banner69

Van Gölü Turizm - Sertaç Kartal: 51 Yıldır Tercihimiz Mercedes

banner113

51 yıldır yolcu taşımacılığı alanında hizmet veren Van Gölü Turizm, 2023 yılı içerisinde 30 adet Travego yatırımı ile filosunu yeniledi. Van Gölü Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Kartal ile Mercedes-Benz marka otobüs yatırımlarına, sektördeki mevcut duruma ve geleceğe yönelik planlarına dair özel bir söyleşi gerçekleştirdik.

banner114
RÖPORTAJ 12.04.2024, 15:47 12.04.2024, 19:40 Taşıma Dünyası
Van Gölü Turizm - Sertaç Kartal: 51 Yıldır Tercihimiz Mercedes

Röportaj: Erkan YILMAZ

51 yıldır yolcu taşımacılığı alanında hizmet veren Van Gölü Turizm, 2023 yılı içerisinde 30 adet Travego yatırımı ile filosunu yeniledi. Van Gölü Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Kartal ile Mercedes-Benz marka otobüs yatırımlarına, sektördeki mevcut duruma ve  geleceğe yönelik planlarına dair özel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Ali Sercan Kartal, Sertaç Kartal; Mercedes-Benz Türk Pazarlama Merkezi, Otobüs Teslimat Holü

Van Gölü Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Kartal:

“Yolcumuzu en iyi, en güvenli, en konforlu araçlarla taşımak istiyoruz.” diyerek açıklamalarına başlayan Sertaç Kartal, şu şekilde devam etti:

Yatırım kararı alırken geçmişte ve bugün bizim için en önemli nokta yolcumuzun ihtiyaçlarına en doğru cevabı veren aracı seçmek oldu. Şu anda Mercedes-Benz Türk’ün ürettiği otobüslerin bizim yolcumuza maksimum faydayı sağladığını görüyoruz. Tabi yolcu taşımacılığı pazarında pek çok aktör var; her birinin talepleri, beklentileri çeşit çeşit…

Ancak bizim firmamız gibi bir seyahatin yaklaşık olarak 2 bin km’ye yakın olduğu durumda, her detayın incelikle düşünülmesi gerekiyor. Yolcumuzun her bir km’yi en rahat şekilde geçirmesini istiyoruz. Bu sebeple, 51 yıldır tercihimiz Mercedes.. 

Mercedes-Benz marka otobüsler ile bugünlere ulaştık

Sertaç Kartal, 51 yıllık sektör yolculuğunda geldikleri noktada Mercedes-Benz otobüslerin sağladığı katkıları şu şekilde anlatıyor: 1972 yılında babamız Necip Kartal bu mesleğe başlamış ve başladığı günden beri Mercedes-Benz marka otobüsler ile bu işi bu noktaya getirmiş. Bugünden geçmişe baktığımızda şunu söylüyoruz; biz mesleğe başladığımızda Mercedes-Benz marka değil de farklı bir ürün ile bu işi yürütmüş olsaydık, inanın firma başarısı ve verimliliği açısından bugünkü noktaya ulaşmamış olurduk. 

Bugün Edirne’de, İzmir’de veya yurtdışında Mercedes-Benz markasını kullanan bir başka kişinin de hemen hemen bizim gibi düşündüğünü biliyorum. Bu bize büyük bir güven sağlıyor. Firmaların hem alırken hem kullanırken ticari olarak kar ettikleri; bunun yanı sıra yolculuklarda müşterilerin memnun kaldığı araçlar bunlar.

Biliyorsunuz biz aynı zamanda Mercedes-Benz Türk’ün yetkili servisiyiz; bu durumun artılarını seneler boyunca hep gördük, görmeye de devam ediyoruz. Yetkili servis, en iyi haliyle aldığınız otobüsü, senelerce o “en iyi olma” halini koruyarak kullanmamızı sağlıyor. Yetkili servis sayesinde kaliteden ödün vermeden, müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutarak otobüslerimizden maksimum faydayı almaya devam ediyoruz.

Sertaç Kartal, Ali Sercan Kartal; Büyük İstanbul Otogarı, Vangölü yazıhanesi

Filodaki araç sayımız 90

Özmal ve kiralık araçlarla birlikte filolarındaki Mercedes-Benz marka otobüs sayısının 90’a ulaştığı bilgisini veren Sertaç Kartal, “Bu otobüslerin 45 adeti 2020-2023 model. 2020 model 6-7 adet var. Geri kalan otobüslerin çok büyük bölümü 2016 model. Birkaç tane 2014 model otobüsümüz var. Onları da zaten şu an kullanmıyoruz, satışını bekliyoruz” dedi.

2 milyon 700 bin km yapan araçlarımız var

2023 model yeni aldığımız Travego araçları incelemeden önce biraz geçmişe giderek gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Otobüslerin son 30 yıllık gelişimine baktığımızda araçlar zaman içerisinde bazen uzunluk olarak büyüdüler, bazen de yükseklik olarak. Mesela 2016 model Mercedes-Benz marka otobüsler o günün şartlarına göre çok ciddi değişiklikler içeriyordu. Gerek motor, gerek şanzıman özellikleri; otobüsün kupa olarak dediğimiz üst ve alt yapıları, bagaj ve teknik özellikleri ile bu otobüsler hem çok tasarrufluydu ve hem de birçok yeniliği barındırıyordu. 

O zamandan bu yana aldığımız Mercedes-Benz marka hiçbir otobüsten pişman olmadık; her yeni modelde hayranlığımız bir kat daha arttı.

Bakın size çok ilginç bir şey söyleyeyim; bizim filomuzda 2 milyon 700 bin km yapan ve motoru hiç işlem görmemiş otobüslerimiz var. Bu kadar km yapmalarına rağmen defransiyel, şanzıman veya direksiyon kutuları bozulmadan çalıştılar. Üstelik, bizim taşımacılık yaptığımız rotadaki yollar nispeten biraz daha kötü olmasına rağmen otobüslerimiz yıllarca sorunsuz olarak hizmet verdiler. 

Yeni Travego’lar eksiksiz bir noktaya geldi

Filomuza kattığımız 2023 model araçlar geçtiğimiz 3 yıllık dönemde hem piyasanın isteklerine, hem de teknik gelişimlere bağlı olarak Mercedes-Benz’in eksiksiz denilebilecek bir noktaya taşıdığı araçlar oldu. Benim düşüncem bundan sonraki süreçte alternatif yakıtlara yönelik bir bir çalışma yapılacağı yönünde. 2016’da başlayan Travego serileri ve 2023’e tamamlanan özelliklerine baktığımda özellikle otomatik şanzıman oluşu güzel bir avantaj oldu. Otomatik şanzıman şoförün kullanımını kolaylaştırıyor, yorgunluğunu azaltıyor. Aracın gerek motor, gerek diğer aparatlarının ömrünü uzatıyor. 2023 modellerde kullanılan led farların da yol koşullarına çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Biz rotamız gereği karanlık yollardan geçtiğimiz için led farlar sürüş güvenliğini çok arttırdı.  Aynı şekilde 360 derece kamera da şoförlerimizin araç dışındaki engeller ve hareketli cisimlere yönelik kullanım konforu ve güvenliğini artıracak bir adım oldu. Sadece kaptanlarımız değil yolcularımız da araçlardan çok memnun.

Örneğin, bu araçta kullanılan klima sistemlerinin verimliliğini yaz seferlerimizde tatbik etme imkanı bulduk ve yolcularımızdan ‘yıldızlı pekiyi’ aldık. Yolcuları memnun eden bir diğer husus da koltuklar. Aracın sunduğu ergonomik ve yolcu dostu uygulamalar sayesinde, yolcuların bizimle tekrar seyahat etme isteklerinin arttığını görüyoruz.  Bu da bizi memnun ediyor.

Kaptan eğitimlerine çok önem veriyoruz

Mercedes-Benz Türk’ün kaptanlara yönelik düzenlediği eğitimlerin çok verimli sonuçları olduğunu da belirten Sertaç Kartal, “Araçları aldığımızda Mercedes-Benz Türk’ün ilk tavsiyesi kaptan eğitimleri oldu. Bu hem taşıma güvenliğinin sağlanması hem de araçların daha verimli kullanılması açısından çok isabetli bir tavsiye oldu. Mercedes-Benz Türk ekibinin Van’a gelerek yerinde eğitim etkinliği düzenlemesi ise bizi çok memnun etti. Eğitimlere biz de katıldık ve gördük ki gerçekten araçlar 4/4 lük üretilmişler; ancak marifet bu fonksiyonlardan tam manasıyla yararlanabilmekte. Hem teorik hem pratik eğitimler kaptanlarımızı kullandıkları araçlar konusunda daha da bilgilendirdi. Her bir kaptanımız elbette işinin uzmanı ancak ben kaptanlarımızın şunu unutmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu araçlar  ağır ticari araçlar; dolayısıyla hem güvenlik hem de yakıt tasarrufu açısından her daim yeni şeyler öğrenmek ve tatbik etmek gerekiyor.

Her zaman yeni ödevler çıkarılıyor

Mercedes-Benz Türk yönetiminin gelişim noktasında her zaman kendilerine yeni ödevler çıkardığını da gözlemlediğini de belirten Sertaç Kartal, “Mercedes-Benz Türk sektörle ilgili pek çok konuda sorumluluk taşıdığı bilinciyle hareket ediyor. Sektörde yaşanan bir eksikliği tamamlamak adına yoğun çaba gösteriyor.  Bu bazen kaptan tarafında, bazen firma sahibi tarafında, bazen de satış sonrası hizmet tarafında oluyor. Tüm süreçleri daha iyi hale getirmek adına sürekli yeni ödevler çıkarıyorlar. Bunun için de emek veriyor, zaman ve para harcıyorlar.”

2023 iyi geçti, 2024’ün de iyi geçeceğine inanıyorum

2023’ün yolculuk talebi açısından çok verimli geçtiğini de belirten Sertaç Kartal, “Bizim yöremizde Mayıs ayında sezon hareketliliği başlar ve okulların kapanması ile tepe noktaya çıkar. Bu sene Temmuz-Ağustos ve Eylül ayı gayet verimli geçti. Hatta kapasitemizden yüzde 50 daha fazla otobüs olsaydı bunları da çalıştırabilecektik. Eskiden yakıt fiyatları sebebiyle insanlar özel araçları ile seyahate çıkmayı tercih ediyorlardı. Şimdi ise son iki yıldır daha çok toplu ulaşıma yönelimin olduğunu gördük. Havayolu taşımacılarının da daha karlı yurtdışı hatlara yönelmesi ve iç hat seferlerini azaltması yolcuyu otobüse yönlendiren bir etken oldu. Ancak Türkiye’de artık işler bir anda keskin şekilde artıyor, bir anda da keskin şekilde düşebiliyor. Ekim ayı ortalarından sonra bu düşüşü yaşadık. Bu durum işletmeleri çok yönlü şekilde düşünmek ve kararlar almak zorunda bırakıyor. Ben yaşanan ekonomik koşullara rağmen 2024 yılı sezonunun verimli olacağını düşünüyorum” dedi.

Otobüsçünün alması gereken kararlar

Artan maliyetlerle birlikte otobüsçülerin alması gereken kararlar olduğunu belirten Sertaç Kartal, “Yazın otobüs firmalarının bir çoğu para kazanır. Kazandıklarının bir kısmını da kışın iş sürecini devam ettirebilmek için harcarlar. Ancak kışın kazanılar paralar sadece masrafları karşılıyor. Hatta maliyetin de altında seferler düzenleniyor.  Bu noktada seferlerdeki doluluk oranını arttıracak adımlar atılması gerekiyor. Firmaların seferlerini daha iyi planlaması ve ortak hareket etmesi doluluk oranları daha iyi noktalara gelebilir.  Yoksa otobüsçünün zorunlu harcamalarından kısması mümkün değil. Şoförden, yakıttan, sigortadan, bakım masraflarından kısamazsınız. Bir aracın yolda kalması onun yerine ikame bir araç gönderilmesi 60-70 bin TL bir maliyet getiriyor. Yeni Mercedes araçlar daha düşük yakıt tüketimi ile önemli bir avantaj sağlıyor ama bu tek başına yeterli değil. Yine Mercedes araçların sağlamlığı da sizin yedek parça maliyetinizi aşağıya çekebiliyor. Ama dediğim gibi sadece bu da yeterli değil. Ortak planlama ile zarar eden seferlerin sayısını azaltmak veya zarar edilen bir seferi gerçekleştirmemek gerekiyor” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159