banner69

Okul Servis Araçları Yönetmeliği Değişikliği servisçileri rahatlattı

banner113

5 Ağustos 2022 tarihli bugün ki Resmi Gazete’de yayınlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği Değişikliği ile servisçilere kamera, sensör, üç noktalı emniyet kemeri ve renkli cam konusunda model bazında geçiş süreci tanındı. Alınan kararı Taşıma Dünyası’na değerlendiren servisçiler, okulların açılmasına 1 ay gibi bir süre kaldığı belirterek, “Bu süreç endişe içinde olan servisçiyi rahatlattı. Bu kararla araçların muayeneden geçmesinin de önü açılmış oldu. Ancak bizim yine öncelikle talebimiz bu zorunluluğun 1 Ocak 2018 model araçlarda uygulanmaması yönünde” dediler

banner114
SERVİS TAŞIMA 05.08.2022, 12:30 05.08.2022, 12:40 Erkan YILMAZ
Okul Servis Araçları Yönetmeliği Değişikliği servisçileri rahatlattı

ÖZEL HABER-Erkan YILMAZ

Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 5 Ağustos 2022 tarih ve 31914 sayılı (bugün ki) Resmi Gazete’de yayınlandı. Yapılan değişiklik ile 1 Ocak 2018 model öncesi okul servis araçlarında bulunması istenilen renkli cam olmaması, sensör, kamera ve üç noktalı emniyet kemeri zorunluluğu ertelendi. Erteleme ile model bazında geçiş süreçleri tanındı.

a) 2017 model okul servis araçları için 1/7/2024,

b) 2016 model okul servis araçları için 1/7/2025,

c) 2015 ve öncesi model okul servis araçları için 1/7/2026, tarihinden sonraki ilk periyodik muayenesine kadar bu şartlar aranmayacak

SERVİSÇİLER YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİ TAŞIMA DÜNYASI’NA DEĞERLENDİRDİ

İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Günhan Sınar: Çalışmanın içinde olduğumuz için Yönetmelik değişikliğinin içeriğini zaten biliyorduk. Yeni kararla araç modellerine yönelik bir araç skalası oluşturuldu. Şu an 2017 model araçlar için 1 Temmuz 2024 oldu bu geçiş süreci. 2016 için 1 Temmuz 2025, 2015 model ve öncesi için de 1 Temmuz 2026 oldu. Şu an yeni kararla muayene sorunu da çözülmüş oldu. Şimdi acil olarak yapılan bu düzenleme servisçilerin endişelerini gidermiş oldu. Yoksa okul açıldığında çok ciddi mağduriyetler yaşanabilirdi. En büyük mağduriyeti de öğrenci velileri yaşayacaktı çünkü çocuğunu taşıyacak servis aracı bulamayacaktı. Kamunun hassasiyeti bu noktada servisçinin esnafının mağduriyetinden çok vatandaşın yaşacağı mağduriyetini gidermek yönünde oldu. Yoksa 100 bine yakın okul servis aracın bu düzenlemeye uyum sağlaması mümkün değildi. Şu an mağduriyet giderildi ve geçici bir düzenleme ile rahatlama sağlandı. Biz 2023 yılından itibaren yine eski düzenlemenin hayata geçirilmesi için taleplerimizi kamu tarafına iletmeye devam edeceğiz. Biz Yönetmeliğin tekrar revize edileceğine inanıyoruz. Yönetmelik değişikliği sürecinde katkı sağlayan İçişleri Bavkanımıza, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza, Milli Eğitim Bakanımız ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımıza ve 4 Bakanlığın bürokratlarına TŞOF Başkanı Sayın Fevzi Apaydın’a, Genel Sekreter Sayın Enver Yeniçeri’ye, TŞOF Avukatı Sayın Zerrin Boztaş’a emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı Turgay Gül: Sektörün içinde bulunduğu ekonomik şartları, araç tedariğinde yaşanan sorunları ve bu zorunlulukların teknik olarak güçlüklerini ve araca sonradan yapılan müdahalelerin de tehlikelerini biz kamu tarafına birçok kez aktardık. Kamu tarafı bizleri dinledi şu an alınan karar ile kademeli geçiş süreci tanındı. En azından endişe içinde olan servisçileri rahatlattı. Bu kararla araçlarda muayeneden geçebilecek. Bu kararın alınmasında katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Bu karara rağmen bizim öncelikli talebimiz; bu zorunluluğun yine düzenlemede olduğu gibi 1 Ocak 2018 model araçlarda aranmaması yönünde olacak.

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı: Alınan karar tam bizim isteğimizi karşılamıyor. Bizim talebimiz 1 Ocak 2018 model öncesi araçların tamamen muaf olmasını istiyorduk. Çünkü bu zorunlulukların hem ekonomik koşullar hem de teknik olarak uygulanmasının mümkün olmadığını sık sık dile getirdik. 2021 yılında yapılan Yönetmelik düzenlemesi de bu sorunu çözmüştü. Ancak Danıştay’a Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın açtığı dava ile yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Şimdi ise 2018 model öncesi araçlarla ilgili kademeli bir geçiş süreci tanındı. Ülke genelinde 85 bini aşkın okul servis aracı bulunuyor. Okullar açıldığı süreçte çok büyük sıkıntılar olacaktı. Alınan bu karar ilk etapta çok büyük rahatlama getirdi, aspirin tedavisi uygulandı. Bu karar için hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de 4 Bakanlığımıza ve TŞOF’a teşekkür ediyoruz. Olması gereken tam bu değilse de oldu. Ama biz 2024 yılında yine sektör mensupları olarak aynı sıkıntıları dile getireceğiz. Bu süreçte Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının iptaline yönelik yapılan başvuruların da sonuçlanmasını bekliyoruz.

Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İsmet Özcan: Karar ilk etapta beklediğimiz gibi çıktı. Şu an okul servisçilerini rahatlatan bir karar oldu. Bu zorunlulukların araçlarda hayata geçirilmesi teknik açıdan da büyük sorunlar ve tehlikeleri beraberinde getiriyordu. Ama bizim öncelikli talebimiz tabi eski düzenlemenin tekrar hayata geçmesi ve bu zorunlulukların 2018 model öncesi araçlarda aranmaması. 2018 yılından itibaren imal edilen araçlarda zaten var.

Buradaki esnafın aslında en büyük sıkıntılarından birisi de araç yaşlarının sabit kalması. Makas çok açıldı. Pandemi sürecinde araç değişim imkanı olmadı. Araçlara gelen zamlar ortada. 250 bin TL’ye aldığımız araçlar 1 milyon TL’lere dayandı. Kamunun sıfır araç alımı noktasında servisçiye sıfır faiz veya çok düşük faizle araç alım imkanı getirmesi gerekiyor. Veya araç yaşlarının 15’e sabitlenmesi gerekiyor ki. Servisçi rahatlasın. Şu anda Gaziantep’de 1200 okul, 5 bine yakın personel servis aracı var. Personel servis aracı tarafında sıkıntı yok ama 1300 okul servis aracının en az 600-700 adetinin değişmesi gerekiyor. Eskiden her yıl 50-60 araç değişirdi. Şu an birikti. Bu yönde de bir adım atılmasını özellikle bekliyoruz.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159