banner92
banner69

İTO seçimlerinde servis şirketleri ve bireyselciler olarak hedefimiz; Tek liste çıkarmak, hep birlite kazanmak

İTO. 22 Nolu Meslek Komitesi seçimlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan İTO. 22 Meslek Komitesi Üyesi ve İSTAB Başkanı Turgay, Gül, “Mottomuz; “Sektörümüz İçin Hep Birlikte” dedik ve yola çıktık. Hep beraber bu seçime gitmek istiyoruz. Bu seçimler çok önemli. Biz İSTAB grubu olarak çalışmalarımızı yapıp, şirketler ve bireysel olarak tek liste çıkarmak istiyoruz. Burada şirketlerde bir bütünleşme sağladık. Oy kullanacak her şirketin 9 Kasım’da Dünya Ticaret Merkezi Fuar Merkezi’ne gelmesi çok önemli. Esnafın, şirketin bir ayrımı yok. Bir karar alırken esnafa rağmen almamalıyız. Esnaf odası bir karar alırken şirkete rağmen almamalı. Birlikte ortak akılda buluşmalıyız. Hep birlikte kazanacağız” dedi.

banner114
SERVİS TAŞIMA 15.10.2022, 16:10 15.10.2022, 16:25 Erkan YILMAZ
İTO seçimlerinde  servis şirketleri ve bireyselciler olarak hedefimiz; Tek liste çıkarmak, hep birlite kazanmak

HABER: Erkan YILMAZ 

İTO 22. Nolu. Meslek Komitesi ve İSTAB Üyeleri 9 Kasım’da Dünya Ticaret Merkezi’nde düzenlenecek olak İTO seçimlerine yönelik ikinci toplantısını 15 Ekim 2022 Cumartesi günü Beylikdüzü’nde gerçekleştirdi. Toplantıya İTO 22. Nolu Meslek Komitesi Köksal Yüzbaşıoğulları, Başkan Yardımcısı Aziz Baş, Meslek Komitesi Üyeleri Turgay Gül, Levent Birant, Ahmet Karakış, Celal Kalkan, Reyhan Şeker, Bülent Doğmuş, Metin Uludağ, Dursun Ali Camadan, Ahmet Akgenç, İSTAB Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda servis firma sahibi katıldı.

Toplantıda İTO.22 Nolu Meslek Komitesi Üyesi ve İSTAB Başkanı Turgay Gül konuşmasına, Bartın Amasra’da maden ocağında meydana gelen kazaya yönelik üzüntülerini belirterek başladı: Malesef dün gece çok üzüntü verici haber aldık. Çok sayıda maden işcisinin hayatını kaybettiğini öğrenmiş durumda. Yaşamını yitirenlere Allah’tan Rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Kazada yaralı olarak kurtulan işcilerimize de acil şifalar diliyoruz.”

Plaka tahdidi hedefini gerçekleştirdik

Konuşmasına 9 Kasım’da yapılacak İTO seçimlerine yönelik açıklamalarıyla devam eden Turgay Gül şunları söyledi: 4 yıl önce tekrar yola çıktığımızda yine sizlerle burada sizlerle beraber olmuş ve seçim startımızı vermiştik. Yine hep birlikteyiz. Daha önce bazı sözler vererek yola çıkmıştık. Bunlardan birincisi plaka tahdidini gerçekleştirmekti. Biz 22. Nolu Meslek Komitesi ve İSTAB yönetimi olarak İstanbul’da plaka tahdidi için hareket eden bütün kurumlarla işbirliğiyle sektörün bu beklentisini gerçekleştirdik. Tabii burada şunu söylemiyoruz; bu tek başına bir kurumun gerçekleştirebileceği bir çalışma değildi. Bu sektörün birlikte olduğunda neleri başarabileceğini gösteren önemli bir argümandı. Plaka tahdidi noktasında elde edilen sonucun kimsenin sahiplenmemesi gerekir. Sektörün bütün bileşenleri her alanda bunun çalışmalarını yaptı. Taleplerini oluşturdu ve sektörümüz birçok ilde olan plaka tahdidine kavuştu.”

İkinci hedefimiz: Kademeli Saat

“Şimdi ikinci hedefimiz; plaka tahdidi kadar önemli olan kademeli saat konusunu hayata geçirmek” diyen Turgay Gül,” Birçok toplantıda birçok kurumun önüne bu talebimizi koyduk. Yaklaşık 10 senedir kademeli saatin servis sektörü için de, kamu içinde önemli olduğunu belirttik. Buradaki amacımız; elimizde olan araçların verimli çalışmasını sağlamak. Bunu her ortamda dile getiriyoruz. Maalesef kamudan bu talebimize yönelik değişik geri dönüşler alıyoruz; ‘İnsanların alıştığı bir çalışma sistemi var, bunu değiştirmek zor’ deniliyor. Ama bir yerden başlamak gerekiyor. Eskiden araçların fiyatları neydi, bugün gelinen nokta ne; Şu anda 1 milyon TL’nin altında yeni araç alımı yapılamalıyor. Yeni bir araçta bulmakta artık kolay değil. Çünkü pandemi ile birlikte çip krizi ve tedarik sorunu var. Bunlar aşılacaktır. İlerleyen dönemde bu sorunlar çözülecektir” dedi. Kademeli saat konusunda vurguladıkları milli eğitim tarafı ve fabrikaların çalışma sistemi. Kademeli saatin uygulanmasında şirketlerin çok önemli çalışması olması gerekiyor. Hizmet verdiğimiz kurumlara kademeli saatin getireceği avantajları, indirimleri anlatmamız gerekiyor. İstanbul’da vardiya sistemi, kesin kuralmış gibi 08.00-16.00 ve 24.00 saatlerinde yapılıyor. 24 saat çalışan bir fabrikanın 08.00-16.00, 24.00’ü kullanması çok önemli değil. Bu 06.00-14.00, 22.00 saatleri olabilir. Bu saatler çeşitlenebilir. Hizmet verdiğimiz kurumlara bu detaylarla gidip, onların daha uygun fiyatlarla hizmet almalarını sağlayabiliriz. Bu sizlerin de desteğiyle kademeli saati yerleştirmemiz gerekiyor. Çünkü araçlarımızın sabah-akşam bir iş yaptığında aracın bütün masrafı bu işe gidiyor. Kademeli saat uygulamasına belediye yetkilileri de, Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri de inanıyor. Ama meşakkatli bir yolculuk. Toplu taşıma araçlarının da verimli kullanılması gerekiyor” dedi.

Okul fiyat tarifeleri sorunu

Okullarda fiyat tarifeleri ile ilgili sorunu öngördüklerini belirten Turgay Gül, “Gayet açık, net bir şekilde böyle bir sorun olacağını biliyorduk. UKOME’de ve alt komisyonlarda bunu detaylı olarak anlattık.İstanbul’un trafik durumu ve okulların bölgelerini düşündüğümüzde bir aracı bir okulda çalışmasının fiyatını belirleyerek belediyeye sunduk. İSTAB olarak bizim çalışmamız, geçen sene verilen zamları bir kenara bırakarak 2021-Ağustos 2022 döneminde maliyet artışı yüzde 130 olduğunu anlattık. Matematiksel verileri ortaya koyduk. Akaryakıt, işçilik ve enflasyon artışını biraraya getirdiğimizde okul servis taşımacılığında artış en az yüzde 130 olmalı talebini ilettik. Yüzde 67 zam verildi. Geri kalan yüzde 63’ü talep ettik. Maalesef bütün kurumlar aynı fikirde değildi. Onun için ‘Hep Birlikte’ diyoruz. Neden hep birlikte; Bu sektördeki bütün bileşenler, kurumlar aynı mantıkta olmalı. Bu sektörün para kazanmasını, evine ekmek götürmesini sağlamak. Sermayelerimiz artık küçük değil. Plaka ile bir araç 1 milyon 400 bin civarında. Artık düşük fiyatların bu sektörden uzaklaşması lazım. Herkes buna göre adım atmalı. Biz her zaman esnaf odası ile iyi ilişkiler olduk. Ancak bazı fikir ayrılıkları oldu. Okul servis fiyat tarifesi ile ilgili aynı noktada olamadık. Biz onları ikna etmeye çalıştık. İlk baştaki açıklamaları ile sonraki açıklamalar uyumlu olmadı. Bireysellikten çıkıp, sektörün bütününü düşünmek gerekiyor. Şirketler ne kadar önemliyse, esnaf o kadar önemli. Biz sektör olarak bütünüz, esnafların kazanması lazım ki, bu sektörde kalsınlar. Şirketler bu esnaflar ile çalışarak bu sektöre ayakta tutarlar. Kademeli saat konusunda ısrarımız da bu yüzden. Bir araç üç iş yapsın istiyoruz. Tek işe kalındığında maliyetler karşılanamıyor. Çok önemli bir noktada; karşılıklı fesih maddesini koyup, asgari ücret artışını sözleşmelerinize ekleyin. Akaryakıt artışı sözleşmelerde var. Devlet okulların servis fiyat tarifesi ile özel okulların servis fiyat tarifesinin farklı şekilde oluşturulması da gerekiyor. Bunu da birçok kez gündeme getirdik ” dedi.

İTO seçimleri çok önemli: Şirketler ve bireysel olarak hedef tek liste

İTO. 22 Nolu Meslek Komitesi seçimlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Turgay, Gül, “Mottomuz; “Hep Birlikte Bu Seçime Gitmek İstiyoruz” Bu seçimler çok önemli. Biz İSTAB grubu olarak çalışmalarımızı yapıp, şirketler ve bireysel olarak tek liste çıkarmak istiyoruz. Burada şirketlerde bir bütünleşme sağladık. Oy kullanacak her şirketin 9 Kasım’da Dünya Ticaret Merkezi Fuar Merkezi’ne gelmesi çok önemli. Esnafın, şirketin bir ayrımı yok. Bir karar alırken esnafa rağmen almamalıyız. Esnaf odası bir karar alırken şirkete rağmen almamalı. Birlikte ortak akılda buluşmalıyız. Şirketler bu işin organizasyon tarafıdır. Şirketler esnafı bir bütün olarak görmeli. Esnafda kazanacakki, iyi hizmet verecek. Çift yönlü düşünerek hareket etmeliyiz. Biz sektördeki bütün mevcut araçları en az 3 işte çalıştıracak yapıyı kurmamız gerekiyor. Plaka tahdidi için nasıl çalıştıysak, kademeli saat için de aynı çabayı göstereceğiz. İTO.22 Nolu Meslek Komitesi olarak sektörü en iyi nasıl temsil edebilirizin çalışması içindeyiz. İTO’da 81 komite var. Yaklaşık 500 üye var. Bu komite üyeleri ticaret odasından hiçbir maaş almıyor. Sadece ayda bir verilen harcırah yol masrafı olarak ayda bir 60 TL. İTO’da maaş alıyorlar ve orada kalıyorlar söylemleri doğru değil. Bu sektör için gerçekten çalışmalar yürütmek için oradayız” dedi.

Yorumlar (0)
banner92
banner117
15
açık
banner159
banner153