banner69

Malatya Medine Turizm Başkanı Ali Keskin: Matematiğiniz iyiyse para kazanabilirsiniz

banner113

Malatya Medine Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ali Keskin: Eskiden bir otobüs 20 yolcu ile gidip 20 yolcu ile gelse zarar etmiyorduk. Şimdi 60 kişinin altına düştüğünde zarar ediyorsunuz. Eskiden firma sahipleri, ‘Şapkamı koyarım, firmamın yazısı görünsün, otobüsüm gitsin gelsin’ derlerdi. Ama o dönemler bitti. Matematiğiniz iyiyse para kazanabilirsiniz, değilse 5 senede sektörden silinir gidersiniz.

banner114
ŞEHİRLERARASI 06.05.2022, 11:57 06.05.2022, 13:28 Taşıma Dünyası
Malatya Medine Turizm Başkanı Ali Keskin: Matematiğiniz iyiyse para kazanabilirsiniz

26 yıldır şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektöründe hizmet veren Malatya Medine Turizm, 5 adet Travego 16 2+1’in ilk 4 adedini teslim aldı. Teslimat töreni sonrasında Malatya Medine Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ali Keskin ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Yatırım planı yaptık

Pandemi sürecinin sektörü çok hırpaladığını belirten Ali Keskin, “Yapacak bir şey yok. Bütün zorluklara rağmen bu, bizim mesleğimiz. Sonuna kadar devam edeceğiz. Elimizden geldiği kadar filomuzu yenilemeyi de sürdüreceğiz. Bugün 5 araçlık siparişimizin 4’ünü teslim aldık. Aslında 10 adetlik bir yatırım planı yaptık. Ancak 5 araç verilemedi. Araç temininde sıkıntı var. Temmuz ve Ağustos ayında diğer 5 aracı almaya yönelik görüşmeler yapacağız” dedi.

Sektörde eski kazançları sağlamanın çok mümkün olmadığını belirten Ali Keskin, “İnternet bilet satış portallarındaki yüksek komisyonlar da sektörü zorluyor. Ama gelişen teknolojiyle birlikte internet satışı da mecbur olacak” dedi. 

Sezondan beklentimiz yüksek

Sezondan beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Keskin, “Mazot fiyatları biraz daha geriler 15-17 liralar seviyesine oturursa sektörün para kazanması mümkün olabilir. Şu anki fiyatlar çok yüksek. İstanbul-Malatya arasında bilet fiyatlarımız 400 TL civarında. 30 gidiş, 30 da gelişte yolcu olursa ancak maliyetleri kurtarabiliyoruz. İstanbul-Malatya arasında gidiş geliş yakıt maliyeti 16 bin TL. Biz doluluk oranlarını daha da yükseltebilmek adına seferleri kısma yoluna gittik. Eskiden bir otobüs 20 yolcu ile gidip gelse zarar etmiyordu. Şimdi 60 kişinin altına düştüğünde zarar ediyorsunuz. Eskiden firma sahipleri ‘Şapkamı koyarım, firmamın yazısı görünsün, otobüsüm gitsin gelsin’ derlerdi, ama o dönemler bitti. Matematiğiniz iyiyse para kazanabilirsiniz, değilse 5 senede sektörden silinir gidersiniz. Bayrama yönelik yolcu talebi yüksek. Sefer planlarımızı yaptık. Yeni hatlar konusunda bir ışık görürsek adım atarız, yoksa masraflar çok ağır” dedi. 

Otobüsçülük dışında hayvancılık, kayısıcılık, nakliye tarafında da faaliyet gösterdiklerini belirten Ali Keskin, “Yaşanan zorlu süreci, diğer alanlardan sübvanse ederek aşmaya çalıştık” dedi. 

Kaptan sıkıntısı büyür

Kaptan konusunda, şu ana kadar sıkıntı yaşamadıklarını da açıklayan Ali Keskin, “Kaptanlarımız 20 yıldır bizimle birlikte. Şu an için bir sorun yok, ama 5 sene sonra kaptan bulmakta zorlanacağız. Çünkü muavinlikten kaptan yetişme dönemi bitti” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159