banner69

LKS Group & Lüks Karadeniz Turizm Otobüs Filosunu Büyütüyor

banner113

Şehirlerarası ve turizm taşımacılığı alanında hizmet veren LKS Group & Lüks Karadeniz Turizm, sezona 10 Tourismo, 6 Maraton, 1 Safir yatırımı ile adım atıyor. LKS Group Yönetim Kurulu üyesi Fatih İslam, “Bu yatırımlar tamamen filomuzu büyütmeye yönelik bir adım” dedi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 18.04.2022, 14:19 18.04.2022, 14:48 Taşıma Dünyası
LKS Group & Lüks Karadeniz Turizm Otobüs Filosunu Büyütüyor

Röportaj: Erkan YILMAZ

Yaşanan tüm zorlu şartlara rağmen firmalar yeni araçlarla filolarını güçlendiriyor. Şehirlerarası ve turizm taşımacılığı alanının önde gelen firmalarından LKS Group & Lüks Karadeniz, filosuna 10 Tourismo ve 6 Maraton, 1 Safir yatırımı gerçekleştirdi. Yeni yatırımları ve sektördeki mevcut durumu LKS Group & Lüks Karadeniz Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Fatih İslam, Taşıma Dünyası’na değerlendirdi. 

LKS Group & Lüks Karadeniz Turizm, Mercedes-Benz Türk'ten 10 adet Tourismo yatırımı yaptı.

Araç sayısı belirleyici

Şartların çok zorlu olmasına rağmen, yatırım yapmak durumunda olduklarını belirten Fatih İslam, “Sistemin işleyebilmesi için belirli bir araç sayısının altına düşmememiz gerekiyor. Düşersek, sistem maliyetleri kurtarmıyor. Genel gidere baktığımızda bireysel arabalar da çalıştırmalıyız ki, sistem dönsün. Evet, şartlar çok zor ama 2020 yılında pandemi başladığında şartlar daha da zordu. O dönemde otobüs fiyatları 1milyon 800 bin - 2 milyon 200 bin TL bandındaydı. O zor dönemde filomuza yine 16 araç kattık. Şimdi bakıyorum, o model araçlara 4 milyon TL civarı satış fiyatı yazılıyor. Zaman şimdi de kötü, ama yükselen enflasyon fiyatları çok ciddi etkiliyor. O günden bugüne baktığımızda para TL olarak değer kaybetti. Yaptığımız işe yönelik yatırımlar değer kazandı, 2 milyona aldığımız araç 4 milyon civarına geldi. Biz bu araçları, Mart ayının ilk günlerinde aldık ve aldıktan sonra araç fiyatları yine yükseldi. Enflasyon artışına baktığımızda araçlar avantajlı oldu” dedi.

Havayolu ve otomobille seyahat 

Şehirlerarası seyahatte havayolu ve bireysel otomobille karşılaştırıldığında otobüsün maliyet avantajı sağladığını, otobüsle seyahatin daha da öne çıkacağını belirten Fatih İslam şunları söyledi: “Uçak bilet fiyatları zaten otobüs fiyatlarının üzerinde ve daha da yükselecek gibi görünüyor Üstelik iç hatlarda sefer sıklıkları da o kadar yoğun değil. Örneğin Ankara-Samsun hattında uçak yok. Ankara-Ordu-Giresun gece tek uçuş var. Dönüşü de sabah çok erken saatte. Üstelik havalimanına erişim ve uçuş sonrasında havalimanından gidilecek yere ulaşım için de ayrı bir maliyet söz konusu. Üstelik bagaj maliyeti de çok yüksek. Öte yandan otomobille seyahatin 4-5 kişilik aile ile yapılması halinde tamam, ama 1-2 kişi ile gidilecek bir seyahat, otobüsle çok daha masrafsız. Bir kişinin özel aracı ile bir tatil bölgesi veya memleketine gidip gelmesi ortalama iki bin TL. Yollarda radar var, otoban ve köprü ücretleri var. Bunlar ciddi maliyet. Bir trafik cezası yenildiğinde bütün tatil zehir olabiliyor.

Otobüs bilet fiyatlarına maliyet artışlarının tamamının yansıtılmadığını belirten İslam, “Akaryakıt ve genel gider artışlarının yanında otobüs bilet fiyatları yeterli değil. Örneğin akaryakıta yüzde 300’ün üstünde zam geldi ama bu, bilet fiyatlarına, hatlara göre yüzde 70-80 arasında yansıdı. Çünkü daha yüksek fiyatla rekabet yapılamıyor ve yolcunun alım gücü düşüyor. İnsanlar seyahatlerini kısıyor ya da yapmıyor. Ayrıca yolculara bu ekonomik kriz ortamında ücretsiz servis hizmeti de sunuyoruz” dedi. 

Bilet fiyatları yükselir mi?

Bayram ve sonrasında otobüs bilet fiyatlarının daha da artmasının enflasyon rakamlarına bağlı olacağını belirten Fatih İslam, “Akaryakıt fiyatları geri gelse de otobüs bilet fiyatları geriye gidemez bu net. Zaten maliyetin karşılığı değil bu fiyatlar. Daha yükselir mi, piyasanın seyrine bağlı. İşletme maliyetleri artmaya devam ederse, bu işin sürdürülebilir olması için tekrar yükselmek zorunda kalır” dedi. ■

LKS Group Yönetim Kurulu üyesi Fatih İslam: Bayrama yönelik rezervasyonlar güzel. İyi bir yaz geçirebiliriz. Sektör kendi kendine savaş açmazsa bu sezon kazançlı olur. Ama kendimizle savaşırsak alacağımız parayı kesinlikle geri veririz.

KISA... KISA... KISA...

Pamukkale Turizm ile iyi bir işbirliğimiz var

Pamukkale Turizm bünyesinde çalıştırdıkları araçların yeni yatırımla 30 adede ulaşacağı bilgisini veren Fatih İslam, “Pamukkale Turizm ile iyi bir işbirliğimiz var. Şirket kültürü ve hizmet anlayışı olarak birbirimize çok yakınız” dedi.

Bireyselci bulamayacağız

Yeni yatırım yapabilme kapasitesi azaldı. 2017 model bir otobüs, bugünkü sektör şartlarında çok iyi. Bu araçların fiyatı 2-2,5 milyon, yenisi ise 5 milyon. Bu model araçlardan sıfıra geçiş zorlaştığı için sektörde bireysel yatırım yapan kişilere artık yatırım mantıklı gelmemeye başladı. Eskisi gibi modelli araç hareketi olacağını düşünmüyorum. Biz, firmalar olarak kendimiz yatırım yapmak ve filomuzu yenilemek zorunda kalacağız. Bir de maliyetler haftalık değişiyor. Bilet fiyatı akaryakıtın maliyetini çoğu seferde karşılamıyor. Bu durumda firmalar, mecburen kendi araçlarıyla seferlerini tamamlıyor. Daha önce aynı güzergaha 2-3 servis yapılırken, şu an Ramazanın da etkisiyle tek araba yapılıyor, hatta o bile dolmuyor.

İşletme maliyeti çok yükseldi

Eskiden akaryakıt maliyeti aylık 60-70 binken, şimdi 180-190 bin TL. Personel, lastik, bakım, akü, sigorta, ikram, otogar, köprü, otoban maliyeti derken bir otobüs aylık ortalama 280 bin TL ile işletiyor.

Adblue çok yükseldi

Mazotu konuşuyoruz, ama ama Adblue maliyeti de çok yükseldi. Önceden 1,5 liraya satılıyordu, şimdi 10-12 liradan satılıyor. Adblue, eskiden önemli bir gider kalemi değilken şimdi ciddi bir maliyet…

LKS Group & Lüks Karadeniz Turizm, Temsa'dan 6 adet Maraton, 1 adet Safir yatırımı yaptı.

Yorumlar (3)
Timur AKYILDIZ 2 yıl önce
Bu Adamlar Bu işin Hakkını Vererek Yapıyor Aynı Zamanda Şöförün Hakkınıda Veriyor Böyle Adamın İşi Rast Gider !!!
Cevher Bayraktar 2 yıl önce
Başarılarının devamını dilerim Sistemli çalışmanın gündeme ayak uydurmanın ödülü ve meyvesi Lüks Karadeniz LKS Hep daha güzele yolunuz açık olsun
Rotasız kaptan 2 yıl önce
Allah hayırlı kazançlar nasip etsin inşAllah bu işi siz yapıyosunuz gerçekten gerisi hikaye tekerinize taş değmesin
banner117
15
açık
banner159