banner139
banner69

Kamu da servislerin kaldırılacağına yönelik haberlerle ilgili Ankaralı servisçilerden ortak açıklama

banner113

Tasarruf tedbirleri kapsamında kamuda personel servislerin kaldırılacağına yönelik haberler servis esnafı arasında büyük endişe yarattı. Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası ve Ankara Toplu Taşımacılar Derneği ortak bir açıklama ile endişelerini dile getirdiler. Servisçiler; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 3 Eylül 2023 tarih 32298 sayılı Resmi Gazete’de tebliğ edilen 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. dönem toplu sözleşme hükümlerinin bağlayıcılığı ile kamu personelinin servis hakkı garanti altına alındığını vurgulayarak, Anayasanın 173. Maddesi “Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır” hükmü gereğince Türkiye genelindeki 120 bin servis esnafının mağdur edilmeyeceğine inandıklarını belirttiler.

banner114
SERVİS TAŞIMA 10.05.2024, 16:40 Erkan YILMAZ
Kamu da servislerin kaldırılacağına yönelik haberlerle ilgili Ankaralı servisçilerden ortak açıklama

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası ve Ankara Toplu Taşımacılar Derneğinin ortak açıklaması şu şekilde:

Kamuoyunda ve sektörümüzde endişeyle karşılık bulan bazı basın organlarında yer alan, kamudan servis araçlarının kaldırılacağına yönelik haberlerin yanlış anlaşıldığını düşünmekteyiz. Haberlere konu olan, daha önce Cumhurbaşkanlığı tarafından resmi gazetede yayımlanan tasarruf tedbirlerine aykırı olarak yapılan uygulamalar ve lüks araç kullanımları gibi hususlar kastedilmektedir.

Öyle ki;

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 30 Haziran 2021'de kamu kurum ve kuruluşlarında alınacak tasarruf tedbirleriyle ilgili genelge Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Bu genelgede, tasarruf tedbirlerine ilk kez personel servisleri de eklenmişti. Genelgede kamu kurum ve kuruluşlarının servis hizmetinde en etkin ve ekonomik yöntemleri tercih etmeleri vurgulanırken, birbirlerine yakın yerleşkelerde bulunan kurumlarından servis hizmeti ihalelerini birlikte yapmaları istenmişti.

Ayrıca, personel servisi hizmetinden fiilen yararlanan kişi sayısının araç kapasitesinin yüzde 70'inin altında olması durumunda ilgili hatta servis konmaması gerektiği belirtilmişti.

Haziran 2023'te ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek göreve başlar başlamaz kamu kurumlarına tasarruf genelgesi göndermişti. Genelgede 2021'de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından çıkartılan genelge hatırlatılarak "kamu kuruluşları personel servisi hizmetine ilişkin giderler ve diğer hususlarda genelgede belirlenen kurallara uymakla yükümlüdür" ifadesi yer almıştı.

Tasarruf tedbirlilerinin Resmi Gazete’de yayımlandığından itibaren personel servisi hizmet ihaleleri kamu ihale kanunu çerçevesinde ve tasarruf tedbirleri genelgesinde belirtilen kurallara göre gerçekleştirilmektedir. Servis giderleri arttığı söylense de aksine bütün kurumlarda servis sayıları azalmıştır.

Son olarak, 7 Mayıs 2024 Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tasarruf tedbirlerine ilişkin yaptığı açıklamada, personel servislerinin kaldırılacağına dair bir husustan bahsetmemiş, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında mal ve hizmet alım ödeneklerinde %10 kesintiye gidileceğini ifade etmiştir.

Bu itibarla; sektörümüzü ve kamu personelini endişeye sevkeden bu haberlerin dayanağı olmadığı görülmektedir. Zira, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 3 Eylül 2023 tarih 32298 sayılı Resmi Gazete’de tebliğ edilen 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. dönem toplu sözleşme hükümlerinin bağlayıcılığı ile kamu personelinin servis hakkı garanti altına alınmıştır. Devletimizin kamu personelinin kazanılmış haklarını koruduğu gibi Anayasanın 173. Maddesi “Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirler alır.” hükmü gereğince esnafımızı da mağdur etmeyeceği, aksine koruyucu ve destekleyici tedbirler alacağına, geçimini servisçilikten sağlayan Türkiye genelindeki 120.000 esnafı, yani 120.000 aileyi mağdur etmeyeceğine inancımız sonsuzdur.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159