite okuduk, ama bu işin içinde büyüdük.

Yine Kamil Koç’ta araçlarımız çalışmıştı. Otobüsçülük başladığında bitmiyor. 1996 yılında aldığımız Scania yine Kamil Koç’ta çalıştı. 2000-2004 yılları arasında Metro Turizm’de S2000 MAN otobüsümü çalıştırdım.

Yeni yatırımlar yaparken şehirlerarası alana bu kez Pamukkale Turizm bünyesinde tekrar adım attık ve yeni yatırım yapmaktan da korkmadık. Çünkü yine kurlarda artış olacağını öngörüyoruz. Artış olduğunda yeni yatırım yapmak giderek daha da zor hale gelecek. Faizler yüksek ama borçlanmanızı kısa vadelerle yönetebiliyorsunuz, sıkıntı da olmuyor. Bizim borç yapımız iyi durumda. En önemli sermayemiz araçlarımız. Sermayenizi güçlü kılmanızın yolu, mevcut araçlarla model yaş aralığını çok büyütmeden yeni araçlara yönelmenizden geçiyor. Yeni ve ikinci el arasında makas açıldığında yeni yatırım yapmak daha da zor hale geliyor. Sonraki süreçte fırsatları yakalamada sıkıntı yaşıyorsunuz” dedi.

10 Temsa Maraton, 5 Mercedes-Benz Tourismo 

2024 yılına yönelik Mercedes-Benz Türk ve Temsa’ya yeni otobüs siparişlerini verdiklerini belirten Türker, “Bizim her iki markayla da ilişkilerimiz çok güçlü. Temsa tarafında da her zaman güzel yaklaşımlar gördük. Her yıl filomuza Temsa marka araçları düzenli olarak katıyoruz. 2024 yılına yönelik 10 adet Temsa Maraton ve 5 adet Mercedes-Benz Tourismo siparişi verdik. Araçlarımızın, yeni sezonda, filomuzda yerini almasını hedefliyoruz. Fırsatlar ve imkanlar buluştuğunda yine yatırımlar yapmaya çaba göstereceğiz” dedi.

Araçlarda konfor ve teknoloji çok arttı

Mercedes-Benz Türk, teknolojik gelişimlerle sürekli araçların daha konforlu ve güvenli olması için çok başarılı çalışmalar yürütüyor. Otomatik şanzımanlı araçlar çok iyi. Temsa da 2024 yılında otomatik şanzımana geçecek. Otomatik şanzıman yakıt tüketimini en aza indiriyor. Temsa’nın otobüsleri de çok konforlu ve teknolojik hale geldi. Hem Mercedes Tourismo’dan hem Temsa Maraton’dan çok memnunuz. 

Bayraktarlar Merkon işbirliği
Bayraktarlar Merkon ile bir diyalog köprüsü kurulduğunu ve bu iletişimden de çok memnun kaldıklarını belirten Yekta Türker, “5 adet Mercedes-Tourismo alımını Bayraktarlar Merkon’dan gerçekleştirdik. Bu süreçte Cezmi Ağırtaş bizi destekledi. Piyasada şu anda kredi bulmak zor, ama bizim kredi anlamında çok sıkıntımız olmadığı için hızlı çözdük” dedi.

Bayraktarlar Merkon’un teslim ettiği Tourismo’yu Türker Turizm Kaptanı Hamdullah Kabak ve 2. El Müdürü Fuzuli Canruh teslim aldı. 

Kazancımızı faize yatırmıyoruz

Türker Turizm Başkanı Yekta Türker: 70 yıldır yolcu taşımacılığı alanında faaliyet gösteriyoruz. Bizim en iyi bildiğimiz iş bu. İnşaat işinden anlamayız. Başka işlere girmek de bize çok cazip gelmiyor. Üstelik 2024 yılına yönelik beklentiler, genel anlamda çok olumlu değil ama biz işimizi ve ülkemizi çok seviyoruz. Faize yatırıp, hiçbir sorumluluk almadan para kazanmak varken, biz işin zorunu seçtik; kazancımızı yatırıma yönlendiriyoruz, vergi ödüyoruz, istihdam yaratmaya çabalıyoruz. Şu anda çok profesyonel insanlar yatırıma yönelmez, faizler yüksek çünkü. Sektörümüzde çoğunlukla şoförlükten firma sahipliğine geçiliyor ama kendilerini çok geliştiremiyorlar. Alttan gelen kuşak okuyor ama onlar da bu sektörün içinden gelmedikleri için zorlanıyorlar. Bu sektörün içinden gelen belki de son kuşağız. Sadece araba almak, sürmek değil. Bunun finansının sürdürülebilir olması lazım. Personel taşımacılığı alanında da çok güçlü bir yapılanmamız var. Kocaeli merkezli bir şirketiz ve güçlü filomuz var. Bu alana yönelik de çok fazla adetlerde yatırımlar gerçekleştirdik. Kazancımızı sürekli yeni yatırımlara yönlendiriyoruz.

Kaptanlara en iyisini vermeniz gerekiyor

Türker Turizm Başkanı Yekta Türker: Lastiği, mazotu uyguna almanız lazım ama kaptanı uyguna alamazsınız. Kaptanlara en iyisini vermeniz gerekiyor. Can taşıyorsunuz ve can taşıdığının farkında olan insanla çalışmanız gerekiyor. Biz bölgedeki en iyi kaptanları bünyemize aldık. En iyi ücreti biz veriyoruz. Kaptanlarımıza zaman zaman hediyeler verdik. Bunlar ufak şeyler olsa da kendilerine değer verildiğini gördüler. 28 yaşında üniversite mezunu bir kaptanımız var: Necati Poyraz, işini çok severek yapıyor. Aracını kendi yıkıyor, kimseye vermiyor. Hatta bir önceki aracı, Mercedes-Benz Türk’ten onun teslim almasını istedim. Orada duygulanmış beni arıyor… ‘Ben Mercedes-Benz Türk’ten araç alıyorum. Bana hiçbir zaman böyle bir değer verildiğini görmedim’ diye çok mutlu olmuş. Teslimatlarda kaptanlarımızın yer almasına özen gösteriyorum. Onlar bu işin en önemli unsuru. 

Düşük yakıt tüketimi ve kaptana ödül

Türker Turizm Başkanı Yekta Türker: Kaptanların araç sürüşlerine yönelik verileri takip ediyoruz. Kim, km bazında daha düşük yakıt tüketimi elde edilmesini sağlamışsa biz de onu primle ödüllendiriyoruz. Bu sistemi kurduktan sonra diğer kaptanlar da ödül alabilmek için araçları çok daha verimli kullanmaya başladılar.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159