Mercedes-Benz Türk, Dünya Şoförler Günü’nde otobüs kaptanlarıyla İstanbul'da buluştu

banner113

Mercedes-Benz Türk, Dünya Şoförler Günü kapsamında Büyük İstanbul Otogarı’nda otobüs kaptanları için özel bir etkinlik düzenledi. "Yolların Gerçek Kahramanlarına Saygıyla" sloganı ile gerçekleştirilen etkinlikte, otobüs kaptanları kendileri için özel hazırlanan aktivitelerle keyifli bir gün geçirdiler.

banner114
ŞEHİRLERARASI 01.12.2022, 19:43 01.12.2022, 22:25 Erkan YILMAZ
Mercedes-Benz Türk, Dünya Şoförler Günü’nde otobüs kaptanlarıyla İstanbul'da buluştu

Mercedes-Benz Türk, yolcuların güvenle seyahat etmeleri konusunda hayati bir rol üstlenen otobüs kaptanlarıyla Dünya Şoförler Günü kapsamında Büyük İstanbul Otogarı’nda bir araya geldi. 30 Kasım’da gerçekleştirilen etkinlikte, otobüs kaptanları kendileri için özel olarak hazırlanan aktivitelerle keyifli bir gün geçirdiler. Etkinlikte Mercedes-Benz Travego 16 2+1 otobüsü yakından inceleme fırsatını yakalayan kaptanlar, yenilikler hakkında yetkililerden bilgi alma şansına da sahip oldular.

Düzenlenen etkinliğe, Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Osman Nuri Aksoy, Otobüs Filo Satış Müdürü Burak Batumlu, Otobüs Filo Satış Koordinatörü Taylan Özyiğit, Otobüs Filo Satış Koordinatörü Kadir Sargın, BusStore Grup Müdürü Barış Sever, Best Van Turizm Yönetim Kurulu Üyesi İrem Bayram, Beydağı Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez İkde, Mengerler İstanbul Otobüs Satış Müdürü Günay Eren ile çok sayıda kaptan katıldı.

Etkinlikte Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Osman Nuri Aksoy, Best Van Turizm Yönetim Kurulu Üyesi İrem Bayram, Beydağı Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez İkde ve kaptanlar ile konuştuk.

Osman Nuri Aksoy, Sönmez İkde, İrem Bayram, Burak Batumlu 

Kaptanlar bizim baş tacımız

Mercedes-Benz Türk Otobüs Pazarlama ve Satış Direktörü Osman N. Aksoy: Kaptanlar bizim baş tacımız, sektörümüzün en önemli unsurları. Onlarsız sektörün varlığını sürdürmesi imkansız. Kaptanlarımızı çok önemsiyoruz. 30 Kasım Dünya Şoförler Günü’nü burada kutlamayı gelenek haline getirdik. Geçen sene de yapmıştık. Bundan sonra da devam edeceğiz. Sağolsunlar, varolsunlar, sağlıklı ve mutlu olsunlar, bu özel günün keyfini çıkarsınlar. Kaptanlarımızın çok büyük sorumlulukları var. Can taşıyorlar. Gönül istiyor ki, hiç kaza olmasın. Bizim otobüslerimizde çok ciddi güvenlik önlemleri var. bu güvenlik önlemlerini kullansınlar. Bu özellikleri kullanıldığında oluşabilecek kazaların birçoğunu önlemek mümkün. Yakıt tüketimi de çok önemli. Kaptanlarımız her gaza bastıklarında havaya atılan para olarak düşünsünler. Verimlilik anlamında ve maliyetleri yönetme anlamında yakıt tüketimi artan yakıt fiyatları ile beraber çok daha önemli hale geldi. Tüm kaptanlarımızın bu özel gününü tekrar kutluyorum.

Sektörümüzün lokomotif unsuru kaptanlarımız

Best Van Turizm Yönetim Kurulu Üyesi İrem Bayram: Gelenekselleşmiş hale gelen Mercedes-Benz Türk’ün bu etkinliğini çok seviyorum. Açıkcası koşa koşa geliyorum. Burada kaptanlarımızla birlikte sektörü konuşmak, otobüslerle ilgili açıklamalarını dinlemek, otobüslerin de bu yönde gelişimlerini sağlamak bizim için çok kıymetli. Bizim sektörümüzü taşıyan lokomotif unsur kaptanlarımız. Biz Best Van Turizm olarak çok şanslıyız. Çok kemikleşmiş ve güzel bir araç personelimiz var. Mercedes-Benz Türk yönetimine şunu söylüyorum hep; Sahip olduğumuz araç personeli sayısı iki kat olsun, araç sayımızı da iki kat arttırız. Araç almak, hizmet etmek en kolayı. Önemli olan tücrebeli kaptanlara sahip olmak ve onlara gerekli değeri verebilmek. Bu anlayışın sektörü çok önemli noktalara taşıyacağına inanıyorum. Bu yüzden bu tür etkinlikler benim için çok kıymetli.

Bu sektör var olacaksa, bu kaptanlarla var olacak

Malatya Beydağı Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez İkde: Sektörün en önemli dinamiklerinden bir tanesi kaptanlar. Otobüsünüz var kaptanınız yok, kaptanınız var, otobüsünüz yok. Bu aynı sonucu getirir. Sektörümüzün kaptan problemi var. İstihdamın devamlılığı yok. İşin ehli, kabiliyetli kaptanlar bulmak çok zor. İşinde iyi olan kaptan bulduğunuzda zaten siz ondan vazgeçmiyorsunuz. Mevsimlik işci olarak değerlendirilenler ise kabiliyet problemi yaşayanlar ya da işini yapamayanlar. Onlar o yüzden eleniyor. Nasıl kaptan yetiştiririz, kaptanların iyi yetişmesini nasıl sağlarız gibi bir sonuca ulaşmamız gerekiyor. Bu sektör var olacaksa, bu kaptanlarla var olacak. Yani bu varoluşu sürdürülebilirliği nasıl yaparız, bence buna dikkat çekmek gerekiyor. Biz özel sektörüz ama kamusal bir hizmet veriyoruz. Bunun gerekçesi de bayram dönemlerinde otobüsler çalışmasa nolur, kriz çıkar. Pandemi döneminde İngiltere bunu yaşadı. Akaryakıt istasyonlarına tankerlere şoför bulamadılar. Burada kamunun özel sektörün birlikte bu işe el atması gerekiyor. Özel sektörün bu talebi iletmesi ve kamununda cevap vermesi gerekiyor. Bir personel işe aldınız ama yetersiz kamu eğer onun yetişmesine destek verirse, kaptanın yetişmesi daha kolay olur. Bu sektörün bu şekilde kaptan yetiştirmesi mümkün değil. Eğer bir çözüm bulunamazsa iki yıl sonra çok ciddi sorunlar yaşayacağız. Kaptanların çalışma sürelerinin 1 saat artırılması ve 10 saate çıkarılması da konuşuldu. İstanbul’dan Malatya’ya veya Van’a otobüsün varış süresi 16 saat ile 26 saat arasında değişiyor. Siz şoföre diyorsunuz ki 9 saat araba kullan, 15 saat otur. Bu sürede de dinlenemiyor ki, O zaman 9 saati 10 saate çıkarmak neyi değiştirir. Verimliliği artırabiliriz. Şoförler belki daha çok kazanabilirler.

Buket Yaman, İrem Bayram, Aytekin Albayrak, Orhan Koçoğlu

Ayrı bir aşk otobüs, ayrı bir sevda vazgeçemiyorum

Buket Yaman-Kamil Koç: Beni sektörde herkes “çirkin kaptan” lakabıyla tanır. Sabah Kayseri’den yoldan geldim. Etkinliği görünce de çok mutlu oldum. 6 yıldır otobüs şoförlüğü yapıyorum. 6 yıldır da Kamil Koç’da çalışıyorum. Firmamızda benim dışında yine bayan kaptanlar var. Daha öncesinde de 2 yıl süre ile de tır kullandım. Tır kullanmak mı, otobüs kullanmak mı diye düşündüğümde tabiki her zaman otobüs. Ayrı bir aşk otobüs, ayrı bir sevda vazgeçemiyorum. Bu işin en güzel tarafı; perona aracı yanaştırdığımda yolcuları karşılamaya gelenlerin kavuşma sahnesini görmek beni çok mutlu ediyor. Otobüse binen yolcular da ilk anda bayan kaptan görünce, çok şaşırıyorlar. Daha çok güvende hisssettiklerini de söylüyorlar. 30 Kasım Dünya Şoförler Günü’nde tüm kaptanlarımızın, bu işe emek veren abilerimin, ablalarımın gününü kutluyorum. Bu etkinliğe çok büyük keyif duyarak katıldım. Sektörde daha çok bayan kaptan istihdamı için firmaların adım atması çok önemli olur. Böyle bir ortamda dikkatli ve şefkatli bayan kaptanların daha çok olması güzel katkılar sağlar. Ben bu işi bayanların çok iyi yapacaklarına inanıyorum.

Travego harika araçlar

2012 model Travego kullanıyorum. Travego’dan çok memnunum. Yeni araçları da denedim. Çok beğendim. Harika araçlar. Çok yakında patronumuz da söz verdi, yeni bir Travego alacak.

Buket Kaptan’ın güvenlik için tavsiyesi

Kış mevsiminde hava koşulları daha da ağırlaşıyor. En önemlisi kurallara dikkat etmek, hızlı araç kullanmamak ve uykuyu almaya özen göstermek. Çalışma koşullarının çok ağır olduğu bu sektörde kaptanlarımıza daha çok değer verilmeli.

Mercedes araçlar benim için tutku gerçekten

Orhan Koçoğlu Kamil Koç: Dayım bireysel otobüsçüydü. 1998 yılında bu sektöre ilk olarak host olarak adım attım, sonra muvinlik yaptım. 2003 yılında direksiyona oturdum. 3 senedir Kamil Koç’da çalışıyorum. 2013 model Travego kullanıyorum. Çok memnunum. 2020 model otobüs düşünüyoruz. Yeni otobüsü de inceledim. Çok konforlu bir araç. Mercedes araçlar benim için tutku gerçekten.30 Kasım Dünya Şoförler Günü’nde bu etkinliğe düzenleyen herkese çok teşekkür ediyorum. Eskiden muavinlik sistemi olduğu için kaptan yetişme imkanı vardı. Şimdi o yok. Biz büyük bir hevesle bu işe girdik. Hedefimiz kaptan olmaktı. Bu işi severek yapmak durumundasınız, yoksa yapılamaz. Kayseri’den geldim. Akşam 22.30’da yine Kayseri’ye dönüyorum. Kaptanlara önerim, sürat yapmasınlar, uyku düzenine dikkat etsinler.

Ben Mercedes’e aşığım

Aytekin Albayrak-Metro Turizm: Şahıs arabasında çalışıyorum. 20 yıldır bu sektörün içerisindeyim. 10 yıl muavinlik yaptım. Amacım hep kaptan olmaktı. Oldum çok şükür. Şu anda sektörde kaptan sıkıntısının en büyük nedeni çalışma koşullarının zor olması ve yazın işin çok olduğu dönemde çalışma imkanı bulabilirken kış sezonunda da iş bulunamıyor olması. Bu yüzden de sektöre yeni kaptan girişi olmuyor. Şu an 2015 model Travego kullanıyorum. Çok memnunuz. Yeni modeller arasında 2021’ini kullandım. Yol tutuşu, güvenlik düzeyi çok iyiydi. Ben zaten Mercedes’e aşığım. 30 Kasım Dünya Şoförler Günü’nde Mercedes-Benz Türk’ün de böyle bir etkinlik düzenlemesinden çok mutlu oldum. Düzenleyenleri kutluyorum, burada bizimle ilgilenen tüm personele de teşekkür ediyorum. Tüm kaptanlarımızın Dünya Şoförler Günü’nü kutluyorum. Allah kaza bela vermesin. Kış mevsimi geldi. Sürüş güvenliği çok önemli. Benim meslektaşlarıma tavsiyem şudur; Bizim sermayemiz uykudur. Uykumuzu almaya, sefer öncesinde iyi dinlenmeye çok dikkat edilmeli.

Ödüllü oyun ve yarışmalarla eğlenceli bir gün geçiren otobüs kaptanlarına öğlen saatlerinde yemek ikramı da gerçekleştirildi.

15 yıldan uzun süredir otobüs şoförlerine eğitim veriyor

Kamu, filo ve bireysel otobüs müşterilerine yönelik 15 yıldan uzun süredir “Otobüs Sürücü Eğitimleri” düzenleyen Mercedes Benz Türk, “Otobüs Sürücü Eğitim Programı”na 2022 yılında da devam ediyor. Güvenli, ekonomik, konforlu ve ileri görüşlü yeni araç sürüş tarzının ülke çapında yaygınlaştırılmasını hedefleyen eğitimlerden, son 5 yılda sadece seyahat otobüsleri sektöründen 2.700’den fazla sürücü yararlandı. 2022 yılı boyunca şehir içi ve şehirler arası 55 farklı müşteri grubuna şoför eğitim desteği sağlandı.

Otobüs Sürücü Eğitimleri, “Ekonomik Araç Kullanım Eğitimi” ve “Araç Tanıtım Eğitimi” olmak üzere iki farklı kapsamda düzenleniyor. Otobüs sürücüleri ve şirketler, İstanbul Hadımköy’de bulunan Mercedes-Benz Türk Pazarlama Merkezi Kampüsü içerisinde yer alan “Mercedes-Benz Türk Eğitim Merkezi”nde veya tercihe bağlı olarak firma tesislerinde, mobil olarak düzenlenen teorik ve pratik eğitimlerden yararlanabiliyorlar.

Araçların teknik tanıtımının yapıldığı “Araç Tanıtım Eğitimi” ile Mercedes-Benz’in yeni otobüs teknolojilerinin verimli kullanılması amaçlanıyor. Verilen eğitimlerle; sürüş ve yolcu taşıma performansının artırılması, sürücüler ve yolcular için konforun artırılması, konfor sistemlerinin doğru işletimi sayesinde sürücünün kondisyonunun ve dolayısıyla sürüş emniyetinin sağlanması da hedefleniyor. Eğitim sonrasında elde edilen gelişimler, firmalara müşteri memnuniyeti olarak geri dönüyor.

“Ekonomik Araç Kullanım Eğitimi”nde ise, Mercedes-Benz’in yeni otobüs sürüş asistan sistemleri, Euro 6 motor ve Powershift şanzıman teknolojisinin verimli kullanılmasının yanında, yeni sürüş felsefesi sayesinde müşteri kârlılığının ve verimliliğinin artırılması; yakıt, bakım ve sarf malzemeleri giderlerinin azaltılması hedefleniyor. Tüm bunlar araç ömrünün uzamasının yanı sıra zaman ve para tasarrufuna da katkı sağlıyor.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159