Hasmer Otomotiv’den Düzce Güven Turizm’e Tourismo

banner113

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Pazarlama Merkezi’nde düzenlenen törenle Hasmer Otomotiv tarafından satışı gerçekleşen 1 adet Tourismo Düzce Güven Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Çalık ve babası Saffet Çalık’a teslim edildi. Törende Osman Çalık’ın oğlu Seyit Çalık’da yer aldı.

banner114
ŞEHİRLERARASI 01.10.2022, 16:17 Erkan YILMAZ
Hasmer Otomotiv’den Düzce Güven Turizm’e Tourismo

Erkan YILMAZ-ÖZEL HABER 

Düzce Güven Turizm Başkan Yardımcısı Osman Çalık yeni yatırım ve sektördeki mevcut durumla ilgili Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. Yeni araç temininde zorluklar olduğuna değinen Osman Çalık, “2 ay önce aracın parasını yatırdık, ancak teslim alabildik. Elimizdeki aracı verdik ve sıfır araç aldık. Yeni araç yatırımı yapabilmek artık bu şartlarda hiç de kolay değil” dedi.

Mercedes otobüslerin kalitesi belli

Filolarında büyük otobüs olarak 30, küçük otobüs olarak da 20 araç bulunduğunu belirten Osman Çalık, “ Küçük araçlar Düzce-Kocaeli arasında çalışıyor. Büyük otobüs noktasında Mercedes tercihimiz ise zaten Mercedes’in kalitesi belli. Gerek sağlamlığı, gerek konforu, güvenlik donanımları ile Mercedes her anlamda beklentilerimizi karşılıyor. İkinci el değeri ile de fark yaratıyor. 2023 yılında yine bir adet Mercedes otobüs yatırım planımız bulunuyor” dedi.

Hasmer Otomotiv bizim için velinimet

Hasmer Otomotiv ile işbirliği yapmaktan her zaman büyük mutlluk duyduklarını ifade eden Osman Çalık, “Her zaman söylüyorum. Hasmer Otomotiv bizim için velinimet. Bölgemizin şirketi her sorunumuzda yanımızdalar. Sayın Yaşar Şahin’in ilgisi ve desteği de her zaman çok iyi oldu” dedi.

Yaz sezonu kazançlıydı

Yaz sezonunun geçen yıla göre çok daha kazançlı geçtiğine dikkat çeken Osman Çalık, “Bu yıl yolcu sayımız geçen yıla göre daha iyiydi. Ancak maliyetlerdeki artışı görünce; “bu iş yapılır mı” diye de sormadan duramıyoruz. Şu anda İstanbul-Düzce arasında gidiş-geliş sefer maliyeti 6 bin TL’yi buluyor. Bilet fiyatları ise 170-180 TL civarında. 25 yolcu ancak maliyeti karşılıyor. Akaryakıt fiyatları 30 TL civarlarına gelince gerçekten çok zor bir süreç geçirdik. Şu an biraz daha geriye gelmiş olması bilet fiyatları ile bakıldığında bizi rahatlattı. Bu yıl kış sezonunda da geçen yılın kış sezonuna göre daha çok ümitliyiz. Öğrenci hareketliliğinin daha fazla olacağını düşünüyoruz çünkü uzaktan eğitim daha yoğundu ve devam zorunluluğu yoktu. Bu yıl öğrenciler okullarında eğitim görecekler diye düşünüyoruz. Bu da seyahatlere yansıyacaktır” dedi.

Araba almak bir dert, sigorta yaptırmak iki dert

Geleceğe yönelik endişelerinin de olduğunu belirten Osman Çalık, “Bankalar kredi vermekte istekli değil. Öte yandan yedek parça ve bakım maliyetleri çok yükseldi. Sigorta maliyeti geçen yıla göre 5 kat artmış durumda. Bu yeni aldığımız aracın kasko bedeli 150 bin TL tuttu. Zorunlu trafik sigortaları ile bu miktar 180 bin TL’ler civarına geldi. Geçen yıl bu miktar 30 bin TL’ydi. Araç almak bir dert ama sigorta yaptırmak iki dert. Kasko maliyetleri bizleri çok düşündürüyor. Sigorta şirketleri kasko yapmak istemiyor, yapanlarda bu fiyatlarla bize geliyorlar. Yeni araç aldığınızda kredi kullandığınızda kaskoyu da mecburen yaptırmak zorundasınız” dedi.

Her sektörde yeni elaman bulma sıkıntısı var

Kaptan ve araç içi personel bulmakta her firmanın sorun yaşadığını açıklayan Osman Çalık, “Ama hangi sektöre baksanız yeni elaman bulmakta sıkıntı yaşadığını görebilirsiniz. Sanayiyi gidiyorsunuz onlarda eleman bulamadıklarından şikayetçi. Özel okul yetkilileri ile konuştuğumuzda onlarda öğretmen bulamadıklarını söylüyor. Kuyumcu ile konuşuyorsunuz onlarda adam bulamadıklarını söylüyor. Şu kesin kimse bir işte düzenli şekilde çalışma gayreti içerisinde değil. Yazın lastik patladı, lastiği yaptırmaya adam bulamadık. Yeni nesil hiçbir işe ilgi duymuyor” dedi.

Osman Çalık aynı zamanda Makine Mühendisi. Fındık bahçeleri dışında başka iş kollarında faaliyetleri de yok. Aileden otobüsçüler. Baba Saffet Çalık’ın otobüs işini oğlu Osman Çalık devam ettiriyor. Çocuklarının ise bu işi yapıp yapmayacağı konusunda emin olmadığını söylüyor. (Soldan sağa Saffet Çalık, Seyit Çalık ve Osman Çalık)

Yeni Yönetmelikten beklentimiz

Yeni Yönetmelik noktasında çalışmaları takip ettiğini belirten Osman Çalık, “18’lik taşıtlara imkan tanınması bir ölçüde sıkıntı yaratıyor. Çünkü aynı maliyetlerle çalışma imkanı olmadığı için burada bir haksız rekabet ortamı oluşturuluyor. İkinci haksız rekabet konusu da uzak hatlara çalışan transit firmaların ara durak olarak göstermedikleri halde Düzce’den yolcu almaları. Terminal otoban kenarına gelince sorun çok büyüdü. Yetki belgesine ara durak olarak kayıtlı değil. Bu noktada ulaştırma bölge müdürlüğüne başvurduk ilgilenmediler, belediyeye ve polise bildirdik. Bizim işimiz değil dediler. Çalmadığımız kapı kalmadığı halde ilgilenen yok. Uzak mesafe hat firmaları ile aynı yolu, aynı otogarları kullandığımız halde aynı ücreti ödüyoruz. Otogar çıkışlarında kısa mesafe hatlarına yönelik yeni bir fiyatlandırma yapılması gerekiyor. Biz 5 yolcu köprü ve otogara giderken onların 1 bilet parası yetiyor. Şartlar eşit olmayınca rekabet de bozuluyor. Kısa mesafe fiyatlandırması daha önce vardı. Tekrar hayata geçirilmeli” dedi.

Yeni Tourismo bol kazançlar getirsin

Hasmer Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Yaşar Şahin’de bölge firmaları ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Sayın Osman Çalık ile 2021 yılında yine işbirliği yapmıştık. Bölge insanına kaliteli ve konforlu hizmet sunma gayreti içinde oldukları için yatırım yapıyorlar ve bu noktada da tercihleri Mercedes-Benz otobüsler oluyor. Yeni Tourismo’nun firmaya hayırlı,uğurlu olmasını ve bol kazançlar getirmesini diliyorum” dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159