Özköprü Turizm - Malitur: Kaliteli hizmet anlayışımızı Mercedes ile taçlandırdık

banner113

“Kaliteli hizmet anlayışımızı 5 adet Mercedes Tourismo otobüs yatırımıyla taçlandırdık. Filomuzda bu yeni yatırımın yanı sıra 2 adet Tourismo ve 1 adet Travego aracımız daha var, toplamda 8 adetlik bir filoya ulaştık. Hedefimiz yıl sonunda filomuzdaki bu 3 otobüsü de sıfır Mercedes araçlarla yenilemek.”

banner114
ŞEHİRLERARASI 06.05.2022, 12:37 06.05.2022, 13:28 Taşıma Dünyası
Özköprü Turizm - Malitur: Kaliteli hizmet anlayışımızı Mercedes ile taçlandırdık

Röportaj: Erkan YILMAZ

Turizm taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Özköprü Turizm ve Mali Tur Grup’a gerçekleştirilen teslimat sonrasında yeni nesil firma yöneticisi Muhammet Ali Köprü ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Muhammet Ali Köprü’den, önce Özköprü Turizm ve Malitur’u tanıtmasını istedik: “Özköprü Turizm, 1999 yılında, babam Aziz Köprü tarafından şahıs şirketi olarak İstanbul’da kuruldu. 2013 yılında tüzel kişiliğe geçip limited şirket haline geldik. 2018 yılında, turizm taşımacılığı alanında yakaladığımız ivmeyi seyahat acenteliği alanına taşımak istedik. 4 yıldır da Özköprü Turizm’in yanında Malitur Grup olarak da sadece iç pazarda hizmet veriyoruz.” 

Pandemiyle düşünme fırsatı 

Pandemi sürecinde yaşanan olumsuzluklar nedeniyle karamsarlığa kapılmadıklarını, yaşanan bu durumu fırsata nasıl çevirebiliriz arayışı içine girdiklerini belirten Köprü, “Pandemiden en çok yara alan sektörlerden biri olduk. Hepimiz eve kapandık. Ama hiçbir zaman umutsuzluğa da kapılmadık. Yasağın kalktığı andan itibaren seyahat planlarını yapabilecek haldeydik. Pandemi sürecinin en önemli katkısı ise bize ‘düşünme fırsatı’ vermesi oldu. İşimizi, nasıl geliştirebiliriz, nasıl daha kaliteli hizmet verebiliriz diye düşünmeye başladık. Aslında taşımacıların buna çok ihtiyacı var. 1 Temmuz’da yasaklar kalktı, 3 Temmuz’da biz araçlarımızı hareket ettirdik. Geçen sene yaptığımız taşıma sayısı bizi çok umutlandırdı. Temmuz-Aralık sürecinde, geçen yıl, 15 bin kişiye hizmet verdik. Büyük markaların dahi yakalamadığı bir seviye elde ettik. Bu yılki hedefimiz ise 25 bin kişiye ulaşmak. Rezervasyonlara yönelik çok iyi bir talep var. Bu yüzden de 6 aydır Mercedes yatırım planını yapıyorduk” dedi. 

Bu işte olmak…

Babası Aziz Köprü’nün turizm taşımacılığı tarafında çalışmasını hiç istemediğini belirten Muhammet Ali Köprü, “Herhalde iş sürecinin çok zor olması, çok kriz yaşanması bunda etkendi. Bugün kazandığınızı, yarın kaybetme riskiniz var. Benim doktor veya avukat olmamı istedi. Ben turizm eğitimi aldım. Buna da karşı çıktı ama ben çok istedim. Onda gördüğüm enerjiyi ben devralmak istedim. Seyahat acenteliği tarafında olma konusunda ben babamı ikna ettim” dedi.

İşimize ne katarız 

Taşımacının acentenin iki dudağı arasından çıkacak söze baktığını belirten Muhammet Ali Köprü, “Taşımacılıkta bir yanlış mantıkla hareket ediliyor. Parası var, otobüsünü aldı, işletiyor. Bizim çıkış noktamız bu oldu. Babamın sürekli olarak seyahat acentelerinden iş beklediğini gördük. Aslında en büyük yatırımı yapan taşımacı tarafı. Ama acentenin iki dudağının arasından çıkacak söze bakılıyor. Biz de bunu yıkmak amacıyla, seyahat acentesi kurmak istedik. Yeni nesil olarak işimize neler katarız diye düşündük. Bu alanın dijitale kaydığını gördük. Hem mutfakta işi hazırlayan hem de servis eden olabilmek adına taşımacılık tarafımıza seyahat acenteliğini ekledik. Hızlı bir dijitalleşme süreci başlattık. Malitur’un bütün altyapısını dijitale kaydırdık. Bunun kazanımlarını da gördük. Karadeniz, Ege turları, kültür turları olarak şu an için sadece iç pazarda hizmet veriyoruz. Seyahat acenteliği tarafındaki markamız Malitur ile de çok iyi bir seviyeye geldik” dedi. 

Otobüsün ayrı, acentenin ayrı 

Artan maliyetler nedeniyle artık otobüs tarafında fiyatların yevmiye+yakıt olarak verildiğini belirten Köprü, “Acente sahibi olunca bunu da fırsata çevirdik. Çok iyi bilinen bir yanlışı yapmadık. Otobüsün kazancı bir tarafta, acentenin geliri bir tarafta. Acenteler araç aldıklarında otobüsün kazancını da bir kasada tutuyorlar. Bunun için de ne zarar etmişler, kârlılık hangi tarafta oluşmuş göremiyorlar. Bizde kasalar tamamen ayrı, Özköprü Turizm’den araçlarına yakıtı biz koyuyoruz, dolayısıyla şu km yaptı derdi olmuyor. Belli bir standarda oturduk” dedi. 

Mercedes prestij arttırıyor 

Müşterinin yeni araç ayrımı ve Mercedes algısının çok fazla olduğunu belirten Köprü, “Mercedes araçlarla sektördeki prestijiniz artıyor. Müşteriye kaliteli araç, kaliteli personel ve kaliteli otel hepsini bir arada sunabiliyorsunuz. Turizm işi çok dinamik bir sektör. Kendinizi, iş süreçlerini ve araçlarınızı sürekli güncellemeniz gerekiyor. Babamızın sahip olduğu tecrübeyle iş sürecine yaptığı en ufak bir dokunuşu bile çok farklı yerlere götürebiliyor. Ben ne kadar yenilikçiyim desem de onun yönlendirmesine her zaman ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

Özköprü Turizm Genel Müdürü Aziz Köprü, Malitur Genel Müdürü Muhammet Ali Köprü, Malitur Operasyon Müdürü Muhammet Fatih Köprü ve Abdullah Efe Köprü bir arada.

Bir hayalimizi gerçekleştirdik

Muhammet Ali Köprü, Özköprü Turizm ve Malitur Grup’u önümüzdeki süreçte nerede hayal ediyorsunuz sorumuzu şu şekilde cevapladı: “Geleceğe yönelik tabiî ki hayaller kuruyoruz. Ama bugünkü teslimat ile bir hayalimizi gerçekleştirdik aslında. Mercedes-Benz Türk fabrikasında, ailemizle bir arada, otobüs teslimatı fotoğrafımızın olmasını çok istedik. Mercedes-Benz Türk fabrikasından aldığımız ilk sıfır araçlar bunlar. İlerleyen dönemler için de sağlam adımlarla yerli iç turizm pazarında çok daha yüksek bir seviyeye ulaşarak güzel yerlere gelmeyi hedefliyoruz. Önceliğimiz yine yerli pazar olacak. Dış pazarı siyasi gelişmeler çok fazla etkiliyor. En iyi bildiğimiz alanda ilerlemek istiyoruz. Belki dış pazara da açılabiliriz. Bilinçsiz bir şekilde büyümekten korkarım. Büyümenin her zaman anlamlı ve altının dolu olması gerekiyor. Bir binanın temelini çok sağlam yapmazsanız, diğer katların çok güzel olmasının bir önemi yok.” ■

Turizm taşımacılığı alanında hizmet veren Özköprü Turizm ve acentelik faaliyetinde bulunan Malitur Grup, Mercedes-Benz Türk’ten satın aldığı 5 adet Tourismo 15 RHD model otobüsten 2’sini teslim aldı. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159