Zemzem Turizm sahibi Ayhan Yıldırım: "Herkes satarken ben alırım"

banner113

Personel ve turizm taşımacılığının önde gelen şirketleri arasında yer alan ve filosunun tamamı Temsa marka otobüslerden oluşan Zemzem Turizm, yeni yatırımda tercihini yine Temsa’dan yana kullandı. Zemzem Turizm filosuna 10 Maraton otobüs kattı. Şirket, Aralık ayında ise 5 Safir 5 Maraton yatırımı daha planlıyor.

banner114
RÖPORTAJ 16.11.2020, 16:23 16.11.2020, 16:47 Taşıma Dünyası
Zemzem Turizm sahibi Ayhan Yıldırım: "Herkes satarken ben alırım"

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Temsa’nın Sabancı Holding ve PPF Group ortaklığına geçmesinin ardından ilk büyük teslimatı da gerçekleşti. Antalya merkezli Zemzem Turizm, filosuna 10 Temsa Maraton kattı. Düzenlenen törende Temsa Otobüs Satış Müdürü İrfan Özsevim, Temsa Akdeniz Bölge Sorumlusu Volkan Tolunay, Zemzem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yıldırım’a araçları teslim etti. 

Sadece üç ay çalışabildik
Zemzem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yıldırım, Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. 2020 yılına her firma gibi büyük beklentilerle girdiklerini ancak pandemi süreciyle birlikte çok zor bir dönemin başladığını belirten Ayhan Yıldırım, “Mart ayında başlayan Pandemi sürecinde, Haziran ayı ile birlikte seyahatlerde normalleşme dönemi başlayınca yılın en azından 3 ayını kurtarma şansı elde edebildik. Ağustos-Eylül ayında kapasitemizin tamamını, Ekim ayında da yüzde 90’ını kullandık. Türkiye bu sınavı aldığı tedbirlerle iyi atlattı. Umarız bundan sonraki süreç de böyle devam eder” dedi. 

2021 hedefleri için TEMSA 
“Bu 3 ay sürecinde hem gelir elde edebildik hem de 2021 yılına yönelik bir hedefler oluşturma gayreti içine girdik” açıklamasını yapan Ayhan Yıldırım, “Bu yatırım, aslında bu hedefler doğrultusunda planlandı. 10 Maraton aracımızı teslim aldık. Aralık ayı içinde de 5 Safir ve 5 Maraton daha alım planımız var. Ayrıca 15 Mercedes Vito yatırımı da yaptık. Araçların teslim edilmesini bekliyoruz. 10 tane daha alacağız” dedi.

Herkes satarken ben alırım
Yatırım yapmaya devam edeceğini belirten Ayhan Yıldırım, “Ben her zaman krizlerde yatırım yapmaya özen gösteririm. 2016 yılında da yatırım yapmıştım. Bir döngü vardır benim için; herkes mal aldığı zaman ben mal almam, herkes sattığı zaman ben mal alırım. Ufku açık olan insanlar geleceği görebilirler. İnsanlar krizlerde şirketlerini kapatır, paralarını dövize döndürür. Ben öyle bir insan değilim. Hiçbir zaman paramı çekip dövize döneyim demedim. Ben TL ile kazandım, TL ile harcadım. Ülkemin parasını kullanmaya önem veriyorum. Herkes bu anlayışta olsaydı, bugün bu rakamların altında ezilmezdik” dedi. 

2021’den çok ümitliyim
Şu an vaka artışı yaşandığını, ancak aşı çalışmalarında da büyük ilerlemeler olduğuna yönelik açıklamaları da okuduğunu belirten Ayhan Yıldırım, “Bütün umudumuz yılsonuna doğru aşının bulunması ve bu sürecin en azından 2021 yaz sezonu öncesinde kontrol edilebilir seviyeye gelmesi. 2021’den korkmuyorum, 2021’den çok ümitliyim. Personel tarafımız çok güçlü. Turizm taşımacılığı tarafında da güçlü bir marka olmak için çabalıyoruz. Bu tarafa çok yoğunlaştık. Eğer süreç daha olumlu seyrederse 2021 yılında 30 otobüs, 30 hafif ticari araç alımı daha almayı planlıyorum” dedi.

Büyük şirketlerle 
2020’yi çok daha az hasarla atlatmalarında en büyük etkenin çok büyük şirketlerle çalışmaları olarak açıklayan Ayhan Yıldırım, “Rixos grubu, Limak grubu, TUI, Anex grubu ile çalışınca bu büyük gruplar zarar etse bile faaliyetlerini sürdürüyorlar. Bu da size yansıyor. Böyle bir durumda büyük şirketlerle çalışmanın avantajını yaşadık. Onlar sorumluluktan kaçmadı, ellerini taşının altına koydular, riskler aldılar” dedi. 
Bu süreçte devletin verdiği desteklerin de çok önemli katkılarını gördüklerini de belirten Ayhan Yıldırım, “Kısa Çalışma Ödeneği çok olumlu bir adım oldu. Benim isteğim bunun 2021 Nisan ayına kadar devam ettirilmesi. Diğer krediler de sektöre nefes oldu. Yeni destek paketine yönelik müracaatımızı da yaptık” dedi.

Pandeminin verdiği dersler 
“Pandeminin verdiği dersler de oldu” diyen Ayhan Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Fettah Tamince benim teyzemin oğlu. Onunla konuştuğumuzda söylediği şu söz önemliydi: ‘Ben bir ülkede kalırsam, orada sıkıntı yaşandığında diğerleri ile telafi edebiliriz düşüncesi ile yatırımlarımı bütün dünyaya yaydım’. Ama bu sefer dünya genelinde salgın yaşanınca bütün tesisler durdu. Bu aklımızın alabileceği bir şey değildi. Böyle durumlarda ancak Allah’a sığınırsınız. Ben inançlı birisiyim. Önlemlerini alacaksınız ama sabretmek de gerekecek. Burada oluşan zamanı çoluk çocuğumuzla geçirmenin önemini gördük. Çalışmadan olmaz ama Ahireti de düşünmek gerekiyor. Bunu da öğrendik. Maske-sosyal mesafe-temizlik ile yaşamayı da öğrendik. Dinimiz de temizlik çok önemli. Bunun da bir avantaj olduğunu gördük” dedi. ■

ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...

Temsa ile devam edeceğiz
Temsa Türkiye’deki otobüs pazarında dengeyi sağlayan bir marka. Bunu hiç kimse göz ardı edemez. Türkiye’de Temsa’nın üretimi bizim için çok önemli bir avantajdır. Temsa satış süreci sonrasında yaşanan zor günlerde piyasada araç fiyatları yükseldi. Ne zaman Temsa piyasaya tekrar döndü fiyatların normalleşmesi gündeme geldi. Temsa’nın piyasa belirleyici bir firma olduğunu kimsenin unutmaması ve herkesin de bunu görmesi gerekiyor. Temsa’nın ürettiği araçları da çok beğeniyorum. Her zaman Temsa kullanıyorum ve Temsa’yla devam etmeye de kararlıyım. Temsa hem satış sürecinde hem de satış sonrasında her zaman yanımızda olduğunu gösterdi.

Filo tamamen Temsa 
Zemzem Turizm ile çok uzun yıllardır işbirlikleri içinde olduklarını belirten Temsa Otobüs Satış Müdürü İrfan Özsevim, “13 yıldır Zemzem Turizm ile işbirliğimiz var. Zemzem Turizm, araç parkı tamamen Temsa olan büyük firmalardan. Bu yıl içinde 10 kadar ikinci el araç vermiştik, 5 Kasım Perşembe günü de 10 Maraton aracımızı teslim ettik. Aralık ayında da 5 Safir, 5 Maraton olmak üzere 10 araç daha teslim etmeyi planlıyoruz. Zemzem Turizm’i biz iş ortağımız olarak görüyoruz. Zemzem Turizm her zaman kriz ortamında yatırım yapmasıyla da öne çıkan bir firma. Her zaman kendi işine yatırım yapmış bir şirket. İkinci el alırken de Temsa’yı tercih eder” dedi.

Müşteri Temsa’yı yalnız bırakmadı 
Temsa’nın yaşadığı bu süreç ve sonrasında müşterinin markayı terk etmediğini, yalnız bırakmadığını da gördüklerini de belirten İrfan Özsevim “En güzel tarafı bu. Sabancı Holding ve PDF grubu ile bizler de kendimizi çok daha güçlü hissediyoruz. Bunun çok olumlu yansımaları da olacak. Bu yıl araç alanlar pandemi bittiğinde daha hazır, daha güçlü şekilde pazarda olacaklar” diye konuştu. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159