banner69

Türker Turizm Başkanı Yekta Türker, 22 otobüs, 50 hafif ticari araç ve 100 binek araç yatırımı yaptı, "Özmal araç yatırımı yerine tedarikçi ile çalışmak çok daha doğru" dedi

banner113

Turizm, Havaist, personel ve okul taşımacılığı sektörlerinde faaliyet gösteren Türker Turizm yeni aldığı 2022 model Tourismo 15 RHD aracı filosuna kattı. Satışı Has Otomotiv gerçekleştirdi.

banner114
SERVİS TAŞIMA 15.11.2022, 17:16 15.11.2022, 23:37 Taşıma Dünyası
Türker Turizm Başkanı Yekta Türker, 22 otobüs, 50 hafif ticari araç ve 100 binek araç yatırımı yaptı, "Özmal araç yatırımı yerine tedarikçi ile çalışmak çok daha doğru" dedi

Haber-Röportaj: Erkan Yılmaz

Turizm, Havaist, personel ve okul taşımacılığı sektörlerinde faaliyet gösteren Türker Turizm yeni aldığı 2022 model Tourismo 15 RHD aracı filosuna kattı. Satışı Has Otomotiv gerçekleştirdi.
Yeni yatırım ve sektördeki mevcut durumla ilgili Türker Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Yekta Türker ile görüştük. 

Türker Turizm’in parkında personel işiyle ilgili 1000 araçlık bir filonun bulunduğunu, bu araçların yüzde 25’inin de özmal olduğunu belirten belirten Yekta Türker, “Filomuzdaki büyük otobüs sayısı 35 adet. Yeni aldığımız Tourismo 15 RHD  özel projelerimizde hizmet verecek. Aracın alımında Mercedes-Benz Kamyon Finansman’dan kredi de kullandık. 2022 yılında 22 büyük otobüs, 50 adet hafif ticari araç, filo kiralama tarafında da 100 adette binek araç yatırımı yaptık. 2023 yılı yatırımları için ilk ayları görmek gerekiyor. Ancak özmal araç yatırımı yerine tedarikçi ile çalışmak çok daha doğru. Çünkü araç sahibi işin içinde olunca yönetmek çok daha kolay. Hizmet süreci daha kaliteli. Ama yeni tedarikçi de bulmak kolay değil ” dedi. 

Yeni Tourismo’nun yakıt tüketimi çok düşük

Mercedes otobüs tercihlerinde en önemli noktanın ikinci el değeri olduğuna dikkat çeken Yekta Türker, “Mercedes araçları satmak istediğinizde çok kolay bir şekilde alıcı bulabiliyorsunuz. Araçların ikinci el değeri yüksek. Yakıt tüketimi noktasında da Mercedes araçlar çok daha ekonomik. Yeni Tourismo inanılmaz düşük yakıt tüketimine sahip. Otomatik şanzıman  Yeni Tourismo için 100 km’de 17 litreler konuşuluyor. Eski araçlarda bu oran 100 km’de yüzde 23-25 civarında” dedi. 
Mercedes-Benz Türk ve Has Otomotiv ile bu işbirliğini gerçekleştirmekten çok mutlu olduklarını belirten Yekta Türker, “Süreçleri çok güzel yönettiler. Tam tahahhüt ettikleri tarihte aracı teslim ettiler” dedi. 

10 ay hiçbir firma için kolay geçmedi 

2022’nin son 10 ayının hiçbir firma için kolay geçmediğini vurgulayan Yekta Türker, “Çok fazla sirkülasyon var. Araçlarımız boş durmuyor. Cirolar çok yüksek ama karlılık oranı çok düşük.  Araçlar çok çabuk eskiyor. Bakım ve onarım maliyeti çok yüksek. Önceki yıllara göre maliyetlerimiz yüzde 100 arttı. Hatta bazıları yüzde 200 arttı. Biz bu maliyet artışlarını fiyatlarımıza yansıtamadık. Ciroların yüksek olmasının getirdiği bir sonuçta vergi dilimlerinde daha yüksek oranlara çıkıyorsunuz. Zaten düşük karlılık ile çalışırken daha yüksek vergi ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu kadar zorluklar içerisinde niye yeni araç alıyoruz, bunun en büyük nedeni araç fiyatları sürekli artıyor. Artmaya da devam edecek gibi görünüyor. Yeni araçların yakıt tüketimi daha düşük ve yüksek bakım ve onarım maliyetinden de kurtuluyorsunuz. Biz yedek parça maliyetini düşürebilmek adına toplu alımlar yapıyoruz. 1000 adet lastik alıyoruz mesela Sigorta maliyetini daha az yaşamak için de kendi sigorta acenteliğimizi 5 yıl önce kurduk. Orada da rekabet etmek kolay olmuyor” dedi. 

Maliyetlerimizi yeni sözleşmelere yansıtmak durumundayız 

İşlerinin en önemli ağırlığını fabrika personeli taşımanın oluşturduğunu belirten Yekta Türker, “2023 yılında yaşadığımız maliyet artışlarını yeni sözleşmelerimizde fiyatlarımıza yansıtmak istiyoruz. Yoksa ayakta kalma imkanı, işi sürdürme şansı kalmayacak. Ancak rekabet ettiğimiz firmalarda var. Bu artışları fiyatlara yansıtıp yansıtmayacağız net değil” dedi.

Normalde araçlar bu mevsimde yatardı

Turizm tarafında da faaliyet gösterdiklerini belirten Yekta Türker, “Araç tedarik ettiğimiz büyük firmalar var. Turizmde bu sene çok iyi geçiyor. Bu mevsimde hala arabalar Gap ve kültür turlarında çalışıyor. Normalde araçlar bu mevsimde yatar ve kış sezonunu beklerdi. Bir kriz var ama bir para da var. Hiç olmadığı kadar oteller dolu. Yabancı turist var ama yerli turist hareketliliği de var. Asgari ücret artışındaki artışı diğer çalışanlarda bekleyecek ve maaşlar artacak. İnsanlar daha çok seyahete yönelebilecek” dedi. 

Kocaeli Taşımacılar Birliği (KOTAB) çok gerkliydi

Yeni Yönetmelik çalışmalarını izlediklerini ama görüşlerinin alınmamasının sıkıntılarını yaşadıklarını belirten Yekta Türker, “İşte Kocaeli’nde kurduğumuz Kocaeli Taşımacılar Birliği (KOTAB) bunun için gerekli. 25 bin dolayında servisçinin temsil sorunu vardı. Biz bu işi yapan, yöneten insanlarız. Bizim görüşlerimiz dinlenmeli. İşler yapılamayacak hale getirecek düzenlemeler çıkıyor. Sonra da değiştirip, düzeltmeye çalışıyoruz. Düzenlemeler hayatın akışına uygun olmalı. Kamu tarafında daha etkin olabilmek için KOTAB’a ihtiyaç var. UKOME’de biz de görüşlerimizi ifade etmek istiyoruz” dedi. ■

Has Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Soner Balaban: Yeni Tourismo hayırlı olsun

Soner Balaban, Türker Turizm’in sektörün önde gelen firmaları arasında yer aldığını belirterek, “Personel, turizm, filo kiralama ve Havaist ile havaalanı taşımalarında faaliyet gösteren Türker Turizm’e Yeni Tourismo aracı teslim etmekten dolayı mutluyuz. Yeni aracın hayırlı, uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum: İşbirliğimizin önümüzdeki süreçte de devam edeceğine inanıyonuz” dedi.  

Aracın teslimatı Mercedes-Benz Türk Filo Satış Koordinatörü Can Okumuş ve Has Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Soner Balaban tarafından Türker Turizm Satış Müdürü Fuzuli Canruh, araç kaptanı Mehmet Tükel’e yapıldı. 

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159