Turse Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Efe Ünver: Tatil, ilaç gibi, reçetelere yazılacak

banner113

Turse Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Efe Ünver: Pandemi tüm dünyayı yordu. Yaşadığımız salgının öğretileri de oldu, izleri kaldı. Turizm taşımacılığı, aslında olması gerektiği gibi,hijyen disiplinine ulaştı. Dünyada tüm insanlar sıkıldı, kapandı, ruhsal sorunlar başladı. Tatil ilaç gibi gelecek reçetelere yazılacak. Pandemi'nin yaraları 2022 ve sonrasında ancak kapanacaktır. Turse Turizm olarak 211’i özmal 800 araçla hizmet vereceğiz.

banner114
RÖPORTAJ 27.04.2021, 13:56 27.04.2021, 14:31 Taşıma Dünyası
Turse Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Efe Ünver: Tatil, ilaç gibi, reçetelere yazılacak

Röportaj: Erkan YILMAZ

Turizm sektörünün kalbi konumundaki Antalya, yeni sezona büyük umutlarla hazırlanıyor. Pandemi süreci bitmiş değil, hatta artan vakalar, geleceğe yönelik çok ciddi endişeleri de beraberinde getiriyor. Antalyalı turizm taşımacıları ile sahadaki durumu ve beklentileri konuşuyoruz.Turse Turizm, taşımacılık alanında farklılıklarıyla da öne çıkan bir şirket. Güvenli turizm sertifikasıalan ilk taşımacı firma. Ayrıca eğitim süreçlerine yaptığı yatırımlarla da öne çıkıyor. Turse Akademi bugüne kadar 3 bine yakın kaptanın eğitimine katkı sağlamış.

Turse Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Efe Ünver ile 2020 Ağustos ayında röportaj yapmış ve beklentileri almıştık. Şimdi 2021’e yönelik beklentileri açıkladı.

BÜYÜKELÇİLER TURSE İLE ÜLKEMİZİ GEZDİ

■ Pandemi sürecinde bir yılı geride bırakırken neler hissediyorsunuz? Bu sürecin sizi yorduğunu söyleyebilir misiniz, yoksa bu sürecin öğretileri oldu mu?İş süreçleriniznasıl etkilendi, ne gibi değişimlere yönelik adımlar attınız? 

- 2020, tüm dünya için yaşanmamış, tecrübe edilmemiş bir yıldı, tüm dünyayı yordu. Sonuçta öğretileri oldu,izleri kaldı ve bizleri başka bir forma soktu. Turizm taşımacılığı, aslında olması gerektiği gibi sağlık ve temizlik disiplinine ulaştı. Sertifikasyon şartı getirildi -ki, Türkiye’de ilk alan taşımacı firma biziz. Bu sayede Turizm Bakanlığı seçimini Turse’den yana kullanarak yabancı büyükelçilere bizim taşıtlarımızla ülkemiz ve Antalya’mız gezdirildi. 2020 Temmuz ayında mutlu, huzurlu ayrılan büyükelçilerin onayı ile dış turizm başladı.

2020 HAREKETLİLİĞİ YETMEDİ

■ 2020 Ağustos ayında yaptığımız röportajda 2020’yi,eksik yıl olarak gördüğünüzü ifade etmiştiniz ve geçen yıl atılan normalleşme adımları ile Kasım sonuna kadar bir hareketlilik yaşanabileceğini söylemiştiniz, hareketliliği ne ölçüde yaşadınız, nasıl sonuçlar elde ettiniz? 

- Dediğimiz ve öngördüğümüz gibi gerçekleşti. Kurallar, yeni normalleşmeler, önlemlerle Temmuz –Kasım ayları arası iç-dış turizm canlandı. Yetti mi?Hayır, ama bir sıfırdan büyük tür.

YARALAR 2022 VE SONRASINA…

■ 2021 yılı turizm sezonuna yönelik olumlu beklentiler var.  Bu yıla yönelik beklentileriniz neler? 

- Olağandışı bir durum olmazsa dış turizmde 2021 özellikle Rus/Ukrayna /BDT pazarında çok iyi geçecek. Avrupa pazarı biraz sıkıntılı geçecek. İç pazar okulların tatili ile canlanır çünkü dünyada tüm insanlar sıkıldı,kapandı, ruhsal sorunlar başladı.Tatil ilaç gibi gelecek reçetelere yazılacak. Pandeminin yaraları 2022 ve sonrasında ancak kapanacaktır.

BU YIL 800 ARACA ULAŞACAĞIZ

■ Antalya’daki hareketlilikle diğer illerdeki turizm taşımacıları araçlarını kiralamaya yöneltiyor mu? Turse olarak siz araç kiralayacak mısınız?

- Antalya’nın ihtiyacını sadece özmal veya Antalya bölgesi taşıtları ile çözmek imkansız. Kiralama da fiyatın artması en büyük beklentimiz ve çabalarımız bu yönde. Ama ne yazık ki hiçbir sektörde eski kârlılıklar ve kazançlar yok.
Türkiye’nin dört bir tarafında paydaş vebireysel taşımacılarımız, yaklaşık 30 yıldır ilgi ve isteğiyle Turse’de çalışıyor. Bu yıl yeni acente sözleşmeleriyle 211 özmal taşıtımız dahil, kiralama yoluyla da toplam 800 taşıt sayısına ulaşacağız. 

TEDİRGİNİZ AMA...

■ Günlük vaka artışları bir endişe oluşturuyor mu sizde? Birçok ülkeseyahat kriterlerine yönelik düzenlemeleri tartışıyor, aşı pasaportu konuşuluyor, siz neler söylersiniz?

- Tedirgin olmamak elde değil, ama soruna değil çözüme odaklanmak gerekir. Ek tedbirler aşılama vs. ile kısa sürede rayına girer.Aşı pasaportu yurtdışına giden Türkler için sorun olacak.Türkiye’deki incoming turizmine olumlu olumsuz bir etkisi olmayacaktır.

İLKLERİN FİRMASIYIZ

■ Dijitalleşmeye yönelik neler yaptınız? Bunun kazanımlarını ölçebiliyor musunuz?

- Biz birçok noktada ilklerin firmasıyız. Yıllar önce Ar-Ge departmanını kurarak ek yazılımlar, aplikasyonlar ürettik. Hizmetin her alanında teknolojiyi, dijitalleşmeyi, yapay zekâyı kullanıyoruz.

■ Kazanımlarımız nedir dersek…

1-Hizmet kalitesi artışı 
2-Maliyetlerin azalması 
3-Hata oranının minimize edilmesi 
En önemlisi de, iyi iş çıkarmanın verdiği huzur ve mutluluk. 

UMUDUMUZU YÜKSEK TUTMALIYIZ

Rusya’dan Antalya’ya uçuşların  1 Haziran’a kadar durması ciddi olumsuzlukları beraberinde getirecek. Herkesin bu sezondan beklentisi, umudu çok fazlaydı. Tabii bu durum bir moral bozukluğu yarattı ama her şeye rağmen umudumuzu yüksek tutmak zorundayız. Biz artık hazırlıklarımızı 1 Haziran’a yönelik yapıyoruz. Araç parkında çalışmalar, araçların yazıları, çalıştığımız firmalarla sözleşmeler yapılmış durumda. Umutlu bir şekilde bekliyoruz. Tüm dünyada pandeminin getirdiği zorluklar yaşanıyor.  Biz alınan ve önümüzdeki süreçte alınacak ek tedbirlerle, aşılanan insan sayısının da artmaya devam etmesiyle artan vaka seviyesinin gerilemeye başlayacağını ve yaz sezonunun tekrar eski hareketli günlerine döneceğine inanıyoruz. Umudumuzu yüksek tutmalıyız. Kayıplarımızı Haziran’daki hareketlilikle kapatabiliriz. Bu zorlu süreci hep birlikte daha çok çalışarak atlatacağız. 2022’ye çok daha güçlü adım atacağız. Turse her zaman tedarikçileriyle birlikte en iyi hizmeti vermeye odaklı güçlü bir firma. Ayrıca Bu süreçte personelin aşılanması noktasında çalışmalarda başladı. 

TURİZM TAŞIMACILIĞI AYRILMALI

■ Turizm taşımacılarına yönelik yapılmasını istediğiniz düzenlemeler nelerdir, bu noktada dile getirmek istediğiniz görüşleri paylaşırsanız seviniriz…

- Öncelikle Turizm taşımacılığı şehirlerarası yolcu taşımacılığı statüsünden çıkarılmalı. Aynı çatı altında, ama farklı dinamik ve disiplinlerle yasa ve yönetmeliklerde yer almalı. Çünkü sahada bizim işimiz, şehirlerarasından gerçekten çok farklı.Yoğun sezonlarda mülki idarelerin inisiyatifi ile yasalar çerçevesinde geçicide olsa esneklikler, değişiklikler olmalı. Resmi kurumlarda saha tecrübesi olan daha fazla yönetici olmalı.
Resmi makamlar, turizm taşımacılığı STK’ları ile temasta olmalı… En önemlisi kötü iyiyi değil, iyi kötüyü kovmalı. İyi firmalar korunarak, kaçak ve yasadışı çalışan, sektöre, her paydaşa zarar veren vizyonsuz, zararlı ve kötü firmalar sektör dışına çıkarılmalı.

TURSE AKADEMİ 

■ Sektörde farklılık yaratan Turse Akademi ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Turse Akademi ne zaman kuruldu, ne gibi eğitimler verdiniz, kaç personeliniz bu eğitimlerden faydalandı? Bundan sonrası için planladığınız çalışmalar neler?

- Turse Akademi, Türkiye’nin ilk ve tek eğitim, değişim ve dönüşüme yönelik mikro özel sektör sürücü okulu. Okulumuz 2019 Ocak ayında faaliyete geçti. Bünyesinde eğitimci, sosyolog, iş güvenliği uzmanı, tıp doktoru, İK uzmanı, sektör temsilcisi ve işveren temsilcisi bulunuyor.

Şu ana kadar 3 binden fazla sürücü ve yaklaşık 120’nin üzerinde merkez ofis çalışanımıza eğitim düzenledik, sertifikasyon işlemlerini başarıyla gerçekleştirdik. Akademimizde eğitim ve sertifikasyon süreçleri tamamen ücretsiz ve başka firmalardan gelen taleplere de açıktır.

Bunların dışında Turse Akademi markası altında aynı zamanda Turse Online Eğitim modülümüz var, bu yolla tüm sürücülerimizi uzaktan erişim yoluyla eğitim faaliyetlerimize tabi tutuyoruz.TurseyoutubeTV ile tüm yayınlarımızı bu kanaldan erişime açarak herkesin katılımını sağlıyoruz.Son olarak TurseTalks ile sektörün önemli oyuncuları başta olmak üzere, spordan sanata, ekonomiden akademisyenlere kadar pek çok rol model kişi ve kurumla instagram üzerinden canlı yayın sohbet programımızı hayata geçirmiş bulunmaktayız. 

Turse Akademi, sloganında da hayat bulduğu üzere, turizmde eğitim ve inovasyonun buluştuğu bir noktadır. Hizmetlerimize ilk günkü heyecanla devam ediyoruz.

TURSE’DEN ÖNCE TURSE’DEN SONRA

■ Turse Turizm bundan sonraki süreçlere yönelik hedefleri ve gelmek istediğiniz nokta nedir? 

- Turizm taşımacılığını her açıdan daha da farklı özel ve güzel yerlere taşımak,maddi manevi hakettiği kazanımları sağlamak asıl ve ana hedefimiz. Buna ek olarak yeni yatırımlarla taşıt parkını daha da genişletip çok farklı noktalarda farklı hizmet vermek de var. Turizm taşımacılığında Turse’den öncesi ve Turse’den sonrası kavramını dahada keskinleştirmek geleceğimizin de nirengi noktasıdır. Sektöre daha çok ürünle,iş yapma şekliyle girip kısa, orta ve uzun vadede hedeflere ulaşmak da bir diğer hedefimiz.

ACI KAYBIMIZ 

Bu süreçte çok değerli mesai arkadaşımız Ali Babacanoğlu’nu kaybetmenin acısını da yaşadık. Çok üzgünüz. 30 yıldır bizimle birlikte olan bir arkadaşımızdı. Kendisine Allah’tan rahmet ailesine ve yakınlarına tekrar başsağlığı diliyorum.    

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159