banner69

Aras Seyahat 8 Temsa Maraton yatırımı yaptı, 2+2 koltuk düzenine konfor getirdi

banner113

2015 yılından beri Şehirlerarası yolcu taşımacılığı alanında hizmet veren Aras Seyahat filosuna 8 adet Temsa Maraton kattı. Aras Seyahat 2024 yılı içerisinde 20 adet Temsa, 6 adet de Mercedes otobüs yatırımı planlıyor.

banner114
ŞEHİRLERARASI 15.11.2023, 18:05 15.11.2023, 18:26 Taşıma Dünyası
Aras Seyahat 8 Temsa Maraton yatırımı yaptı, 2+2 koltuk düzenine konfor getirdi

RÖP: ERKAN  YILMAZ 

Aras Seyahat ve Iğdırlı Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aras ile İstanbul Otogarı’ndaki firma merkezinde biraraya gelerek yeni otobüs yatırımları ve sektördeki mevcut yatırıma yönelik görüşmede bulunduk. Iğdırlı Turizm’in ata, baba mirası olduğunu ve 50 yıldır şehirlerarası alanda hizmet verdiğini, Aras Seyahat’in de 2015 yılından beri hizmet verdiğini beliten Hasan Aras, öncelikli olarak Aras Seyahat’i büyütmeye ve yeni hatlar açmaya yönelik hedefler oluşturduklarını söyledi. 

Ulusal ölçekte büyüme hedefleri 

Aras Seyahat ve Iğdırlı Turizm olarak filolarında toplam 30 araç bulunduğunu da açıklayan Hasan Aras, “Firmamızın hizmet verdiği hatları büyütmeye, daha sonraki süreçte de Aras Seyahat’i ulusal ölçekte bir firmaya dönüştürmeye yönelik bir planlama yaptık. Bölge insanımızdan gelen talepler daha çok Ege Bölgesine yönelik daha yoğun ve sık sefer yapmamız yönünde olunca bizde yeni yatırım arayışına girdik. Bu noktada Temsa ile görüşerek Maraton yatırımı kararı aldık. İlk etapta 6 adetlik bir anlaşma yaptık. Bu araçların 3 adetini filomuza kattık. 2 adet aracı ise piyasadan daha hiç kullanılmamış sıfır şekilde satın aldık. Kalan 3 adeti de yıl sonuna kadar filomuzda yerini alacak. 2024 yılı içerisinde 20 adet kadar Temsa Maraton yatırımı yapmayı planlıyoruz” dedi. 

Temsa tercihi 

Temsa Maraton araçların seferlerdeki verimliliğine yönelik de tespitlerini yaptıklarını da belirten Hasan Aras, “Temsa Maraton araçların ilk alım maliyeti bizim için çok uygundu. Ayrıca 36 ay garanti imkanı da güzel oldu. Maraton araçların düşük yakıt tüketimi ile de bizleri memnun etti. Bölge insanımızın ve bizim ihtiyaçlarımıza cevap veren bağaj kapasitesi de memnuniyet verici oldu Araçların teknolojik düzeyi de yüksek, kaptanlar yoldaki sürüş konforundan çok memnun” dedi. 

Hasan Aras: Maraton 2+2 koltuklarda düzenleme ile 2+1 konforu elde ettik

Temsa Maraton araçları 2+2 koltuklandırma ile tercih ettiklerini belirten Hasan Aras, “Bunda en büyük etken artan maliyetler sonucunda artık 2+1’in getirdiği yolcu kaybının önüne geçmek oldu. Ancak bu noktada 2+1 konforunu da yine yolcumuza sunmak istedik ve Temsa ile görüşerek araçlarda belirli bir düzenleme yapılmasını istedik. Koridor alanında yapılan yeni düzenleme ile koltuk mesafelerini koruyarak yolcunun konforlu bir şekilde seyahat edebileceği bir yapı oluşturduk. 195 santim olan koltuk mesafesini 205 santim kadar çıkarmak mümkün oldu. Koridor mesafesi 45 santim iken onu biz 35 santime indirttik. Ayrıca koltuklar arasına da yine yolcuların rahat edebilmesi için de kolçak koydurttuk. 2+1 konforunu biz böylece 2+2 araçlara da yansıtmış olduk. 41 yolcu taşımak yerine 56 yolcu taşıma imkanı elde ettik. Artık çok ağır maliyetlerle mücadele ediyoruz. 15 yolcu taşıyabilecek olmak çok önemli bir avantaj. Yolumuz çok uzun 1600 km gidiş, 1600 km dönüş yolu var. İstanbul-Iğdır bir sefer maliyeti 45 bin TL” dedi.

Mercedes’ten vazgeçmiş değiliz. Bu yıl 6 Travego aldık

2024 yılı yatırım planları arasında yine 6 adet kadar Mercedes otobüs alımı olduğunu da belirten Hasan Aras, “Mercedes’ten vazgeçmiş değiliz. 2023 yılında 6 adet Travego yatırım yaptık. Yeni yılda yeni yatırımlarla sezonda İstanbul merkezli-Bodrum-Fethiye, Denizli, Antalya hatlarını açmayı planlıyoruz. Iğdır merkezli Antalya ve Bodrum seferlerimiz vardı zaten ama Iğdır’dan da bu hatlara yönelik seferlerin sayısını daha da arttırmak hedefimiz. Yeni sezonda toplam da 50 araçla hizmet vermek istiyoruz” dedi.

En büyük sorun kaptan

Sektörün en büyük sorunun iyi kaptan bulamamak olduğuna değinen Hasan Aras, “Gerçekten yaz sezonunda yolcu talebinden memnun kalırken, iyi kaptan bulamamanın sıkıntısını yaşadık. Hatta bazı anlarda araçlarımız bu yüzden peronlarda kaldı. Çok fazla kaptan lojistik tarafına geçti. Şoförün yanısıra artık muavinde bulmak zor. Bizde muavin sistemi devam ediyor. Şu an 10 adet kadar iyi muavinimiz var. Onlara çok özen gösteriyoruz. Kaptan olmaları için da yoğun bir çabamız var. ‘Yüksek ücret verelim, kaptan buluruz’ demek de olumlu sonuç vermiyor. Kaptan olmaya yönelik bir istek yok şu anda ” dedi.  

Havayolu taşımacıları gözünü otobüs yolcusuna dikti

Yaz sezonunun iyi geçtiğini ancak kış sezonunun hiç beklenen seviye de geçmediğini belirten Hasan Aras, “Hem yolcu yok hem rakip firmalar fiyatları çok aşağıya çekiyor. Şu anda geliş ve gidişler büyük zarar yazıyor. Ayrıca havayolu taşıma tarafında da bilet fiyatları otobüs bilet fiyatları noktasına geldi. Bir hafta sonrasına havayolundan 1200-1300 liraya bilet alma imkanı var. Iğdır’dan Ankara’ya biz 900 TL bilet keserken, bir baktık uçak bilet fiyatı da 900 TL olmuş. Havayolu taşımacıları otobüs yolcusuna gözünü dikti. Hiçbir zaman bu kadar bilet fiyatları birbirine yakın olmamıştı. Yazın iki, üç kat fark olurkan kışında en azından yüzde 50 fark oluyordu. Biz Iğdır’dan Ankara’ya 500 lira bilet keserken, havayolunun bilet fiyatı da 800-900 TL’nin altına düşmezdi. Şu anda bizde yazın 1200 olan Iğdır-İstanbul bilet fiyatında 900 TL’ye, Iğdır-Ankara arasında ise 900 TL’den 600 TL bilet fiyatına geldik. Yazın para kazanıyorduk diyoruz ama maliyetler de çok yüksek seviyede. Bir lastik bile 6 bin TL’ye alırken şimdi 14 bin TL’ye bir yedek parçayı 500 TL’ye alırken şimdi 2 bin 500-3 bin TL’ye alıyoruz. Maliyetleri daha iyi yönetebilmek adına seferleri kıstık bizde. Iğdır-İstanbul arası 5 seferden, 3’e, Iğdır-İzmir 2 olan seferi 1 sefere, Bursa seferini de 2’den 1’e düşürdük. Yine de doluluk oranları artmadı. Talep çok düşük. Yüzde 50-60 doluluk ancak var. Hafta sonları bazı seferler doluyor. Böyle devam ederse 2024 içinde sıkıntılı olur. Eskiden 15 yolcu olduğunda masraflar karşılanıyordu. Şimdi dolu gidip geldiğinizde ancak masraflar karşılanıyor” dedi.

Habersiz çok fazla ceza kesiliyor

Firmalara habersiz şekilde çok fazla ceza kesildiğini de belirten Hasan Aras, “Yol denetim istasyonlarında araçlar kontrol ediliyor. Her şey tamam olduğu halde arkamızdan ceza geliyor. Bakıyorsun, UETDS bildiriminde şu eksik var. Bakıyoruz sisteme giren arkadaşımız getiriyor evrakları eksiklik yok. Soruyoruz. Görmemişiz deniliyor. Bir yandan da cezalardan hiç haberimiz olmuyor. İhtarlar noktasında mesaj geliyor deniliyor o da gelmiyor” dedi. ■

Hasan Aras’ın 4 evladı da üniversite mezunu

Hasan Aras’ın 4 evladı da yüksek okulu bitirmiş. Oğulları Furkan Aras ve Hakan Aras sektörün içindeler. Hakan Aras Bahçeşehir Üniversitesi’ni bitirmiş. Almanya’da lojistik üzerine yüksek lisans da yapmış. Furkan Aras’da uluslararası dış ticaret okumuş. Kızlarından birisi avukat, birisi de doktor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159