LKS Grup 5 Lion’s Coach ve 6 Tourismo otobüs aldı

banner113

1992 yılından beri şehirlerarası yolcu taşımacılığı alanında Lüks Karadeniz seyahat ile hizmet veren, 2009 yılından itibaren de turizm taşımacılığı alanında LKS Turizm olarak hizmet veren LKS Grup otobüs filosunu büyütmeye devam ediyor. Şirket, 2022 yılında ön ödemeli sistemle anlaşmasını yaptığı otobüslerini teslim alıyor. LKS Grup son teslimatlarla filosuna 5 adet MAN Lion’s Coach ve 6 adet Mercedes Tourismo kattı.

banner114
ŞEHİRLERARASI 27.04.2023, 11:25 27.04.2023, 12:39 Taşıma Dünyası
LKS Grup 5 Lion’s Coach ve 6 Tourismo otobüs aldı

Röp: Erkan YILMAZ 

LKS Grup Yönetim Kurulu Üyesi Fatih İslam, yeni yatırımlar ve bu yıla yönelik beklentilerini Taşıma Dünyası’na açıkladı. Öncelikle 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi ile ilgili açıklamalarda bulunan Fatih İslam şunları söyledi: Ülkemiz çok büyük bir felaketi yaşadı. 50 binin üzerinde can kaybımız oldu. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan Rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Biz bu süreçte çok etkin ve aktif şekilde görevler aldık. Otobüslerimizi devlet kurumlarına tahsis ederek, bölgeye yardım ekiplerinin ve malzemelerin taşınmasında 2 tırımızı ve 5 otobüsümüzü sürekli olarak görevlendirdik. Ayrıca depremzedelerin tahliyesi noktasında da gerekli yardımları sağladık. Bu süreçte taşımacılar çok önemli bir dayanışma gösterdi. Allah böyle bir felaketi bir daha yaşatmasın.

LKS Grup’un satın aldığı 5 adet MAN Lion’s Coach araç Pamukkale Turizm bünyesinde hizmet verecek. Araçları Man Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş Bölge Satış Yöneticisi Ufuk Demirer, LKS Grup Yönetim Kurulu Üyesi Fatih İslam ve LKS Grup Filo Müdürü Uğur Yalnız’a teslim etti.

MAN Lion’s Coach tercihi

2023’e yönelik yatırım anlaşmalarını ön ödemeli sistem üzerinden yaptıklarını belirten Fatih İslam, “ MAN ve Mercedes otobüs yatırımlarında teslimat süreçlerimiz başladı. İlk etapta 5 adet MAN Lion’s Coach otobüsleri filomuza kattık. 2012 yılından sonra LKS Grup olarak ilk defa MAN otobüs yatırımı yaptık. MAN otobüslerinin çok daha teknolojik hale gelmiş olduğunu gördük. Yakıt tüketimi 100 km’de 21 litre civarında olup bu seviyenin çok iyi olduğunu söylemek gerekli. Ayrıca satış sonrası hizmet süreçlerinde de artık daha yaygın bir servis ağı var. MAN’ın Ankara’da otobüs garajımıza 7 km mesafede merkez servisi var. Bu bizim için çok önemli çünkü böylece hızlı bir şekilde servis hizmeti alabiliyoruz” dedi.

20 Mercedes Tourismo yatırımı

Mercedes-Benz Türk ile 20 adetlik Tourismo otobüs anlaşması yaptıklarını vurgulayan Fatih İslam, “ 20 adet otobüs siparişimizin ilk etapta 6 adetini teslim aldık. Kalan araçlar Temmuz-Ağustos ayına kadar filomuza katılacak. Bu yatırımlarla birlikte filomuzdaki araç sayısı 90’ın üstüne çıkacak.  Bu araçların tamamı ise özmal. Tourismo otobüslerin koltuk konfor düzeyinden çok memnunuz. 3 noktalı emniyet kemeri eklendi, Şoför yatak bölümü ve koltuk arası genişledi.  Far sistemi,orta kapı kamerası başta olmak üzere birçok yenilik var. Yakıt tüketimi de 100 km’de 21 litre civarında” diye konuştu. 

Mevcut filoyu korumaya özen gösteriyoruz

Araç temininde yaşanan sıkıntılar nedeniyle mevcut araç filosunu korumaya özen gösterdiklerini belirten Fatih İslam, “Filomuzdaki  araçların yüzde 90’lık kısmı 2022 model ve üstü araçlar. Aracımızı değiştirmek istediğimizde yerine yeniden otobüs teslim alma süresi uzun zaman alıyor bu yüzden yıla girmeden bir sonraki yılın planlama ve alımlarını ön ödemeli sistemle gerçekleştiriyoruz” dedi.

İkinci el fiyat artışları 

2.El fiyat artışları hakkındaki görüşlerini ise şu şekilde belirten Fatih İslam şunları söyledi: “Şuan 2.el aracını satıp 2023 model almak isteyen bir alıcı 2023 yılı son çeyreğinde teslim alabiliyor bu sürenin uzunluğuda 2.el araçların değerini arttırıyor. Sıfır araç piyasasında şuan talep arzın çok üstünde. İşini büyütmek isteyen bir kullanıcı için bakacak olursak, mesela 2017-2018 yıllarında İstanbul’da turizm taşımacılığı alanında hizmet verirken, çalıştığımız firmanın araç artış talebine karşılık vermek çok daha kolaydı. Çünkü o dönemde sıfır bir otobüs 800-850 bin TL, İkinci el otobüsler ise 500-700 bin TL civarında idi. Yatırım yapmak çok daha kolaydı. Hızlı bir şekilde ikinci el araç alıp işimizi büyütebiliyorduk. Bugün ise güncel rakamlara baktığınızda yatırım maliyetleri çok yüksek dolayısıyla sermayemizin tam olarak karşılığını bulamıyoruz.

Herkes pastadan belirli pay alabilmek için hamleler yapmak zorunda

Fatih İslam, sektördeki yıkıcı rekabeti de şu şekilde değerlendirdi: Yaşanan bütün maliyet artışlarına rağmen otobüsçülükte yıkıcı rekabet son bulmaz. Çünkü bir pasta var. Herkes bu pastadan bir pay alabilmek için belirli hamleler yapmak durumunda. Bu pasta eşit bir şekilde paylaşılamıyor. Kim hamlesini daha doğru yaparsa, sistemini iyi kurarsa o pastadan payını daha fazla alıyor. Gerek bilet fiyatıyla, gerek yeni otobüsleriyle ve hizmet kalitesiyle ön plana çıkıyor.

Sezon iyi olacak

Bayram ve okul tatilinin sektöre etkilerine yönelik açıklamalarda bulunan Fatih İslam, bu sene Ramazan Bayramı’nın, okul tatilinin ve 23 Nisan’ın birleşmesinin sektör açısından dezavantaj oluşturduğuna dikkat çekti: Ramazan bayramı ve okul ara tatili farklı zamanlarda olsaydı daha sık seyahat hareketliliği oluşacaktı. Ancak şimdi tek tatil aralığında hızlı birkaç günlük seyahat olacak. Ramazan Bayramı sonrasında ise seçim haftasına kadar bir durgunluk bekliyorum. Sezonun iyi olacağını düşünüyorum. Bütün sektöre sezonun hayırlı olmasını diliyorum.” 

Akaryakıt fiyatlarındaki değişime çok çabuk alışıyoruz

Önümüzdeki süreçte akaryakıt fiyatları noktasında endişeleriniz var mı sorusuna Fatih İslam’ın cevabı ise şu şekilde oldu:  Akaryakıttaki fiyat değişimlerine çok çabuk alışıyoruz. Geçen sene akayakıtın litresi 30 lira iken, İki sene önce ise 6 liraydı. Şimdi 19’u görünce iyi diyoruz. 2 yıl önce Kendi istasyonumuzda çift haneli tabela yoktu. 10 lira olduğunda tabelayı değiştirelim mi fiyatlar böyle kalırmı diye düşündük. Şu an ise tek haneli rakamlar mümkün değil gibi görünüyor. Piyasa şartlarına çok çabuk alışıyoruz. Neticede akaryakıt fiyatları 30 liralara çıktığında da sefer yapıldı. Çünkü her artış bilet fiyatlarına yansıyor. Yakıt fiyatlarındaki artış sadece bizi değil hayatın her alanını etkiliyor. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159