banner69

OİSD Başkanı Ayhan Kara: Fiyat sabitleme garantisinin hiçbir mesnedi, dayanağı ve ekonomik kriteri olamaz

banner113

Otobüs İşletme Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kara, şehirlerarası otobüs sektöründe fiyat sabitlemeye yönelik açıklamaları değerlendirdi. Kara, “Bir süredir dizginlenemeyen bir enflasyonla mücadele eden bir ülkede fiyat sabitleme garantisinin hiçbir mesnedi, dayanağı ve ekonomik kriteri olamaz” dedi.

banner114
ŞEHİRLERARASI 16.01.2023, 20:21 16.01.2023, 20:23 Erkan YILMAZ
OİSD Başkanı Ayhan Kara: Fiyat sabitleme garantisinin hiçbir mesnedi, dayanağı ve ekonomik kriteri olamaz

13 Ocak 2023 tarihinde bazı basın-yayın organlarında “TOFED Başkanı Birol Özcan’ın’ın açıklamalarına dayandırılarak, ‘Şehirlerarası otobüs bilet fiyatlarına bu yıl zam yapılmayacak” başlığı ile verilen haberlere yönelik Otobüs İşletme Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kara’dabir basın açıklaması yaptı: Sayın Birol Özcan’ın 2023 yılı için otobüs sektörünün maliyet kalemlerinde artış olmaması durumunda, bilet fiyatlarına zam yapmama temennisinin kesin hüküm, bir taahhüt gibi sunulduğunu ne yazık ki üzülerek okuduk. Bir süredir dizginlenemeyen bir enflasyonla mücadele eden bir ülkede fiyat sabitleme garantisinin hiçbir mesnedi, dayanağı ve ekonomik kriteri olamaz.

Pandemi öncesi bilet satış rakamlarına ulaşamayan ve günbegün kan kaybeden sektörümüz bugün mevsimsel etkilerle yolcu sayısındaki düşüş yüzünden yıkıcı fiyat rekabeti ile de karşı karşıyadır.

Her gün artan maliyetlerimiz ortadadır. Her ne kadar yolcularımızın alım gücünün düştüğü şu günlerde bilet fiyatlarını arttırmak istemesek de asgari ücrete son bir yılda gelen yaklaşık %100 oranındaki zam, Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne gelen %61,5 zam, lastik ve bakım ücretlerine 2022’de gelen zamlar ve kasko-sigorta bedellerine gelen %200-%500 arası zamlar bilet fiyatlarına henüz yansıtılamamıştır.

Sektörde faaliyet gösteren firmalar olarak, hükümetin verebileceği destekler bizler için hayati önem arz etmektedir. Biletteki KDV oranın tıpkı diğer turizm paydaşlarımızdaki gibi %8 olması, yeni araç yatırımlarında uygun finansmana erişim, bakanlığın kilometre maliyet analizi altında kalan bilet fiyatlarına onay vermemesi ve fiyat tarifelerinin online kanallarda %30’luk maksimum indirim dilimi dışında satılmaması gibi önlemler alınarak, bilet fiyatının enflasyon oranın çok altında artışı sağlanabilir.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159