banner69

Otobüs İşletme Sahipleri Derneği (OİSD): Kontak kapatmak istemiyoruz

banner113

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan 88 firmanın üyesi olduğu Otobüs İşletme Sahipleri Derneği yaşanan zorluklara çözüm bulunması noktasında kamuya çağrıda bulundu. Ekonomik istikrarsızlık nedeniyle nefes alamadıklarını ve çözüm üretilmediği takdirde kontak kapatma noktasına gelebileceklerini belirten otobüsçüler, kamudan yaşadıkları sorunlara bir çözüm bulunmasını istediler. Açıklamalarında kontak kapatmak istemediklerini de vurgulayan OİSD üyeleri 8 madde halinde yaşadıkları sıkıntıları aktardılar ve 7 madde halinde taleplerini dile getirdiler.

banner114
ŞEHİRLERARASI 08.06.2022, 16:15 08.06.2022, 16:30 Erkan YILMAZ
Otobüs İşletme Sahipleri Derneği (OİSD): Kontak kapatmak istemiyoruz

Başkanlığını Ayhan Kara'nın yaptığı Otobüs İşletme Sahipleri Derneği (OİSD) üyeleri yazılı bir açıklama yayınlayarak; yaşanan sıkıntıları otobüsçüleri kontak kapatma noktasına getirdiğine belirterek çözüm bulmaya yönelik çağrıda bulundular.

OİSD üyelerinin yazılı açıklaması şu şekilde:

Türkiye’nin yedi bölgesinden karayolu yolcu taşımacılığı yapan, milyarlarca liralık yatırımı ile yüz binlerce vatandaşımıza istihdam sağlayan 88 firmanın üyesi olduğu Otobüs İşletme Sahipleri Derneği OİSD olarak aşağıdaki hususları kamuoyunun ve sektörümüzle ilgili tüm resmi organların dikkatine sunuyoruz:

KONTAK KAPATMAK İSTEMİYORUZ.

Yakın bir gelecekte belki de zorunlu olarak atacağımız böyle bir adımın ülkede nasıl bir karışıklığa sebebiyet vereceğinin farkındayız ve çıkış yolu arıyoruz.

1- 2018 ekonomik kriziyle başlayan, Covid-19 Pandemisiyle devam eden ve bugün yaşamakta olduğumuz ekonomik istikrarsızlık sektörümüzün tahammül sınırlarının ötesine geçmiştir.

2- Son bir senede özellikle yakıta yapılan zamlarla birlikte sektör belini doğrultamaz bir hal almıştır.

3- Dövizdeki kur artışlarıyla birlikte otobüs fiyatlarının artışı sebebiyle araçlarımızı yenileyemeyecek durumdayız, bu da beraberinde tamir-bakım masraflarıyla birlikte yüksek yakıt sarfiyatına, ayrıca üstesinden gelinemeyecek oranlardaki KDV ödemelerine sebebiyet vermektedir.

4- Tüm uyarılarımıza rağmen haksız rekabetle ekmeğimize göz diken korsan taşımacıların faaliyetlerinin ilgili mercilerce durdurulamamış olması zararımızın artmasına sebebiyet vermektedir.

5- İşletme giderlerimiz gelirimizin çok üstünde olduğu için işletme neticesinde ortaya çıkan zararı karşılayacak kaynaklarımız da tükenmiştir.

6- Söz konusu ekonomik sıkıntıları aşabilmek için şirketlerimizin tamamının kendi bünyelerinde aldıkları önlemlerin de artık fayda etmediği ortadadır. Sefer kısma, filo küçültme, personel azaltma, gider kısma gibi önlemler de artık fayda sağlamamaktadır.

7- Otobüs işletmeleri bağlı olduğumuz Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan senede sadece 3 defa yeni ücret tarifesi alabilirken yakıta senede en az 100 defa gelen zam mağduriyetimizi artırmaktadır.

8- Özellikle özelleştirilmiş otogarlarda ödediğimiz fahiş çıkış ücretleri, yüksek komisyonlar ve otoban ücretleri bu işi yapılamaz kılan unsurlara eklenmektedir.

NEFES ALAMAZ HALDEYİZ

Yukarıda madde made sıraladığımız hususlara rağmen varlığımızı sürdürebilmemiz için aşağıdaki talepleri dile getirmek isteriz:

1- Ücret tarifelerinin her ay güncellenme imkanının ilgili bakanlıkça tanınması veya tavan fiyat uygulamasından vazgeçilmesi.

2- Bilet satışlarından elde edilen KDV’nin oranının %8’e çekilmesi.

3- Akaryakıtta uygulanan ÖTV’nin karayolu yolcu taşımacılığı yapan şirketler için muafiyet kapsamına alınması.

4- Sigorta primlerinin en az %50 oranında indirilmesi.

5- Kurumlar vergisinde mümkünse en az %50’lik bir indirimin hayata geçirilmesi.

6- Otoban ve otogarlarda bir indirimin uygulanması.

7- Haksız rekabetin önlenmesi için kilometre bazında bir taban fiyatın belirlenmesi gerekmektedir.

KARAYOLU YOLCU TAŞIMACILIĞI SEKTÖRÜ ÇÖKERSE ENKAZIN ALTINDA SADECE OTOBÜS İŞLETMELERİ KALMAYACAKTIR.

Yorumlar (2)
İrfan Kalkan 2 yıl önce
Bu şekilde dertlerimize ifade edip acıkladığınız için Teşekkürler
ALİ AYGIRCI ADANA ALİ OSMAN ULUSOY YAZANESİ İŞLETMECİYİM 2 yıl önce
GERÇEKTEN ÇOK ZOR GÜNLER GEÇİRİYORUZ BUNLAR YETMEZ MİŞ GİBİ O BİLET BİLET AL İNTERNET SOYGUNCULARIYLA UĞRAŞMAK ZORUNDA KALIYORUZ DEVLETİMİZİN KORSAN TAŞIMACILIK LA GÖZ DAĞI VERME ZAMANI GELDİ SANIRIM SAYGLAR SEVGİLER SUNUYORUM
banner117
15
açık
banner159