banner69

Hasmer Otomotiv’den Goldarc Kuyumculuk’a 1 adet Tourismo

banner113

Mercedes-Benz Türk bayii Hasmer Otomotiv, Kars merkezli Goldarc Kuyumculuk şirketi sahibi Levent Yağcı ve iş ortakları Furkan Öztürk ve Emrullah Gürlü’ye 1 adet Tourismo teslimatı gerçekleştirdi

banner114
ŞEHİRLERARASI 12.09.2022, 12:08 12.09.2022, 12:39 Erkan YILMAZ
Hasmer Otomotiv’den Goldarc Kuyumculuk’a 1 adet Tourismo
Haber-Erkan YILMAZ

Kars’da 2000 yılından beri kuyumculuk faaliyetinde bulunduklarını belirten Levent Yağcı, otobüsçülüğün ise 30 yılı aşkın süredir baba mesleği olarak devam ettiğini belirtti. Kuyumculuğun ve otobüsçülüğün yanı sıra aynı zamanda Avukat olan Levent Yağcı ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Çok eski yıllarda firma sahibi de olarak sektörde hizmet verdiklerini belirten Levent Yağcı, “Babam Zeki Yağcı ile bireysel otobüsçü olarak faaliyetimize devam ettik. Aynı zamanda otobüs alım satımı da yapmaya başladık. Şu an 3 aracımız Metro Turizm bünyesinde çalışıyor. Kars’da turizm taşımacılığı alanında da Fevzioğlu Grup olarak faaliyet gösteriyoruz. Orada Mercedes otobüs olarak 2 adet, Otokar marka olarak da 30 dolayında otobüsümüz var. Turizm taşımacılığı anlamında Kars çok hızlı gelişiyor. Özellikle Doğu Ekspresi seferlerinin de bunda katkısı çok büyük. Aynı zamanda 1 aracımda yurtdışına çalışıyor” dedi.

Mercedes’in farkını sahada görüyoruz

Bu uzun yıllar içinde tercihlerinin hep Mercedes yönünde olduğunu belirten Levent Yağcı, “Biz aynı zamanda alım-satım işi de yaptığımız için Mercedes markasının farkını iyi görüyoruz. İkinci el piyasası daha hareketli. Servis anlamında ürünün arkasında. Arıza vermiyor. Verse de çözümü çok kolay. Bazı arkadaşların farklı markalarda servis anlamında yaşadıkları sorunları da görüyoruz. Yaşadığınız bir sorunu çok kolay çözme imkanınız var. Türkiye’nin her yerinden Mercedes servisine erişim kolay. Sanayiye gittiğinizde de sorunlar çok kolay çözülüyor. Yıl sonuna doğru yine 2 adet daha Mercedes yatırımımız olabilir” dedi.

Hasmer Otomotiv ile işbirliğinden memnunuz

Hasmer Otomotiv ile yaptıkları işbirliğinden de çok memnun olduklarını belirten Levent Yağcı, “En son 2016 yılında sıfır araç almıştık. Daha sonrasında ise ikinci Mercedes araçlar aldık, çalıştırdık, sattık. 6 yıl aradan sonra sıfır araç alımına yöneldik. Bu süreçte Hasmer Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Sayın Yaşar Şahin’de ilgisini, desteğini eksik etmedi. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Yeni işbirliklerinde yine bir arada olmayı isteriz” dedi.

Usta çırak ilişkisini kaybettik

Son dönemde otobüs kazalarında yaşanan artışı yetişmiş personel sıkıntısı olarak açıklayan Levent Yağcı, “Sektörde usta-çırak ilişkisini yitirdik. Muavinlikten gelirdi kaptanlar. Ben hatırlarım yolda yürüyen arabaya zincir takan muavinler vardı. Şimdi şoför bunu bilmiyor. Direksiyona biner, iner. İyi kaptan bulmak giderek güçleşti artık” dedi.

Otobüsçülükten kopmak mümkün olmuyor

Babası Zeki Yağcı’nın 2000 yılında otobüsleri satarak kuyumculuk işine giriştiğini belirten Levent Yağcı, “Daha sonra yine otobüsçülüğe geri dönüldü. Bu işten uzun süreli kopmak pek mümkün olmuyor. Bunun nedeni de bilemiyoruz. Ama bizim her zaman iş anlayışımız ticareti uygun koşullar çerçevesinde yapmak oldu. Para kazanabiliyorsak, yapmaya özen gösteriyoruz. Çok şükür ekonomik olarak da buna imkanımız var. Gelirlerimiz sadece otobüs tarafından olmadığı için çok daha rahat şekilde hareket edebiliyoruz. Otobüslerimizi çalıştırmamak da çok sıkıntı oluşturmuyor. Babam da, bize hep “Para kazanıyorsanız yapın” der. Bakın bir otobüsün motorunun tamiri bugün 200 bin TL olmuş durumda. Bunu kaldıramayacak durumdaysanız bu işi yapamazsınız. Çünkü bu işte süprizler de var. Bir telefon geliyor, “Arabanın motoru sardı”. Eğer borçlanarak bu işi yapacaksanız, hiç yapmamanız gerekiyor. Biz bazı bireysel otobüsçüleri görüyoruz. Mazot alacak parası yok. Otobüse dolduruyor 20-30 yolcu Kars’a doğru yola çıkıyor. Bu seferde yolda yolcudan borç alıyor. Güçlü olduğunuzda mesleğin hakkını ve karşılığını alabiliyorsun. Ama güçlü değilsen bunu yapamazsınız. Biz şimdi yeni otobüs aldık. Şu an otobüsü bekletiyoruz hala. Otobüsün gelirine güvenip borçlandığınızda illa ki ezilirsiniz. Bu meslek dediğim gibi çok sürpriz. Kimse pandemi sürecini yaşayacağını düşünebilir miydi veya bir kaza olur, arabanız 4 ay sefere çıkamaz. Birde borcunuz varsa kaza da olmuşsa ne yapacaksınız? ” dedi.

Karlılık eski seviyelerde değil

Otobüs sektöründe maliyetlerin çok yükseldiğini, bilet fiyatlarında maliyetlere yönelik bir ayarlama olduğunu belirten Levent Yağcı, “Otobüsçü eskiye göre çok daha yüksek cirolar elde etmiş görünebilir. Ama yüksek maliyetler ve yüksek komisyon oranları nedeniyle karlılık eski düzeylerde değil. 1 milyon lira ciro yapan bir aracın komisyonu 340 bin lira oluyor. 660 bin TL’nin içinde bütün maliyetlerde var. 500 TL bilet sattığınızda 150 lira komisyon ödemek çok yüksek bir oran. Bu kış çok zor geçecek gibi görünüyor. Bu yıl çok bilinçsiz hareket edilirse esnaf sıkıntıya girer. Okullar açıldığında işler iyice düşecek. Güçlü olanlar daha az sıkıntı yaşarken hayatını, emeğini bu işe bağlayanlar için bu kış sıkıntı daha büyük olacaktır” dedi.

Aynı zamanda Avukat

Levent Yağcı aynı zamanda otobüsçülüğün yanı sıra Avukatlık da yapıyor. Bakırköy İncirli’de ofisinin bulunduğunu belirten Levent Yağcı, “Hukukçu olmanın bir katkısı da birçok firmanın da avukatlığını yapma imkanı getirdi. Hukukçu olmak ve sektörün içinde bir fiil sorunları yaşayarak görmek mevzuata da çok iyi hakim olduk” dedi.

Bilinçli bir şekilde işlerini yürütüyorlar

Hasmer Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Yaşar Şahin, Kemal Yağcı’nın babadan otobüsçü olarak bu işe devam ettiğini ve tercihlerinin de hep bu süreçte Mercedes olduğunu belirterek, “Levent Yağcı hem otobüsçülüğü hem de hukukçu olmasıyla birlikte mevzuatı da çok iyi biliyor. Bilinçli bir şekilde iş süreçlerini yönetiyorlar. Bu anlayışa sahip olanlarla ticareti yapmak da keyifli oluyor. Yeni Tourismo’nun Levent Yağcı’ya ve ailesine hayırlı, uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum. Yeni işbirliklerinde de yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Yorumlar (1)
Rahmi Bi 2 yıl önce
Komisyonlar yüzde 8—/10 -çok acil olmalıdır araç yok -mazot yok -hizmet yok -şöfor yok -hizmetli yok -mazot yok -sermaye yok - çok acil devlet buralara Ulaştırma Öz mallar çalışıyormu yoksa garajda yatıyormu ....En büyük sıkıntılardan otagarları belediyeler masraflarını otobüs arabacıya yüklüyor otabanlar da sıkıntı Ulaştırma bakanlığı otobüsçülüğü bu sıkıntılardan kurtulmasssa büyük veballl
banner117
15
açık
banner159